Makro

Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Felen i svensk statistik

”Regeringen bär ansvar för missen – snålat för länge”

Regeringen kan inte bara skylla på SCB utan bär själv en del av ansvaret för den uppmärksammade statistikmissen. Det säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD Näringsliv.

Enligt Winsth har det länge varit tydligt att SCB behöver mer resurser.

– Om man snålar med osthyvelprincipen under lång tid riskerar man att hamna i det här resultatet, säger hon.

Chefekonomen hoppas nu att frågan om myndighetens resurser blir föremål för diskussion.

Hon tror vidare att den nedjusterade arbetslöshetssiffran ökar sannolikheten för en räntehöjning i december.

Igår 20:16
Arkivbild: Finansminister Magdalena Andersson (S).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: Oerhört allvarligt med felaktig statistik

Att SCB har baserat sina arbetskraftsundersökningar på bristfälligt underlag är ”oerhört allvarligt”. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT efter att statistikmyndigheten tidigare under torsdagen publicerat rättade siffror för arbetslösheten sedan förra sommaren.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon.

Hon menar att man från finansdepartementets sida ifrågasatte siffrorna hos SCB redan i höstas, genom ”möten och telefonkontakt”. Hon vill inte svara på vilken respons departementet fick vid tillfället.

SCB har redan tidigare meddelat att man avslutar samarbetet med konsultbolaget Evry, som pekats ut som den som bidragit med det felaktiga underlaget.

Igår 12:11
TT
undefined

Ekonomer: Statistiken enormt viktig – missen sänkte kronan

Det uppmärksammade felet i SCB:s arbetslöshetsstatistik kan ha fått en rad olika konsekvenser, säger två ekonomer till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf pekar på att de överdrivna arbetslöshetssiffrorna bidrog till kronförsvagningar när de presenterades. Den skenbart höga arbetslösheten har också använts som slagträ i upptakten till årets löneförhandlingar, enligt Löf.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger han till TT.

Igår 15:25
Läs mer om Felen i svensk statistik
Illustrationsbild: Arbetare på Chevrolet-fabrik. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Fed-topp: Vi når våra mål – arbetsmarknaden robust

USA kan nu ligga på gränsen till maximal sysselsättning och inflationen är nära målet på 2 procent. Det sa Federal Reserves vicechef Richard Clarida i ett förskrivet tal på torsdagseftermiddagen, rapporterar flera medier.

– Även om arbetsmarknaden är robust finns det inga bevis på att stigande löner skapar ett överdrivet inflationstryck, sa Clarida enligt Wall Street Journal.

Han tillade att lönerna i dag i stort sett ökar i takt med produktivitetstillväxten och den underliggande inflationen.

Igår 17:14
Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny bok: USA:s ekonomi är inte så fri som många tror

Varför är amerikanska mobilabonnemang så dyra och varför kostar bredband dubbelt så mycket som i andra västländer? De frågorna ställde sig professorn Thomas Philippon och svaret blev att konkurrensen i USA:s ekonomi har förtvinat de två senaste decennierna. Det skriver Financial Times chefskommentator Martin Wolf i en recension av boken ”The Great Reversal”.

Marknadskoncentrationen har blivit hög i många branscher och de ledande bolagen är väl förskansade vilket lett till överdrivna vinster. Avsaknaden av konkurrens har skadat USA:s konsumenter och arbetare då det lett till högre priser, lägre investeringar och lägre produktivitetstillväxt.

Och till skillnad från vad många tror beror det inte på teknisk utveckling, utan politisk. Ingångsbarriärerna för företag har blivit högre och konkurrensmyndigheterna har tappat i kraft. Skälet är intensivt lobbying och höga kampanjbidrag till politiker.

”Allt backas upp av övertygande bevisning”, kommenterar Wolf och nämner det amerikanska sjukvårdssystemet som äter upp nära en femtedel av BNP genom ett system av monopol samtidigt som amerikaner har hälsa som är långt sämre än den hos invånare i andra rika länder.

