Shinzo Abe och hans nyligen tillsatta regering. TT
Japans tillväxt

Abe vill ta fram stimulanser – bygga skydd mot katastrofer

Japans premiärminister Shinzo Abe har bett sin regering att ta fram ett paket med stimulansåtgärder för att stötta upp ekonomin och bygga infrastruktur som kan stå emot stora naturkatastrofer, skriver Reuters.

Regeringen kommer att sammanställa paketet så snart som möjligt, även om storleken på utgifterna kommer att avgöras av förslag från de olika departementen, säger ekonomiminister Yasutoshi Nishimura på en presskonferens.

Finansminister Taro Aso ger samma besked. Han beskriver stimulanserna som ett sätt att möta pressen orsakad av en åldrande befolkning, ”Japans största problem” på lång sikt.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Stefan Ingves.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

”Inget som får Riksbanken att darra på manschetten”

”Dagens håglösa uppgång i inflation är inget som får Riksbanken att darra på manschetten – nollräntan hägrar.” Det skriver Handelsbankens seniorekonom Johan Löf på Twitter efter morgonens inflationsstatistik från SCB.

SEB:s chefsanalytiker Johan Javeus noterar att oktoberutfallet på 1,5 procent på årsbasis är precis det som banken – bland andra – förväntade sig på förhand. ”Ingen siffra att skriva hem om och inget som står i vägen för Riksbankshöjningen nästa månad”, skriver han i ett Twitter-inlägg.

Inte heller Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin tror att dagens inflationssiffra får någon större påverkan på Riksbankens strategi. ”Inget som styr om skutan. En räntehöjning i december är fortsatt att vänta”, skriver hon.

26 min
Arkivbild: Riksbankschef Stefan Ingves.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bakslag för Ingves: Inflationen under prognosen i oktober

Inflationen enligt KPIF steg i oktober till 1,5 procent, visar ny statistik från SCB. Det kan jämföras med Riksbankens prognos på 1,6 procent, medan flera analytiker på förhand hade väntat sig ett utfall på just 1,5 procent.

I september var KPIF-inflationen 1,3 procent.

Konsumentprisindex (KPI) för oktober var 1,6 procent, en ökning från 1,5 procent i september. Här väntade Riksbanken ett utfall på 1,7 procent.

KPIF exklusive energi uppgick till 1,7 procent i oktober, jämfört med oktober i fjol. Det kan jämföras med Riksbanksprognosen om 1,8 procent.

2 tim
Riksbankschef Stefan Ingves. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Ny inflationsmiss väntar Ingves – höjer ändå

Den svenska KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,5 procent i oktober, vilket är under Riksbankens prognos på 1,6 procent. Det visar Infront Datas prognosenkät.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror inte att en smärre prognosmiss kan stoppa Riksbankens planer på att höja räntan.

”I oktoberrapporten pekade Riksbanken med hela handen – räntan höjs i december. Det blir helt enkelt svårt att backa”, skriver han i ett marknadsbrev enligt Direkt.

Danske Bank anser däremot inte att höjningen är huggen i sten. Bankens analytiker spår att inflationen inte kommer i närheten av målet om två procent fram till och med 2021.

”Bakgrunden är precis som tidigare att vi bedömer att lönekostnadstrycket i svensk ekonomi är för lågt för att generera en uthållig inflationstakt på 2 procent”, skriver Danske Bank.

Igår 21:09
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Stockholmsbörsen i dag

Nedgångarna tilltar – rejält dystert på börsen

Stockholmsbörsens tapp har tilltagit på onsdagsförmiddagen. Vid 10.30-tiden är nedgångarna för de ledande indexen i linje med tydliga fall på Europas storbörser.
• OMXSPI: –1,0 procent
• OMXS30 –1,0 procent
Investmentbolaget Kinnevik handlas exklusive utdelningen av Millicom och allt annat lika bör aktien falla lite mer än 20 procent. Det gör den också i princip och är ner 21 procent.

