Arkivbild. Demonstration mot vapenvåld i Fairfax. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Vapendebatten i USA

145 amerikanska företag i upprop: Skärp vapenlagarna

145 amerikanska amerikanska företagsledare, däribland Ubers Dara Khosrowshahi och Levi Strauss Chip Bergh, uppmanar den amerikanska senaten att skärpa landets vapenlagar, skriver Financial Times.

Företagsledarna har skrivit ett öppet brev där de kräver obligatoriska bakgrundskontroller och att det blir svårare för dömda brottslingar att få tillgång till vapen.

”Vi har ett ansvar och en skyldighet att stå upp för säkerheten för våra anställda, kunder och alla amerikaner. Att inte göra något åt den amerikanska krisen med vapenvåld är helt enkelt oacceptabelt”, skriver företagsledarna.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Kay Nietfeld / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Ny klimatstrategi för 100 miljarder euro i Tyskland

Angela Merkels regering nådde under fredagen en överenskommelse om en ny bred klimatplan för Tyskland. Det bekräftar koalitionen under fredagseftermiddagen.

Klimatpaketet kostar 100 miljarder euro, enligt regeringen.

Förhandlingarna hade varat i mer än 18 timmar när koalitionen nådde ”en överenskommelse med många mätmetoder och en årlig översyn”, enligt en källa till AFP.

Inom ramen för överenskommelsen finns åtgärder för att minska utsläppen i energi- och industri-sektorn samt en prissättning av kolkraft, skriver Reuters som också hänvisar till en källa.

Samtidigt som förhandlingarna nådde vägs ände strejkar tusentals för klimatet på initiativ av Greta Thunberg och hennes rörelse Fridays for future.

9 min
En pojke i Afghanistan med lastad skottkärra.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN larmar: 41 länder står inför allvarlig matbrist

41 länder hotas av matbrist, varnar FN i en ny rapport som bland annat DN skriver om. Torka och dåliga skördar ligger bakom bristen på framförallt basvaror som ris, majs och vete. En annan orsak är väpnade konflikter.

31 av länderna som hotas ligger i Afrika, där svår torka har drabbat kontinentens östra del. I Kenya och Somalia ökar matbristen som mest. I Sydsudan uppskattas drygt 6 miljoner människor vara allvarligt drabbade av svält.

3 tim
Strejk för klimatet i Sydney, Australien.  AP/TT
undefined

Strejkande: ”Du dör av ålder, jag dör av klimatkrisen”

En världsomspännande klimatstrejk har inletts – och manifestationerna spås bli de största någonsin, skriver flera medier. I flera städer i Australien har hundratusentals gått ut för att uppmana till att ta ansvar för klimatkrisen. Bara i Melbourne uppskattades minst 100 000 människor ha anslutit, skriver BBC.

Australiensiska senatorn Mehreen Faruqi har lagt ut bilder på några Sydneydemonstranters plakat på Twitter. På ett av dem är budskapet: ”Du dör av ålder, jag dör av klimatförändringar”.

Protester pågår även i bland annat Thailand och Filippinerna. Enligt Greta Thunberg kommer det hållas 4 638 protester i 139 länder under strejkveckan som startar i dag.

5 tim
Läs mer om Klimatförändringarna
Skakiga valutahandeln

SEB: Kronan försvagas – Ingves kan tvingas höja räntan

SEB tror att kronan kommer fortsätta att tappa och handlas nära 11 kronor mot euron och en bit över 10 kronor mot dollarn innan året är slut, skriver DI. Det skulle i så fall innebära en nedgång på ytterligare 30–40 öre jämfört med hur valutan handlas på fredagen.

Banken räknar inte med att Riksbanken höjer räntan vid årsskiftet men tillägger att en kronkurs över 11 mot euron kan tvinga Ingves att stå fast vid sina planer.

”Det skulle [...] sannolikt sporra Riksbanken att hålla fast sin prognos och höja räntan mot slutet av året”, skriver banken enligt tidningen.