Igår 08:12
Läs mer om USA:s tillväxt
Arkivbild: Vice riksbankschef Henry Ohlsson.  Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Riksbankens Henry Ohlsson: Ny data mer i linje med annat

SCB:s korrigerade arbetslöshetsstatistik liknar nu mer utfallen i andra arbetsmarknadsundersökningar. Det sa vice riksbankschefen Henry Ohlsson i en kommentar till de rättade siffrorna som släpptes på torsdagsförmiddagen, skriver Direkt och hänvisar till Bloomberg.

Enligt Ohlsson finns det ett värde i att röra sig bort från minusränta, eftersom räntor inte bör vara negativa om det inte är absolut nödvändigt.

Riksbanken har aviserat att räntan ska höjas vid mötet i december, någonting som bedömare har ställt sig skeptiska till – bland annat på grund av den synbara utvecklingen på arbetsmarknaden.

Igår 11:08
Arkivbild.  Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SCB visar upp rättade siffror: Arbetslösheten har ökat – men inte så mycket

”Arbetslösheten har ökat under 2019, men inte med den kraftiga uppgång som vi tidigare publicerat”. Det skriver SCB i ett pressmeddelande, där man även publicerar en tabell med reviderade arbetslöshetssiffror från juli i fjol till september i år.

Den största revideringen sker för just september. Den siffran – som tidigare uppgavs vara 7,1 procent – justeras ned med 1,1 procentenheter till 6,0 procent.

SCB påpekar att urvalet sedan den senaste undersökningen har halverats, till följd av de tidigare identifierade kvalitetsbristerna. Därför flaggar man för att det fortfarande finns osäkerhetsfaktorer i siffrorna.

Enligt SCB har den positiva utvecklingen av sysselsättningen under andra halvåret 2018 justerats ned, precis som den kraftiga ökningen av arbetslösheten. Arbetslösheten började öka redan under början av 2019, skriver man.

”Den bild revideringen ger av arbetsmarknaden är att vi nu är i ett läge där ökningen av sysselsättningen planat ut,” skriver myndigheten i rapporten.

Igår 08:51
undefined

Evry: SCB ansvarigt – har haft full insyn i metoderna

Tidigare underleverantören Evry kommenterar den reviderade arbetslöshetsstatistiken från SCB. Bolaget slår ifrån sig kritiken.

Bolaget skriver att SCB har haft huvudansvar och full insyn i Evrys processer och metoder för insamling av rådata. Dessutom ska myndigheten själv ha utbildat och godkänt samtlig i Evry-personalen som jobbar med insamlingen, heter det.

SCB har uppgett att det funnits avvikelse i Evrys leverans av data.

– Eftersom det fortfarande är oklart vilka eventuella brister som föreligger och även hur stor grad detta i så fall har påverkat slutresultatet i statistiken, har vi nu efterfrågat SCB:s medverkan i EY:s revision, säger Evry-chefen Karin Schreil.

Schreil hänvisar till den revision som Evry nu inlett med EY som extern part.

Igår 10:20
Läs mer om Svenska jobben
Arkivbild: Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Chefsekonomen: Finns lite ljusglimtar om vi tittar framåt

Exportchefernas syn på framtiden är något ljusare än tidigare, visar Business Swedens exportchefsindex. Det är en lite annan bild än den som målats upp av flera andra konjunkturindikatorer den senaste tiden, noterar SR Ekot.

Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren menar att det är intressant att den sammantagna siffran pekar på en försiktig optimism framåt, när siffran backat under flera kvartal.

Hon konstaterar att det är svårt att säga om indexet har ”bottenkänning”.

– Men det finns lite ljusglimtar, särskilt om vi tittar framåt, säger hon till Ekot.

Igår 06:08
Illustrationsbild.  Stephen B. Morton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportcheferna: Mörkt nu – men ljusare framtidsutsikter

Inköpscheferna för de svenska exportföretagen ser något ljusare på tillvaron under fjärde kvartalet, jämfört med under det tredje. Det visar Business Swedens exportchefsindex (EMI), som steg till 50,7 i fjärde kvartalet, upp från 50,6 kvartalet före.

