Coronaviruset Skräcken på marknaden

Analyser: Konkurser hotar de skuldsatta – köp skogsjätten

Måndagar har varit usla börsdagar sedan det stora coronaraset inleddes på Stockholmsbörsen i slutet av februari, skriver Ulf Petersson för DI. Nu frågar han sig om investerare ”vågar ligga kvar med aktier över den långa påskhelgen”.

Den som vågar vara på börsen kan göra klokt i att köpa aktier i skogsbolaget Holmen, anser Aktiespararnas Dag Rolander i en analys. Han sätter en riktkurs på 280 kronor – drygt 15 kronor högre än fredagens stängningskurs.

”Holmen för upp till 280 kronor passar fint i en byrålåda, gärna av trä”, skriver Aktiespararnas skribent.

Bolag med höga skulder kommer att påverkas mest av coronakrisen, enligt Börsveckans Lars Frick.

”Ekonomin har gått från hundra till noll inom loppet av ett par veckor och vi står inför en period då konkurser och obestånd kommer att skena”, skriver Frick i senaste numret.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Polis framför Vita Huset i Washington på söndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street runt nollan: ”Inget positivt har hänt”

Wall Street öppnade svagt neråt på juni månads första dag, men efter en halvtimmes handel hade kurserna klättrat upp kring nollan.


• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: + 0,1%
• Dow Jones: −0,1%


Alla de stora indexen steg förra veckan, på förhoppningar om att den globala ekonomin ska börja ta fart så smått i takt med att länder börjar lätta på coronarestriktionerna.

Men, säger Art Hogan, strateg vid National Securities, till CNBC: Ingenting som hänt sedan börserna stängde i fredags har varit positivt för marknaderna. Han nämner ökade spänningar mellan USA och Kina och protesterna som pågår i flera stora städer i USA.

– Vid de nivåerna som vi befinner oss nu så skulle jag inte bli förvånad om marknaden tar en paus och backar lite.

Bland de bolag som tog de största kliven i förhandeln fanns Eli Lilly, läkemedelstillverkaren som börjat testa ett coronaläkemedel. Testerna börjar en månad tidigare än väntat vilket innebär att de ligger före konkurrenten Regeneron i det företagets version av coronaläkemedel. Men aktien reagerar bara svagt inledningsvis, och är upp 0,3 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer faller, efter att ha testerna av en ny bröstcancerbehandling inte visat sig framgångsrika. Aktien är efter några minuters handel ner över 7 procent.

2 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Protesterna väntas dämpa börsfest: ”Dubbel påverkan”

Billigare dollar och sämre utsikter för börsen. Så väntas finansmarknaden påverkas av protesterna som sprider sig i USA efter George Floyds död, enligt analytiker som Reuters talat med.

– Det blir allt svårare att se ytterligare börsrally i USA från nuvarande nivå, säger Daiju Aoiki, investeringsstrateg för Japan på UBS, enligt nyhetsbyrån.

Chris Weston, analyschef på Pepperstone, ser en ”dubbel påverkan”. Dels en ekonomisk smäll och dels en politisk då Joe Biden väntas kunna dra fördelar i höstens presidentval.

– En seger för Biden skulle kunna vara negativ för risktillgångar eftersom han anses mycket mer hökaktig i skattepolitiken, säger han.

3 tim
Illustrationsbild: Londonbörsens  Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Londonbörsen: Många vill se kortare börsdagar i Europa

Det finns ett brett stöd för att minska handelstimmarna på ett koordinerat sätt bland europeiska börser. Det hävdar Londonbörsen LSE och hänvisar till en egen undersökning, rapporterar Reuters och New York Times.

De flesta vill se en förkortning med 90 minuter, enligt svar från aktörer på finansmarknaden.

”Det fanns ett konsensus från svarandena om att ändrade handelstider skulle kräva en samsyn bland europeiska börser och andra handelsplatser”, skriver LSE i ett uttalande som citeras av Reuters.

3 tim
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Börsåret 2020
Vårdpersonal utanför New York-börsens lokaler i samband med att handelsgolvet långsamt öppnades igen förra veckan. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Goldman Sachs svänger – tror inte på lika stort fall

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs svänger, och tror inte längre att Wall Street kommer att falla så mycket som man tidigare prognosticerat. Det rapporterar Bloomberg.

Antagandet att S&P 500-indexet ska falla ner till en nivå på 2 400, att jämföra med dagens nivå som i skrivande stund ligger på 3 050, ersätts. I stället tror man nu att ett nedsidesrisken är omkring 10 procent, 2 750 punkter.

S&P 500 har stigit drygt 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars.

31 min
ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker om rallyt: Fomo och barn som vill ha Tesla

Köpa dippen-mentalitet, ”fear of missing out”, och en flodvåg av nya oerfarna privatinvesterare. Analytiker världen över höjer varningsflaggor för det mäktiga börsrallyt sedan botten i mars.