1 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

”Svaga kronan gör Sverige till fattiga kusinen från landet”

Den vedertagna sanningen att en svag krona är positiv för Sverige är grovt förenklad och direkt felaktig, skriver Carl Eckerdal i en debattartikel i SvD.

Eckerdal, som är chefsekonom för IKEM och Livsmedelsföretagen, skriver att de har gjort en enkät bland medlemmarna som totalt utgör 25 procent av den svenska industrin och omsätter 500 miljarder kronor. Hälften av de tillfrågade företagen uppger att de påverkats negativt av den svaga kronan. Mindre än 20 procent har gynnats.

”Deras svar förstärker min oro för Sveriges framtid som industrination”, skriver chefsekonomen.

Han lägger till att den svaga valutan gör att Sverige i ett internationellt perspektiv är på väg att bli ”den fattiga kusinen från landet”.

17 sep
Läs mer om Skakiga valutahandeln
TRR:s vd Lennart Hedström och TSL:s vd Caroline Söder. Pressbilder
undefined

Arbetslösheten stiger nu snabbare än många trott

Färska siffror från Trygghetsfonden TSL och tjänstemännens systerorganisation TRR visar att arbetslösheten stiger snabbare än väntat. Det skriver TT.

Nära dubbelt så många arbetare har blivit av med jobbet efter sommaren jämfört med samma tid i fjol, enligt TSL.

– Speciellt inom industrin ser det ut att öka mer än i andra branscher, säger Caroline Söder, vd på TSL.

Hos TRR syntes i augusti en uppgång av antalet uppsagda tjänstemän i storleksordningen 30–35 procent.

– Men det är från låga volymer, man får sätta de här siffrorna i visst perspektiv, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Idag 05:43
TT.
undefined

LO: Arbetslösa svenskar borde få de enkla jobben

Det finns många arbetslösa invandrare som skulle kunna ta jobben som i dag går till arbetare utanför EU. Det menar LO.

– Den här arbetskraften behövs generellt sett inte i Sverige i och med att vi har en arbetslöshet, framför allt bland lågutbildade, säger Mattias Schulstad, utredare på LO till TT.

Anna Libietis, arbetsmarknadsexpert på Företagarna menar att många svenskar kanske skulle kunna ta jobben, men ändå inte gör det för att jobbet finns i en annan del av landet eller för att matchningen inte fungerar.

6 tim
Läs mer om Svenska jobben
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
TT
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Dokument: USA ger undantag för 400 kinesiska varor

Omkring 400 varor får undantag från de amerikanska strafftullarna på kinesisk export som infördes förra året. Det handlar bland annat om sugrör av plast, hundkoppel, julbelysning och skateboardar, skriver Politico som hänvisar till dokument från departementet för USA:s handelsrepresentant som ska publiceras senare under fredagen.

Produkterna undantas som ett resultat av de mer än 1 100 ansökningar som bolag lämnat in till Trump-administrationen, enligt dokumenten.

Enligt en expert som CNBC hänvisar till kan undantagen vara del av större strategi.

”De senaste undantagen är ett taktiskt erkännande från USA av den skada som åsamkats nationella intressen i och med införandet av tullarna”, skriver Stephen Olson från Hinrich Foundation i ett mejl till nyhetssajten.

3 tim
Liao Min.  ALASTAIR PIKE / AFP
undefined

Första mötet mellan Kina och USA på två månader

Handelsrepresentanter för Kina och USA möttes ansikte mot ansikte i Washington under torsdagen, det första mötet i sitt slag på nära två månader. Det skriver Reuters.

En delegation på omkring 30 kinesiska tjänstemän, ledda av vice finansminister Liao Min, mötte sina amerikanska motsvarigheter nära Vita huset. Den amerikanska delegationen leds av USA:s vice handelsrepresentant Jeffrey Gerrish.

