Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen SAS / Bolagsnyheter

Analytikerna ifrågasätter prognos: Lämnas i mörkret

Nordea anser att det finns goda skäl att tro på vinstökning under det kommande året 2019/2020. Det skriver storbanken i en kommentar efter morgonens rapport.

Besparingsåtgärderna bör ha sin verkan och Ebit-marginalprognosen på 3-5 procent för 2020 är ”klart över ebit-marginalen från 2019 på 1-2 procent”, skriver Nordea enligt Direkt.

Banken upprepar köprekommendation för aktien och riktkurs 22 kronor.

Danska Sydbanks analyschef Jacob Pedersen reagerar på de negativa utsikterna för flygbolaget. Han menar att bolagets kapacitet i marknaden fortsatt ser stark ut.

– När man tittar på vad SAS säger om första kvartalet 2019/2020 blir man lite lämnad kvar i mörkret. Hur kan det vara så att rejäla resultatframsteg i fjärde kvartalet vänder till stora minskningar i första kvartalet? säger han till Ritzau.

Fjärde kvartalet augusti-oktober

Omsättning: 13 463 mkr
Väntat (Infront): 13 497
2018: 12 678 mkr

Resultat före skatt (EBT): 1 096 mkr
Väntat (Infront): 1 096 mkr
2018: 640 mkr

Resultat per aktie: 2,19
2018: 1,60 kr

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Villor nära Enskede gård i Stockholm. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Villapriserna föll i december – borätterna låg stilla

Priserna på bostäder backade med 0,8 procent på riksnivå i december, enligt Valueguards Hox-index som publiceras under morgonen. Och det var villapriserna som stod för raset: Ner 1,4 procent, medan bostadspriserna stod stilla.

December är ofta en svag månad på bostadsmarknaden och rensat för säsongseffekter ökade Hox-index med 0,6 procent. Det justerade bostadsrättsindexet för riket steg med 0,7 procent medan villaindex ökade 0,5 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på borätter stigit något i både Stockholm och Göteborg, enligt Valueguard.

3 tim
Claudia Wörmann. Illustrationsbild. Magnus Sandberg/AFTONBLADET //TT
undefined

Bopriserna steg under året – 2020 spås ingen stor dramatik

December månads siffror från Valueguard under morgonen betyder att priserna på bostadsrätter steg totalt 4,6 procent under 2019, medan priserna på villor ökade 4,4 procent.

Det betyder också att priserna på bostadsrätter steg under alla månader utom två – oktober och december. Villapriserna steg samtliga månader utom fyra då de backade: juni, juli, oktober och december.

– Min prognos för 2020 är att vi kommer att få se små prisrörelser, ingen större dramatik. Med större skillnad mellan bra och mindre bra bostäder, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Erik Olsson Fastigheter bedömer att Riksbankens räntehöjning i december minskat nervositeten på marknaden eftersom räntehöjningar nu blivit en ickefråga.

3 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Mäklaren: En och annan korrigering är bara sunt

Medan priserna på bostadsrätter stod relativt stilla i de tre storstäderna under december föll villapriserna med hela 1,8 procent i Göteborg. Även Malmö fick ett tapp, på 0,6 procent, medan villapriserna i Stockholm steg 0,2 procent. Det visar färsk statistik från Valueguard.

Trots nedgången ser Bjurfors i Göteborg ett ökat köpsug än för ett år sedan, enligt regionchefen Sven-Erik Kristensen.

– Att det sedan kommer en och annan korrigering är bara sunt för att det inte ska skapas en övertro som kan riskera stabiliteten på marknaden, säger han i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter stigit med 1 procent i Stockholm och med 2 procent i Göteborg.

3 tim
Läs mer om Bopriserna