Mekanisk industri. Arkivbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Analytiker om verkstan: Inte lika illa som finanskrisen

Nedgången för verkstadsindustrin kommer inte att vara lika djup som under finanskrisen, spår Nordea i ett färskt marknadsbrev som citeras av Direkt.

”Vi förväntar oss att sentimentet kommer att vända när begränsningar på fri rörelse minskar”, skriver Nordea som dock framhåller att det handlar om ett antagande då osäkerheten är hög.

Nordeas rekommendationer för fordonsunderleverantören Autoliv och låsföretaget Assa Abloy höjs till köp respektive behåll.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter
Henrik Henriksson Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Scania / Bolagsnyheter

Scanias vd tror inte på någon närliggande ljusning: ’Pressat’

Det kommer att ta lång tid innan efterfrågan återvänder som Scania hade före krisen. Den analysen gör företagets vd Henrik Henriksson i en intervju med Dagens Industri. Han menar att de nu måste balansera om hela bolaget för att hantera de betydligt lägre volymerna 2021.

– Vi måste se över både fasta kostnader, investeringar och vår bemanning, säger han till tidningen.

För SvD Näringsliv utvecklar han den dystra prognosen.

– Det här kommer att hålla i sig en bra stund. Vi ser en signifikant påverkan av coronakrisen under det här året och under nästa år, säger han till tidningen.

Henriksson förutspår också att även koncernsystern MAN kommer att behöva ta ”tuffa beslut”.

10 min
Scania Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FoU i farozonen efter Scanias senaste nedskärningsbesked

Forskning och utveckling (FoU) är prioriterat men där finns också områden som inte ifrågasatts under lång tid, kommenterar Scanias presstalesperson Hans-Åke Danielsson det senaste nedskärningsbeskedet till Dagens Industri.

– Därutöver fortsätter den påbörjade konsultväxlingen, där Scanias medarbetare tar över uppgifter som ligger på konsulter, säger han till tidningen. Vilket främst gäller FoU och it.

De senaste åren har Scania lagt in 7 miljarder om året i FoU, vilket motsvarar 5 procent av omsättningen 2019.

4 tim
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania planerar nedskärningar – 1000 jobb i Södertälje hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Idag 08:05
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Arkivbild: Lastbillstillverkning i Michigan. Jake May / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Coronaviruset USA:s tillväxt

Tecken på återhämtning: ”Tror att vi kan se botten”

Inköpscheferna vid de amerikanska tillverkningsindustrierna börjar se de första tecknen på en återhämtning. Men läget för industrin var trots det bedrövligt i maj. Så kan man tolka det inköpschefsindex från ISM som släpptes på måndagen, enligt AFP.

Indexet, där allt under 50 brukar räknas som avmattning, steg till 43,1 i maj efter låga 41,5 i april.

– Jag tror att vi kan se botten, eller att vi är vid botten, av kälkbacken, säger undersökningschefen Timothy Fiore.

1 tim
Arkivbild SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inköpschefsindex i USA upp – men något lägre än väntat

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i USA steg till 39,8 i maj, jämfört med 36,1 i april. Det visar definitiva siffror från Markit, rapporterar Direkt.

Även de preliminära siffrorna pekade på en uppgång till 39,8.

På måndagseftermiddagen kom även inköpschefsindex för industrin från ISM. Där märks en stigning till 43,1 i maj jämfört med 41,5 i april. Men trots att det är en ökning så är det något under förväntningarna, som enligt Trading Economics sammanställning var på 43,6. Det rapporterar Direkt.

När det gäller inköpschefsindex brukar man säga att allt under 50 tyder på en avmattning, medan värden över 50 pekar på tillväxt.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis framför Vita Huset i Washington på söndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street runt nollan: ”Inget positivt har hänt”

Wall Street öppnade svagt neråt på juni månads första dag, men efter en halvtimmes handel hade kurserna klättrat upp kring nollan.


• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: + 0,1%
• Dow Jones: −0,1%


Alla de stora indexen steg förra veckan, på förhoppningar om att den globala ekonomin ska börja ta fart så smått i takt med att länder börjar lätta på coronarestriktionerna.

Men, säger Art Hogan, strateg vid National Securities, till CNBC: Ingenting som hänt sedan börserna stängde i fredags har varit positivt för marknaderna. Han nämner ökade spänningar mellan USA och Kina och protesterna som pågår i flera stora städer i USA.

– Vid de nivåerna som vi befinner oss nu så skulle jag inte bli förvånad om marknaden tar en paus och backar lite.