Siffran tolkas som att något fler av de tillfrågade tror på en förstärkning än en försvagning av exporten framöver.

Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren konstaterar att det finns en tydlig skillnad i tillförsikten beroende på tidshorisont. EMI för nuläget föll till lägre nivåer än vid föregående rapport, medan den framåtsyftande EMI prognos steg för första gången på fem kvartal.

Igår 05:55
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tunga röster ger Andersson rätt: Slopa överskottsmålet

Flera ekonomer och företrädare för näringslivet sluter upp bakom Magdalena Andersson (S) efter hennes uttalande om att överskottsmålet bör slopas, skriver DI.

Företagarnas vd Günther Mårder anser att partierna måste diskutera överskottsmålet i ett läge där Sverige kan få betalt för att låna pengar till viktiga samhällsinvesteringar.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är inne på samma linje och säger att riskerna med att låta statsskulden öka lite är försvinnande små.

– Däremot kan riskerna vara ganska stora om man gör för lite, om man för länge har ett samhälle som underinvesterar i utbildning, integration och klimatet.

12 nov
Läs mer om Svenska tillväxten
Anna Breman blir ny vice riksbankschef i december Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Analyser: Nu kan bara en rejäl miss stoppa nollräntan

Trots att inflationen i oktober var något lägre än Riksbanken hade räknat med kommer direktionen att stå fast vid sin räntehöjning i december. Den bedömningen gör flera krönikörer.

DI:s Viktor Munkhammar skriver att ett utfall på 0,1 procentenheter under prognos inte ens skulle kunna förändra ett räntebeslut under mer normala omständigheter.

”Och nu, när Stefan Ingves och hans kolleger bundit sig hårt vid att höja i december, är det definitivt inget som ruckar på planerna”, skriver han.

Placeras Pekka Kääntä är inne på samma linje och framhåller att Riksbanken kan peka på att inflationen trots allt rör sig uppåt.

SvD Näringslivs Johan Carlström menar också att den nya siffran bäddar för en räntehöjning.

”Slutsatsen är att det ska till en stor inflationsmiss nästa månad – vilket inte brukar vara fallet i november – för att Riksbanken ska ställa in sin räntehöjning”, skriver han.

13 nov
Arkivbild: Stefan Ingves.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Inget som får Riksbanken att darra på manschetten”

”Dagens håglösa uppgång i inflation är inget som får Riksbanken att darra på manschetten – nollräntan hägrar.” Det skriver Handelsbankens seniorekonom Johan Löf på Twitter efter morgonens inflationsstatistik från SCB.

SEB:s chefsanalytiker Johan Javeus noterar att oktoberutfallet på 1,5 procent på årsbasis är precis det som banken – bland andra – förväntade sig på förhand. ”Ingen siffra att skriva hem om och inget som står i vägen för Riksbankshöjningen nästa månad”, skriver han i ett Twitter-inlägg.

Inte heller Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin tror att dagens inflationssiffra får någon större påverkan på Riksbankens strategi. ”Inget som styr om skutan. En räntehöjning i december är fortsatt att vänta”, skriver hon.

13 nov
Arkivbild: Riksbankschef Stefan Ingves.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bakslag för Ingves: Inflationen under prognosen i oktober

Inflationen enligt KPIF steg i oktober till 1,5 procent, visar ny statistik från SCB. Det kan jämföras med Riksbankens prognos på 1,6 procent, medan flera analytiker på förhand hade väntat sig ett utfall på just 1,5 procent.

I september var KPIF-inflationen 1,3 procent.

Konsumentprisindex (KPI) för oktober var 1,6 procent, en ökning från 1,5 procent i september. Här väntade Riksbanken ett utfall på 1,7 procent.

KPIF exklusive energi uppgick till 1,7 procent i oktober, jämfört med oktober i fjol. Det kan jämföras med Riksbanksprognosen om 1,8 procent.

13 nov
Läs mer om Riksbanken vs inflationen