Demonstranter för Trump.  Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Analys: Trump har fel, USA behöver Mellanösterns olja

Donald Trump hade fel när han förra veckan sa att USA inte behöver Mellanösterns olja. Det skriver Bloombergs oljestrateg Julian Lee.

Visserligen kommer väldigt lite av oljan producerad i Persiska viken till USA:s raffinaderier, cirka fem procent. Men andelen kan inte avfärdas för det, menar Lee.

USA är fortfarande som land det femte största köparen av Mellanösterns olja, landets oljeanläggningar har anpassats efter den importerade råvaran och den inhemska skiffer-boomen har inte ändrat vågskålarna så att energiexporten överträffar importen.

De pågående spänningarna med Iran innebär helt enkelt att det finns en mindre källa av den svavelrika oljan som amerikanska raffinaderier är beroende av, skriver Lee. Venezuela har samma råvara men landet är satt under sanktioner sedan januari förra året.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Virusoro sänkte Wall Street – mediebolag rasade tvåsiffrigt

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens rekordstängningar. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent på torsdagen. Under kvällen återhämtade sig indexen och stängde som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,5%
Samtidigt som börserna sjönk steg guldet till högsta nivån på över sju år. Guldet handlades över 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll drygt 4,5 procent. E-trade i sin tur rusade 21,8 procent.

Även L Brands, som sålt Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll 3,6 procent.

Mediebolaget ViacomCBS föll hårdast av S&P 500-bolagen och rasade hela 17,9 procent på rapport.

Igår 21:01
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt i Asien – Softbank steg på nyhet om lån

Asienbörserna handlades spretigt på torsdagen, men tydligt upp i Fastlandskina. Det tolkade analytikerna som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.
• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +2,2%
• Hang Seng: -0,2%
• Kospi: -0,7%
Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den femåriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg över 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

Igår 09:23
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

19 feb
Läs mer om Dagens börs internationellt
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna
Illustration av Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Oscar Properties
Rapportsäsongen Pressade bostadsbyggarna

Staden förnekar: Pågår inga samtal med Oscar Properties

Samtidigt som Oscar Properties i morse redovisade 21 procents bokningsgrad för projektet Gasklockan hävdar Stockholms stad att det inte längre finns något markavtal och att tomten ska säljas igen, skriver SvD Näringsliv.

I bokslutet skriver bostadsbyggaren att ”kontakt har tagits med Stockholm stad” och att målet fortfarande är att tillträda marken för en snar byggstart.

Men enligt Stockholms stads projektledare Staffan Lorentz hävdes byggrätten för tre månader sedan när Oscar Properties inte betalade i tid.

– Det förekommer ingen diskussion mellan Oscar Properties och staden om att de ändå skulle få köpa marken, säger han till SvD.

Igår 22:31
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksrevisionen vill se bättre skydd för bostadsköpare

Riksrevisionen vill att regeringen ändrar lagen om bostadsköp eftersom man menar att de som köper en nybyggd bostadsrätt inte är tillräckligt skyddade ur ett konsumentperspektiv. Det menar myndigheten i en ny rapport, skriver TT.

Bland annat kan det gå lång tid mellan kontraktsskrivning och inflytt och regler för insatser och amorteringskrav kan hinna ändras under tiden. Dessutom kan den gamla bostaden ha sjunkit i pris när det är dags att sälja.

– Arbetslöshet, sjukdom eller en prisnedgång på bostadsmarknaden skulle kunna få stora ekonomiska konsekvenser och till och med resultera i personlig konkurs för vissa, säger Johannes Österström på Riksrevisionen till TT.

Igår 20:02
Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Noll sålt eller bokat för krisande Oscar Properties

Noll, noll och noll. Bostadsbyggarbolaget Oscar Properties rapporterar ändå svarta siffror i det fjärde kvartalet, en vändning från fjolårets förluster.

Det är inte precis från kärnverksamheten förbättringarna sker utöver att kostnaderna har fallit skarpt. Noll bostäder såldes, bokades eller byggstartades under kvartalet.

Framåt ser vd:n Oscar Engelbert en ljusnande marknaden och ett projekt i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm som tidigare var planerat som företagsbostäder ska återigen byggas som bostadsrätter.

”Nu startas produktionen inom kort för att färdigställa projektet enligt ursprungsplanen och säljstart planeras under april”, skriver han i bokslutet.

Igår 07:33
Läs mer om Rapportsäsongen
Sun Yilei / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Mærsks bild av kaoset: Tomt i hamnarna – går inte att lossa

Coronautbrottet skapar industriellt kaos i Kina vilket får känningar världen över. Danska rederijätten Mærsk larmade under torsdagen för att virusets spridning kommer tynga bolagets resultat, skriver Reuters. Vd Søren Skou beskrev situationen i kinesiska hamnar som minst sagt ansträngd.

– Det finns inte tillräckligt med stuveriarbetare för att flytta containrarna, inte tillräckligt många truckchaufförer för att flytta godset och ingen som kan ta emot det i fabrikerna och lagren.

I USA lamslås delar av tillverkningsindustrin av brist på delar som vanligtvis köps från Kina. Illinoisbaserade Morton Industries är ett exempel. Bolaget jagar just nu en inhemsk leverantör för de verktyg och delar som tidigare importerats och man räknar nu med kostnadsökningar på 30 procent, enligt Reuters.