Förhandlingarna kommer att fortsätta på fredagen och är tänkta att bädda för samtal på högre nivå i oktober. Då väntas det avgöras om supermakterna är på väg mot en lösning eller ytterligare en omgång strafftullar mot motståndarens varor, skriver nyhetsbyrån.

Idag 03:38
Läs mer om Frihandelns framtid
Jerome Powell, Fed-chef.  SARAH SILBIGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed flaggar för fjärde räddningsåtgärd på fredag

Redan på torsdagseftermiddagen amerikansk tid flaggar Federal Reserve New York för ännu en räddningsaktion med en nota på 75 miljarder dollar på fredagen, rapporterar AFP. Det är fjärde gången den här veckan som centralbanken behöver tillföra likviditet till penningmarknaden när banker har svårt att hitta lån över natten och inlåningsräntan stiger över Feds intervall.

Åtgärderna har tidigare inte använts sedan finanskrisen och ses som ett tecken på oroliga finansmarknader. Om åtgärden genomförs har Fed, på en vecka, tillfört nästan 280 miljarder dollar till penningmarknaden.

Igår 20:12
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed gör räddningsåtgärd – för tredje dagen i rad

Federal Reserve New York har tillfört likviditet till penningmarknaden för att hålla inlåningsräntan inom centralbankens målintervall – för tredje dagen i rad, rapporterar Dow Jones.

Åtgärderna har tidigare inte använts sedan finanskrisen och vid en presskonferens på onsdagen fick Fed-chefen Jerome Powell frågor om hur tillfälligt sviktande likviditet ska hanteras. Inlåningsräntan är den ränta till vilken banker kan låna pengar hos Fed över natten mot värdepapper och brist på likviditet uppstår normalt när finansmarknaderna skakas.

Federal Reserve New York tillförde runt 75 miljarder dollar på torsdagen och har nu tillfört totalt över 200 miljarder dollar.

Igår 15:22
Läs mer om Fed vs inflationen
Julklappar. Jörgen Durban.  TT
Haldex / Bolagsnyheter

Haldex om ZF:s sorti: En tidig julklapp till våra kunder

Att storägaren ZF Friedrichhafen gjort sig av med hela sitt innehav i Haldex är en ”tidig julklapp” till den svenska fordonsunderleverantören och dess kunder, säger Haldex ordförande Jörgen Durban i ett pressmeddelande.

Nu är Durbans ambition att även få bolagets storägare Knorr-Bremse att lämna ägarlistan.

– Om man får önska sig ytterligare en, är det naturligtvis att Knorr-Bremse nu ska låta sig inspireras av beskedet och påbörja processen att även sälja sin andel, säger han i pressmeddelandet.

ZF sålde på fredagen hela innehavet i Haldex för 50 kronor per aktie.

4 tim
undefined

ZF har sålt hela innehavet i Haldex för 50 kronor per aktie

Haldex tyska storägare ZF Friedrichhafen har sålt hela sitt innehav i den svenska fordonsunderleverantören i en så kallad placing, rapporterar Reuters, skriver Direkt. Nyheten kommer dagen efter att ZF meddelat att de försöker sälja hela innehavet i Haldex.

Priset blev 50 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 16 procent jämfört med torsdagens stängningskurs 59,30 kronor.

Innehavet motsvarar 8,9 miljoner aktier, eller cirka 20 procent av kapitalet och rösterna, i Haldex.

Idag 06:27
Grayling/ PAGE ONE / www.pageonephotography.co.uk
undefined

Haldex storägare ZF försöker sälja hela innehavet

Haldex tyska storägare ZF Friedrichhafen försöker sälja hela sitt innehav på 20 procent av kapitalet och rösterna, enligt ett pressmeddelande.

Försäljningen av de 8,9 miljoner aktierna i den svenska fordondsunderleverantören sker i ett så kallat accelererat bookbuilding-förfarande till institutionella investerare och inleds ”omedelbart”, skriver bolaget och tillägger: ”ZF har inte längre något strategiskt intresse i en post i Haldex.”

Förra veckan välkomnade Haldex nyheten om att storägaren ZF är redo att sälja sin andel.

