Millicom
Dagens aktierekar

Affärsvärlden: Köp Fagerhult och Millicom

(Direkt) Köp Fagerhult, Millicom och Scandidos och vänta med Nokia. De råden ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

Efter ett tungt år börjar belysningsbolaget Fagerhult visa tecken på ljusning, skriver tidningen. Rapporten för det tredje kvartalet är ett bevis på att ledningen vet hur man ställer om och vänder en negativ trend. Fagerhult verkar vara på rätt väg och Affärsvärlden skruvar upp rekommendationen till köp.

Millicom är en återkommande kassaflödesfavorit hos Affärsvärlden. Efter nära ett års velande är spridning av ett huvudägande på hundratusentalet egna ägare ingen genialisk exit i börsens toppdivision. Men Millicoms Latinamerika-affär är det inget fel på - så köp från svaga Kinnevik-händer, skriver Affärsvärlden och upprepar köp i Millicom, mot en fundamentalt motiverad riktkurs på 750 kronor.

Scandidos är ett lovande tillväxtbolag inom strålterapibranschen som ser ut att kunna stå inför en islossning, anser Affärsvärlden som sätter köp. Aktien är långsiktigt intressant i högriskkategorin. Men rådet blir också att investera med måttet.

För Nokias del behövs mer information kring vad det är som inte fungerar inom 5G-satsningen och varför det inte åtgärdats tidigare. Kommande rapporter från Nokia blir intressanta, men tills vidare får aktien en neutral rekommendation av Affärsvärlden.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs internationellt

Nytt rekord på Wall Street trots Trumps nya tullutspel

Wall Street steg inledningsvis till nya rekordnivåer på tisdagen men efter att Donald Trump hållit tal dämpades börshumöret och de ledande indexen stängde så här:
S&P 500: +0,2 %
Nasdaq: +0,3 %
Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebär att Nasdaq stängde på ny rekordnivå, medan Dow tangerade gårdagens rekord och att S&P 500 stängde en enda punkt under fredagens rekordnivå.

Dagens stora frågetecken var det tal president Donald Trump höll hos Economic Club of New York under kvällen. Presidenten uppgav att fas ett av ett handelsavtal med Kina var ”nära”. Han hotade samtidigt med höjda tullar om Kina inte går med på ett avtal. Trump sa ingenting om att skjuta upp biltullarna mot EU som ska träda i kraft i morgon.

Börsen steg inledningsvis till nya rekordnivåer för samtliga index under talet men föll sedan tillbaka.

Walt Disneys streamingtjänst Disney+ hade till slut premiär på tisdagen. Då det är en storsatsning kan marknadens och kundernas bemötande under de närmaste dagarna få betydelse för aktien och på tisdagen steg den 1,4 procent.

Trots starkare rapport än väntat efter stängning i går kväll rasade Spotifys rival Tencent Music 8,1 procent.

Industriunderleverantören Rockwell Automations delårsrapport togs väl emot av investerarna – aktien handlades upp 10,5 procent.

Sämre gick det för Advance Auto Parts som presenterade ett svagare delår än väntat – aktien föll 7,5 procent.

E-cigarettillverkaren Juul uppges göra sig av med 650 tjänster – storägaren Altria steg 1,3 procent efter nyheten.

Tesla meddelade under kvällen att man bygger sin fjärde gigafactory i Berlinområdet – aktien steg 1,4 procent.

Facebook meddelade att man lanserar Swish-liknande tjänsten Facebook Pay. Aktien var upp kring 2,5 procent när nyheten kom och stängde på ungefär samma nivå.

20 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsstrateg: Svårt att se någon katalysator för aktier

Större delen av de positiva nyheterna kring USA:s och Kinas ”fas 1”-avtal har redan bakats in i de amerikanska aktiekurserna, uppger kanadensiska RBC:s chefsaktiestrateg Lori Calvasina enligt CNBC.

Calvasina pekar på att aktierna som är mest exponerade mot handelskriget med Kina är tillbaks på ruta ett. Samtidigt börjar rapportsäsongen ta slut och analytikerna behöver fortfarande revidera ner sina vinstprognoser för 2020. Då är det svårt att se att det finns någon katalysator för fortsätta aktieuppgångar fram till årsskiftet, fastslår Calvasina i ett marknadsbrev.

