Arkivbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

2 300 jobb ska bort från British American Tobacco

Sammanlagt 2 300 tjänster försvinner från tobaksjätten British American Tobacco fram till januari 2020. Enligt bolaget är åtgärden ett led i att försöka strömlinjeforma och förenkla sin affärsmodell och skapa ett ”mer effektivt, rörligt och fokuserat BAT”, som bland annat innebär att e-cigaretter får ta större utrymme.

De berörda tjänsterna finns över hela världen, däribland drygt 20 procent av dess chefspositioner. Tanken är att eliminera dubbla positioner och på så sätt skapa färre men större affärsenheter, skriver Reuters.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Börsen på plus – SAS och SCA tyngs av sänkta råd

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen, men uppgången är betydligt mer dämpad än i övriga Europa. Vid 09.3-tiden står huvudindexen som följer:
• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +0,7%
I Tyskland stiger Dax-indexet nära 3 procent och S&P:s Europaindex är upp 1,4 procent.

Kapitaljätten Blackrocks strateger skriver att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över.

Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare. I ett tal i natt hotade Donald Trump med att sätta in militär för att stoppa protesterna, som utlöstes av ett dödligt polisingripande mot en svart man förra veckan.

På hemmaplan har SAS fått ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappar 4 procent. Jefferies sänker SCA till underperform efter den senaste tidens uppgång. Aktien backar över 1 procent och placerar sig i botten av OMXS30.

Storbolagsindexet toppas av H&M, Nordea och Volvo som alla stiger 1,5–2 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum lyfter 10 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter.

Texten uppdateras.

1 tim
TT, Bygghemma
undefined

Uppåt på Stockholmsbörsen – drogs upp av H&M och Volvo

Stockholmsbörsen stängde uppåt på måndagen efter svängig handel. Efter en tillfällig dipp på förmiddagen landade indexen på klara plus vid stängning:
• OMXSPI: +1,1%
• OMXS30: +1,2%

Stockholm har följt den globala utvecklingen under måndagen där de inledande börsuppgångarna dämpades tillfälligt vid 10-tiden när Bloomberg rapporterade att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong.

OMXS30 toppas vid stängning av H&M, Volvo och Autoliv med uppgångar på 3–4 procent. I motsatt ände placerar sig Getinge, SCA och Essity.

Traton handlades upp strax under 3 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer”.

Nent meddelade att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien steg över 1 procent.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i ett köpråd för Bygghemma. Aktierna lyfte 9 respektive 1,5 procent. Förra veckans rapportbolag Mekonomen rusade 10 procent efter färska köpstämplar från fyra analyshus.

Igår 15:31
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Skräcken på marknaden

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen ytterligare

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

2 tim
TT
undefined

Goldman Sachs svänger – tror inte längre på börsras

Goldman Sachs viker sig för Wall Street-rallyt och drar tillbaka sin prognos om ett nytt djupt börsfall, skriver Bloomberg.

Storbankens analytiker skriver att den kraftfulla återhämtningen de senaste tre månaderna innebär att det inte längre är troligt att S&P 500 ska ner till 2 400 punkter, 20 procent under dagens nivå.

”Penning- och finanspolitiska stimulanser har begränsat nedsidan till omkring 10 procent”, skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Banken står samtidigt fast vid att indexet kommer att sluta året på nivån 3 000, en dryg procent under fredagens stängningskurs.

Igår 05:32
Olavi. TT
undefined

”Botten har passerats – kan bli en bra sommarbörs”

Allt mer data som kommer in stärker bilden av att börsen har passerat botten. Det säger investeraren och poddaren Jonas Olavi till DI.

Han pekar bland annat på att den internationella flygtrafiken har återhämtat sig med 162 procent mellan 12 april och 21 maj och att kronan har stärkts mot dollarn. I det senare fallet menar han att kronan tenderar att stiga på optimism kring världshandeln.

– Det skulle kunna bli en bra sommarbörs, säger Olavi.

26 maj
Läs mer om Skräcken på marknaden
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

KI-barometer: Ingen ljusning för krisande tjänsteföretag

Ingen ljusning märks för tjänstesektorn och tillverkningsindustrin som fortsätter att visa störst omsättningstapp i Konjunkturinstitutets extramätning bland företag som publiceras på tisdagen.

Bland tjänsteföretag uppger 75 procent att de tappat omsättningen de senaste två veckorna. Motsvarande siffra för industribolag är 71 procent. Det är i nivå med vad företagen svarade vid samma enkät två veckor tidigare.

Något fler tjänsteföretag uppger att det finns en risk för att behöva avveckla verksamheten jämfört med förra undersökningen, men något färre anser att risken är hög.