Igår 19:22
Illustrationsbild.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scanias vd varnar för stopp i produktionen efter corona

Det finns en risk för att Scania kan behöva stoppa produktionen i Sverige till följd av coronaviruset, säger vd Henrik Henriksson till Ekot.

Virusutbrottet har lett till att Scanias underleverantörers fabriker i Kina står stilla. Enligt Henriksson påverkar det hela Scanias produktionssystem och en effekt kan synas om ett par veckor.

– Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger han till radion.

På onsdagen rapporterade P4 Göteborg att Volvo Cars fabrik i Torslanda kan drabbas av produktionsstopp på grund av coronaviruset.

Igår 08:31
Människor med munskydd i Peking. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Viruset kan vara här för att stanna – trots minskningen av nya fall

Kina har rapporterat den lägsta siffran nya fall av coronaviruset covid-19 sedan 23 januari, enligt myndigheter i landet. Samtidigt varnar Wang Chen, forskningschef vid China Academy of Medical Science i Peking, för att viruset är här för att stanna.

Han säger att det nya coronaviruset skiljer sig från sars.

– Detta nya virus kan bli en sjukdom som samexisterar länge med människor, precis som influensan, säger han enligt till South China Morning Post.

Igår 07:29
Läs mer om Nya coronaviruset
Danmarks Mette Frederiksen och hennes svenske motpart Stefan Löfven.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Maratonmöte ska täppa igen brexitgap: ”Kan bli framsteg”

EU-ländernas toppolitiker är samlade i Bryssel för vad SR Ekot beskriver som ett ”maratonmöte” som kan pågå in i helgen, där budgeten för perioden 2021 till 2027 ska avhandlas.

– Jag är övertygad om att vi kan göra framsteg de kommande dagarna, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel enligt radion.

Till förutsättningarna hör ”brexitgapet”, alltså bortfallet av över 80 miljarder euro som det brittiska utträdet medfört. Frankrikes Emmanuel Macron insisterar dock att det inte ska behöva betyda sänkta ambitioner, skriver AFP.

Svenska regeringen motsätter sig liggande förslag eftersom det leder till att EU-avgiften ökar med 14 miljarder kronor om året, enligt egna beräkningar.

– Det är pengar som vi behöver till sjukvården, till skolorna, till pensionerna, till polisen i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Ekot.

Igår 21:35
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven litar på allierade i EU-budget: ”Kör tillsammans”

Statsminister Stefan Löfven (S) litar på att Nederländerna, Danmark och Österrike kommer att backa Sverige i EU:s budgetstrid. Det sa han vid en presskonferens före EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.

– Vi fyra är helt bestämda att köra tillsammans. Ingen kommer att hoppa av. Vi ska gå i mål tillsammans, säger S-toppen.

De fyra sparsamma har krävt betydande rabatter på sina EU-avgifter. De kräver också att den totala långtidsbudgeten hålls ned till 1,00 procent av BNI.

Igår 15:50
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jordbruksvänner mot de sparsamma och fanbärarna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

19 feb
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Rapportsäsongen Internationellt
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rapportsäsongen Internationellt

Dropbox rusade på rapport – handlades upp 16 procent

Dropbox rusade 16 procent i efterhandeln efter att molntjänsten rapporterat bättre resultat än väntat under det fjärde kvartalet.

Resultatet per aktie uppgick till 16 cent vilket var högre än Refinitivs estimat på 14 cent, enligt CNBC.

Vinsten på 446 miljoner dollar var 19 procent högre jämfört med samma kvartal året före.

Kort efter ruset på 16 procent rekylerade aktien ner och handlades vid 22.30-tiden upp cirka 7 procent runt 20 dollar.

Igår 21:38
Pantmaskin. Arkivbild. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

ESG-hajpade Tomra rusar efter rapportsläppet

Återvinningsjätten Tomra rusar 17 procent i den tidiga handeln på Oslobörsen.

Tomra beskrivs av E24 som en aktie som har dragit nytta av den så kallade ESG-trenden bland investerare. ESG (Environmental, Social, Governance) är förkortningen som många använder för bolag där påverkan på miljö och hållbarhet är betydelsefull för verksamheten.

I rapporten kunde investerarna bland annat läsa att resultatet steg och att den ordinarie utdelning ökas.

Tomra är den mest ägda norska aktien bland Avanzas privatinvesterare.

Igår 08:55
Illustrationsbild.  Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mærsk räknar med svag start på året i spåren av corona

Det danska jättekonglomeratet AP Møller-Mærsk rapporterar en lägre omsättning i det fjärde kvartalet än förhandstipsen. Omsättningen är också lägre än fjärde kvartalet 2018.

Møller-Mærsk skriver i rapporten att utsikterna för 2020 påverkas av coronaviruset i Kina.

”Fabrikerna i Kina är nyårsstängda längre än vanligt och som ett resultat av corona räknar vi med en svag start på året”, heter det i rapporten, skriver Direkt.

Även ebitda kommer in lägre än förväntningarna.

Igår 07:22
Läs mer om Rapportsäsongen