Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET
Expertröster Din ekonomi

Anders Nordberg: Nu måste staten sluta vara en spargris

Just nu fungerar den svenska staten som en spargris – och det är fel, skriver makroekonomen Anders Nordberg i en gästkrönika.

Med ett annat agerande hade offentlig sektor kunnat ha utgifter på ytterligare 75 miljarder kronor per år det senaste decenniet, menar han.

“Med tanke på hur samhällsbehoven utvecklats under dessa år tror jag dessa utgifter hade kunnat göra stor skillnad”, skriver Nordberg.

Den svenska staten är en spargris, och det ska den inte vara. Svenska statens tillgångar är långt större än skulderna. IMF beräknar att statens finansiella tillgångar minus skulder är 1360 miljarder kronor eller cirka 136 000 kronor per svensk invånare.

Vi har alltså i praktiken en statlig fond som över tid blir större och större. I likhet med vårt grannland Norge, med den viktiga skillnaden att vi inte har någon olja som kommer ta slut. Men är det inte bra att vi har mycket pengar?

Mitt svar är att nej inte när det gäller staten. Om staten lägger pengar på hög år efter år när man inte måste, då är skatterna antingen för höga eller statens utgifter för låga. Sett till dagens behov av offentliga tjänster anser jag att det senare är mest troligt.

Principen bakom skatteuttag är att finansiera våra offentliga utgifter; löpande kostander för samhällsfunktioner och vår välfärdsstat. Utöver detta, att även göra långsiktiga investeringar så att vi kan möta de utmaningar som en osäker framtid ställer på vårt samhälle.


Vad som inte ingår i principen är alltså att spara på hög. Men det är precis det som sker i dagsläget. I Sverige har vi tydliga ramverk för hur statens finanser ska skötas, och det är delvis dessa regler som skapat dagens situation. Dagens finanspolitiska ramverk säger att den offentliga sektorns finansiella sparande, det vill säga inkomster minus utgifter, i genomsnitt ska uppgå till en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel. Utöver detta har vi mål för skuld i förhållande till BNP, det så kallade skuldankaret. Det innebär att den offentliga skuldsättningen bör uppgå till 35 procent av BNP på medellång sikt.

Men om vi har ett överskott kommer skuldsättningen alltid att minska över tid, vi gör av med mindre än vi tjänar. Ramverket innehåller därför en korrigeringsmekanism. Om skulden avviker med mer än 5 procent av BNP ska regeringen lämna en skrivelse till riksdagen och förklara vad som orsakat avvikelsen och hur den ska hanteras.
I praktiken innebär det att vi siktar på 35 procent skuld i förhållande till BNP men hela tiden kommer dras mot en lägre nivå. Detta eftersom vi har ett överskott. Och när avståndet blir för stort få vi ta lite extra lån. På lång sikt blir då statens skuldsättning oförändrad. Så skuldsättning blir konstant, men är det ett bra mål? Kanske inte.

Vi återgår till inledningen; staten har ju redan tillgångar som överstiger skulderna. Bör vi då ha balans i statsfinanserna, när vi redan har en förmögenhet?

Sverige är ett litet öppet land som har gynnats av en stor utrikeshandel och öppna finansiella marknader. Det innebär dock att vi behöver ha reda i statsfinanserna för att kunna ha tillgång till upplåning och inte bara förlita oss på skatteintäkter. Vi behöver därför ha en ordentlig buffert eller låneutrymme.  Men möjligheten att få ett lån är inte detsamma som att ha sprängfylld spargris som överstiger lånets storlek. Vi behöver låneutrymme, inte en nettoförmögenhet.

Lägg till de långa räntorna som i dagsläget gör att svenska staten i praktiken faktiskt får betalt för att låna, och orimligheten i vårt nuvarande statsfinansiella ramverk blir än mer påtaglig. Svenska staten är i gott finansiellt skicka även med positiva räntor, vi behöver inte spara mer.
Hur ska vi då lägga styråran för att hamna rätt? Det vi borde sikta på, enligt mig är, en långsiktigt stabil men konstant statsfinansiell nettoställning. Svenska staten ska ha ett gott låneutrymme för att hantera djupa lågkonjunkturer eller till och med en allvarlig ekonomisk kris, men den ska inte agera spargris.

Hade vi haft det målet de senaste 10 åren hade offentlig sektors utgifter i genomsnitt kunnat vara cirka 75 miljarder högre per år.

Med tanke på hur samhällsbehoven utvecklats under dessa år tror jag dessa utgifter kunnat göra stor skillnad. Tänk vård, skola, trygghet, omsorg och infrastruktur. Till skillnad från vad vi faktiskt gjorde, nämligen spargrisade. Med dagens regler skulle en reform som åstadkom denna balans kallas för ett underskottsmål, ett nytt ord i debatten kring statsfinanser tror jag. Ni hörde det först från mig.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Anders Nordberg
• Senior ekonom på Länsförsäkringar.
• Makroekonom som jobbat på Länsförsäkringar i över sex år. Har ett flerårigt förflutet på Riksbanken och forskarutbildning från Uppsala universitet.
• Skriver om allt från global och svensk ekonomi till räntor och bomarknad och hur dessa påverkar de finansiella marknaderna. Hans texter publiceras varannan lördag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Anders Nordberg:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Världens aktier mot sämsta veckan sedan finanskrisen: ”Värre än handelskriget”

Investerare överger riskfyllda tillgångar på grund av rädsla att det nya coronaviruset kan utvecklas till en pandemi – och utlösa en global recession, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån lägger också till att MSCI:s breda index över världens aktie fortsätter backa på fredagen och nu är ner 9,3 procent den här veckan. Indexet är därmed på väg mot värsta veckan sedan november 2008 då det föll 9,8 procent.

