Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på attackerna i Saudiarabien

Analyser: Allt pekar på Iran – nu ökar risken för konflikt

Lördagens attacker mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien var avancerade – anläggningarna är nämligen tungt befästa med försvarsringar runt om, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Saudiarabien har sagt att man är beredd på att slå tillbaka mot de som utfört dåden, vilket skulle göra att situationen vid Persiska viken eskalerar väldigt dramatiskt.

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attackerna, men det tror Tim Lister på CNN inte mycket på. ”Attacker av det här slaget och med den här träffsäkerheten skulle betyda att huthirebellerna helt plötsligt fått avsevärt bättre förmågor”, skriver han. Allt pekar på Iran – men oavsett vilket är det ett sällan skådat hårt slag mot Saudiarabien när man lyckats störa landets oljeproduktion.

DN:s Michael Winiarski är också inne på att riskerna för en större militär konflikt i Persiska viken nu har stigit, eftersom Iran riskerar att utsättas för en vedergällningsattack. Angreppet kommer också i ett känsligt diplomatiskt läge, eftersom USA:s president Donald Trump vill få till ett möte med Irans president Hassan Rouhani.

Läs mer

Attackerna skedde på två ställen

Buqyaq

Khurais

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Parkerade 737 Max-plan vid Boeings anläggning vid Grant County-flygplatsen i Washington, USA. Lindsey Wasson / TT NYHETSBYRÅN
Boeings framtid

Boeing återupptar tillverkning av problembarnet 737 Max

Flygplanstillverkaren Boeing återupptar produktionen av den stoppade modellen 737 Max. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Inledningsvis rör det sig om låg produktionstakt i fabriken i Renton, Washington. Målet är att få upp farten successivt under året.

Tillverkningen av modellen stoppades i januari. Detta efter att det globala flygförbudet, som infördes efter två dödliga krascher, dragit ut längre på tiden än man först trott.

1 tim
OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan 7 000 jobb bort på Boeing i ”första varselvåg”

Boeings vd David Calhoun bekräftar onsdagens uppgifter om att ett större varsel är på gång hos flygplanstillverkaren. I ett uttalande som Business Insider och Reuters har tagit del av säger Calhoun att 6 770 anställda i USA kommer att få gå i vad han kallar en ”första våg” av väntade nedskärningar.

Enligt Reuters väntas ”flera tusen till” Boeing-anställda bli av med jobbet inom de närmaste månaderna.

Boeing är hårt drabbat av coronaviruset då reserestriktioner har gjort att flygbolagens ordrar på nya flygplan tvärstannat.

Idag 16:00
Boeingplan. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facket: Boeing kommer att säga upp tusentals på fredag

Flygplanstillverkaren Boeing kommer att meddela stora nedskärningar i personalstyrkan på fredag. Det uppger en talesperson för ingenjörsfacket SPEEA enligt flera medier.

Coronakrisen har slagit hårt mot det amerikanska bolaget och i april sa vd:n Dave Calhoun att antalet anställda ska minska med omkring 10 procent.

Enligt Reuters kommer tusentals anställda, framför allt ingenjörer i delstaterna Washington och Kalifornien, förlora jobbet på fredag.

Idag 04:52
Läs mer om Boeings framtid
Arkivbild: JPMorgan Chase-byggnaden i New York  Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Sena uppgångar lyfte New York-börsen till marsnivåer

Wall Street-börserna hade en svängig dag på onsdagen. Inledande uppgångar följdes av fall, som sedan vändes i stora uppgångar på slutet. Bäst av indexen gick det för Dow Jones, som steg över 2 procent för dagen och stängde över 25 000 punkter för första gången sedan i mars. Det bredare S&P 500 stängde 1,5 procent plus, och var över 3 000 punkter för första gången sedan i mars.


• S&P 500: +1,5 %
• Nasdaq: +0,8 %
• Dow Jones: +2,2 %
Aktier som tjänar på att människor håller sig hemma hade det svårt i dag, Zoom, Amazon och Shopify föll. I stället var det banksektorn som gick starkt. JPMorgan Chase gick upp 6 procent och Citigroup över 8.

Boeing steg drygt 3 procent efter att vd David Calhoun meddelat att flygplanstillverkaren kommer göra stora personalnedskärningar till följd av coronapandemin som slagit hårt mot orderboken.

Flygbolag som United Airlines (+4 procent) och American Airlines (+7 procent) bidrog också till uppgångarna.

Tesla slutade kring nollan efter att han handlats ner stora delar av dagen. Elbilstillverkaren har sänkt priserna med upp till 6 procent i Nordamerika i ett försök att driva upp efterfrågan efter coronakarantänen, skriver Direkt.

2 tim
Hoppet stiger när restriktioner lättar och förslag på ett nytt stödpaket väntar. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Europabörser steg på nytt stimulanspaket

I dag presenterade EU-kommissionen sina åtgärder för att dämpa coronakrisen. Stödpaketet landade på 750 miljarder euro.

