Illustrationsbild Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nybilsförsäljningen

30 procent planerar att köpa elbil eller hybridbil

Nästan var tredje svensk, 30 procent, planerar att köpa en elbil eller hybridbil vid nästa bilköp, visar en Sifo-undersökning som Expressen låtit göra.

– De flesta köper inte en ny bil, men det här indikerar att det är ett förstahandsval om de hade haft möjlighet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Centerpartistiska väljare sticker ut i undersökningen. Hälften av dem uppger att de planerar att köpa en elbil eller hybridbil.

Om undersökningen

Fråga: ”Om du i framtiden planerar att köpa en bil, blir det en elbil/hybridbil, eller blir det inte det?”

Antal genomförda intervjuer: 1 075 webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittspridningen
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Besöksförbud införs nu på alla svenska äldreboenden: ”Tiden som kommer avgör”

Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon för att skydda de som är mest hotade av viruset, meddelar regeringen på en pressträff. Virustestningen i landet kommer också att utökas.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsminister Stefan Löfven.

Han betonar att varje svensk ”inte bara har en skyldighet, men en plikt” att skydda sig själv för att skydda andra.

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter runtom i landet måste ha resurser för sin befolkning, säger han.

– Bortom den omedelbara krisen så kommer vårt land att resa sig, avslutar statsministern.

41 min
Begravning i närheten av Vitoria i norra Spanien. Alvaro Barrientos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny spansk rekordnotering: 849 döda senaste dygnet

Spanien är på väg att definitivt kliva om Italien som världens just nu hårdast drabbade land av det nya coronaviruset. Det senaste dygnet har 849 personer i landet dött i covid-19, uppger hälsomyndigheter enligt El País.

Det är landets högsta dödssiffra hittills. I går noterades 812 döda.

Även Italien noterade 812 dödsfall i går – en nedgång jämfört med landets högsta dygnssiffra på 969 personer från den 27 mars. Samtidigt har antalet nya smittofall i Italien börjat sjunka.

2 tim
Manhattan i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA förlorade en månad – på grund av ledarskapsbrist

Tekniska fel, byråkrati, business as usual och brist på ledarskap gjorde att personer i USA som kan ha varit sjuka i covid-19 inte testades mellan slutet av januari och början av mars, skriver New York Times.

Tidningen har intervjuat 50 personer, bland annat tidigare folkhälsochefer och framstående forskare, om USA:s hantering av covid-19-smittan innan spridningen eskalerat till en kris. De konstaterar att de uteblivna testerna gjorde att landet missade chansen att i ett tidigt skede bromsa spridningen.

Jennifer Nuzzo, epidemiolog på Johns Hopkins-universitetet, säger till tidningen att Trump-administrationen till en början hade en ”otroligt begränsad” bild av virusets potential.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

OMXS30 har vänt till minus – Stockholmsbörsen tappar

Stockholmsbörsen handlades upp närmare 3 procent på tisdagen men efter lunch vände de ledande indexen ner och OMXS30 är nu under nollan. Klockan 14.15 står indexen som följer:
• OMXS30: -0,1 procent
• OMXSPI: +0,4 procent

PMI-siffror i Kina har kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna på 52 går att jämföra med analytikernas prognoser som pekade på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Nyheten fick Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna att stiga brant uppåt under förmiddagen. Efter lunch har indexen vänt ner och OMXS30 handlas nu till minus.

På storbolagslistan handlades samtliga bolag upp med H&M som draglok. Klädjätten är fortfarande upp cirka 3 procent men hälften av storbolagen handlas nu till minus. Sämst går Atlas Copco är ner drygt 3 procent.

I botten finns Getinge och Essity som rekylerar ner efter senaste tidens branta uppgångar. Sämst av storbolagen går Atlas Copco vars A-aktie är ner närmare 3 procent.

19 min
MA50 (grön linje) skär ner under MA200 (röd linje) vilket enligt teknisk analys kallas för ”dödskors”.
undefined

Analytikern efter ”dödskors” på OMXS30: ”Historiskt sett är avkastningen negativ”

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 håller på att effektivisera ett så kallat ”dödskors” som i den tekniska analysen innebär att ett glidande medelvärde på 50 dagar bryter ner under motsvarande medelvärde på 200 dagar, mer känt som MA200.

När OMXS30 tyngs av ett dödskors är den genomsnittliga avkastningen historiskt sett mindre än noll procent. Den är helt enkelt negativ, säger Tobbe Rosén, teknisk analytiker, i tisdagens analys på Trading Direkt.

Vid ett motsvarande gyllene kors, när MA50 befinner sig över MA200, är den genomsnittliga avkastningen 0,13 procent per dag, vilket motsvarar en årsuppgång på 30 procent.

– Dödskors är ingen indikation på att sälja eller kliva av. Tittar vi på det historiskt har dödskorsen långt ifrån alltid lett till nedgångar, säger Rosén.

29 min
undefined

Etrion rusar efter köprekommendation

Small cap-listade Etrion, som är verksamt inom energisektorn, rusar cirka 35 procent och handlas vid 12-tiden runt 1,65 kronor per aktie efter en köprekommendation.

