Boris Johnson och John Bercow House of common
Reaktioner på brexitutvecklingen

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Jonas Ottosson  VRG
Kampen om klädköparna

Nordea nobbar nytt lån – VRG tvingas till rekonstruktion

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group (VRG) har misslyckats med att omförhandla det lån som löpte ut med Nordea den 31 oktober i år. Det har tvingat VRG att ansöka om en rekonstruktion.

– Tyvärr fanns det ingen annan utväg med tanke på den situation bolaget befinner sig i, säger VRG:s vd Jonas Ottosson till Dagens Industri.

Vidare säger Ottosson att han inte vill berätta hur mycket de är skyldiga storbanken, hur många fysiska butiker de ska lägga ner eller hur många anställda som blir berörda av beskeden.

8 min
Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Venue Retail Group har ansökt om rekonstruktion

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group har ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Enligt ett pressmeddelande från bolaget baseras beslutet på likviditetsbrist och krav från kreditgivare.

VRG uppger att beslutet är nödvändigt för att bolaget ska få tid att förhandla om en ”långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar”.

Tidigare i höstas meddelade VRG, som bland annat äger butikskedjorna Accent och Rizzo, att bolagets ekonomiska utveckling varit utmanande det senaste året.

Inom ramen för rekonstruktionen utgår lön till anställda och verksamheten fortsätter som vanligt, heter det.

Idag 07:05
Läs mer om Kampen om klädköparna
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Swedbank-avslöjandet

Jurist: Sanktionsbrott mycket, mycket värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

6 tim
Stefan Ingves. TT.
undefined

Ingves: Penningtvätten en rejäl läxa för bankerna

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att det kommer ta lång tid att reda ut de penningtvättsskandaler som nu håller på att nystas upp och att de naggar bankernas förtroende. Det rapporterar TT.

– Det här blev en rejäl hemläxa, säger han men betonar samtidigt att det är ”komplex materia” och att han inte kan uttala sig om enskilda fall såsom Swedbank.

Ingves fick frågor om den pågående skandalen i anslutning till att Riksbanken presenterade sin senaste finansiella stabilitetsrapport.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avslöjandet lär inte ge någon effekt på aktien”

Uppdrag gransknings senaste avslöjande om Swedbank lär inte bli en chock för aktiemarknaden. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson.

Han menar att marknaden redan tagit höjd för att det förekommit överföringar av smutsiga pengar i Swedbank och att det nu inte rör sig om några stora belopp.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma linje.

– Jag har jag svårt att se att det skulle få någon större effekt på aktiekursen, säger han till SvD Näringsliv.

Danske Banks analytiker Andreas Håkansson skriver på Twitter att Uppdrag gransknings Swedbank-show är över. Han förväntar sig heller inte någon negativ reaktion på börsen eftersom stora böter redan är inprisat i aktiekursen.

Idag 06:57
Läs mer om Reaktioner på Swedbank-avslöjandet
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot penningtvätten

Visselblåsare överklagar utredning om Nordea

Finansmannen Bill Browder överklagar norska ekobrottsmyndigheten Økokrims beslut att lägga ner penningtvättsutredningen kring Nordea, skriver norska E24.

– Vi anser inte att det här är slarvigt skött. Vi har dessutom fått in mer information efter att den första anmälan lämnades in, och kommer nyttja alla juridiska verktyg som finns tillgängliga för att få till en grundlig genomgång, säger han.

Browder var en av visselblåsarna i härvan om penningtvätt för nordiska banker.

28 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Intern FI-rapport: Arbetet mot penningtvätt inte bra nog

Finansinspektionen har inte arbetat på ett tillräckligt bra sätt i arbetet mot penningtvätt. Det anser myndighetens internrevision, enligt Dagens Industri.

Internrevisionen har granskat sex områden inom tillsynen av penningtvätt och inte på något område har det fungerat bra nog. Fyra får omdömet ”bör förbättras” och resterande två klassas ”otillräcklig”, enligt den rapport som DI tagit del av.

I rapporten konstateras bland annat att penningtvättsavdelningens anställda inte haft en gemensam metod för hur man genomför undersökningar.

Chefen för FI-avdelningen för operativa risker, Åsa Thalén, säger till DI att myndigheten ”hela tiden utvärderar hur vi kan bli ännu bättre”.

Igår 18:34
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UG om Swedbank: Ett av de allvarligaste brotten en bank kan begå

Uppdrag gransknings nya program kommer att sändas i morgon onsdag och innehålla nya avslöjanden om Swedbank, uppger SVT.

Den fortsatta granskningen gäller även den penningtvätt. SVT skriver i ett pressmeddelande att det har gått nio månader sedan de första avslöjandena om Swedbank och penningtvätten. Swedbanks årsstämma beslutade att inte tillsätta en oberoende särskild granskning av penningtvätten, och beslutet uppges vara skälet till att UG bestämde sig för att för att ”göra det jobb den oberoende utredaren skulle ha gjort”.