Det fick Europabörserna att stiga. Framförallt gick det uppåt för de stora biltillverkarna och deras underleverantörer, samt för banksektorn, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Vid 17-tiden på onsdagen var Londonbörsen upp 1,1 procent, medan Frankfurt visade på plus 1,1 procent och Paris på plus 1,3 procent.

Idag 09:14
Illustrationsbild KAZUHIRO NOGI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mixad börstrend i Asien efter eskalerande USA-konflikt

Aktiemarknaderna i Asien rörde sig åt olika håll i onsdagens tidiga handel. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 procent
• Shanghai: −0,3 procent
• Shenzhen: –0,9 procent
• Hang Seng: −0,4 procent
• Kospi: +0,1 procent
Investerare stod och vägde mellan dels ökade spänningar mellan supermakterna USA och Kina, och dels lättade coronarestriktioner, rapporterar CNBC.

Vita huset har flaggat för att sanktioner troligen kommer införas mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong blir verklighet. På tisdagen antydde Donald Trump att han ger besked mot slutet av veckan.

”Ökade spänningar mellan USA och Kina är illavarslande för globala ekonomin som redan försvagas av pandemin”, skriver Vishnu Varathan, chefsstrateg på Mizohu Bank, i en kommentar enligt CNBC.

Idag 03:38
Läs mer om Börsen internationellt
Demonstranter i Hongkong på onsdagen Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Pompeo: Hongkong lär inte få tillbaka handelsstatus snart

Kina har gett upp alla anspråk på att göra gällande att människorna i Hongkong lever under den typen av självstyre som de har rätt till enligt lag. Det säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo till den amerikanska kongressen, rapporterar Reuters.

I rapporten, som Reuters tagit del av, säger Pompeo att han hoppas att Hongkong någon gång i framtiden ska kunna klassas som en så passa autonom del av Kina att USA ska ha särskilda handelsrelationer med staden. Men, skriver han, ”givet de nuvarande omständigheterna så är chansen att det inträffar avlägsen”.

32 min
Mike Pompeo. Protester i Hongkong.  TT
undefined

Hongkongs handelsrelation med USA hotat: ”Inte längre självständigt från Kina”

Utrikesminister Mike Pompeo säger att USA inte längre kommer att behandla Hongkong som en autonom del av Kina på samma sätt som man gjort hittills, rapporterar flera medier. Enligt Reuters och TT innebär det att Washington drar in Hongkongs speciella handelsrättigheter med USA.

Pompeos uttalande kommer efter att nya demonstrationer blossat upp som svar på Kinas planer på att införa nya säkerhetslagar i Hongkong.

Enligt Pompeo är det bara ”det senaste i raden av kinesiska försök att underminera Hongkongs självständighet och frihet”.

5 tim
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Mörka moln vid Kennedy Space Center/Astronauterna ombord TT/NASA
Privata rymdkapplöpningen

Historiska uppskjutningen ställs in på grund av vädret

Dåliga väderförhållanden skjuter upp den historiska Space X-uppskjutningen på onsdagen, meddelar Nasa i sin direktsändning.

Under onsdagen har stormvarningar utfärdats vid Kennedy Space Center i Florida och med 17 minuter till start valde man att avbryta.

Nytt försök ska göras klockan 21.22 på lördag svensk tid. Elon Musks Space X är det första privata företaget som skickar ut människor i rymden.

2 tim
SpaceX Falcon 9. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Musk kan få en plats i historieböckerna

”Ett litet steg för människan – ett enormt steg för den kommersiella rymdindustrin”. Det skriver The Guardians Arwa Mahdawi om att två NASA-astronauter är på väg ut i rymden med en raket som ägs av tech-entreprenören Elon Musks företag SpaceX.

Miljardärer satsar på rymden för att lyfta sitt ego enligt Mahdawi. ”De gör det eftersom de tror att de, bokstavligen, är universums mästare”.

The Washington Posts Cat Zakrzewski skriver att ”företaget kan få en plats i historieböckerna för att ha inlett en ny era av rymdresor” eftersom SpaceX är det första privata företaget som skickar ut människor i rymden.

”Om det blir en framgång kan det bli starten för fler rymdresor som bygger på partnerskapet mellan företag och regeringar”, skriver hon.

CNN:s Jackie Wattles menar att det var ett kontroversiellt beslut av NASA när de lade raketutvecklingen på privata bolag.

”Tanken är att kommersiella företag skulle kunna sänka kostnaderna och stimulera innovation, och NASA skulle ha mer tid och resurser att fokusera på att utforska djupare i solsystemet”.