33 min
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

AF: Lägsta varselnivån sedan coronakrisens början

1 678 personer varslades om uppsägning förra veckan. Det är den lägsta siffran sedan coronakrisen inleddes, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Vi ser betydligt färre varsel i maj än under mars och april. Det kan tyda på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, säger Annika Sundén, analyschef på myndigheten.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka i hög takt. 11 657 personer skrev in sig som arbetssökande förra veckan, vilket var 4 230 fler än veckan innan. Den totala siffran är nu uppe i drygt 438 000 personer, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet.

AF står fast vid prognosen om en arbetslöshet på elva procent i sommar, med hänvisning till den stora mängd nyexaminerade studenter som tillkommer, skriver TT.

Igår 10:13
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

Igår 11:21
Läs mer om Svenska tillväxten
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Hushållens förmögenheter föll kraftigt första kvartalet

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter minskade kraftigt under första kvartalet och nästan halva 2019 års uppgång har utraderats. Det visar SEB:s sparbarometer.

Såväl brutto- som nettoförmögenheten minskade med över 1 000 miljarder. Den största förklaringen är börsraset i mars som ledde till att hushållens aktietillgångar minskade med 13,2 procent.

– Nedgången med över 1 000 miljarder kronor i både brutto- och nettoförmögenhet är det största vi uppmätt, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

1 tim
undefined

Undersökning: Fler och fler män sparar i fonder

Andelen svenskar som har ett privat fondsparande har ökat med 5 procentenheter sedan 2018. Det visar en undersökning från Fondbolagens förening, enligt TT.

Enligt den senaste mätningen har 70 procent av svenskarna ett privat fondsparande. Männen står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar har stigit med en procentenhet på två år.

”Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Igår 05:55
Läs mer om Svenska sparandet
Trump går förbi poliser i Lafayette park efter kyrkobesök.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Trump hotar sätta in militär för att stoppa protesterna

USA:s president Donald Trump kan komma att kalla in militären över hela landet om delstaterna inte på egen hand lyckas kväsa de våldsamma protesterna, rapporterar amerikanska medier.

– Detta är inte några fredliga protester, detta är inhemsk terrorism, sa Trump, enligt NPR.

Strax före presidentens tal från Vita huset hade lokala myndigheter skjutit med gummikulor och tårgas för att skingra fredliga protester strax utanför. Protesterna runt om i USA utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande i förra veckan.

4 tim
Bilder från Vita huset i Washington DC. TT
undefined

Polisen sköt tårgas vid nya kravaller utanför Vita huset

Polis och demonstranter drabbade återigen samman utanför Vita huset i Washington DC. Bilar och amerikanska flaggor brann och enligt tidningen The Washington Post sköt polisen tårgas under protesterna.

Det är sjätte dagen i rad som protesterna över George Floyds död pågår runtom i USA och totalt har över 4 000 demonstranter har gripits, rapporterar CNN.

Floyd dog för en vecka sedan efter att en polis tryckt ner honom mot marken i flera minuter i samband med ett gripande.

Igår 10:39
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

Igår 04:38
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Fordonsindustrins kris
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Fordonsindustrins kris

SCB: Antalet nyregistrerade bilar ner 25 procent i år

16 899 bilar nyregistrerades i maj, en minskning med drygt 49 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar färsk statistik från SCB.

Myndigheten skriver att minskningen med stor sannolikhet beror på den pågående coronapandemin, samt att maj 2020 hade två färre registreringsdagar än året före.

Under årets första fem månader har antalet nyregistreringar minkat med 25 procent. En särskilt stor nedgång syns för dieselbilar som tappat 52 procent.

17 min
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit på bilmarknaden – registreringarna halverades

Fordonsindustrins kräftgång fortsätter – i maj halverades antalet nyregistreringar av personbilar jämfört med året före. Det visar färsk statistik från Bil Sweden.

Under årets första fem månader har nybilsförsäljningen sjunkit med 26 procent jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt uppgick andelen laddbara bilar till 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med för ett år sedan.

Igår 07:36
David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyska bilköpare kan få bonuspaket på 50 miljarder

Det tyska finansdepartementet har lagt fram en plan om att avsätta motsvarande 50 miljarder kronor till subventioner av bilköp för att få igång den krisande industrin. Det uppger två källor med insyn för Reuters.

Enligt förslaget ska bilköpare få en bassubvention på cirka 25 000 kronor, en summa som växer om bilen klassas som energieffektiv.

Socialdemokraternas partiledare Norbert Walter-Borjans säger till Reuters att han är för stöd till bilindustrin, men att allmän subventionering är fel väg att gå av klimatskäl. I stället anser han att endast elbilar ska omfattas av stödet.

Igår 04:35
Läs mer om Coronaviruset