– Det här är ett besked som både vi och kunderna väntat på alltsedan ZF i våras la ett bud på vår konkurrent Wabco, sa styrelseordförande Jörgen Durban i ett pressmeddelande då.

2016–2017 pågick en budstrid om Haldex mellan Knorr Bremse och ZF.

Igår 16:09
Läs mer om Haldex / Bolagsnyheter
Per Jansson är en av flera vice riksbankschefer.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Riksbankstoppen: Farligt att röra sig från ECB och Fed

Inflationen har varit lägre än väntat och arbetslöshetssiffrorna verkligt dåliga, säger vice riksbankschef Per Jansson i ett anförande i Malmö på fredagen, skriver Direkt.

Jansson säger att riskbilden verkligen ser dålig ut och tillägger att det är farligt för Sverige att röra sig i motsatt riktning från Europeiska centralbanken, ECB, och den amerikanska centralbanken, Federal Reserve.

– Den skepsis jag hade vid septembermötena är starkare i dag, säger han men tillägger att huvudscenariot inte alls är en katastrof.

2 tim
Flodén och vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flodéns brasklapp: Är inte hugget i sten

Så sent som i går upprepade riksbankschefen Stefan Ingves prognosen om en ny räntehöjning kring årsskiftet – nu tonar hans vicechef Martin Flodén ner de utsikterna i en intervju med SvD Näringsliv.

– Det är inte hugget i sten. Det är en prognos, säger Flodén till tidningen.

Ändras de ekonomiska förutsättningarna kommer Riksbanken att ta hänsyn till detta, fortsätter han.

Vid senaste räntemötet ville fem av sex i direktionen höja räntan ytterligare en gång kring årsskiftet – en av dem var Martin Flodén.

Igår 14:07
undefined

Riksbankstopp ser tydligare tecken på inbromsning

Vice riksbankschef Martin Flodén säger att han ser något tydligare tecken på en ekonomisk inbromsning i Sverige, skriver Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till ett anförande på torsdagen.

Flodén kallade Riksbankens räntebesked i september för en ”hökaktig överraskning” men påpekade samtidigt att en ekonomisk tillväxt under genomsnittlig nivå inte är detsamma som en djup nedgång.

Angående den ökande arbetslösheten sa Flodén att om den nuvarande trenden fortsätter så kommer centralbanken att behöva justera ner sin prognos. Flodén menade också att den svenska arbetsmarknaden som helhet är stark.

Igår 08:29
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Omni
Stockholmsbörsen i dag

Börsen fast på rekordnivån – handlas nära nollan

Stockholmsbörsens ledande index har krupit ner till nollan strax före klockan 12 på fredagen. En oregelbunden utveckling syns också på Europas storbörser.
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent
En vändning behövs alltså för ett nytt rekord för börsens breda OMXS-index. Indexet stängde på den högsta nivån hittills under gårdagen när förra fredagens notering passerades. Storbolagsindexet OMXS30 har en bit kvar till den senaste toppen som nåddes april 2015.

Haldex faller runt 9 procent efter att tyska storägare ZF Friedrichshafen sålt ut sig helt ur bolaget. Försäljningen skedde med ett aktiepris som var 16 procent under gårdagens stängningskurs.

Lilla Salt X fortsätter gårdagens rusning och noteras 27 procent högre för dagen.

3 tim
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tipset: Sälj av svenska aktier – köp i Nordamerika

Det råder inget tvivel om att konjunkturavmattningen är ett faktum men den makroekonomiska nedgången kan också komma att stabiliseras, skriver Söderberg & Partners i sin senaste strategirapport.

Dollarstyrkan lär däremot hålla i sig vilket kan hämma tillväxtmarknader som Söderberg & Partners viktar ner tillsammans med europeiska och svenska aktier. Aktier anses generellt vara en svag placering. Men det som Söderberg & Partners tror kommer att fungera på utvecklade marknader är nordamerikanska och japanska aktier.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag