Illustrationsbild ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige

Advokatbyrå slipper betala 75 miljoner till HSB

En segdragen tvist mellan HSB Malmö och advokatbyrån Setterwalls avgjordes i Högsta Domstolen på torsdagen. Domen innebär att advokatbyrån slipper betala ett skadestånd på 75 miljoner kronor till HSB för felaktig skatterådgivning.

Det var 2004 som Setterwalls gav HSB rådgivning i samband med försäljningen av flera fastigheter, och hovrätten dömde förra året advokatbyrån skyldig att betala miljonskadeståndet.

I ett pressmeddelande skriver HSB Malmö att det fortfarande anser att det fick felaktig rådgivning och att det är besviket över den nya domen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Telias ordförande Marie Ehrling Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telia / Bonnier-köpet

Telia: Kommer spara 600 miljoner kronor per år – ska konkurrera med jättarna

Telia kommer spara 600 miljoner kronor per år från och med 2022 i synergieffekter, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter EU-kommissionens besked.

Den tillförordnade vd:n Christian Luiga beskriver beslutet från EU-kommissionen som ”en milstolpe” och säger att Telia nu blir nordiska pionjärer.

– Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden, säger ordföranden Marie Ehrling.

Telia betalar drygt 9 miljarder kronor för köpet.

1 tim
Allison Kirkby, Telias vd.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardköpet godkänns – Telia får köpa upp TV4

Telia får grönt ljus för miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, meddelar EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att köpet på ett signifikant sätt kommer att minska marknadskonkurrensen i Sverige och Finland inom vissa områden. Därför sker godkännandet med vissa villkor. Bland annat måste Telia via licens ge tillgång till bolagets gratiskanaler och vissa betalkanaler. Detsamma gäller strömningstjänster. Och konkurrenterna måste få lov att göra reklam i Telias tv-kanaler.

Telias bud på Bonnier Broadcasting värderas till drygt nio miljarder kronor och lades i juli 2018, enligt TT.

2 tim
Läs mer om Telia / Bonnier-köpet
TT.
Svenska tillväxten

BNP-prognoserna skruvas ner – Teknikföretagen dystrast

Konjunkturprognoserna duggar tätt och det är idel dystra utsikter som presenteras, med kraftigt nedjusterade förväntningar på BNP-tillväxten som resultat.

I morse släppte SEB en ny upplaga av sin kvartalsvisa konjunkturprognos och skruvade ner sin BNP-prognos för 2019 till 1,2 procent från 1,5 procent i septemberrapporten.

SEB:s prognos hör ändå till de ljusare. Förra veckan skruvade EU ner förväntan på den svenska tillväxten från 1,7 procent till 1,1 procent för innevarande år och blott 1,0 procent nästa år.

Den dystraste prognosen står Teknikföretagen för: BNP-tillväxt på 1,0 procnet både 2019 och 2020.

3 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stockholmarnas ekonomiska framtidstro lägsta på fem år

Den så kallade Stockholmsbarometern faller för andra raka kvartalet och landar på sin lägsta nivå på över fem år. Det skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Sveriges huvudstad och faller med närmare tre enheter, till 93, vilket är sämre än normalt under tredje kvartalet.

När det gäller hushållen är det framför allt deras uppfattning om hur arbetsmarknaden utvecklas som utmärker sig negativt, enligt Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Bland företagen befinner sig livsmedelshandel, motorfordon och hotell fortsatt på en okej nivå.

– Men övriga sektorer ligger under sin normala nivå och vi ser att den stora privata tjänstesektorn faller markant, säger Stefan Westerberg.

16 min
TT.
undefined

SEB: Tydlig avkylning av den svenska ekonomin – BNP-ras

Årets BNP-tillväxt väntas landa på 1,2 procent, vilket är en halvering jämfört med förra året. Även nästa år spås BNP växa med 1,2 procent. Detta enligt SEB:s konjunkturprognos Nordic Outlook som släpptes i dag.

Banken ser en tydlig avkylning av arbetsmarknaden vilket håller nere löneökningarna. Tillsammans med låga internationella priser bidrar det till att inflationen hamnar under målet, trots svag krona, skriver SEB.

”Å andra sidan tror vi att Riksbanken återigen överskattar inflationen i sin prognos och ser därför i nuläget inga tunga skäl till att tro att Riksbanken ska agera mer aggressivt än vad man nu signalerar för åren 2020 och 2021.”

SEB:s makroekonomer konstaterar att ”prognosen därför är att räntan höjs till noll i december och ligger kvar där under resten av prognosperioden”.

Idag 06:08
Läs mer om Svenska tillväxten
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU vs. USA

EU ska ha avvisat ”mini-avtal” med USA inför biltullshotet

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska ha avfärdat ett mindre avtal med USA om omedelbara eftergifter för europeisk del. Det rapporterar den brittiska tabloiden Express Brysselkorrespondent Joe Barnes och hänvisar till ett brev från Malmström.