Idag 14:24
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asien på plus – Trump och våldsamheterna i fokus

Asienbörserna steg brett på tisdagen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,8 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

Idag 04:09
Läs mer om Dagens börs internationellt
Martin Helme. TT
Swedbank / Penningtvättsskandalen

Minister: Penningtvätten i Swedbank var inget misstag

Estlands finansminister Martin Helme riktar svidande kritik mot Swedbank och hävdar att rysk säkerhetstjänst använde banken för att finansiera destabiliserande operationer i olika länder. Det skriver DI.

Helme menar också att medvetna val hos Swedbank möjliggjorde penningtvätten genom att ingen visste vem som gjorde vad, eller vem som var ansvarig.

– Vi ser inte att det var ett misstag, det var upplagt på det sättet, säger finansministern till DI.

Helme anklagar också Swedbanks tidigare ledning för att ha undanhållit och givit vilseledande information till estniska myndigheter.

Swedbank avböjer att bemöta uttalandena.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund i dialog med USA – tror Swedbank slipper dollarstopp

Regeringen för dialog med myndigheter i USA om granskningen av Swedbank och den baltiska penningtvättshärvan. Det bekräftar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för Dagens Industri. Han bedömer inte att risken för ett dollarförbud är stor.

– Våra bedömningar, och det vi hör, är att det inte är något som är aktuellt när det gäller Swedbank, säger Bolund tillägger att det inte går att utesluta.

Dollarförbudet blev lettiska ABLV:s dom och fall, våren 2018. USA har rätt att använda förbudet mot bolag från i princip hela världen. Med tanke på dollarns betydelse blir påföljden i praktiken att man stängs ut från det finansiella systemet.

Sanktionerna mot penningtvätt och mutor handlar bland annat om att amerikanska bolag ges samma förutsättningar som internationella, skrev SvD Näringsliv i våras.

8 nov
Läs mer om Swedbank / Penningtvättsskandalen
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Tunga röster ger Andersson rätt: Slopa överskottsmålet

Flera ekonomer och företrädare för näringslivet sluter upp bakom Magdalena Andersson (S) efter hennes uttalande om att överskottsmålet bör slopas, skriver DI.

Företagarnas vd Günther Mårder anser att partierna måste diskutera överskottsmålet i ett läge där Sverige kan få betalt för att låna pengar till viktiga samhällsinvesteringar.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är inne på samma linje och säger att riskerna med att låta statsskulden öka lite är försvinnande små.

– Däremot kan riskerna vara ganska stora om man gör för lite, om man för länge har ett samhälle som underinvesterar i utbildning, integration och klimatet.

2 tim
TT.
undefined

BNP-prognoserna skruvas ner – Teknikföretagen dystrast

Konjunkturprognoserna duggar tätt och det är idel dystra utsikter som presenteras, med kraftigt nedjusterade förväntningar på BNP-tillväxten som resultat.

I morse släppte SEB en ny upplaga av sin kvartalsvisa konjunkturprognos och skruvade ner sin BNP-prognos för 2019 till 1,2 procent från 1,5 procent i septemberrapporten.

SEB:s prognos hör ändå till de ljusare. Förra veckan skruvade EU ner förväntan på den svenska tillväxten från 1,7 procent till 1,1 procent för innevarande år och blott 1,0 procent nästa år.

Den dystraste prognosen står Teknikföretagen för: BNP-tillväxt på 1,0 procnet både 2019 och 2020.

Idag 09:46
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stockholmarnas ekonomiska framtidstro lägsta på fem år

Den så kallade Stockholmsbarometern faller för andra raka kvartalet och landar på sin lägsta nivå på över fem år. Det skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Sveriges huvudstad och faller med närmare tre enheter, till 93, vilket är sämre än normalt under tredje kvartalet.

När det gäller hushållen är det framför allt deras uppfattning om hur arbetsmarknaden utvecklas som utmärker sig negativt, enligt Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Bland företagen befinner sig livsmedelshandel, motorfordon och hotell fortsatt på en okej nivå.

