Makro

Byggarbetare i Florida uppför lyxbostadshus. Arkivbild. Amy Beth Bennett / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Byggtakten i USA steg till högsta på 13 år

Antalet byggstarter för bostäder i USA steg med 16,9 procent i december – den högsta siffran på 13 år, rapporterar Reuters.

Därmed låg den säsongsjusterade årstakten på 1,61 miljoner bostäder. Väntat var enligt Reuters snittprognos 1,38 miljoner.

Den kraftiga uppgången berodde sannolikt delvis på den ovanligt milda vintern, skriver nyhetsbyrån.

I november byggdes det bostäder i en årstakt på reviderade 1,38 miljoner bostäder, en uppgång med 2,6 procent från oktober.

Igår 15:20
Illustrationsbild. Elaine Thompson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet lediga platser minskade i november

(Direkt) Antalet lediga platser i USA sjönk till 6,800 miljoner i november från reviderade 7,361 miljoner månaden före (7,267).

Det visar statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Statistiken (Job openings and Labor Turnover Statistics, JOLTS) beräknas utifrån ett underlag till den månatliga jobbrapporten.

Väntat var 7,250 miljoner, enligt Bloombergs prognosenkät.

Antalet nyanställningar steg till 5,821 miljoner i november från 5,764 miljoner månaden före.

Igår 15:23
Läs mer om USA:s tillväxt
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Fas ett-respit men experter varnar för nedåtrisker i Kina

Veckans fas ett-avtal med USA kan vara nödvändig respit för ett Kina vars ekonomi tagit en del stryk i handelskriget, skriver Financial Times efter att färska BNP-siffror visat den lägsta tillväxten på 29 år för världens andra största ekonomi.

Pausen i handelsfejden välkomnas med försiktig optimism av experter som ser indikatorer på återhämtning i tillverkningsindustrin och större kapitaltillgångar i banksystemet. Men ekonomerna är inte entydigt positiva. Det finns fortfarande grus i det kinesiska maskineriet.

”Vi anser att marknaderna gör rätt i att andas ut”, skrev Ting Lu, ekonom med fokus på Kina vid Nomura International, i ett utskick innan fredagens BNP-statistik.

”Men vi rekommenderar försiktighet eftersom nedåtriskerna fortfarande är rätt så stora, de finansiella riskerna fortfarande ackumuleras och Pekings utrymme för lättnader kan vara mycket mindre än marknaden hoppas.”

Igår 06:27
Läs mer om Kinas tillväxt
Illustrationsbild.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Framtidstron viker för både butiker och e-handlare

Butikshandlarnas framtidstro försämrades i januari. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, sjönk till 89,1 i januari jämfört med 93,6 i december.

Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer.

Även e-handlarnas framtidstro försämrades. Framtidsindikatorn sjönk till 106,5 i januari från 107,5 i december.

– Jämfört med januari förra året är det framför allt på lönsamhetssidan som e-handlarna har lägre framtidsförväntningar än tidigare, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Igår 05:27
Till vänster: Finansminister Magdalena Andersson. Uppe till höger: Riksbankschefen Stefan Ingves. Nere till höger: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  TT
undefined

Chefsekonom: Regeringen gör Riksbanken till syndabock

Regeringen letar efter en syndabock. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT efter dagens nyhet att regeringen spår att Riksbanken kommer att sänka räntan igen.

Bergqvist säger att ”det är i ögonfallande att de säger att räntan ska ner på minus”. Finansdepartementet skulle kunna peka på Riksbanken om ekonomin försämras, menar chefsekonomen vidare.

– Det här kan vara någon att skylla på om konjunkturen skulle vika mer, säger Bergqvist.

16 jan
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot ängslig regering: ”Svårt att förstå logiken”

Regeringens nedskrivning av sina prognoser för den svenska ekonomin gör att de nu blivit mer realistiska och i linje med andra bedömare, säger flera chefsekonomer som TT talat med.

Danske Banks Michael Grahn frågar sig däremot varför regeringen fortsätter att hålla så hårt i överskottsmålet.

– Regeringen kör på i sina gamla ullstrumpor, säger Grahn till nyhetsbyrån.

Grahn anser att regeringen är onödigt orolig och ängslig då den offentliga sektorns skuldsättning nu är nere på 34,9 procent av BNP, och målet är 35 procent.

– Det är svårt att förstå logiken, när det skulle kunna gå att skapa pengar till kommunerna, säger han.

16 jan
Läs mer om Svenska tillväxten
Frihandelns framtid Reaktioner på handelsavtalet
Arkivbild: Trump och Xi Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Reaktioner på handelsavtalet

Analyser: Handelskrigets faror är långt ifrån över

Att USA och Kina har undertecknat ett partiellt handelsavtal innebär inte att fortsatta konflikter och osäkerhet inte kan sänka den globala ekonomin under 2020, skriver CNN:s Jill Disis och Charles Riley i en analys.

Spänningar mellan länderna lär bestå och fas två i handelsavtalet blir troligen mycket svårare än dagens fas ett-avtal, menar de. Dessutom möter EU utmaningar kring handeln med både Storbritannien och USA, resonerar Disis och Riley.

New York Times Neil Irwin är mer positiv till handelsavtalet. Visserligen kan man fråga sig om resultatet av två års bråkande inte är i magraste laget. Och detaljerna i avtalet ser mer ut som ett tillfälligt eldupphör än en bestående fred, menar han.

”Men om du bortser från några av de största löftena från presidenten kan du se att avtalet på en del sätt representerar framsteg mot att uppnå en mer stabil relation mellan världens två största ekonomier”, skriver Neil Irwin.

15 jan
Bergqvist och Bratt. TT
undefined

Ekonomer: Trump vill ha en fiende – är oberäknelig

Hotet om global recession ser ut att vara avvärjt, men om handelskonflikten fortsätter kan det i förlängningen påskynda en djupare nedgång. Det säger Nordnets privatekonom Frida Bratt till Expressen, efter att USA och Kina på onsdagskvällen undertecknat fas ett i handelsavtalet.

Hon varnar också för det nu kan vara Europas tur att hamna i skottgluggen om Donald Trump vinner presidentvalet i november.

– Trump vill ha en fiende, och exempelvis tullar på europeisk fordonsindustri skulle slå mot våra stora svenska exportbolag, säger Bratt.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kallar avtalet ”imponerande”, i en Twitterkommentar. ”Global handelsrisk reducerad men inte eliminerad; Trump fortsatt förutsägbart oförutsägbar”, skriver han.

15 jan
Läs mer om Frihandelns framtid