Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

”Alla investeringsbeslut bör hantera konsumentkrav”

Unga bojkottar bolag som anses miljöskadliga – en trend som man bör ta hänsyn till i alla sina investeringsbeslut. Det skriver Avanzas sparekonom Johanna Kull i en gästkrönika för Omni Ekonomi.

4 av 10 konsumenter har slutat köpa mat och dryck från företag som de anser vara dåliga för miljön. Det visar en nyligen genomförd studie av banken ING, gjord på 15 000 européer och amerikaner. Unga är mest benägna att bojkotta bolag de anser miljöfarliga.

Bland konsumenter under 34 år har nära hälften (48 procent) slutat handla mat eller dryck från bolag som de menar har misslyckats med att ta tag i viktiga miljöfrågor.

Siffror som dessa sätter ljuset på varför en tydlig hållbarhetspolicy och ett aktivt hållbarhetsarbete är en närmast avgörande faktor för bolags långsiktiga framgång. Trenden går helt klart mot mer medvetna konsumenter.

Ur en investerares perspektiv är detta självklart en viktig trend att ha koll på. Livsmedelsbolag är precis som till exempel klädbolag, mycket konsumentnära bolag och hela deras existens är avhängig av att de har slutkunden, det vill säga vanliga människors, förtroende.
Självklart är inte en snyggt presenterad hållbarhetspolicy lika med en given köpsignal. Det finns mycket green washing därute, det är inget man ska sticka under stol med. Men att aktivt titta på och fundera över hur väl ett bolag är anpassat till mer medvetna konsumenter, det är något som borde vara en given del i alla investeringsbeslut.

Magnus Sandberg

Bakgrund | Johanna Kull
• Är sparekonom på nätbanken Avanza.
• Nationalekonom som tidigare jobbat på Fondbolagens förening.
• Skriver om börs och marknad varannan fredag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Johanna Kull:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Bezos anslöt sig i höstat till ”the Climate Pledge”, med målet att uppfylla kraven i Parisavtalet tio år i förväg Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Jeff Bezos satsar miljarder på klimatfond

Amazongrundaren Jeff Bezos kommer att skänka 10 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor, för att stödja forskare, aktivister och organisationer som arbetar för att minska effekterna av klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet. Jag vill arbeta tillsammans med andra både för att stärka kända sätt och utforska nya sätt att bekämpa de förödande effekterna”, skriver han på Instagram.

Amazon, där Bezos är vd, är en stor utsläppare av koldioxid, rapporterar CBS News. Förra året släppte bolaget ut lika mycket koldioxid som Hongkong. Förra året meddelade Amazon att man ska arbeta mot att 100 procent av dess energianvändning ska komma från förnyelsebara källor.

Igår 22:24
Illustrationsbild.  Sergei Karpukhin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosneft lovar miljarder till miljövänliga projekt

Rysslands största oljeproducent Rosneft lovar att investera runt 5 miljarder dollar – motsvarande omkring 48,5 miljarder kronor – i diverse miljövänliga projekt de kommande fem åren. Det rapporterar Reuters.

Enligt Rosneft kommer man bland annat att investera i projekt som minskar utsläpp av koldioxid. Dessutom vill man minska utsläppen av växthusgaser med 8 miljoner ton till 2022.

Beskedet kommer efter att en av bolagets större ägare, brittiska BP, aviserade sina ambitioner att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp till 2050.

Igår 08:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 18:17
Läs mer om Nya coronaviruset
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Johnsons brexitförhandlare: Vi måste få stifta egna lagar

Storbritannien är redo för en ”Australien-lik” handelsuppgörelse med EU efter övergångstiden. Det sa den brittiska förhandlaren David Frost i ett tal i Bryssel på måndagen.

Australien har inget frihandelsavtal med EU, så en sådan överenskommelse skulle i praktiken bli en relation baserad på WTO-regler, konstaterar Reuters.

Storbritannien har sagt att man vill ha en frihandelsuppgörelse likt den Kanada har med EU. Men för att få det har EU krävt att britterna accepterar det som brukar kallas en jämn spelplan, vilket bland annat innebär att London godkänner gemensamma regler med EU rörande bland annat arbetsrätt, statsstöd och miljökrav.

Men att tro att London kommer att acceptera dessa regler rakt av innebär att man inte förstår vad hela brexitprocessen går ut på, menar Frost.

– Det är avgörande för vår vision att vi har möjlighet att stifta lagar som passar oss, att kräva den rätt som alla andra icke EU-länder i världen har, säger Frost enligt AFP.

Igår 20:07
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. TT
undefined

Franske ministern om brexit: Kommer riva isär varandra

Storbritannien får räkna med en tuff kamp med EU i förhandlingarna om att få tillgång till den inre marknaden efter brexit. Det sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian under den pågående säkerhetskonferensen i München på söndagen, skriver AFP.

Parterna står långt ifrån varandra och kommer att få svårt att enas före årets slut då nuvarande handelsrelation upphör.

– Jag tror att vi kommer att riva isär varandra, sa Le Drian och fortsatte:

– Men det är en del av förhandlingarna, alla kommer att försvara sina egna intressen.

16 feb
Läs mer om Brittiska EU-utträdet