Swedbank kritiseras hårt av Estlands finansminister Martin Helme som menar att banken inte varit helt ärlig mot landets myndigheter. Aktien backar 2,6 procent.

Vårdbolaget Ambea faller runt 5 procent efter att största ägaren Actor sålt av en storpost med en rabatt på 8 procent.

1 tim
undefined

Efter rallyt: Net Insight vill ej kommentera Amazon-rykte

Net Insights aktie har rusat 130 procent den senaste månaden efter uppgifter i börsforum om att Amazon Prime har implementerat Net Insights strömningslösning Sye.

Det svenska teknikbolagets vd Anders Harrysson säger till DI att han ”inte kan kommentera sådana rykten”.

– Vi har sett på forum vilka spekulationer som förekommer, men kan bara läsa och se att det spekuleras, säger han.

Tidigare i år meddelade Net Insight att man inlett ett samarbete med ett amerikanskt fortune 500-bolag avseende Sye. Enligt Harrysson fortskrider arbetet med att kommersialisera avtalet.

Igår 18:46
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slog rekord – Storytel backade på rapport

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid stängning noterades båda de ledande indexen på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,6 procent
SSAB, Volvo och Investor agerade draglok i storbolagsindexet med uppgångar på cirka 1,4–1,6 procent.

Telia steg 1,1 procent efter att EU-kommissionen godkänt miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting. Teleoperatören räknar med årliga synergieffekter om 600 miljoner kronor.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än analytikerna hade förutspått. Aktien steg ändå 3,9 procent, vilket Carnegie beskrev som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel redovisade en fortsatt stark tillväxt samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backade 3,8 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien steg 5,7 procent på tisdagen.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Boeing / Bolagsnyheter

Källor: Flygbolag redo att lyfta innan nya pilotutbildningen

Flera amerikanska flygbolag uppges vara redo att flyga med Boeings 737 Max så fort den amerikanska luftfartsmyndigheten gett grönt ljus till leveranser av de strandsatta planen – det vill säga innan den nya pilotutbildningen har godkänts. Det uppger tre källor med insyn till Reuters.

Det ska handla om Southwest Airlines, American Airlines Group och United Airlines, skriver Reuters. Bolagen har upprepade gånger fått ställa in dagliga avgångar på grund av flygförbudet.

Sedan de två dödliga flygplanskrascherna i Indonesien och Etiopien har hundratals plan blivit stående vid Boeings Seattle-fabrik i väntan på grönt ljus från Federal Aviation Administration, FAA.

1 tim
Anhöriga till omkomna i Lion Air-kraschen.  Tatan Syuflana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Indonesien väntar in globalt konsensus om slopat stopp

Boeings olycksmodell 737 Max tillåts inte lyfta i Indonesien innan den getts godkännande i USA, Europa, Brasilien, Kanada och Kina. Det säger en tjänsteman vid Indonesiens flygmyndighet till Reuters.

Boeing meddelade i måndags att man förväntar sig grönt ljus från amerikanska myndigheter inom de kommande veckorna.

En Lion Air-flight med den aktuella flygplansmodellen kraschade strax efter start utanför Jakarta förra året. 189 människor dog. Efter ytterligare en krasch med ett Boeing 737 Max i Etiopien i våras stoppades flygningar med modellen internationellt.

1 tim
Läs mer om Boeing / Bolagsnyheter
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Nordea tror det blir nära en kursdubbling i SSAB

Den djupfrysta stålmarknaden återhämtar sig sannolikt nästa år och svenska jätten SSAB:s aktiekurs kan (nästan) fördubblas. Det skriver Nordea i en färsk analys som citeras av Direkt och DI.

Analytikerkåren i övrigt gör två fel, enligt Nordea. Dels extrapolerar de, som vanligt, att den svaga trenden på stålmarknaden fortsätter. Och dels underskattar de SSAB:s förmåga att generera kassaflöden. Just kassaflödena kan bli en så kallad ”trigger” för aktien, spår bankens analytiker.

