Makro

Illustrationsbild över Alperna
Reaktioner på coronautbrottet

Ekonom: Svenska skolbarn har varit i Italien på lovet – kronan kommer att försvagas

Nordea är negativa till kronan – bland annat på grund av coronavirusets utbrott, säger valutastrategen Martin Enlund till Direkt.

Han menar att kronan rent av borde försvagas – vilket den också gör mot både dollarn och euron under fredagen.

– Det här är en miljö som är bra för säkra hamnar, inte för kronan, säger Enlund.

I intervjun tar Nordea-strategen också upp att många svenska skolungdomar haft sportlov. Vissa av dessa barn har åkt skidor i italienska Alperna.

– Smittan lär spridas ytterligare och det relativt mjuka förhållningssättet gör kanske att Sverige drabbas mer än andra länder, säger han.

Igår 13:03
Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed-ledamot: Räntesänkning bara aktuell vid pandemi

Federal Reserve-ledemoten James Bullard, tillhörande St Louis, säger att det bara kommer att bli aktuellt att sänka räntorna i USA fler gånger än kommunicerat om coronaviruset utvecklas till en pandemi, rapporterar CNBC.

Bullard uppges ha sagt att att utbrottet först måste nå dödssiffror på nivåer som för en vanlig influensa, innan några räntesänkningar kan bli aktuella.

Marknaderna väntar sig nu fyra sänkningar från den amerikanska centralbanken i år.

Igår 14:45
STR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Coronaviruset kan leda till något bra på sikt

Coronavirusets spridning har hittills haft begränsade effekter på ekonomin och faktum är att utbrottet på lite längre sikt kan leda till något bra för tillväxten, skriver DI:s Viktor Munkhammar i en analys.

Munkhammar lyfter flera potentiella följder som virusutbrottet kan få: bland annat att det kan leda till att länder som Kina skärper reglerna kring livsmedelshantering och att färre resor betyder lägre kostnader för bolagen samtidigt som utsläppen blir mindre än vad de annars skulle varit.

Placeras Pekka Kääntä skriver i en analys att svensk ekonomi visat på förnyad konjunkturstyrka i inledningen av året men att inkommande makrostatistik för svensk och europeisk ekonomi kommer vara svårtolkad sett till virusspridningen och den senaste veckans reaktioner på finansmarknaden.

27 feb
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Illustrationsbild. Yorgos Karahalis / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Helikopterpengarna här: ”Inte avskräckt av Japans försök”

Helikopterpengar är en obeprövad nödlösning för att få fart på en avstannad ekonomi, som i praktiken går ut på att staten sätter över en viss summa på alla medborgares konton.

Hongkong meddelade under onsdagen att alla medborgare över 18 år får motsvarande 12 500 kronor i handen. Helikopterpengarna är här, skriver Financial Times Claire Jones.

Hon hittar ett historiskt exempel. 1999 delade Japan ut kuponger med villkoret att de skulle användas inom ett halvår. Utfallet avskräcker inte, menar Jones och hänvisar till en forskningsartikel i Journal of Public Economics.

”Kommer det att fungera nu? Vi har ingen aning”, skriver hon och fortsätter:

”Det kanske hänger på hur policyn utformas och om Hongkongbor tror att mer problem ligger framför dem (vilket kan få dem att spara pengarna i stället)”.

26 feb
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongs drastiska giv i krisen: Helikopterpengar

Varje Hongkongbo över 18 år kommer att få motsvarande 12 500 kronor utbetalt i kontanter från staten som tillväxtstöd, rapporterar South China Morning Post. Den okonventionella åtgärden kommer efter en rejäl nedgång i ekonomin till följd av coronaviruset och månader av protester som lamslagit regionen.

Stimulanspaketet presenterades av finansministern Paul Chan Mo-po under ett tal på onsdagen. Övriga åtgärder innefattar bland annat en rad skattelättnader, ökade bidrag och subventionerade elräkningar.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kallar åtgärderna för ”helikopterpolitik” och skriver på Twitter att det finns en risk att pengarna sparas i stället för att konsumeras.

26 feb
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Stefan Ingves. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Toppekonom sågar Ingves metod: ”Är väldigt märkligt”

Riksbankens inflationspolitik har misslyckats – ändå fortsätter man märkligt nog att låtsas som om det fungerar. Det säger den tidigare FI-chefen Martin Andersson, som numera är partner på konsultfirman Oliver Wyman, till DI.

Det Stefan Ingves med kollegor egentligen vill åt genom att styra inflationen är en jämn tillväxt och stabil sysselsättning, men den kopplingen har försvagats, menar Andersson.

– Då struntar vi i det vi egentligen ska styra, och så kör vi på det här ändå – för mig är det ett väldigt märkligt sätt att resonera, säger han till DI.

25 feb
Per Jansson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jansson: Kan sänka räntan igen – riskerna på nedsidan

Riksbanken kan mycket väl sänka räntan till minus igen. Utsikterna för inflationen är bräckliga och alla ihållande risker ligger på nedsidan. Det sa vice riksbankschef Per Jansson vid ett evenemang hos Goldman Sachs i London på tisdagen, skriver Direkt med hänvisning till Bloomberg.

Jansson betonade att Riksbanken är redo att agera om utsikterna skulle försämras, både genom nya tillgångsköp och en räntesänkning. Han sa även att ingen i direktionen skulle skriva under på tolkningen att noll är en ny nedre gräns för räntan.

25 feb
Illustration. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Förlegad syn att löner driver inflationen

Det är en förlegad syn att löneökningarna skulle driva inflationen, enligt Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall.

– Löneökningarna har på senare år bara varierat några tiondels procentenheter medan inflationen svajat hejvilt fram och tillbaka med energipriserna, säger han till Direkt.

Enligt Kinnwall har globaliseringen suttit det tidigare sambandet mellan, inhemsk arbetslöshet, löneökningar och inflation ur spel. Han menar att det svenska näringslivet inte längre kan vältra över stigande lönekostnader genom att ta ut högre priser, eftersom man nu är utsatt för direkt internationell konkurrens.

Han slutsats är att inflationsmålet spelat ut sin roll eftersom Riksbanken inte kan styra över de faktorer som skapar inflation.

25 feb
Läs mer om Riksbanken vs inflationen