Makro

Coronaviruset USA:s tillväxt
Illustrationsbild.  ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Ny statistik: 267 procents ökning av varsel i USA

Antalet varsel om uppsägning i USA ökade med 267 procent i mars i år, jämfört med motsvarande månad förra året. Det framgår av ny statistik från det privata arbetsförmedlingsbolaget Challenger, Gray & Christmas, skriver Market Watch och Direkt.

I mars varslades sammanlagt 222 288 tjänster enligt icke-säsongsjusterade siffror, upp från 56 660 i februari. Över hälften av de varslade – 141 844 – pekas ut som en direkt konsekvens av coronapandemin.

Enligt vice vd Andrew Challenger inkluderar marssiffran inte de hundratusentals arbetare som skickats hem från sina arbetsplatser under månaden.

3 min
Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Orderingången i USA:s industrier den lägsta på 11 år

ISM:s inköpschefsindex för den amerikanska industrin sjönk till 49,1 i mars jämfört med 50,1 i februari. Nedgången var betydligt lindrigare än analytikernas förväntningar, som i snitt låg på 45,0.

Bakom siffran syns en skarp nedgång i delindexet nya ordrar som föll till sin lägsta nivån sedan 2009, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån påpekar även att indexsiffran på 49,1 är ”dopad” av skenande leveranstider, som steg till 65,0 jämfört med 57,3 i februari.

Normalt sett brukar längre leveranstider tyda på en ökad aktivitet, men i detta fall beror det snarare på störningar i leveranskedjorna och komponentbrist.

– Coronapandemin och chockerna på de globala energimarknaderna har påverkat alla tillverkningssektorer, säger ISM-chefen Timothy Fiore i en kommentar.

Igår 14:33
Läs mer om Coronaviruset
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Europas tillväxt

Kommissionen föreslår lån för att stötta korttidsarbete

EU-kommissionen föreslår att ett nytt låneinstrument ska införas, som ska ge stöd för korttidsarbete i de EU-länder som har drabbats hårdast av coronakrisen. Det meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt AFP och Direkt.

Med garantier på 25 miljarder euro från EU-länderna hoppas kommissionen kunna låna upp till 100 miljarder euro.

Syftet med förslaget är att försöka släta över den uppblossande konflikten mellan flera av medlemsländerna, som handlar om hur unionen ska hjälpa länderna att dämpa effekterna av coronakrisen.

1 tim
Arkivbild: Danmarks statsminister Mette Frederiksen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Danska ekonomin kan krympa 10 procent i år

Danmarks centralbank kapar kraftigt sin prognos för landets BNP-tillväxt. Nu spår institutionen att ekonomin minskar med 3–10 procent i år, rapporterar Bloomberg.

Före coronakrisen räknade man med en tillväxt på 1,5 procent för helåret.

Danmark vidtog tidigt stränga åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet. Bland annat var man bland de första länderna i Europa att stänga skolor, restauranger och kaféer, skriver nyhetsbyrån.

– Vår utgångspunkt att få ekonomin tillbaka på banan igen när spridningen avtar och åtgärderna rullas tillbaka är tydlig. Men det kommer att göra ont innan vi kommer dit, säger centralbankschefen Lars Rohde.

Igår 11:20
Volkswagens tomma parkering. Illustrationsbild.  RONNY HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk tillverkningsindustri i brantaste fall på 11 år

Tysklands tillverkningsindustri såg i mars sitt brantaste fall på 11 år, framkommer när flera europeiska länder släpper makrostatistik på onsdagen.

Det är IHS inköpschefsindex över tysk tillverkningsindustri som föll till 45,4 – där en siffra under 50 tyder på att ekonomin krymper. I februari låg siffran på 48 och fallet är det kraftigaste på en månad sedan finanskrisen, skriver Reuters. Samtidigt spår IHS chefsekonom Phil Smith att siffrorna kan sjunka ännu lägre innan det vänder uppåt igen.

Igår 08:44
Läs mer om Europas tillväxt
Coronaviruset Krisen i Italien
Arkivbild: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.  KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i Italien

EU-basen till Italien: Förlåt – men inga coronaobligationer

”Förlåt oss, nu står EU med er.” Så inleder EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett inlägg i den italienska tidningen La Repubblica.

Men några coronaobligationer – Italiens förslag om ett skuldinstrument gemensamt för EU-länderna – blir det inte tal om, menar hon: Unionen har redan vidtagit alla möjliga åtgärder för att hjälpa Italien ur coronakrisen.

”Den senaste månaden har EU-kommissionen vänt på alla stenar för att hjälpa Italien”, skriver hon.

Tidigare i veckan skrev Italiens premiärminister Giuseppe Conte en text i tyska Die Zeit att Italien skulle kunna tänka sig att använda EU:s krisfond – men bara om EU lättade på villkoren.

”Om vi är en union är det nu dags att bevisa det”, skrev han.

2 tim
Arkivbild.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Realistiskt att räkna med allvarlig recession i Italien”

Det italienska näringslivets räknar med att landets ekonomi kan minska med 6 procent i år till följd av coronakrisen. Det är ”realistiskt”, menar landets ekonomiminister Roberto Gualtieri enligt Reuters.