– Min tioåriga son frågade om han kan öppna ett Etrade-konto så att han kan köpa aktier i Tesla, säger John Hancocks chefsanalytiker Emily Roland till Financial Times.

Framåtblickande P/E för S&P 500 är nu 23, den högsta nivån sedan början av 2000-talet.

– Vad vi sett de senaste veckorna är enorma mängder av antaganden. Jag tror marknaden har sprungit iväg från sig själv, säger Rob Almeida, global investeringstrateg för MFS, till tidningen.

Även Jefferies aktieanalytiker Steven DeSanctis säger sig vara nervös – eufori på marknaden brukar sluta dåligt. Men det verkar som att nedgångarna ändå kommer att dröja.

– Jag tror inte att det är mycket som kan få ner marknaden för räkning nuförtiden. Det vi sett är fullständigt förödande, men marknaden verkar vara helt immun, säger han till FT.

29 maj
Frida Bratt och Johanna Kull.  TT
undefined

Sparekonomernas tips: Satsa på teknik och industri

Teknikbolagen har, till skillnad från många andra branscher, klarat sig hyfsat bra under coronapandemin och vissa har till och med gynnats av krisen. Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till DN.

– Vill man ta in en krydda i sitt sparande så ligger teknikfonder rätt i tiden.

Nordnets sparekonom Frida Bratt håller med om Kulls prognos. Bratt lyfter samtidigt industrisektorn som hon tror kan ”studsa tillbaka rejält” om ekonomierna runt om i världen klarar att återöppnas.

Johanna Kull varnar samtidigt för verkstadsjättarna som kan få det svårt om återhämtningen tar längre tid än vad marknaden vill.

Igår 13:28
Läs mer om Coronaviruset
TT, Bygghemma
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen fortsätter klättra uppåt – H&M tar täten

Stockholmsbörsen stiger på måndagen under svängig handel. Efter en tillfällig dipp på förmiddagen står indexen återigen på klara plus vid 16-tiden:
• OMXSPI: +1,0%
• OMXS30: +1,1%

Stockholm har följt den globala utvecklingen under måndagen där de inledande börsuppgångarna dämpades tillfälligt vid 10-tiden när Bloomberg rapporterade att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong.

OMXS30 toppas av H&M, Autoliv och Volvo med uppgångar på 3–4 procent. I motsatt ände placerar sig Getinge, SCA och Essity.

Traton handlas upp över 4 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer”.

Nent meddelar att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien stiger över 1 procent.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i ett köpråd för Bygghemma. Aktierna lyfter 9 respektive 5 procent. Förra veckans rapportbolag Mekonomen rusar 10 procent efter färska köpstämplar från fyra analyshus.

1 tim
Pressbild. Tikspac
undefined

Tikspac på observationslista efter ägarskifte

Hundbajspåsebolaget Tikspac flyttas till Spotlights observationslista efter att huvudägaren Lars Åke Södergren sålt alla sina aktier i helgen, skriver Finwire.

Spotlight motiverar beslutet med att bolaget genomgår en väsentlig förändring.

I ett pressmeddelande uppger Tikspac att ägarförändringen beror på att Södergren under en tid önskat minska sitt innehav på grund av åldersskäl.

Ny huvudägare är kvantanalytikern Dejan Shabacker som har köpt alla Södergrens aktier.

4 tim
Pressbild. Combigene
undefined

Combigene lyfts av ”världens dyraste behandling”

Doldisbolaget Combigene rusar nära 30 procent på börsen efter att ”världens dyraste behandling” fått ett villkorat godkännande för patienter i Europa.

Enligt analystjänsten Biostock gäller godkännandet Novartis genterapi Zolgensma mot spinal muskelatrofi. Prislappen för engångsbehandlingen väntas landa på nära två miljoner euro.

Combigene uppges vara det enda alternativet för investerare som vill ha svensk exponering mot genterapimarknaden. Bolaget utvecklar en behandling mot fokal epilepsi i läkemedelsresistenta patienter, skriver Biostock.

Idag 08:01
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Expertröster Din ekonomi
Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder och gästkrönikör i Omni Ekonomi. Magnus Sandberg
undefined

Broman: Tillväxtjägarens tid är förbi – Buffetts tid är här

De senaste tio åren har bjudit på medvind för tillväxtinvesterarna, som lagt sitt krut på digitala, skalbara affärsmodeller. Men vinsterna i tillväxtbolagen värderas i dagsläget rekordhögt – och snart kan det brista, skriver Lannebo Fonders fondförvaltare Helen Broman i en gästkrönika i Omni Ekonomi.

Om vändningen faktiskt står runt hörnet, får de allra högst värderade tillväxtbolagen förmodligen en kämpig tillvaro den kommande tiden, konstaterar hon.