Bland de bolag som tog de största kliven i förhandeln fanns Eli Lilly, läkemedelstillverkaren som börjat testa ett coronaläkemedel. Testerna börjar en månad tidigare än väntat vilket innebär att de ligger före konkurrenten Regeneron i det företagets version av coronaläkemedel. Men aktien reagerar bara svagt inledningsvis, och är upp 0,3 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer faller, efter att ha testerna av en ny bröstcancerbehandling inte visat sig framgångsrika. Aktien är efter några minuters handel ner över 7 procent.

4 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Protesterna väntas dämpa börsfest: ”Dubbel påverkan”

Billigare dollar och sämre utsikter för börsen. Så väntas finansmarknaden påverkas av protesterna som sprider sig i USA efter George Floyds död, enligt analytiker som Reuters talat med.

– Det blir allt svårare att se ytterligare börsrally i USA från nuvarande nivå, säger Daiju Aoiki, investeringsstrateg för Japan på UBS, enligt nyhetsbyrån.

Chris Weston, analyschef på Pepperstone, ser en ”dubbel påverkan”. Dels en ekonomisk smäll och dels en politisk då Joe Biden väntas kunna dra fördelar i höstens presidentval.

– En seger för Biden skulle kunna vara negativ för risktillgångar eftersom han anses mycket mer hökaktig i skattepolitiken, säger han.

5 tim
Illustrationsbild: Londonbörsens  Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Londonbörsen: Många vill se kortare börsdagar i Europa

Det finns ett brett stöd för att minska handelstimmarna på ett koordinerat sätt bland europeiska börser. Det hävdar Londonbörsen LSE och hänvisar till en egen undersökning, rapporterar Reuters och New York Times.

De flesta vill se en förkortning med 90 minuter, enligt svar från aktörer på finansmarknaden.

”Det fanns ett konsensus från svarandena om att ändrade handelstider skulle kräva en samsyn bland europeiska börser och andra handelsplatser”, skriver LSE i ett uttalande som citeras av Reuters.

5 tim
Läs mer om Börsen internationellt
TT, Bygghemma
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt på Stockholmsbörsen – drogs upp av H&M och Volvo

Stockholmsbörsen stängde uppåt på måndagen efter svängig handel. Efter en tillfällig dipp på förmiddagen landade indexen på klara plus vid stängning:
• OMXSPI: +1,1%
• OMXS30: +1,2%

Stockholm har följt den globala utvecklingen under måndagen där de inledande börsuppgångarna dämpades tillfälligt vid 10-tiden när Bloomberg rapporterade att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong.

OMXS30 toppas vid stängning av H&M, Volvo och Autoliv med uppgångar på 3–4 procent. I motsatt ände placerar sig Getinge, SCA och Essity.

Traton handlades upp strax under 3 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer”.

Nent meddelade att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien steg över 1 procent.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i ett köpråd för Bygghemma. Aktierna lyfte 9 respektive 1,5 procent. Förra veckans rapportbolag Mekonomen rusade 10 procent efter färska köpstämplar från fyra analyshus.

2 tim
Tikspac Pressbild
undefined

Tikspac-ordförande avgår efter att ny storägare klivit in

Hundbajspåsebolaget Tikspacs ordförande Pelle Hjortblad avgår sedan det kommit till hans kännedom att han röstas bort vid kommande extra bolagsstämma, enligt ett pressmeddelande, skriver Direkt.

– Mitt skäl till denna avgång är att jag förstått att en förestående, idag av den nye ägaren påkallad, extra bolagsstämma den 18 juni har för avsikt att välja ny styrelseordförande vid extrastämman, kommenterar Hjortblad avgången.

Bolaget flyttades tidigare i dag till Spotlights observationslista efter att tidigare huvudägaren sålt alla sina aktier.

2 tim
Pressbild. Tikspac
undefined

Tikspac på observationslista efter ägarskifte

Hundbajspåsebolaget Tikspac flyttas till Spotlights observationslista efter att huvudägaren Lars Åke Södergren sålt alla sina aktier i helgen, skriver Finwire.

Spotlight motiverar beslutet med att bolaget genomgår en väsentlig förändring.

I ett pressmeddelande uppger Tikspac att ägarförändringen beror på att Södergren under en tid önskat minska sitt innehav på grund av åldersskäl.

Ny huvudägare är kvantanalytikern Dejan Shabacker som har köpt alla Södergrens aktier.