I den färska analysen upprepas rekommendationen köp. Riktkursen för B-aktien höjs till 50 kronor från 43 kronor och den nya riktkursen ger en uppsida på ungefär 80 procent från den nuvarande kursen på 27,50 kronor om analysen blir verklighet.

19 min
Alligator. Arkivbild. Arnulfo Franco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker ser stor uppsida i flera forskningsbolag

DI har sammanställt Stockholmsaktierna som har mest uppsida utifrån analytikernas riktkurser. Och det är nästan idel forskningsbolag i topp.

Mest tror de på Alligator Bioscience, där analytikernas riktkurser i snitt ligger 116 procent över nuvarande aktiekursen på marknaden. Tvåa på listan, och det enda bolaget bland de sex främsta som inte ägnar sig åt läkemedels- eller bioteknikforskning, är Lucara Diamond där analytikerna ser en uppsida på 89 procent.

Därefter följer Hansa Biopharma, Medivir, Oncopeptides och Bioarctic där analytikerna spår uppgångar på 83 till 69 procent, enligt DI:s genomgång.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Goldman tittar på två svenska bolag

Här är dagens aktierekar från Finwires flöde:
• Pareto Securities sänker riktkursen för Synthetic MR till 210 kronor (225), upprepar behåll
• Redeye höjer motiverat värde för Zetadisplay till 30 kronor (27)
• Goldman Sachs höjer riktkursen för Lundin Mining till 8,50 kanadensiska dollar (8), upprepar köp
• Goldman Sachs höjer riktkursen för Elekta till 102 kronor (100), upprepar sälj
• SEB sänker riktkursen för Paradox till 132 kronor (137), upprepar behåll
• Carnegie höjer riktkursen för Paradox till 140 kronor (135), upprepar behåll
• Bank of America Merrill Lynch återupptar bevakning av Securitas med underperform
• Nordea höjer riktkursen för SSAB till 50 kronor (43), upprepar köp
• Handelsbanken höjer Systemair till köp (behåll), riktkurs 160 kronor (134)

3 tim
Läs mer om Dagens aktierekar
Illustrationsbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Nytt index visar: Marknaden mättad för nybyggda borätter

Marknaden för nyproduktion är i stort sett i balans över hela Sverige, vilket innebär att utbud och efterfrågan matchar varandra. Däremot finns det mer eller mindre tydliga skillnader mellan olika boendeformer och kommuner. Det visar SBAB:s nya index SBAB Housing Market Index, som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion, skriver Direkt.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije menar att det går att se en trend i utvecklingen. Han pekar på att det från 2016 till i dag har gått från att vara ett ”väldigt gynnsamt läge” att bygga bostadsrätter, till att i dag vara ett mindre gynnsamt.

– Trenden för villor har samtidigt varit den omvända. Det ser ut att finnas möjlighet att bygga fler villor, säger han till Direkt.

4 tim
Illustrationsbild: Fyrisån i Uppsala.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Råder lågtryck i Uppsala och högtryck i Norrköping”

Trots att Sverige generellt sett befinner sig i balans mellan utbud och efterfrågan på marknaden för nyproduktion, finns det stora skillnader på regional- och kommunnivå. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande och hänvisar till sitt nylanserade index, som tagits fram tillsammans med dotterbolaget Booli.

Banken konstaterar att det ”råder lågtryck” för nya bostadsrätter i Uppsala, där indexet står på 1,86 för andra kvartalet – med innebörden att nyproduktionen är tydligt större än hushållens efterfrågan.

I Norrköping ses tvärtom högtryck, med ett index på 0,42 – vilket kan tolkas som att hushållens efterfrågan tydligt överstiger volymen av nyproduktion.

2 tim
Illustrationsbild: Vy över Stockholm nattetid.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danske Bank: Bopriserna stilla i Stockholm i oktober

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun ser ut att ha varit oförändrade under oktober månad, jämfört med månaden innan. Det visar Danske Banks boprisindikator, skriver banken i en analys enligt Direkt.