I stället kan värdeinvesterarna – med Warren Buffett som husgud – ta plats på scenen.

Igår 10:00
Läs mer om Expertröster
Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter
Scania Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter

FoU i farozonen efter Scanias senaste nedskärningsbesked

Forskning och utveckling (FoU) är prioriterat men där finns också områden som inte ifrågasatts under lång tid, kommenterar Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson det senaste nedskärningsbeskedet till Dagens Industri.

– Därutöver fortsätter den påbörjade konsultväxlingen, där Scanias medarbetare tar över uppgifter som ligger på konsulter, säger han till tidningen. Vilket främst gäller FoU och it.

De senaste åren har Scania lagt in 7 miljarder om året i FoU, vilket motsvarar 5 procent av omsättningen 2019.

2 tim
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania planerar nedskärningar – 1000 jobb i Södertälje hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Idag 08:05
Lisa Lorentzon. Pressbild, Scania
undefined

Facket om Scanias besked: Hoppas kunna undvika varsel

Fackförbunden inom Scania hoppas kunna undvika varsel, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, till SVT Nyheter.

I dag meddelade lastbilstillverkaren att man planerar för personalminskningar och att 1 000 tjänstemannapositioner på huvudkontoret i Södertälje ses över.

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lorentzon.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Utredaren Gudmund Toije. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Las-förslaget: Tiden tonas ner – kompetens viktigare

Regeringens omdebatterade las-utredning föreslår bland annat att fem personer i stället för två får undantas från las-listan vid uppsägningar, meddelar utredaren Gudmund Toijer.

I utredningen föreslås också att möjligheten för facken att begära en gemensam turordning slopas och att det blir svårare för arbetstagaren att kunna hävda sin kompetens på andra arbetsuppgifter.

– Anställningstiden tonas ner något, och den anställdes kompetens betydelse uppgraderas, säger han.

Till arbetstagarens fördel finns framförallt två förslag bland annat nio månaders förtur till anställning i stället för dagens tolv.

2 tim
Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmark sågar utredning om las: ”Har ingen balans”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sågar utredningen om förändrad arbetsrätt som läggs fram under måndagen, rapporterar DN.

Enligt Nordmark har utredningen inte följt de direktiv som satts upp.

– Jag kan konstatera att den inte lever upp till kravet på att balans mellan parterna ska upprätthållas, säger hon och menar att det råder ”kraftig slagsida” till arbetsgivarens fördel.

Utredningen tros bland annat innehålla förslag om att fem personer i stället för två ska kunna undantas från turordningsreglerna och att uppsägningar på mindre arbetsplatser inte ska kunna ogiltigförklaras.

4 tim
Illustrationsbild/Jonas Sjöstedt.  TT
undefined

V: ”Värsta angreppet på löntagare på årtionden”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt attackerar ännu en gång den las-utredning som under måndagen ska presenteras. I ett Twitterinlägg skriver han att förslagen är ”ensidiga och extrema” och kallar dem ”det värsta angreppet på löntagarnas rättigheter på årtionden”.

Den nya las-utredningen innehåller bland annat förslag om nya regler vid uppsägningar. Några av förslagen tros vara att fem personer ska få undantas från turordningsreglerna i stället för två och att det inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar på mindre arbetsplatser, enligt Ekot.

Idag 08:44
Läs mer om Januariavtalet
Coronaviruset Svenska tillväxten
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

AF: Lägsta varselnivån sedan coronakrisens början

1 678 personer varslades om uppsägning förra veckan. Det är den lägsta siffran sedan coronakrisen inleddes, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Vi ser betydligt färre varsel i maj än under mars och april. Det kan tyda på att arbetsgivarna har varslat färdigt inför sommaren, säger Annika Sundén, analyschef på myndigheten.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka i hög takt. 11 657 personer skrev in sig som arbetssökande förra veckan, vilket var 4 230 fler än veckan innan. Den totala siffran är nu uppe i drygt 438 000 personer, vilket motsvarar 8,5 procents arbetslöshet.

AF står fast vid prognosen om en arbetslöshet på elva procent i sommar, med hänvisning till den stora mängd nyexaminerade studenter som tillkommer, skriver TT.

5 tim
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

4 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konjunkturfallet bromsas – industrin återhämtar sig

Den svenska industrin återhämtade sig i maj efter raset i april, enligt Silf/Swedbanks inköpschefsindex. Indexet steg till 39,2 under månaden efter att ha legat på 36,4 i april.

Även produktionsplanerna är rejält mer positiva än förra månaden – indexet ökade till 37,8 från rekordlåga 22,9 i april.

”Det är en märkbar förbättring och en positiv konjunktursignal jämfört med bottennivån i april men ännu är det en övervikt av företag som räknar med produktionsminskningar”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Idag 06:42
Läs mer om Coronaviruset