Idag 10:48
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Börsåret 2020
Vårdpersonal utanför New York-börsens lokaler i samband med att handelsgolvet långsamt öppnades igen förra veckan. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsåret 2020

Goldman Sachs svänger – tror inte på lika stort fall

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs svänger, och tror inte längre att Wall Street kommer att falla så mycket som man tidigare prognosticerat. Det rapporterar Bloomberg.

Antagandet att S&P 500-indexet ska falla ner till en nivå på 2 400, att jämföra med dagens nivå som i skrivande stund ligger på 3 050, ersätts. I stället tror man nu att ett nedsidesrisken är omkring 10 procent, 2 750 punkter.

S&P 500 har stigit drygt 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars.

3 tim
ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker om rallyt: Fomo och barn som vill ha Tesla

Köpa dippen-mentalitet, ”fear of missing out”, och en flodvåg av nya oerfarna privatinvesterare. Analytiker världen över höjer varningsflaggor för det mäktiga börsrallyt sedan botten i mars.

– Min tioåriga son frågade om han kan öppna ett Etrade-konto så att han kan köpa aktier i Tesla, säger John Hancocks chefsanalytiker Emily Roland till Financial Times.

Framåtblickande P/E för S&P 500 är nu 23, den högsta nivån sedan början av 2000-talet.

– Vad vi sett de senaste veckorna är enorma mängder av antaganden. Jag tror marknaden har sprungit iväg från sig själv, säger Rob Almeida, global investeringstrateg för MFS, till tidningen.

Även Jefferies aktieanalytiker Steven DeSanctis säger sig vara nervös – eufori på marknaden brukar sluta dåligt. Men det verkar som att nedgångarna ändå kommer att dröja.

– Jag tror inte att det är mycket som kan få ner marknaden för räkning nuförtiden. Det vi sett är fullständigt förödande, men marknaden verkar vara helt immun, säger han till FT.

29 maj
Frida Bratt och Johanna Kull.  TT
undefined

Sparekonomernas tips: Satsa på teknik och industri

Teknikbolagen har, till skillnad från många andra branscher, klarat sig hyfsat bra under coronapandemin och vissa har till och med gynnats av krisen. Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till DN.

– Vill man ta in en krydda i sitt sparande så ligger teknikfonder rätt i tiden.

Nordnets sparekonom Frida Bratt håller med om Kulls prognos. Bratt lyfter samtidigt industrisektorn som hon tror kan ”studsa tillbaka rejält” om ekonomierna runt om i världen klarar att återöppnas.

Johanna Kull varnar samtidigt för verkstadsjättarna som kan få det svårt om återhämtningen tar längre tid än vad marknaden vill.

Igår 13:28
Läs mer om Coronaviruset
Frihandelns framtid Trumps USA
Arkivbild: Australiens premiärminister Scott Morrison besökte Donald Trump i Vita huset i höstas.  ALEX EDELMAN / AFP
undefined

Australien säger ja till G7-möte – Sydkorea vill prata med USA

Hade USA:s president Donald Trump skickat en inbjudan till G7-mötet, skulle Australien tacka ja. Det uppger en talesperson för den australiska regeringen i ett mejl till Reuters.

”Att stärka det internationella samarbetet mellan likasinnade länder värderas högt i en tid av globala utmaningar som saknar motstycke”, skriver talespersonen.

På Trumps inbjudningslista finns även Sydkorea.

Sydkoreas utrikesdepartement hade på söndagen inte fått någon officiell inbjudan, säger en talesperson till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. En tjänsteman uppger för Reuters att regeringen ska diskutera saken med USA.

Igår 10:30
Donald Trump.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump skjuter upp G7-möte: ”En förlegad grupp länder”

USA:s president Donald Trump skjuter upp det G7-möte som han hade planerat att stå värd för i Washington i sommar.

– Jag skjuter upp det för jag känner inte att det, som G7, riktigt representerar vad som pågår i världen. Det är en väldigt förlegad grupp av länder, sa Trump till pressen på lördagen, enligt CNN.

Trump öppnar samtidigt för att bjuda in även Ryssland, Australien, Indien och Sydkorea till mötet.

G7-konstellationen utgörs av USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan.

Vita husets kommunikationsrådgivare Alyssa Farah uppger enligt Fox News att Trump med sina ytterligare inbjudningar vill få in andra allierade i gruppen, samt sådana länder som har drabbats hårt av coronapandemin.