USA ville se sänkta tullar för amerikansk hummer och kemikalier. Förslaget lades fram i dagarna, kort innan Donald Trumps deadline för tullarna mot Europas bilindustri, 14 november.

Malmström ska i brevet till USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer ha krävt att Washington i utbyte skulle sänka tullarna på europeiska varor.

”Det här bör vara del av ett större avtal”, uppges kommissionären ha skrivit.

1 tim
Trump med EU-chefen Juncker vid Vita huset förra sommaren. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump skjuter upp biltullarna mot EU – igen

Donald Trump väntas skjuta upp införandet av biltullar mot EU i ytterligare sex månader innan deadline för beslutet går ut på onsdag. Det säger en källa med insyn till Politico. Även en industrikälla uppger att branschen fått signaler från Vita huset om att tullarna inte införs på onsdag.

Samtidigt som Trump i så fall undviker en konflikt med en av landets största handelpartner kan han blåsa liv i frågan lagom till slutspurten av presidentvalskampanjen, skriver Politico.

I maj sköt Donald Trump upp införandet av fordonstullar mot EU i sex månader – en period som löper ut på onsdag.

Igår 22:49
Läs mer om EU vs. USA
Dagens aktierekar

Swedbank: Volvo, Skanska och Investor är våra favoritaktier

Loomis ut – Volvo in. Det är en av förändringarna i Swedbanks aktieportfölj när de listar sina sektorfavoriter. Storbanken kastar också ut Holmen ur portföljen till förmån för Boliden.

Storytel, Skanska, Investor och Nordea är några andra bolag som ingår i portföljen med sektorfavoriter. Swedbank listar också bolag som investerare ska undvika. Där nämns bland andra Ica, Billerud Korsnäs och Handelsbanken.

Hela portföljen finns här nedanför.

3 tim
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dagens rekar: Wall Street-analytiker skeptiska till Volvo

Wall Street-titanen Morgan Stanleys analytiker förblir skeptiskt inställda till AB Volvo. I en färsk uppdatering upprepas rekommendationen undervikt. Samtidigt sänks riktkursen till 130 kronor från tidigare 135 kronor. Volvo-aktien stängde på 151,65 kronor på måndagen.

Här är övrigt rekommendationsförändringar från Finwires flöde på tisdagen:
• Nordea sänker riktkursen för Coor till 76 kronor (79), upprepar sälj
• Nordea höjer riktkursen för SAS till 22 kronor (17), upprepar köp
• Baird höjer riktkursen för Autoliv till 79 dollar (78), upprepar neutral
• Nordea sänker riktkursen för Lundin Gold till 8,46 kanadensiska dollar (9,01) upprepar köp
• Morgan Stanley sänker riktkursen för Volvo till 130 kronor (135) upprepar undervikt
• Goldman Sachs höjer riktkursen för Munters till 47 kronor (46), upprepar neutral
• DNB höjer riktkursen för Nobia till 85 kronor (72), upprepar köp
• Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Stora Enso till 16 euro (13), upprepar köp
• Kepler Cheuvreux sänker Holmen till behåll (köp), upprepar riktkurs 305 kronor

5 tim
undefined

Analyshus gör tummen upp för Nvidia och Alphabet

Flera bolag på Wall Street fick ändrade riktkurser på måndagen, här är några från Finwires rapportering:

  • Deutsche Bank och UBS höjer riktkursen för Nvidia. Deutsche höjer till 190 dollar från tidigare 160 dollar och upprepar behåll, medan UBS höjer aktien till hela 240 dollar (195) och upprepar köp. Vid stängning hade aktien handlats upp 0,2 procent till 208,18 dollar.
  • Loop Capital höjer riktkursen för Alphabet till 1 450 dollar (1 350) och upprepar behåll. Analyshuset sänker samtidigt riktkursen för Twitter till 42 dollar (55) och upprepar köp. Alphabet backade 0,9 procent till 1 299,19 dollar, medan Twitter steg 0,5 procent till 29,34 dollar.
  • Argus höjer riktkursen för Walt Disney Company till 160 dollar (143) och upprepar köp. Aktien föll 0,9 procent till 136,74 dollar.
  • Jefferies höjer riktkursen för Tesla till 400 dollar (300) och upprepar köp. Aktien steg 2,4 procent till 345,09 dollar.
  • Market Watch skriver att Piper Jaffray sänker riktkursen för Cisco Systems till 51 dollar från tidigare 55 dollar. Aktien backade 1,5 procent till 48,10 dollar.
Igår 15:49
Läs mer om Dagens aktierekar
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna
Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna

En bokad bostad hos Oscar Properties i kvartalet

Oscar Properties försäljning i det tredje kvartalet föll med nästan 80 procent från samma kvartal i fjol, visar den färska rapporten.