Enligt näringslivsorganisationen Confindustria kommer coronakrisen att leda till en allvarlig recession för helåret.

– Tyvärr är bedömningarna realistiska. Samtidigt kan vi säga att [den italienska ekonomin] kan sikta på en rejäl återhämtning, säger Gualtieri till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Igår 11:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Illustrationsbild: En staty av Storbritanniens forne premiärminister Winston Churchill i London.  Luke MacGregor / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Förslaget: Virusdrabbade britter får pausa kreditskuld

Den brittiska finanstillsynsmyndigheten FCA föreslår att konsumenter som drabbats av coronakrisen ska kunna få anstånd med att betala sina lån och kreditkortsskulder. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Förslaget ska nu skickas på en kort remissrunda och träda i kraft om en vecka.

– Dessa åtgärder skulle möjliggöra en förväntad miniminivå av stöd för konsumenter som fram till och med detta varit finansiellt stabila, säger FCA:s tillförordnade generaldirektör Christopher Woolard enligt pressmeddelandet.

2 tim
TT
undefined

Citi: Ekonomins räddning är masstester – inte vaccin

Citigroups analytiker har hittat ett ljus i mörkret under den pågående coronakrisen. Enligt storbanken kan en stabilisering av USA:s ekonomi påbörjas så tidigt som i slutet av månaden, skriver Market Watch.

Analytikerna menar att ett nytt vaccin inte är den enda vägen ur krisen. I stället lyfter de fram masstester av befolkningen som ett snabbare sätt att kunna starta upp ekonomin igen.

Citi räknar med att 60 procent av alla amerikaner skulle kunna förses med antikropp-tester i slutet av april och 95 procent en månad senare. Dessa tester skulle kunna ge svar på om man har haft coronaviruset och därmed blivit immun. På så sätt räknar de med att 90 miljoner amerikaner skulle kunna återgå till arbetet så småningom.

Igår 15:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Hedén Westerdahl.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

”Vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu – och det kan bli ännu värre”

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl jämför coronakrisen med finanskrisen 2008: Företag kommer att gå i konkurs, många kommer att bli arbetslösa. Det sa hon i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

– Nu går det fort, det är en kraftig inbromsning, vi ser att vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu, sa hon.

Hedén Westerdahl tillade att hon hoppas att regeringen ska gå in med ”starka åtgärder” så att arbetslösheten inte stiger för fort.

I KI:s prognos som presenterades i morse faller BNP med 6 procent i det andra kvartalet. På programledarens fråga svarade Ylva Hedén Westerdahl att läget kan bli ännu värre.

Igår 19:38
Arkivbilder. TT
undefined

Corona ger SCB huvudvärk – vet inte hur de ska räkna KPI

Coronapandemin ställer till det för SCB – som inte vet riktigt hur de nu ska räkna på inflationen i april, skriver Direkt. Orsaken är att vissa varor som paketresor, bio, teater och sportevenemang inte säljs längre.

Enligt Peter Nilsson, chef för enheten för prisstatistik på SCB, hade inte pandemins effekter börjat slå igenom när marssiffrorna samlades in.

– Sedan dess har försäljningen av många tjänster minskat kraftigt och är i vissa fall obefintlig, säger han till Direkt.

SCB har i dag haft ett extramöte för att diskutera situationen och räknar med att presentera en lösning nästa vecka.

Igår 16:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Harvardekonom: 2008 känns nu som en uppvärmning

Finanskrisen 2008 tycks bara ha varit en uppvärmning inför den situation världsekonomin nu står inför. Det säger Harvard-ekonomen Kenneth S Rogoff till New York Times.

Han framhåller att nedgången redan ser ut att bli den djupaste på över hundra år.

– Allt beror på hur länge det varar men om detta fortsätter under en längre tid så kommer det definitivt att bli alla finanskrisers moder.

TS Lombards chefsekonom Charles Dumas varnar för att återhämtningen kan dröja betydligt längre än många tror då krisen lär sätta sina spår i människors psyken.

– Folk har fått sig en riktig chock, säger han.

Igår 18:51
Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbank: Dröjer två år innan Europa studsat tillbaka

Det kommer att ta omkring två år för Europas ekonomier att studsa tillbaka till samma nivåer som före coronakrisen. Det spår Berenberg, enligt CNBC.

”Detaljerna kan skilja sig åt mellan olika länder men på det stora hela förväntar vi oss att BNP passerar 2019 års nivå efter cirka två år”, skriver storbankens analytiker.

De tillägger att risken för en efterföljande finanskris är begränsad så länge beslutsfattarnas hållning är att de ska göra vad som än krävs för att hjälpa ekonomin.

Igår 17:59
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S&P: Krisen pressar globala tillväxten mot noll

S&P Global Ratings skruvar ner sin tillväxtprognos för världsekonomin från 3,3 till 0,4 procent i år – den lägsta nivån i modern tid. Det rapporterar CNBC.

Försämrade utsikter för USA och Europa ligger bakom huvuddelen av prognossänkningen. Kreditvärderingsinstitutet spår att USA:s ekonomi krymper med 1,3 procent i år medan Europa väntas backa 2 procent.

Nästa år spår S&P att världsekonomin studsar tillbaka med besked och växer 4,9 procent.

31 mar
Läs mer om Coronaviruset