Igår 04:39
Läs mer om Frihandelns framtid
Las-utredaren Gudmund Toijer presenterade sitt förslag på måndagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Uppgifter om splittring i S kring las-utredningen

Den känsliga frågan om en förändrad arbetsrätt ska ha lett till intern konflikt i Socialdemokraternas riksdagsgrupp, uppger källor för Expressen. Enligt uppgifterna cirkulerade nyligen en debattartikel i riksdagsgruppen där las-utredningens läckta förslag kritiserades. Gruppledningen ska dock ha varit emot att artikeln skulle publiceras.

– Budskapet har hela tiden varit: Nu måste vi hålla ihop, nu får vi inte visa någon splittring utåt, säger en central S-politiker till tidningen.

Slutligen ska innehållet i debattartikeln ha tonas ner innan den slutligen publicerades på Dagens Arena.

24 min
Utredaren Gudmund Toije. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Las-förslaget: Tiden tonas ner – kompetens viktigare

Regeringens omdebatterade las-utredning föreslår bland annat att fem personer i stället för två får undantas från las-listan vid uppsägningar, meddelar utredaren Gudmund Toijer.

I utredningen föreslås också att möjligheten för facken att begära en gemensam turordning slopas och att det blir svårare för arbetstagaren att kunna hävda sin kompetens på andra arbetsuppgifter.

– Anställningstiden tonas ner något, och den anställdes kompetens betydelse uppgraderas, säger han.

Till arbetstagarens fördel finns framförallt två förslag bland annat nio månaders förtur till anställning i stället för dagens tolv.

4 tim
Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmark sågar utredning om las: ”Har ingen balans”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sågar utredningen om förändrad arbetsrätt som läggs fram under måndagen, rapporterar DN.

Enligt Nordmark har utredningen inte följt de direktiv som satts upp.

– Jag kan konstatera att den inte lever upp till kravet på att balans mellan parterna ska upprätthållas, säger hon och menar att det råder ”kraftig slagsida” till arbetsgivarens fördel.

Utredningen tros bland annat innehålla förslag om att fem personer i stället för två ska kunna undantas från turordningsreglerna och att uppsägningar på mindre arbetsplatser inte ska kunna ogiltigförklaras.

Idag 11:04
Läs mer om Januariavtalet
Arkivbild: Tim Clark vid högkvarteret vid Dubais internationella flygplats. Kamran Jebreili / TT NYHETSBYRÅN
Resebranschens kris

Emirates: Kan ta fyra år att komma tillbaka

Det kan ta upp till fyra år innan flygbolaget Emirates återvänder till ”någon form av normalitet”. Det säger ordföranden Tim Clark enligt AFP.

Han säger också att det inte är säkert att bolaget verkligen kommer att kunna genomföra köpen av alla de flygplan de beställt. Det skriver Bloomberg.

– Vi är inte i närheten av att vara tillräckligt säkra på att ekonomin, kassaflödena, resultatet på sista raden kommer att ge oss möjlighet att kunna sia om vi ska köpa hundra av den här modellen eller hundra av den där modellen.

Emirates, som räknas bland världens största flygbolag när det kommer till långdistansflygningar, hade lagt ordrar på över 200 flygplan i slutet av mars – däribland Boeing 777 och 787 och Airbus A350 och de sista superjumboplanen, A380.

2 tim
Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågprisbolag ser möjlighet efter räddning av Lufthansa

Krispaketet på 10 miljarder euro till Lufthansa ger möjligheter för konkurrerande lågprisbolag att positionera sig, skriver Bloomberg.

EU:s och Tysklands villkor för att bevilja det jättelika räddningspaket var att Lufthansa gav upp landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München till konkurrenter. Det ger Ryanair möjlighet att etablera sig i München och Easyjet i Frankfurt.

Europas tredje största lågprisbolag Wizzair flyger varken till Frankfurt eller München.

– Vi försöker dra nytta av situationen. Lufthansa får en stor ekonomisk fördel, men de behöver omstrukturera efter att ha fått alla de här pengarna. Så Tyskland innebär möjligheter för oss, säger Wizzair-chefen Jozef Varadi.

Idag 05:12
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Utländska turister flockas i Sverige trots pandemin

Semestersugna tyskar och danskar har börjat turista i Sverige igen – trots rådande virusutbrott. På till exempel Ystad saltsjöbad i Skåne, som Aftonbladet besökt, vittnar personalen om mellan 10 och 20 danska par om dagen.

Ett av dem är Helen Kuhre och hennes man. Hon säger till tidningen att vännerna i hemlandet inte gillar att de åker till Sverige.

– Men ni är försiktiga så det känns tryggt.

Hon tycker att Sverige haft en bättre strategi och önskar sig mer frihet även i Danmark.

Idag 07:48
Läs mer om Resebranschens kris