Amazon tar fram en rad olika betallösningar. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amazon / Bolagsnyheter

Amazon tar fram teknik för att betala med en vinkning

Amazon utvecklar ett betalsystem som innebär att en kund ska kunna använda sin hand som kreditkort, skriver Wall Street Journal.

Tekniken går ut på att kunden ”checkar in” in i en terminal och sen kopplas information om betalkortet till handen för att kunden sedan bara ska kunna betala genom att vinka. Exempelvis kan det göras genom att kunden registrerar sin betaluppgifter och sedan låter en terminal scanna handen.

Läs mer om Amazon

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Suze Orman.  TT
Dagens börs internationellt

Privatekonomen: Småsparare borde jubla åt nedgångarna

De senaste dagarnas branta börsnedgångar världen över borde tas emot som goda nyheter för småspararna. Det säger Suze Orman, privatekonomisk expert, i CNBC:s program ”Closing Bell”.

Hon menar att privatspararna bör fokusera på det faktum att börsfallet gör aktierna billiga – vilket är positivt för för den som sparar på lite längre sikt.

– Så med den här nedgången, och om de fortsätter nedåt, borde de bara hålla kursen och vara glada, eftersom marknaden fortsatt är otroligt högt värderad, säger hon.

2 tim
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

1 tim
undefined

Coronaoron raderade 2 300 miljarder från techjättarna

Tillsammans har techjättarna Apple, Facebook, Microsoft och Alphabet tappat nästan 240 miljarder dollar i börsvärde under måndagens fall, motsvarande cirka 2 300 miljarder kronor, rapporterar CNBC.

De amerikanska börserna föll tungt på veckans första handelsdag efter att det nya coronaviruset fått fäste i Italien under helgen.

Apple har redan varnat för att coronaviruset kommer att slå mot bolagets resultat.

Igår 21:37
Läs mer om Dagens börs internationellt
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Containerbrist slår mot svenska företag: ”Huggsexa”

Försenade transporter och brist på containrar är de viruseffekter som slår hårdast mot västsvenska företag. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Göteborgs-Posten.

Bilden bekräftas av flera shippingbolag som uppger att Kinas stoppade export har lett till att en stor del av de värdefulla containrarna blivit kvar i landet.

Greencarrier Liners verksamhetschef Fredrik Hermansson säger att det råder brist på containrar redan nu och att det finns stort uppdämt behov för exporten från Göteborg.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, säger han.

1 tim
Gita Gopinath. TT
undefined

IMF: Närmaste veckorna avgörande – ser stora nedsidor

Coronaviruset utgör en ”enorm osäkerhet” för den globala ekonomin, men det är möjligt att effekterna bara blir tillfälliga. Det säger IMF:s chefsekonom Gita Gopinath till Yahoo Finance.

– Det finns ett ’v-format’ scenario där hela smällen tas under första kvartalet och Kina är tillbaka till det normala i april, säger hon.

Ett sådant scenario förutsätter dock att världen är framgångsrik i att begränsa virusets spridning, och där blir de närmaste två veckorna kritiska, enligt Gopinath.

– Frågan är om det det här kommer att förflytta sig utanför Kina och bli en pandemi. Då ser vi verkliga nedsidor och ödesdigra scenarion, säger hon.

3 tim
Besökare på mässa i Kina övervakas med verktyg för ansiktsigenkänning. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Massövervakningen trappas upp efter viruset

Kina växlar upp sin massövervakning för att förhindra spridning av Wuhanviruset – och det kan fortsätta även efter undantagstillståndet. Den bedömningen gör experter som CNBC har talat med.

– När systemen väl är på plats, kommer de som är involverade i utvecklandet – framförallt företag med ekonomiska intressen – argumentera för ökad användning, säger Maya Wang, Kinaforskare på Human Rights Watch.

Den allt mer avancerade övervakningen omfattar bland annat drönare och AI-teknik för ansiktsigenkänning.

3 min
Läs mer om Nya coronaviruset
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Chefsekonomens börsprognos: Ett V, ett U eller ett L

En kraftig nedgång som följs av en snabb uppgång, en mer utdragen avmattning eller ett markant fall med segdragen återhämtning.

Det är i stora drag de tre scenarion som finns för börsens utveckling framåt, i spåren av coronavirusets utbrott, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT. Han beskriver scenarierna som ”ett V, ett U och ett L” – beroende på hur indexgraferna ser ut.

Själv tror han mest på ett U, säger han.

– Det är en nedgång som inte innebär så stor dramatik, men med en osäkerhet på grund av återkommande virusutbrott och ett produktionsbortfall.

3 min
Illustrationsbild: Stockholms stadshus.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen rekylerar uppåt efter kraftiga raset

Stockholmsbörsen rekylerar uppåt efter gårdagens kraftiga ras. Strax efter öppning ser utvecklingen ut som följer:
• OMXS30: +0,5%
• OMXSPI: +0,8%
Nischbanken Collector faller nära 6 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen.

