Manchester Citys Sergio Aguero. Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN
Penningstinna idrotten

Analyser: De rika ägarnas glansdagar är över

Beskedet om att Manchester City portas från Champions League i två säsonger och dessutom måste betala ett stort bötesbelopp kan komma att leda till att spelare flyr klubben. Det säger sportjournalisten Olof Lundh till TT. Han flaggar också för att tränaren Pep Guardiola kan vilja lämna Manchester City.

Klubben meddelade direkt att den kommer överklaga beslutet som handlar om att ägaren shejk Mansour gått in med för mycket pengar sett till vad Uefa tillåter.

– Klubben ägs av en mäktig familj som är van vid att få precis som den vill. De bedyrar sin oskuld, säger Lundh.

The Telegraphs Paul Hayward skriver att beskedet är en vändpunkt.

”Tiden då miljardärägare hade obegränsad makt är förbi”, skriver han.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson menar att mycket tyder på ett friande när idrottens skiljenämnd tar upp frågan.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Kortvarig lättnad: Nya fall på gång på Stockholmsbörsen

Under onsdagen skedde en mäktig rusning på börsen. Lättnaden ser ut att bli kortvarig. Alla indikatorer pekar på kraftiga nedgångar när börsklockan ringer på torsdagen.

”Herrejösses, morgonens öppning verkar inte bli vacker”, skriver CMC:s marknadsanalytiker Michael Hewson om Europas storbörser.

Stockholmsbörsen vände nedgångar på över 3 procent på förmiddagen till tydliga plus vid stängning i onsdagens handel. Wall Street öppnade också starkt men efterhand mattades uppgångarna av och utbyttes mot minus. Och nu under natten har USA:s börsterminer ramlat ner till klara minus.

En utlösande faktor verkar ha varit president Donald Trumps presskonferens om det nya coronaviruset som skulle lugna allmänhet och marknad, men verkar ha gjort motsatsen.

IG Markets förhandel indikerar vid 08.15-tiden ett initialt fall på runt 2 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Liknande nedgångar väntas i Europa, av terminshandeln att döma.

1 tim
Illustrationsbild.  MARY ALTAFFER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent vändes till plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

Igår 16:30
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Småbolagen föll hårdast i inledande handeln

När hela Stockholmsbörsen föll på onsdagsförmiddagen var nedgångarna mer noterbara för de små- och medelstora bolagen.

Börsens Small Cap-index föll ner 3,8 procent efter en trekvarts handel. Mid Cap-indexet hade samtidigt backat 3,6 procent. First Norths flaggskeppsindex First North 25 rasade hela 5,7 procent lägre. Jättarna i Large Cap tappade också i jämförelse men ”bara” 2,4 procent.

När Stockholmsbörsen vände till plus på eftermiddagen var det också Large cap som gick bäst och stängde +0,6 procent. Small cap-indexet gick ner 0,3 procent.

Från årsskiftet är skillnaden samtidigt i stort sett försumbar mellan de små och stora bolagen. En titt på Small Cap-indexets graf visar att det steg mer fram till till toppen för snart en vecka sedan.

Igår 08:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Yom Kippur-kriget 1973, flygplatskontroll i Shanghai. TT
Nya coronaviruset

Rädsla för en utbudschock: ”Inte möjligt att göra något”

Det nya coronaviruset utgör ett ovanligt hot mot världsekonomin och det kan vara därför investerare blivit så oroliga, skriver Market Watch.

En ekonomi består av utbud – tillverkade varor och utförda tjänster – och efterfrågan – att någon konsumerar varorna och tjänsterna. Investerare vet att centralbankirer och politiker är vana vid och kan hantera negativa chocker mot efterfrågan.

Chocker mot utbudet är mycket ovanligare och i stor skala har det inte skett sådana sedan 1970-talets oljechocker. Och det är ”mycket mer komplicerat, om ens möjligt” att göra något åt en utbudschock, skriver Unicredits chefsekonom Erik Nielsen enligt Market Watch. Mer stimulerande penningpolitik eller ytterligare finanspolitiska stimulanser gör nämligen inget åt utbudet.

2 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Corona sätter sårbar aktiemarknad i gungning

Investerare bör ta tre scenarier i beaktande när det kommer till corona, skriver Aaron Brown. Det första är att spridningen stoppas och hotet elimineras på sikt – som i fallet med sars. Det andra är att viruset utvecklas till en endemi, i likhet med exempelvis vattkoppor i Sverige. Inget av dessa utfall skulle orsaka långsiktig ekonomisk skada, skriver Brown.

Det sista alternativet är en global pandemi, med potential att orsaka stor skada.

”Den senaste tidens nyheter gör det andra scenariot till det mest troliga”, skriver Brown och tillägger att han inte ser några skäl för långsiktiga investerare att vikta om sina portföljer.

De senaste dagarnas tvära kast visar att oron är stor, skriver SvD Näringslivs Torbjörn Isacson.

”En finansmarknad som drivs av bristen på alternativ och olika former av fruktan är väldigt sårbar”, skriver han i en kommentar.

Wall Street Journals Nathaniel Taplin lyfter samtidigt frågan om hur den globala industrin kommer påverkas. Han menar att spridningen i Kina, Tyskland och USA är helt avgörande. De tre länderna tillverkar en tredjedel av världens specialprodukter och slås tillverkningen ut där lär konsekvenserna bli omfattande.