Tomoaki Shishido, senior ekonom på Nomura Securities, säger att virusutbrottet slår mot världsekonomin.

– Det är rättvist att säga att påverkan från coronaviruset kommer bli mycket större än handelskriget mellan USA och Kina, säger ekonomen till Reuters.

33 min
undefined

Facebook ställer in sin konferens F8 efter virus-oro

Facebook har meddelat att man kommer att ställa in årets upplaga av sin utvecklarkonferens F8 till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Det rapporterar Reuters.

Den årligen återkommande konferensen skulle i år ha hållits i San Jose i Kalifornien mellan den 5 och 6 maj. Vid förra årets upplaga av F8 deltog 5 000 personer från hela världen.

Microsoft anordnar en liknande konferens lite senare i maj, men än så länge har man inte kommit med några signaler om att den skulle vara på väg att ställas in.

8 min
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FT: Den snabbaste korrigeringen sedan juli 1933

Wall Streets breda index S&P-500 noterade sin snabbaste korrigering, det vill säga ett tapp på 10 procent från toppen, sedan ”Den stora depressionen”. Det visar beräkningar från Financial Times.

Indexet stängde på minus 4,4 procent vilket är det enskilda största fallet sedan 2011. Men på sex dagar har S&P rasat över 10 procent – i juli 1933 var fallet 13,3 procent under två dagar.

Framför allt är det virusoro som lett till de snabba börsfallen.

Igår 23:04
undefined

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade över 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

Igår 21:00
Läs mer om Dagens börs internationellt
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

Igår 18:35
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vården i Stockholm är inte redo för ett coronautbrott”

Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kollapsade i helgen. En region som inte klarar av att ge vård en vanlig söndag i februari kommer därför inte klara av ett utbrott av coronaviruset i Stockholm, skriver V-politikerna Karin Rågsjö och Jonas Lindberg på DN Debatt.

Vården i regionen är redan nu i kris, där patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar. Vid en eventuell smittspridning kommer intensivvårdsplatserna att bli hårt belastade. Därför kräver Rågsjö och Lindberg bland annat mer resurser till sjukvården, fler vårdplatser och att sjukhusen står redo för ett större utbrott av det nya coronaviruset.

Igår 22:06
Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare Per Follin och chefsläkare Elda Sparrelid på Region Stockholm under dagens presskonferens. Jonas Grönvik/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning kvarstår: Ingen allmän spridning i Sverige

Eftersom flera av de bekräftade fallen av coronaviruset i Sverige har vistats i områden där smittan spridit sig bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande inte råder risk för allmän spridning i landet. Det säger man på en presskonferens.

– Var noga med symptom. Känner man sig sjuk ska man hålla sig hemma, kontakta vården via telefon och hålla god handhygien, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Två av de nya fallen har också varit i nära kontakt med mannen i Göteborg som kommit hem från en resa i Italien.

Den smittade personen som vistats i Iran kom hem för tre dagar sedan utan symptom och ankom till sjukhus under torsdagen. Vården har identifierat några kontakter som ska följas upp.

Igår 19:40
Läs mer om Nya coronaviruset
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
Stockholmsbörsen i dag

Raset i Stockholm dämpades något – SCA föll 4,8 procent

Coronasmittan fortsätter att sprida oro på världens finansmarknader. I Stockholm rasade både OMXSPI och OMXS30 över 5 procent på torsdagen innan köparna kom tillbaka sista halvtimman och handlade upp indexen något.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,4 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30-listan stängde på minus. Defensiva aktier klarade sig bättre än mer cykliska bolag. SCA B, Hexagon och Volvo föll alla över 4 procent. Swedish Match gick bäst av storbolagen och stängde strax under nollan.

Bland morgonens rapportbolag fortsatte de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien stängde ner runt 20 procent.

Livekasinobolaget Evolution Gaming föll över 8 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen. Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

Igår 16:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Playtech spår lägre resultat – får Evolution Gaming på fall

Livekasinobolaget Evolution Gaming faller närmare 10 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen.

Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

Det är coronavirusets påverkan på marknaderna i Asien som fått bolaget att skruva ner förväntningarna.

Playtech föll som mest 20 procent på Londonbörsen direkt efter rapporten.

Igår 16:01
undefined

Medivirs coronarusning tvärstoppad av vd:n

Efter en initial rusning på som mest 23 procent faller läkemedelsbolaget Medivirs aktie tillbaka till strax över noll vid 10.30-tiden på torsdagen.