Av storbolagen på OMXS30-listan är det strax efter öppning bara Nordea och Autoliv som ligger strax under nollstrecket. I toppen av listan hittas H&M på plus 1,4 procent, Alfa Laval på plus 1,2 procent samt Assa Abloy på plus 1 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie inleder med en uppgång om 0,6 procent, medan Atlas Copco stiger 1,2 procent och Epiroc är upp 1,4 procent.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

23 min
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Lyssna inte på dem som sitter still i båten

Måndagens börsras delar expertisen, skriver Realtid som talat med sex analytiker.

Aktespararnas Christoffer Ahnemark säger att reaktionen var väntad och att det är läge att ”sitta lugnt i båten” och även investerarprofilen Claes Hemberg avvaktar. Carlsquares strateg Anders Elgemyr håller inte med.

– Nu bör man justera sina portföljer och inte lyssna på dem som säger sitt still i båten, säger han till sajten.

Hans tips är att sälja aktier man är kort i eller gjort vinst i och köpa aktier man tror långsiktigt på.

Hedgefonden Strukturinvests Sean Hamilton George tror att börsen kan sätta sig runt 10 procent. Nordnets Frida Bratt är optimistisk till börsen på sikt, skriver Realtid.

Igår 20:17
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Aktiehandlare på Wall Street, Johanna Kull och Frida Bratt. TT/ Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / 
Reaktioner på coronautbrottet

Sparekonomer efter raset: Nu kommer vinstvarningarna

Sparekonomer är inte förvånade över att börserna störtdök på måndagen – effekterna av coronaviruset har underskattats och nu kom bakslaget, säger Nordnets Frida Bratt till Privata Affärer.

Att tappet blev så stort är en effekt av att börsen varit så motståndskraftig hittills, menar Avanzas Johanna Kull.

– Inte ens vinstvarningen från Apple gav någon större effekt, säger hon till tidningen.

Utbrottet lär märkas i de svenska exportbolagens delår, säger Bratt till Affärsvärden:

– Nu vet vi att störningarna kommer att synas i både Q1 och kanske också i Q2:orna och därför bör vi få se vinstvarningar.

Igår 22:17
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars-fabriker hålls stängda: Kommer tappa volym

I veckan återupptar Volvo Cars produktionen i motorfabriken i Kina. Men tre bilfabriker i landet är fortfarande stängda efter virusutbrottet.

– Vi kommer att tappa volym i Kina, både på produktion och i försäljningen under första kvartalet, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till TT.

För att biltillverkaren ska öppna de tre bilfabrikerna också krävs att myndigheterna häver lokala restriktioner.

2 tim
undefined

Fler verkstadsfabriker igång efter virusutbrottet

Flera av de svenska verkstadsbolagens fabriker i Kina är igång i spåren av coronautbrottet, enligt Direkt.

Sandviks öppning av bolagets verksamheter har gradvis fortsatt och Atlas Copcos kommunikationsavdelning säger till nyhetsbyrån att bolaget har öppnat de flesta av sina Kinaenheter.

Även Eprioc uppger att produktionen är igång.

– De flesta av våra underleverantörer i Kina har flera veckors lager av de komponenter som vi behöver, därför upplever vi inga stora förseningar än, Epirocs presschef Ola Kinnander.

2 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Arkivbid.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Mastercard vinstvarnar – viruset slår mot resultatet

Mastercard flaggar för att resultatet under första kvartalet kommer att bli 2–3 procent lägre än den tidigare prognosen, om coronaviruset fortsätter att sprida sig under perioden. Det rapporterar Reuters.

Kortjätten räknar nu med en omsättningsökning på 9–10 procent för kvartalet och en lågt tvåsiffrig tillväxt för helåret. Nedjusteringen görs främst mot bakgrund av att virusets spridning avskräcker människor från att resa.

Även United Airlines vinstvarnar med hänvisning till virusutbrottet, skriver Bloomberg. Flygbolaget slopar sin vinstprognos för helåret 2020 helt och hållet, med motiveringen att utbrottet är alltför oförutsägbart.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avyttrar förstoppningsmedel för en halv miljard

Astra Zeneca säljer läkemedlet Movantik till Redhill Biopharma för 52,5 miljoner dollar, motsvarande 511 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

En tilläggsköpeskillning om 15 miljoner dollar tillkommer nästa år och Europa, Kanada och Israel är undantagna från försäljningen av rättigheterna.

Movantik eller naloxegol är ett läkemedel mot förstoppning orsakad av opioider.

Astra Zenecas omsättningen för Movantik uppgick till 96 miljoner dollar i USA under 2019.

1 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter