Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Börsen internationellt
Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsen internationellt

Investmentbanken: Europeiska aktier kan stiga 10 procent

De europeiska aktierna avslutade sin bästa vecka på två månader i fredags där bland annat banker, fordonstillverkare och resebolag steg kraftigt.

Men det finns mer på uppsidan, om man ska tro den amerikanska investmentbanken Bank of America, skriver Reuters.

Bankens analytiker spår att europeiska aktier kan stiga med ytterligare tio procent till slutet av september till följd av ökad affärsaktivitet i samband med återöppnandet av ekonomin.

3 tim
Nasdaq/TT
undefined

Östersunds kommunvapen lyste över Time Square

Östersunds kommunvapen med den vita älgen har lyst över Time Square i New York de senaste dagarna.

Anledningen är att Östersunds kommun delaktig på en plattform som tillhör Nasdaq, rapporterar SVT Jämtland.

– Nasdaq sustainable network är en informationsplattform. Alla som ger ut gröna obligationer rapporterar vad pengarna går till. Vi lägger ut det på vår hemsida och Nasdaqs plattform samlar rapporteringen från dem som är anslutna, säger Erik Sundberg, kommunens finanschef.

6 tim
Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apple på ny rekordnivå efter full fart på Wall Street

Wall Street avslutade veckan starkt med breda uppgångar efter att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 2,5 miljoner personer i maj. De ledande indexen stängde som följer:
• Dow Jones: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,1 procent
• S&P 500: +2,6 procent
Tekniktunga Nasdaq Composite noterades på fredagen till en ny rekordnivå på 9 842 punkter. Indexet, som föll tillbaka något i slutminuterna, är nu upp över 9 procent sedan årsskiftet.

Flygsektorn fortsatte att gå bra med American Airlines i topp. Aktien steg som mest över 20 procent men föll tillbaka något och stängde på plus 11 procent. Även flygplanstillverkaren Boeing steg över 11 procent och toppade Dow Jones-listan.

Förutom flygbolagen gick även banksektorn starkt. JP Morgan, Wells Fargo och Bank of America steg samtliga 4–5 procent, till stor del tack vare de starka jobbsiffrorna, enligt CNBC.

Ett annat bolag som gick starkt och klättrade till nytt all time high var Apple. Aktien handlades till 331,50 dollar och slog därmed det tidigare rekordet från 12 februari på 326,32 dollar, skriver DI. Apples börsvärde uppgår nu till 1 437 miljarder dollar.

H&M-konkurrenten Gap redovisade ett negativt resultat per aktie om 2,51 dollar och hade ett kraftigt försäljningsras i det första kvartalet till följd av coronapandemin. Trots det handlas aktien upp över 1 procent.

Meddelandetjänsten Slacks aktie rasade närmare 15 procent efter att bolagets rapport svikit marknadens förväntningar med inbromsande tillväxt i det första kvartalet.

Igår 20:00
Läs mer om Coronaviruset
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

Igår 08:00
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Igår 08:00
Läs mer om Omni Ekonomi
Coronaviruset Börsåret 2020
Maria Landeborn. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Danske Bank: Börsen står högre om tolv månader

”Det är inte rätt läge att vara alltför negativ och försiktig i sin investeringsstrategi och om tolv månader väntar vi oss att börsen står högre än i dag.”

Det skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i ett kundbrev.

Banken bedömer att den värsta turbulensen under coronakrisen nu ligger bakom men ser samtidigt risker i närtid.

Bland annat i en andra virusvåg, handelskonflikten mellan USA och Kina som trappats upp och Brexit som ”snart kommer bli en fråga högt på agendan igen”.

Idag 14:19
Erik Hansén och Jonas Olavi.
undefined

Börssnack: ”Köp till sillen och sälj till kräftorna” är ingen framgångsrik strategi

Den omtalade investeringsstrategin att ”köpa till sillen och sälja till kräftorna” är ingen framgångsrik strategi.

Det konstaterar IG Markets analytiker Erik Hansén i senaste avsnittet av Börssnack med Hansén och Olavi.

Ett backtest tillbaka till 90-talet som går ut på att köpa den första handelsdagen i juni och sälja den första handelsdagen i september ger endast 55 procent vinstaffärer med en snittavkastning på minus 1,2 procent, enligt Erik Hansén.

– Strategin har alltså inte varit så bra, säger han.

Däremot konstaterar duon att defensiva bolag som Telia, Astra Zeneca, Axfood, Nolato och H&M historiskt har gått bra under sommarmånaderna.

– Det stämmer överens om att det blir mindre drag på sommaren och då flyttar man över till mer defensiva aktier, säger Olavi.

Idag 12:58
Jim Cramer. Jason DeCrow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cramer: ”Hedgefondkillarna hade fel – marknaden rätt”

De ”stora hedgefond-killarna” som gjorde för negativa förutsägelser om marknaden under coronapandemin hade fel och marknaden hade rätt.

Det säger CNBC:s börsprofil Jim Cramer till tv-kanalen efter fredagens starka jobbsiffror i USA som fick Wall Street att lyfta kraftigt.

I maj sa investeraren David Tepper att aktiemarknaden är en av de dyraste han sett sedan 1999 och i mars sa bland annat Bill Ackman att ”helvetet kommer” då han siade om ett återtest av tidigare börsbotten.

I stället har marknaden svarat med V-formation och testar nu åter tidigare toppnivåer.

– Marknaden hade rätt. Hedgefondförvaltarna gjorde dåliga bedömningar, säger Cramer.

Igår 18:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Bill Gates, Jeff Bezos och Warren Buffett.
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Undersökning: USA:s rikaste donerar mindre än 0,1 procent under coronapandemin

De 50 rikaste människorna i USA har offentligt donerat cirka 1 miljard dollar, motsvarande drygt 9 miljarder kronor, under coronapandemin, skriver Washington Post.

Det utgör mindre än 0,1 procent av deras sammanlagda nettovärde, enligt en sammanställning som tidningen har gjort.

Undersökningen visar också att nästan en tredjedel av miljardärerna inte offentliggjort några donationer och valt att inte kommentera uppgifterna.

Idag 14:04
Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

Idag 06:17
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

Idag 06:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild: En passagerare står vid United Airlines disk  på flygplatsen i Denver.  David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

United Airlines planerar att stänga tre baser utanför USA

Amerikanska United Airlines har planer på att stänga tre baser för kabinpersonal utanför USA, som ett led i att minska kostnaderna sedan coronapandemin lamslagit den globala efterfrågan för flygtrafiken. Det rapporterar CNBC.

Baserna som ska stängas ligger i Frankfurt, Tokyo och Hongkong, uppger sajten och hänvisar till dokument som man fått ta del av. Sammanlagt arbetar 840 personer utgående från baserna.

Berörd personal kommer att kunna förflyttas till USA om det finns arbete där, heter det enligt dokumentet.

Idag 11:27
Arkivbild: United Airlines-resenärer väntar på sitt plan på flygplatsen i Charlotte i North Carolina. Sandy Huffaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackets svar på Uniteds plan: ”En chock för alla”

United Airlines planer på att stänga tre av sina utomamerikanska baser tog kabinpersonalen på sängen, uppger bolagets fackgrupp som representerar de drygt 24 000 som arbetar i kabinen.

Enligt CNBC beskriver fackgruppen planerna som ”en chock för oss alla” och säger att det kommer att ”skapa otrolig osäkerhet” för de anställda.

Bolaget har fått omkring 5 miljarder dollar i statligt stöd, med villkoret att man inte säger upp någon personal förrän tidigast i oktober, skriver Reuters.

Personal som arbetar på de berörda baserna kommer enligt CNBC att så långt det är möjligt erbjudas förflyttning till USA.

Idag 11:37
Illustrationsbild. TT
undefined

Rekordtryck på resor: ”Aldrig sett tidigare”

Både SJ och Destination Gotland har märkt av en exceptionell ökning av antalet bokningar efter att regeringen meddelat att reserestriktionerna hävs från och med nästa helg. Det rapporterar Aftonbladet.

Hos SJ har bokningstakten ökat flera hundra procent sedan i torsdags, enligt bolagets presskommunikatör Stephan Ray.

För Destination Gotland ledde rusningen till att sajten kraschade kort efter att regeringen tillkännagivit sitt beslut.

– Det har hållit i sig sedan dess. Mellan midnatt och klockan 05 i morse gjordes 1 900 bokningar. Det är en nivå som vi aldrig sett tidigare, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadsansvarig på företaget.

Idag 10:34
Läs mer om Coronaviruset