Det är Pareto Securities som höjer sin rekommendation till köp från behåll samtidigt som riktkursen höjs till 2,50 från 1,60 kronor, skriver Direkt.

"Vi bedömer att den ökade kapaciteten ska förbättra Etrions totala lönsamhet och utdelningsmöjligheter väsentligt från och med 2023", skriver mäklarfirman.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Ulf Kristersson  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Kristersson: Coronatester införs brett för att på sikt ”återskapa ekonomin”

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att öka coronatesterna i Sverige. Det uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT. Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven.

– I början sjukvårdspersonal och sedan mycket bredare så att vi kan återskapa ekonomin igen, säger han till TT.

Senare i dag ska statsminister Stefan Löfven (S) hålla presskonferens.

2 tim
Ulla Andersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD kräver att vården får tiotals miljarder

Oppositionen kräver att regeringen går fram med en mångmiljardsatsning på vården, rapporterar Ekot. Vänsterpartiet kräver 25 miljarder kronor till kommunerna, Moderaterna kräver 15 miljarder till vård och omsorg och enligt Kristdemokraterna behövs det ”tvåsiffriga miljardbelopp”.

– Vi hoppas att regeringen ska lyssna på det här och inse att det är allvar, säger Vänsterns ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

1 tim
Arkivbild: Sören Gyll. Therese Jahnson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-toppar: Skapa företagsakut med pengar från näringslivet

Storbolag borde satsa pengar i en företagsakut som förser små- och medelstora företag med riskkapital. Det förslaget lanserar Sören Gyll och Sverker Martin-Löf, som haft tunga positioner i bland annat AB Volvo och Industrivärden, i en intervju med SvD.

De påpekar att bolag som har slut på kapital inte kan ta lån, vilket riskerar att leda till konkurs.

– Även om det här är välgörenhet på kort sikt, är det inte det på lång sikt eftersom riskkapitalbolaget ska få tillbaka sina pengar, säger Martin-Löf.

Företagen som får hjälp ska få option att kunna köpa tillbaka ägandet när krisen är över, enligt förslaget.

Idag 05:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter
Paradox vd Ebba Ljungerud. DANIEL ROOS Daniel Roos / Digital
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter

Paradox storsatsar mitt i coronakrisen – anställer 200

Coronavirusutbrottet har inte inneburit någon större kris för Paradox Interactive. I stället har spelbolaget upplevt en uppsving i antalet aktiva spelare och storsatsar genom att anställda 200 personer, skriver DI Digital.

Nyanställningarna gör att personalstyrkan, som för tillfället arbetar hemifrån, växer med 40 procent.

– Vi är ju ett bolag i tillväxtfas och har varit det länge. Det kommer många utmaningar i och med att man inte kan träffas fysiskt men vi fortsätter i planerad takt, säger vd:n Ebba Ljungerud.

1 tim
undefined

Byggjättarna meddelar ordrar – klart med Brommastaden

Skanska ska bygga 351 lägenheter i Ekebäckshöjd, Göteborg. Ordern från Stena Fastigheter är värd 550 miljoner kronor, meddelar byggbolaget i ett pressmeddelande.

Skanska skriver att de ska bygga flera hus som blir mellan sex och elva våningar höga. I de 38 000 kvadratmeterna ska det också finnas förskola och affärslokaler.

Fler byggbolag har fått ordrar som offentliggörs under tisdagsmorgonen. Peab ska bygga 166 studentlägenheter i Björkhagen, söder om Stockholm. Den ordern uppges vara värd 152 miljoner.

NCC skriver i ett pressmeddelande att fastighetsägarna i området kring Bromma flygplats och Ulvsunda ”enats om en gemensam utvecklingsvision för området”. Projektet går under namnet ’Brommastaden’ och totalt ska drygt 3 000 bostäder byggas de kommande fem åren.

6 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mekonomen drabbat av intrång – hemsidan ligger nere

Mekonomen har utsatts för ett dataintrång, meddelade bolaget i ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Det är affärsområdet Meca/Mekonomen som drabbats och ett ”intensivt arbete för att åtgärda de problem som intrånget inneburit pågår”, heter det i pressmeddelandet.

Företagets hemsida ligger nere till följd av intrånget.

– Vi tar intrånget på stort allvar och arbetar intensivt för att komma till rätta med problemet. Fokus just nu är att på alla sätt minimera påverkan på verksamheten, säger vd:n Pehr Oscarson.

Igår 04:03
Läs mer om Coronaviruset
Casino Cosmopol i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Casino Cosmopol varslar 800 anställda – slopar utdelningen

Casino Cosmpol varslar 800 anställda – det motsvarar 90 procent av personalen, skriver Aftonbladet.

Anställda vid alla fyra kasinon i Sverige berörs av varslet. Det gör även personal vid huvudkontoret i Stockholm, meddelar Svenska Spel i ett pressmeddelande.

Svenska Spels vd Patrik Hofbauer säger de så snabbt som möjligt ska kunna ”växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder”.