Enligt banken är det svårt att ge någon entydig prognos för utvecklingen av bostadspriserna framåt, eftersom hushållens förväntningar på en fortsatt låg ränta ställs mot ökade risker från arbetsmarknaden.

”I nuläget förefaller låga ränteförväntningar hos hushållen fortfarande väga tyngre än den stigande risken för att bli arbetslös”, skriver Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank Sverige, i en kommentar.

3 tim
Läs mer om Bopriserna
TT.
Framtida fordonen

30 nya kinesiska miljarder på väg in i elbilsbolaget Nevs

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska investera 30 nya miljarder kronor i den svenska elbilstillverkaren Nevs. Det rapporterar Ekot som har tagit del av ett börsdokument i Hongkong där investeringen avslöjas.

Enligt Ekot har Evergrande storslagna planer på att Nevs ska bli den största elbilstillverkaren i världen. Det innebär till en början att flera nya modeller ska lanseras de kommande åren.

Hur mycket av de nya miljarderna som hamnar i fabriken i Trollhättan respektive i Kina är fortfarande oklart.

”Exakt hur det kommer att fördelas varken kan eller vill vi avslöja i dag”, skriver Nevs i ett uttalande till Ekot. De klargör dock att det blir tillräckligt mycket pengar för att företaget ska kunna fortsätta att satsa långsiktigt på nya bilar och ”mobilitetslösningar”.

4 tim
Paul Åkerlund, Trollhättans kommunstyrelse ordförande, Statminister Stefan Löfven och Nevs vd Stefan Tilk under en pressträff på Nevs-fabriken i Trollhättan. TT.
undefined

Analytiker: Nevs är för sena i starten – blir svårt att lyckas

Det är inte första gången som Nevs huvudägare Evergrande slår på stora trumman för sin elbilssatsning. Men produktionen har redan försenats flera gånger. I somras avslöjade DN att den kinesiska fabriken, där serieproduktion av elbilen 9 3 EV skulle starta saknade tillstånd från kinesiska myndigheter.

Ekot har pratat med bilindustriexperten Lars Holmqvist som kallar den nya miljardsatsningen för ”mycket vågad” mot bakgrund av att så gott som alla biltillverkare i dag har egna elbilsmodeller:

– Och därför så skulle jag tippa att en så sen ankomst, som detta är, har mycket små chanser att lyckas, säger Holmqvist till Ekot.

4 tim
Läs mer om Framtida fordonen
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om klädköparna

Uniqlo i avtal med robotbolag – automatiserar sina lager

H&M-konkurrenten Uniqlo har tecknat avtal med två robotutvecklare för att förbättra effektiviteten i koncernens globala lager- och distributionssystem. Det uppger det japanska ägarbolaget Fast Retailing i ett pressmeddelande.

Robotbolagen är japanska Mujin och franska Exotec. De ska automatisera lagerhanteringen, inklusive orderhantering och försändelser av varor.

Förra året uppgav Fast Retailing att man skulle satsa motsvarande 1 miljard svenska kronor på automatisering.

1 tim
Illustration. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Butikskedjor hotas med böter för fejkade reapriser

Konsumentombudsmannen, KO, anser att Sportamore, Intersport och Ur & Penn vilseleder kunder genom fejkade reapriser. Det framgår av ett pressmeddelande.

”De överstrukna priserna har aldrig använts, eller bara använts några få dagar. Det nedsatta priset är det egentliga priset”, skriver KO.

Butikskedjorna förbjuds nu från att använda felaktiga påståenden om varornas ordinarie pris. Om de bryter mot förbudet riskerar de miljonböter.

Igår 16:57
Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klädhandeln bommar igen – fastighetsbranschen varnas

Klädhandelns försäljning sjönk på årsbasis med 1,4 procent i oktober, mätt i löpande priser. Skohandeln sjönk med 0,7 procent.

Det visar Svensk Handel Stils stilindex.

De färska siffrorna innebär att handeln gått minus årets två viktiga höstmånader. Och nedgången i fysiska butiker var ännu större.