Idag 15:05
Astronauten Bob Behnken. TT
undefined

Ostadigt väder hotar USA:s historiska rymdåterkomst

Ostadigt väder hotar när Space X i kväll ska skicka upp två Nasa-astronauter till rymdstationen ISS, den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark på många år.

Uppskjutningen av en Falcon-raket är planerad att ske från Space X startplatta 39A på Kennedy Space Center i Florida klockan 22.33.

Det har regnat mycket i delstaten de senaste dagarna och risken för dåligt väder beräknas till 40 procent, enligt AFP. Om vädret inte tillåter att astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley lämnar jordens yta i dag kan USA:s återkomst i rymden skjutas upp till söndag. Chansen till start är enligt Space X 60 procent.

USA har sedan 2011 saknat egen möjlighet att skicka människor till rymden och har i stället förlitat sig på på det ryska rymdprogrammet.

Idag 08:17
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Coronaviruset Samhällseffekterna
Destination Gotland Gunnar Lundmark / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Gotlandföretagare: Fortsatt isolering skulle slå hårt

En fortsatt isolering av Gotland är inte en tillräcklig plan. Det skulle få långtgående konsekvenser, skriver Destination Gotlands chef Christer Bruzelius, tillsammans med fyra andra författare från Gotlands näringsliv, i ett debattinlägg på Dagens Industri.

Enligt debattartikeln kommer de besked om resor inom Sverige som ska komma i juni att bli avgörande för hela Gotlands ekonomi, arbetsmarknad och framtida skattekraft.

”Om sjukvården skulle se tecken på en ökad belastning står Destination Gotland redo att strypa resandet från fastlandet”, skriver de.

1 tim
Inställda konserter i Stockholm. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anmälningarna till ARN har ökat kraftigt under krisen

Antalet ärenden hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ökade med 140 procent under våren jämfört med samma period förra året, rapporterar SR Ekot.

Förklaringen är de många evenemang och resor som ställts in på grund av coronakrisen. ARN-chefen Marcus Isgren säger till SR att ett av de vanligaste klagomålen gäller det faktum att företag ger kunder värdecheckar i stället för pengarna tillbaka.

– Många företag säger att det här är en så kallad force majeure-situation. Det vill säga en väldigt oväntad händelse som de inte kunnat råda över, vilket leder till att de enligt sina villkor inte är skyldiga att betala tillbaka pengarna.

Igår 10:00
Läs mer om Coronaviruset
Recipharm / Bolagsnyheter

Recipharm tar in 2 miljarder i en ny företrädesemission

Kontraktstillverkaren Recipharm har beslutat om ytterligare en nyemission. Denna gången gäller det aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare om cirka 2 017 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”När företrädesemissionen har slutförts så har vi genomfört de emissioner vi annonserade vår avsikt att genomföra i samband med budet på Consort”, kommenterar bolagets vd Thomas Eldered emissionen i pressmeddelandet.

För en vecka sedan beslutade bolaget om en nyemission på totalt 500 miljarder kronor.

2 tim
Läs mer om Recipharm / Bolagsnyheter
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Analys av EU-kommissionens förslag: ”Svexit eller EMU”

EU-budgeten räcker inte särskilt långt om syftet är att hindra skenande arbetslöshet och bryta en ond ekonomisk cirkel som kan suga med sig hela kontinenten. Den analysen gör DN:s Carl Johan von Seth.

Länderna i den ”sparsamma fyran” – Sverige, Danmark, Österrike vill också att återhämtningspaketet ska vara ett lån.

”För länder som Spanien, Italien och Grekland är det lite som att erbjuda någon som drunknar en simlektion”, skriver Carl Johan von Seth.

Dagens Industris Viktor Munkhammar menar att förslag om gemensamma lån och bidrag aldrig hade kommit så långt om britterna varit kvar i EU och att unionen nu tar de första stegen mot en finanspolitisk gemenskap.

”Det lär skynda på det val som för Sverige tornar upp sig i horisonten: svexit eller EMU”, skriver Viktor Munkhammar.

5 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige kan slippa jättenota – EU vill ta in egna skatter

Sverige kan slippa finansiera EU:s gigantiska återhämtningsfond med en höjd EU-avgift.

I stället ska EU börja ta in egna skatter på till exempel utsläpp och den digitala ekonomin, föreslår EU-kommissionen enligt Direkt.

Summan på fonden är motsvarande totalt nästan 8 000 miljarder kronor varav 5 300 miljarder i bidrag och resten i lån. Enligt Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn skulle den svenska notan bli hela 150 miljarder kronor vilket gör honom ”förbaskad”.

Samtidigt föreslås Sverige få tillbaka motsvarande runt 50 miljarder kronor från fonden.

Som jämförelse föreslås Italien få motsvarande 860 miljarder kronor i bidrag och Spanien föreslås få 815, skriver Direkt.

Idag 11:53
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

Idag 09:56
Läs mer om EU:s framtid