Den statliga jätten drar också tillbaka förslaget om utdelning på 850 miljoner kronor.

4 tim
Bird i LA.  FREDERIC J. BROWN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elscooterbolaget Bird säger upp 30 procent av personalen

Elscooterbolagen tvingas stänga ner stora delar av sin verksamhet när folk håller sig hemma av coronarädsla och brittiska Bird meddelar nu att man säger upp 30 procent av personalstyrkan, rapporterar Techcrunch. Det motsvarar drygt 400 anställda.

”På grund av den finansiella och operationella effekten av den pågående COVID-19-krisen, säger vi adjö till runt 30 procent av vårt team”, skrev Bird i ett internt meddelande till sina anställda.

Igår 08:10
Läs mer om Varslen i näringslivet
Coronaviruset Svenska tillväxten
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Regeringens nya prognos: BNP-ras på 4 procent och kraftigt stigande arbetslöshet

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

4 tim
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Risk för högre arbetslöshet än vad regeringen spår”

Arbetslösheten kan bli värre än de 9 procent som regeringen räknar med, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

SEB, Swedbank och Danske Bank räknar med 10 procent. Bergqvist utesluter inte ännu högre nivåer:

– Det skulle kunna bli ännu värre, och det finns de som pratar om att vi har ett depressionsscenario framför oss. 10 procent är ändå hanterbart, säger han till TT.

Regeringens prognos på BNP-fall på 4 procent i år är en rimlig bedömning, enligt säger SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren.

– Riskerna ligger på nedsidan och vad som kommer att bli väldigt viktigt för tillväxten framöver är när trenden med att man stänger ned mer och mer kommer att vända, säger han till Direkt.

1 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S).
undefined

Storbankernas prognoser: Hög arbetslöshet, fallande BNP och nollinflation i Sverige

Flera storbanker har släppt prognoser kring hur coronaviruset kommer att slå mot den svenska ekonomin – och bankerna målar upp en rätt mörk bild.

Danske Bank släppte en prognos i fredags där de spådde att arbetslösheten kan ligga på 10 procent i slutet av året. BNP kommer att falla med 5 procentenheter under första halvåret, spår banken vidare. Danske Bank antar också att Sverige är på väg mot recession och att inflationen kommer närma sig noll i sommar.

Swedbank förväntar sig en global recession under 2020 men tror på en återhämtning under andra halvåret. Bankens ekonomer tror på en arbetslöshet på närmare 10 procent och att Sveriges BNP ska minska med 4,2 procent i år. I senaste Ekonomiekot Extra sa bankens chefsekonom Andreas Wallström att Europas ekonomier är fritt fall – så även den svenska.

Den 20 mars uppdaterade SEB sina prognoser på grund av coronaviruset. De förutspådde i huvudscenariot att Seriges BNP-tilllväxt skulle bli minus 2‚7 procent i år och att den svenska arbetslösheten kommer stiga till 10 procent.

”Nedstängningar runt om i världen gör att en djup ekonomisk nedgång i närtid nu är oundviklig”, skriver SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

Handelsbankens ekonomer skrev i en makrokommentar den 11 mars att de räknade me att Sverige skulle få se en nolltillväxt i år.

29 mar
Läs mer om Coronaviruset
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Oljerally när Trump vill prata med Putin – upp 20 procent

Oljepriserna stiger på tisdagen efter att president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin enats om att hålla samtal om energimarknaderna, rapporterar Reuters.

– Sannolikt är det ett försök att få Ryssland och Saudiarabien att förhandla, säger marknadsstrategen Stephen Innes på Axitrader, till Reuters.

Han tillägger att alla tecken på en bättre stämning mellan Saudiarabien och Ryssland är bra för oljan, eftersom länder ligger i ett priskrig.

I går måndag stängde både brent och WTI-oljan på de lägsta nivåerna sedan 2002 och oljan går mot sitt värsta kvartal någonsin. Vid 11.30 stiger brent 20 procent och handlas för drygt 27 dollar fatet, medan WTI stiger drygt 5 procent och handlas för drygt 21 dollar fatet.

3 tim
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Oljejätten USA kommer bli omkörd redan i år

USA kommer nästan garanterat att förlora sin position som världens största oljeproducent i år, enligt flera experter. Det rapporterar CNBC.

Edward Bell, råvaruanalytiker på Emirates NBD tror att både Saudiarabien och Ryssland kan passera USA och att det kommer gå snabbare än många tror.

Ehsan Khoman, chef på Mena Research, säger att dagens låga oljepriser innebär ett dråpslag mot amerikanska skifferoljeproducenter.

Dan Yergin, energiexpert på IHS Markit, spår att den amerikanska oljeproduktionen kommer att minska dramatiskt om den nuvarande prisnivån blir bestående.

– April kommer att bli en väldigt svår månad, säger han och varnar för att ett tronskifte skulle få en enorm betydelse för USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Igår 18:54
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002: ”Efterfrågechocken för stor”

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 09.20-tiden är brentoljan ner 9,8 procent medan WTI-oljan rasar 6,3 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

Igår 03:39
Läs mer om Oljeraset