– Men övriga sektorer ligger under sin normala nivå och vi ser att den stora privata tjänstesektorn faller markant, säger Stefan Westerberg.

Idag 12:39
Läs mer om Svenska tillväxten
Reaktioner på Bonnieraffären

Analytiker: Nu tvingas staten sälja – kommer lyfta aktien

Telias köp av Bonnier Broadcasting kommer att tvinga fram en försäljning av statens ägande i teleoperatören. Det tror flera analytiker, enligt Affärsvärlden.

DNB:s analytiker Stefan Gauffin bedömer att statens sorti skulle gynna Telia-aktien på sikt, även om det inledningsvis skulle uppstå ett säljtryck.

– Kortsiktigt är det 38 procent av aktierna som ska ut, och när det händer kan man köpa till rabatt, säger han.

En annan anonym analytiker bedömer att en försäljning skulle innebära att Telia-aktiens ”governance discount” på 5 till 10 procent försvinner.

4 tim
 Elisabeth Svantesson (M) Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oppositionen kräver att Teliaförsäljning skyndas på

Moderaterna och Sverigedemokraterna kräver att regeringen nu sätter igång en process för att bana vägen för en försäljning av statens ägarandel i Telia, skriver TT.

Frågan har blivit aktuell igen efter tisdagens besked om att EU-kommissionen godkänner Telias köp av Bonnier Broadcasting, med TV4 och C More.

– Att staten ska äga både SVT och TV4 och på så sätt bli helt dominerande på mediamarknaden, det är ju inte rimligt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Sverigedemokraterna uppger att de kommer att kalla näringsminister Ibrahim Baylan (S) till näringsutskottet för att få klarhet i processen framåt.

4 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-politiker: Nu måste staten sälja 1,6 miljarder Telia-aktier

Telias miljardköp av Bonnier Broadcasting känns vettigt och priset är rimligt, anser Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

”Frågan är vad som händer med statens post i Telia”, skriver han på Twitter.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) har sin bild klar:

”Nu måste staten snarast sälja sin andel i Telia om TV4 köpet går igenom”, skriver han.

Svenska staten äger 38,35 procent av Telia, enligt ägardatatjänsten Holdings. De äger 1,6 miljarder aktier i telekombolaget.

Idag 11:40
Läs mer om Reaktioner på Bonnieraffären
Stockholmsbörsen i dag

Efter rallyt: Net Insight vill ej kommentera Amazon-rykte

Net Insights aktie har rusat 130 procent den senaste månaden efter uppgifter i börsforum om att Amazon Prime har implementerat Net Insights strömningslösning Sye.

Det svenska teknikbolagets vd Anders Harrysson säger till DI att han ”inte kan kommentera sådana rykten”.

– Vi har sett på forum vilka spekulationer som förekommer, men kan bara läsa och se att det spekuleras, säger han.

Tidigare i år meddelade Net Insight att man inlett ett samarbete med ett amerikanskt fortune 500-bolag avseende Sye. Enligt Harrysson fortskrider arbetet med att kommersialisera avtalet.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slog rekord – Storytel backade på rapport

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid stängning noterades båda de ledande indexen på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,6 procent
SSAB, Volvo och Investor agerade draglok i storbolagsindexet med uppgångar på cirka 1,4–1,6 procent.

Telia steg 1,1 procent efter att EU-kommissionen godkänt miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting. Teleoperatören räknar med årliga synergieffekter om 600 miljoner kronor.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än analytikerna hade förutspått. Aktien steg ändå 3,9 procent, vilket Carnegie beskrev som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel redovisade en fortsatt stark tillväxt samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backade 3,8 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien steg 5,7 procent på tisdagen.

5 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Misstänkt läcka bakom Christian Berners handelsstopp

(Direkt) Teknikhandelsbolaget Christian Berner, som blev handelstoppad under tisdagen, flaggar för att förhandlingar pågår om en större order inom värmeteknik.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktien handelstoppades för att det finns misstänkt informationsläckage gällande ordern som bedöms uppgå till 200 miljoner kronor.

Förhandlingarna uppges vara i slutskedet och beräknas vara klara under november månad.

4 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag