Makro

Jerome Powell, Fed-chef.  SARAH SILBIGER / TT NYHETSBYRÅN
Fed vs inflationen

Fed flaggar för fjärde räddningsåtgärd på fredag

Redan på torsdagseftermiddagen amerikansk tid flaggar Federal Reserve New York för ännu en räddningsaktion med en nota på 75 miljarder dollar på fredagen, rapporterar AFP. Det är fjärde gången den här veckan som centralbanken behöver tillföra likviditet till penningmarknaden när banker har svårt att hitta lån över natten och inlåningsräntan stiger över Feds intervall.

Åtgärderna har tidigare inte använts sedan finanskrisen och ses som ett tecken på oroliga finansmarknader. Om åtgärden genomförs har Fed, på en vecka, tillfört nästan 280 miljarder dollar till penningmarknaden.

Igår 20:12
Jerome Powell.  OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Powell: Sänkning är en försäkring mot globala risker

Federal Reserves chef Jerome Powell håller presskonferens efter att centralbanken meddelat att styrräntan sänks med 25 punkter till ett intervall på 1,75 till 2,0 procent.

– Vi tog det här steget för att hålla den amerikanska ekonomin stark och försäkra oss mot globala risker, säger Powell när han öppnar presskonferensen.

Powell säger att banken inte har ändrat uppfattning om vart ekonomin är på väg, utan att prognoserna ligger fast, även om de är osäkra.

– Vi går inte på en förbestämd rutt, utan vi kommer utvärdera vid varje möte, säger han.

Powell fick frågor om enigheten inom direktionen där två ledamöter inte ville sänka medan en ledamot ville sänka med 50 punkter.

– Det här är en tid av svåra bedömningar och olika perspektiv, och det är hälsosamt, svarade Powell på hur han ser på splittringen i direktionen.

18 sep
Jerome Powell.  Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed sänker räntan för andra gången i rad

Federal Reserve sänker som väntat styrräntan med 25 punkter till ett intervall på 1,75 till 2,0 procent. Direktionen var inte enig i sitt beslut – två ledamöter ville inte sänka medan en ledamot ville sänka med 50 punkter.

Arbetsmarknaden är fortsatt stark skriver Federal Reserve i sitt uttalande. Även hushållens konsumtion ser bra ut skriver centralbanken men pekar på att företags investeringar har försvagats.

Som huvudargument till sänkningen anges osäkerheten i ekonomin globalt och det dämpade inflationstrycket.

Precis som analytiker pekat på tar banken en försiktig hållning när det gäller utsikten för åtgärder framöver. ”För att bestämma tidpunkt och storlek på kommande åtgärder kommer direktionen att bedöma realiserade och förväntade ekonomiska utsikter”.

Fed skriver också att det råder osäkerhet kring prognoserna framåt.

18 sep
Läs mer om Fed vs inflationen
Flodén och vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Riksbankstoppens brasklapp: Är inte hugget i sten

Så sent som i går upprepade riksbankschefen Stefan Ingves prognosen om en ny räntehöjning kring årsskiftet – nu tonar hans vicechef Martin Flodén ner de utsikterna i en intervju med SvD Näringsliv.

– Det är inte hugget i sten. Det är en prognos, säger Flodén till tidningen.

Ändras de ekonomiska förutsättningarna kommer Riksbanken att ta hänsyn till detta, fortsätter han.

Vid senaste räntemötet ville fem av sex i direktionen höja räntan ytterligare en gång kring årsskiftet – en av dem var Martin Flodén.

Igår 14:07
undefined

Riksbankstopp ser tydligare tecken på inbromsning

Vice riksbankschef Martin Flodén säger att han ser något tydligare tecken på en ekonomisk inbromsning i Sverige, skriver Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till ett anförande på torsdagen.

Flodén kallade Riksbankens räntebesked i september för en ”hökaktig överraskning” men påpekade samtidigt att en ekonomisk tillväxt under genomsnittlig nivå inte är detsamma som en djup nedgång.

Angående den ökande arbetslösheten sa Flodén att om den nuvarande trenden fortsätter så kommer centralbanken att behöva justera ner sin prognos. Flodén menade också att den svenska arbetsmarknaden som helhet är stark.

Igår 08:29
Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingves står fast: Är möjligt att fortsätta höja räntan

Den svenska ekonomin står inte inför någon större nedgång och det bör vara möjligt att fortsätta höja räntan långsamt. Det sa riksbankschefen Stefan Ingves i ett tal på onsdagen, rapporterar Reuters enligt Direkt.

Därmed höll Ingves fast vid den bild han gav vid det senaste penningpolitiska mötet för två veckor sedan.

Även om Riksbanken genomför den planerade räntehöjningen runt årsskiftet kommer penningpolitiken att fortsätta vara expansiv, menade Ingves.

Regeringen räknade tvärtom i morgonens budget med att Riksbanken inte kommer att höja räntan varken i år eller nästa år.

18 sep
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Illustrationsbild TT.
Tillståndet i världsekonomin

OECD-prognos: Lägsta globala tillväxten sedan finanskrisen

OECD sänker prognosen för tillväxten i den globala ekonomin på grund av djupare handelsspänningar och dämpad BNP-tillväxt.

OECD spår nu en global tillväxt på 2,9 procent i år och 3,0 procent nästa år. I majprognosen spåddes en tillväxt på 3,2 procent i år och 3,4 procent 2020.

Förra året var den globala tillväxten 3,6 procent. Den nya prognosen är den lägsta sedan finanskrisen 2008–09, skriver Financial Times.

Den Paris-baserade ekonomiska samarbetsorganisationen uppmanar alla länder att upphöra med sin kapprustning av tullar och i stället vidta skattelättnader för at stimulera tillväxt, skriver FT.

Handelskriget mellan USA och Kina är, enligt OECD, den viktig bidragande orsak till nedgången i världsekonomin, skriver TT.

Igår 10:52
Laurence Boone. TT och pressbild.
undefined

Prognos: Nära nolltillväxt vid en avtalslös brexit

Euroområdets tillväxt kan bli nära noll och Storbritannien kommer gå in i recession om det blir en brexit utan avtal, varnar OECD i en färsk prognos. Det rapporterar Financial Times.

Enligt OECD är de negativa effekterna av handelsspänningarna i världen större än man tidigare trott. Handelsvolymerna stannade av i slutet av 2018 och har börjat falla, skriver Direkt.

– Handelsspänningarna materialiseras i en oroväckande fart, säger OECD:s chefsekonom Laurence Boone till Financial Times.

– Risken är att vi går in i en ond cirkel med minskande handel och investeringar och ökande osäkerhet.

Igår 11:19
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Något återhämtad optimism hos asiatiska företagen

Framtidstron hos asiatiska bolag återhämtade sig något i kvartalet som avslutades i september efter tidigare tioårslägsta nivå. Samtidigt ser inte bolagen några nyrekryteringar i sikte eller förväntar sig någon ökad tillväxt. Det visar en enkät från Thomason Reuters och Insead, Asian Business Sentiment Index.

Indexet steg fem punkter till 58. Ett resultat över 50 antyder att fler är optimistiska än pessimistiska.

De svarande i enkäten, representanter för 102 företag i 11 länder, ser recession som den största risken för ekonomin – före handelskrig.

18 sep
Läs mer om Tillståndet i världsekonomin