”Det leder till ett nytt spår som rör ett av de allvarligaste regelbrotten en bank kan begå”, skriver SVT.

Igår 08:05
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
Flygmässan i Dubai.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Boeing och Alibaba åt olika håll i öppningen på Wall Street

Förnyad handelsoro och delårsrapporter från detaljhandlare sänker indexen i öppningen på Wall Street, rapporterar CNBC.

Flygplanstillverkaren Boeing stiger något efter att ha slutfört en affär med Förenade arabemiratens flygbolag Emirates om 30 stycken 787 Dreamliner-plan i samband med flygmässan i Dubai. Affären uppges vara värd 9 miljarder dollar.

Båda varuhuskedjorna Home Depot och Kohls bommade förväntningarna när delårsrapporterna presenterades i går. Aktierna dök och hela sektorn tyngdes. Även på onsdagen fortsätter bolagens aktier ner.

I dag överträffade rivalerna Target och Lowes förväntningarna i sina rapporter. Target stiger 8 procent och Lowes är upp 6 procent.

Kinesiska e-handelsjätten Alibabas Hongkong-notering väntas bli den största i år, enligt en källa till CNBC. Aktien faller dock kring en procent i öppningen på Wall Street.

41 min
TT.
undefined

Helröda index i Asien efter Trumps förnyade tullhot

Handelsoro och svag makrodata sänkte Asiens ledande börser på onsdagen. Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: −0,8%
• Shenzhen: −0,7%
• Hongkong: −0,8%
• Kospi: −1,3%
I går kväll upprepade USA:s president Donald Trump sitt hot om en tullhöjning i december ifall de två ekonomiska supermakterna inte lyckas komma överens om en mini-deal eller fas ett-avtal. Deadline för nästa tullsalva är den 15 december, skriver CNBC.

Nyhetskanalen konstaterar samtidigt att kineserna uttryckt pessimism om möjligheten att få till ett avtal just på grund av bristande samsyn kring tidigare uttalanden om ömsesidigt tillbakadragande av tullar eller tullhot.

Gokul Laroia, vd för Morgan Stanleys Stillahavskontor säger till CNBC att såväl penningpolitiska som finanspolitiska åtgärder kommer att bli mer effektiva med ett handelsavtal på plats.

På onsdagsmorgonen sänkte den kinesiska centralbanken räntan 0,05 procent på ettåriga och femåriga lån.

I Japan tyngs index av data från handelsdepartementet som visar att landets export sjönk 9,2 procent i oktober, klart mer än väntade 7,6 procent enligt Reuters enkät.

5 tim
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Target och Lowe väntas ge kursrekyl för detaljhandeln

Både Home Depot och Kohl’s dök i tisdagshandeln på Wall Street sedan varuhuskedjorna rapporterat lägre resultat än förväntat. På onsdagen ser det ut att bli rekyl för den amerikanska detaljhandeln, ledd av starka rapporter från Target och Lowes.

Target spår nu en vinst inom intervallet 6,25–6,45 dollar per aktie för helåret, att jämföra med tidigare estimat på 5,90–6,20 dollar. Väntat var en höjning till i snitt 6,18 dollar, skriver Direkt med hänvisning till Bloombergs analytikerenkät.

Varuhuskedjan ökade e-handeln med 31 procent i kvartalet och leveranser av varor samma dag ökade med 80 procent.

För Lowes räkning höjdes prognosen till intervallet 5,63-5,70 dollar. Tidigare var prognosen 5,45-5,65 dollar. Väntat var en höjning till 5,67 dollar.

Target är upp över 9 procent i förhandeln på börsen. Lowe har stigit 3,6 procent.

2 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

”Höga privata skulder största risken i svenska systemet”

Trots ett förbättrat läge kvarstår riskerna med hushållens höga skuldsättning, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff efter att Riksbankens stabilitetsrapport publicerats.

Riksbanken ser bekymrat på att skuldsättningen i den privata sektorn har ökat samtidigt som svenska statsskulden har minskat.

Om 75 procent av bankernas utlåning har bostäder eller kommersiella fastigheter som mål är detta den största risken i det svenska systemet, menar man.

– Storleken på skuldstocken kommer inte vändas på något kvartal, och det förblir en risk för svensk ekonomi, säger Ingves.

3 tim
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken: Riskerna för finansiell stabilitet har ökat

Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat sedan i våras, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

I en miljö med förväntningar på låg ränta och expansiv penningpolitik globalt kan marknadsaktörer öka sitt risktagande, vilket i sin tur leder till att tillgångar blir övervärderade och skuldsättningen ökar på ett ohållbart sätt, skriver centralbanken.

Handelskonflikten mellan USA och Kina samt oklarheterna kring brexit bidrar till att det är osäkert hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver, konstaterar man vidare.

Riksbanken noterar även att klimatförändringarna och omställningen till en mindre fossilbaserad ekonomi kan innebära risker för det internationella finansiella systemet.

Idag 09:03
Läs mer om Riksbanken vs inflationen