Igår 23:14
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

3 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Fastighetssektorn
Storägaren Erik Selin. Pressbild, TT
Rapportsäsongen Fastighetssektorn

K-Fastigheter värt 6 miljarder – drog in 9 miljoner

Nynoterade K-Fastigheter rapporterar en 50-procentig tillväxt i hyresintäkterna i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Förvaltningsresultatet steg med mer blygsamma 20 procent. I absoluta siffror landade det på strax under 9 miljoner kronor, vilket även det måhända kan anses blygsamt för ett fastighetsbolag som värderas till nära 6 miljarder kronor på börsen.

K-fastigheter uppger att det långsiktiga substansvärdet uppgick till 2,5 miljarder kronor vid årskiftet.

32 min
Läs mer om Rapportsäsongen
Arkivbild: Tågstationen i Wuhan använde värmedetektorer för att hitta resenärer med förhöjd kroppstemperatur i början av virusutbrottet.  TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Febermätarbolaget från Wuhan är Kinas bästa aktie

Wuhan Guide Infrared har blivit den aktie på MSCI China Index som presterar absolut bäst med en rusning på 128 procent på Shenzhenbörsen, noterar Bloomberg.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i virusutbrottets epicentrum Wuhan, utvecklar utrustning för undersökning av kroppstemperatur, som kan upptäcka människor med feber.

Enligt nyhetsbyrån används utrustningen bland annat på tågstationer och flygplatser runt om Kina. Bolaget har också fått statligt stöd för att möta den hastigt ökande efterfrågan.

3 tim
Trump på nattens pressträff. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner risken och utser Pence till viruschef

USA:s president Donald Trump försökte i natt lugna alla som befarar att Wuhanviruset kommer att spridas i USA.

På en pressträff sa Trump, omgiven av flera ministrar och chefen för USA:s smittskyddsmyndighet CDC, att risken för amerikanska medborgare är fortsatt låg. Han tillade att det fortfarande är möjligt att förhindra spridningen och att Mike Pence ska leda Vita husets insatser mot viruset.

– Vi är redo för allt, vad som än händer, sa Trump.

Under natten meddelade CDC att en person i Kalifornien smittats. Personen hade inte varit utomlands och kan därmed vara det första fallet av inhemsk smitta i USA.

3 tim
HEIDI LEVINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Annat tankesätt krävs för att förstå corona

Orden recession och corona har använts ihop många gånger under de senaste veckorna. Wall Street Journals chefekonom Greg Ip lyfter resonemanget i en serie tweets och skriver att han tänker att de två bör hållas åtskilda.

”Recession är en endogen process av sjunkande vinster, sysselsättning och efterfrågan som föder sig själv”, skriver han.

Ip menar att ”externa” fenomen som en epidemi eller en naturkatastrof gör tillfälligt våld på ekonomin – utan att säga något om kommande tillväxt eller om den tidigare legat på en obalanserad nivå.

”Vi behöver ha en annan ’mental modell’ för externa händelser, som en epidemi, än för vanliga ekonomiska cykler”, avslutar han.

Igår 22:28
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Rapportsäsongen Vätgashajpen
Centerledaren Annie Lööf besöker Powercell. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Vätgashajpen

Negativ tillväxt och växande förluster för Powercell

Den som letar efter en förklaring till bränslecellsbolaget Powercells massiva rusning det senaste året får leta någon annanstans än i siffrorna i det nu släppta bokslutet.

Omsättningen sjönk nämligen något och förlusterna växte skarpt i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Vd:n Per Wassén håller fram att helårets försäljning trots allt ökade och uppger att fjärde kvartalets omsättningsminskning ”berodde på lägre försäljning av PowerCell S3 till fordonssegmentet till följd av avtalet med Bosch”.

– Att rörelseresultatet också är lägre hänger samman med våra offensiva och medvetna satsningar på produktutveckling och försäljning, säger Wassén enligt ett pressmeddelande.

Powercells aktie har fallit kraftigt de senaste dagarna men är ändå upp mer än 350 procent de senaste tolv månaderna.

1 tim
undefined

Skarpt upp, skarpt ner – Powercell fortsatte falla

Raset fortsatte för tidigare kursraketen Powercell på onsdagen och nedgången skrevs till 10 procent.

Sedan toppen för exakt en vecka sedan har mer än 25 procent av börsvärdet försvunnit. Men uppgången veckan dessförinnan var lika skarp – trots de senaste dagarnas fall är Powercell-aktien bara tillbaka till kursnivåerna som syntes runt 10 februari.

Norska vätgasbolaget Nel klarade sig inte mycket bättre under onsdagen och tappade 8 procent i Oslo.

Igår 09:36
Läs mer om Rapportsäsongen
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Fortsatt motvind på Asiens börser – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,6%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: −0,7%
• Kospi: −0,8%

Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

3 tim
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 21:01
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Techbjässar har tappat 177 miljarder dollar på två dagar

USA:s största techbolag är långt ifrån immuna mot virusfrossan på börsen. Sammanlagt har 177 miljarder dollar i börsvärde gått upp i rök för de så kallade FAANG-bolagen under måndagen och tisdagen, enligt Markets Insider.

Varje enskild aktie handlades i rött under båda dagarna. På tisdagen tappade Alphabet mest med 24 miljarder dollar, vilket motsvarar 2,5 procent. Netflix tapp på 4 miljarder dollar under samma dag var i jämförelse minst.

Akronymen avser Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Googles moderbolag Alphabet.

Igår 11:39
Läs mer om Dagens börs internationellt