Uppgifter om en studie som listar ett antal läkemedel, däribland Medivirs simeprevir, som bör övervägas när coronaviruset covid-19 ska behandlas har cirkulerat på sociala medier och vissa aktieforum, enligt Direkt.

Uppgången fick ett tvärt stopp efter att Direkt talat med vd:n Uli Hacksell.

– Vi har inga egna försök som vi kör med simeprevir. Men det är fritt för alla att testa simeprevir för dess förmåga att hämma corona-viruset och det pågår sådana studier överallt skulle jag tro, sa han till nyhetsbyrån.

Aktien stängde på minus 5,14 procent.

Igår 09:33
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om flygresenärerna

Swedavia: Inrikesflyget sjönk med 9 procent förra året

Antalet flygresenärer från Arlanda och Bromma minskade med 1,3 miljoner till 28 miljoner och inrikesflyget sjönk med 9 procent under förra året, enligt siffror från Swedavia, rapporterar EFN.

– Vi har haft åtta år av årlig sexprocenting tillväxt på Swedavias samtliga flygplatser. Efter så lång tid av tillväxt var inte nedgången oväntad, säger Charlotte Ljunggren som är marknadsdirektör på Swedavia.

Orsaken till de vikande trafiksiffrorna beror dels på förra årets klimatdebatt och att SAS flyttade flyglinjerna till Hongkong och Los Angeles från Stockholm till Köpenhamn, enligt Charlotte Ljunggren.

Igår 20:09
TT
undefined

Flygbolagen tvingas dumpa priser – kostar som en latte

Asiatiska flygbolag dumpar priserna på populära rutter i ett försök att överleva coronavirusets ekonomiska effekter, skriver Dagens Næringsliv. För att försöka komma ur krisen dumpar samtliga flygbolag priserna.

Exempelvis kostade en tre timmas resa inom Kina nyligen 29 yuan, ungefär 4 dollar, på Kinas största lågprisbolag Spring Airlines – att jämföra med en latte på Starbucks som kostar 32 yuan i Kina.

Vietjet Air säljer just nu biljetter för halva priset, från priser som enligt Dagens Næringsliv redan är bland de lägsta i världen.

Igår 08:40
Läs mer om Kampen om flygresenärerna
Donald Trump och Fed-chefen Jerome Powell. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Analyser: Trump och Fed har satsat sitt rykte på viruset

Donald Trump spelar ett högt spel när han uppmanar amerikaner att köpa aktier på dippen. Viruset är utanför hans kontroll, skriver FT:s Edward Luce i en analys. Enligt Luce kan det bli en dubbelsmäll för Trump: först på grund av att USA:s tillväxt är hotad, sedan blir förtroendet skadat för vad han tidigare sagt om viruset.

Bloombergs Narayana Kocherlakota är inne på ett liknande spår men fokuserar i stället på den amerikanska centralbanken. Han tar upp att Federal Reserve verkar tro att USA har kontroll på läget eller att det rör sig om en tillfällig chock likt oljan.

”Enligt min mening representerar båda dessa argument en missförståelse av arten av det största ekonomiska hotet från viruset”, skriver Kocherlakota och syftar på rädslan för risker och investeringar som kan skapa en negativ spiral.

Lösningen, enligt Kocherlakota, är att sänka räntan.

Närbesläktad kritik kommer även från den tidigare ledamoten Kevin Warsh. Han skriver i Wall Street Journal att Fed borde ta på sig ledartröjan för andra centralbanker och agera.

”En centralbanks huvudsakliga uppgift är att kompensera för störningar i ekonomin”, skriver Warsh.

Igår 19:55
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Goldman Sachs varnar för nolltillväxt på S&P 500

Om viruset fortsätter kommer bolagen på det breda S&P 500-indexet att uppvisa en nolltillväxt. Det varnar Goldman Sachs-strategen David Kostin för i ett marknadsbrev till sina kunder, skriver amerikanska medier.

Analyshuset har sänkt sina vinstestimat per aktie till 165 dollar från 174 dollar vilket skulle betyda ingen tillväxt mot föregående år.

De nya prognoserna är en dramatisk skillnad från konsensus som tror på en sjuprocentig tillväxt.

Igår 16:56
Fabriksarbetare i Indiana. Tim Aeppel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA:s BNP ökade 2,1 procent – långt under Trumps mål

Amerikansk BNP ökade med 2,1 procent i årstakt under fjärde kvartalet, visar färska siffror från det amerikanska handelsdepartmentet. Det var precis vad prognosmakarna hade räknat med, skriver CNBC och Bloomberg.

Bloomberg tolkar siffrorna som att det finns svaghet i den underliggande efterfrågan. Det som oroar är framförallt att slutgiltig efterfrågan från inhemska inköpare steg 1,5 procent i årstakt, vilket är den lägsta nivån på ett år.

CNBC noterar att ekonomin växte med oreviderade 2,3 procent under helåret 2019, vilket innebär att Trump-administrationen missar sitt mål om 3 procents tillväxt för andra året i rad.

Igår 13:59
Läs mer om USA:s tillväxt