– Den här utvecklingen måste både fastighetsägarna och Handelsanställdas förbund ta till sig. De förstnämnda om de vill ha hyresgäster och facket i de kommande löneförhandlingarna, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Igår 05:22
Läs mer om Kampen om klädköparna
TT.
Julhandeln och ”black friday”

Black Friday väntas fortsätta slå rekord trots köpskam

Black Friday har för vana att slå nya rekord för varje år. Men inför årets stora shoppinghelg går åsikterna i sär. Samtidigt som flera uppgifter talar för fortsatt ökad förväntan på hur mycket Black Friday kan omsätta, talar andra för att 2019 kan bli året då Black Friday planar ut. Det visar en rundfrågning som SvD gjort.

Postnord har upplevt ökningstal på 45 procent från det ena året till det andra, uppger Arne Andersson, e-handelsspecialist på Postnord. I år tror han dock på en mer ”modest” ökning på 20 procent i spåren av Black Friday.

På marknadskonsultbolaget Simon-Kucher menar man att förväntan på Black Friday har ökat sedan förra året, medan analytikerna på HUI Research flaggar för att attityden till Black Friday påverkas av att konsumenterna vill handla mer hållbart.

3 tim
Illustrationsbild.  STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Minusräntan pekas ut som en orsak till ökad julhandel

Julhandeln spås som vanligt innebära en skjuts för detaljhandeln. I år väntas omsättningen öka med 3,0 procent, jämfört med december i fjol. Det framgår av en rapport från HUI Research.

Dagligvaruhandeln väntas öka med 3,5 procent, medan sällanköpshandeln spås öka med 2,5 procent.

En orsak till ökningen är att Black Friday till stor del hamnar i december i år, säger HUI Researchs vd Jonas Arnberg vid en pressträff, skriver Direkt.

I ett pressmeddelande skriver Arnberg att handeln har utvecklats stabilt så här långt under året, ”tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt”.

2 tim
Läs mer om Julhandeln och ”black friday”
Busch Thor och Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

V och KD vill stoppa höjd EU-avgift: ”Väldigt dyrt”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt går samman mot regeringen och kräver att en höjning av Sveriges EU-avgift stoppas, rapporterar flera medier.

EU-kommissionen flaggar för att medlemsländernas avgift ska höjas med 15 miljarder konor årligen i och med Storbritanniens utträde ur unionen, men det vill V och KD nu stoppa.

Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att man inte litar på regeringen och att det skulle stå Sverige väldigt dyrt.

– Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, i skolan och förskolan, säger han.

2 tim
Jimmie Åkesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jimmie Åkesson om att väcka misstroende: ”Är mitt förbaskade ansvar”

Under sitt anförande i riksdagens EU-debatt begär SD-ledaren Jimmie Åkesson en omröstning om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det finns en gräns för hur mycket man kan misslyckas med sitt uppdrag, säger Åkesson.

Statsminister Stefan Löfven anklagar SD för att i brist på EU-politik ägna sig åt politiskt spel.

– Morgan Johansson har mitt fulla förtroende, säger han i en replik.

– Det är mitt förbaskade ansvar att om inte Stefan Löfven avsätter en oduglig minister, får riksdagen göra det, svarade Åkesson.

Även Moderaterna vill se en misstroendeomröstning mot Morgan Johansson, vilket även Ulf Kristersson tog upp under sitt anförande i debatten.

– Den här regeringen klarar inte jobbet. I ett första steg måste justitieministern avgå. I ett andra steg krävs en helt ny politik, och för det krävs en helt ny regering, sa Kristersson i talarstolen.

Han fortsatte sedan med att säga att det inte finns någon nationell lösning på kriminaliteten och att Sverige därför måste samarbeta inom EU.

Löfven försvarade sig här med att hävda att Ulf Kristerssons väg till makten är tillsammans med Sverigedemokraterna, som egentligen inte vill vara med i EU.

2 tim
Läs mer om EU:s framtid