Antalet sålda bostäder uppgick till 8. En enda bostad bokades av kund under kvartalet. Inga nya bostäder byggstartades.

Resultatet vändes dock från förlust till vinst. Att 50 procent av prestigeprojektet Helix såldes bättrade resultatet med totalt 74 miljoner kronor.

5 tim
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSM:s förlust i kvartalet: 377,8 miljoner kronor

Bostadsutvecklaren SSM gör en förlust på närmare 400 miljoner kronor i det tredje kvartalet, enligt preliminära siffror i Q3-rapporten.

Bolaget vinstvarnade redan under måndagskvällen. Resultatet tyngs av nedskrivningar på 312,7 miljoner.

Framåt kommer SSM nu att fokusera främst på att utveckla hyresrätter. Även ett positivt kassaflöde är något som prioriteras.

– Positiva kassaflöden kommer att prioriteras framöver, i syfte att reducera bolagets nettoskuld, säger vd:n Mattias Lundgren.

Idag 06:19
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSM vinstvarnar – skriver ner tillgångar med 300 miljoner

Bostadsutvecklaren SSM vinstvarnar för det tredje kvartalet efter en ”översyn av bolagets verksamhet”.

”Bolagets styrelse har i dag fattat beslut om att optimera affärsmodellen efter rådande marknadsförutsättningar. Besluten får till följd att vissa projekt samt tillgångar inom bolagets joint ventures omvärderas”, skriver SSM i ett pressmeddelande.

Omvärderingarna påverkar inte bolagets kassaflöde men bedöms preliminärt påverka resultatet för det tredje kvartalet med –312,7 miljoner kronor.

Igår 20:24
Läs mer om Rapportsäsongen
CHRIS THELEN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Gamingboomen

Svensk startup köps upp av Fortnite-ägaren Epic Games

Svenska ”doldisbolaget” Quixel köps upp av Epic Games, som bland annat ligger bakom spelsuccén Fortnite, rapporterar Ny Teknik.

Uppsala-bolaget ligger bakom en egenutvecklad skanningsteknik som skapar fotorealistiska digitala 3D-kopior av allt möjligt. 3D-modellerna kan sedan användas i till exempel filmer och spel.

Köparen Epic Games driver också Unreal Engine, en spelmotor som ligger till grund för en rad utgivna och kommande spel. Planen är att alla som använder motorn får tillgång till databasen med Quixels alla 3D-modeller samt 3D-programmen Bridge och Mixer, skriver Ny Teknik.

Någon köpesumma anges inte.

39 min
Ebba Ljungerud, vd Paradox Interactive.  DANIEL ROOS Daniel Roos / Digital
undefined

Paradox kassaflöde minskar rejält i tredje kvartalet

Dataspelsbolaget Paradox ökar omsättningen i tredje kvartalet med 26 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten lyfter ännu mer – upp 36 procent jämfört med tredje kvartalet förra året.

Däremot minskar kassaflödet från den löpande verksamheten – ner från 97,4 till 73,4 miljoner kronor.

Såväl omsättningen som resultatet före skatt kommer dock in lägre än vad analytikerna hade räknat med.

”Vår tillväxt av intäkter och vinst drivs av att vi kontinuerligt lägger till nya spel till vår portfölj och bygger vidare på spelen med expansioner under lång tid”, skriver vd:n Ebba Ljungerud i rapporten.

6 tim
Läs mer om Gamingboomen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Nibe köper in sig i turkiskt bolag

(Direkt) Nibe har förvärvat 50 procent av aktierna i företagsgruppen Üntes med bas i Ankara i Turkiet. Nibe har också slutit en överenskommelse om att förvärva resterande 50 procent av aktierna senast 2024.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Üntes tillverkar utrustning för ventilation och luftkonditionering avsedda för kommersiella, institutionella och industriella fastigheter. Bolaget omsätter cirka 38 miljoner euro med en rörelsemarginal klart över 10 procent, heter det.

Sedan många år har Üntes ett väl fungerande samarbete med Nibes italienska ventilations- och luftkonditioneringsbolag Rhoss. Üntes och Rhoss har sedan 2012 också ett "joint venture" för tillverkning av chillers i Turkiet.

33 min
Twitter.
undefined

Roula Khalaf tar över som kvinnan i ledningen för FT

Den laxrosa affärstidningen Financial Times får sin första kvinnliga chefredaktör i tidningens 131-åriga historia, rapporterar Reuters.

Lionel Barber slutar som chefredaktör efter 14 år på posten och 34 år på tidningen, berättar Financial Times i den egna tidningen. Tidningens anställda blev först informerade i ett mejl där Barber sa att han lämnar ”journalistyrkets bästa jobb”.

Roula Khalaf är en internrekrytering och har redan i dag den näst högst tjänsten på FT:s redaktion som strategisk redaktör. Ledarskiftet sker i januari skriver FT.

2 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter