Anders Nordberg, senior ekonom Länsförsäkringar. Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Anders Nordberg: Tre svenska BNP förloras per månad

I runda slängar förlorar världen motsvarande mer än tre årliga svenska BNP per månad, skriver Anders Nordberg, senior ekonom på Länsförsäkringar, i en gästkrönika i Omni Ekonomi. Nu behöver allt göras för underlätta för att ekonomin att ta sig upp ur spillrorna, menar han.


Orkanen Corona har dragit in över oss. Det är ingen storm där man håller i sig och sen är det över. Den här krisen trasar sönder hushåll, företag och kanske till och med svaga stater. När den är över kommer de globala skadorna vara oerhörda. Hundratusentals människor kommer sannolikt att dö och kanske 100-tals miljoner människor kommer att bli av med sina jobb. Många företag, både nystartade och generationsbyggen kommer inte att överleva coronakraschen.

I många länder är dessutom befolkningens dagsinkomster livsnödvändiga och en nedstängning tvingar nu många att fly städerna, vilket kan öka smittspridningen ytterligare. Det belyser vilka oerhört svåra avvägningar denna kris tvingar fram.
Världen kommer inte inom överskådlig tid att återvända till det läge den befann sig i för bara några månader sedan.


Gensvaret från den ekonomiska politiken har globalt sett varit både större och kommit snabbare än under tidigare ekonomiska kriser. Det är sannolikt ett av huvudskälen till att de finansiella marknaderna har fungerat så pass bra och att priserna i viss mån stabiliserats, även om risker kvarstår. Stimulanserna är helt rätt, men sannolikt kommer mer att behövas.

Vi får nu mer och mer information om hur läget i ekonomin ser ut, och här har optimisten än så länge inget att hämta. I både Sverige och i USA är arbetsmarknaden i något som bara kan karaktäriseras som fritt fall. Antalet varslade i Sverige under mars (fram till den 27/3) är nästan dubbelt så många som kom in under någon månad under både 90-talskrisen och under finanskrisen. Och då ska vi komma ihåg att varken timanställda eller anställda vid företag som har färre än fem anställda varslas men blir likväl arbetslösa. I USA har cirka 10 miljoner amerikaner förlorat jobbet de senaste två veckorna. Den siffran kan också vara kraftigt underskattad eftersom det funnits svårigheter att registrera arbetslöshet. Innan var rekordet för samma tidsspann från 1982 på 1,4 miljoner.
OECD har beräknat att många ekonomier drabbas av en ekonomisk nedgång på 25 procent under de omfattande skyddsåtgärder som nu genomförs världen över. Det innebär att vi runda slängar förlorar två till tre procentenheter av BNP varje månad som det nuvarande tillståndet fortsätter.

För en värld som är nedstängd skulle det innebära ett bortfall på 1700 miljarder dollar, eller mer än tre årliga svenska BNP. Varje månad.

Och det är tyvärr där som vi även finner den största risken framöver. Hur stort det totala fallet blir kommer nämligen att påverka hur återhämtningen kommer se ut. När fler hinner bli av med jobbet och när fler konkurser sker desto längre tid kommer det ta för världen att återhämta sig. Och just nu ser tappet ut att bli så stort att vi får leva med konsekvenserna under många år framöver.
När krishanteringen är över och återhämtningen inletts kommer vi förhoppningsvis få se nya innovativa grepp som kan påskynda utvecklingen. Det finns skäl att redan nu fundera över vilka strukturreformer som behövs för att företagare ska våga satsa och anställa igen. Det kan handla om mer flexibel arbetsrätt, förenklad reglering och bättre trygghetssystem. På arbetsmarknaden behövs starka incitament att ta nya jobb, oavsett om de är högre eller lägre betalda än tidigare. Allt vi kan göra för att underlätta för både hushåll och företag att köpa, sälja och producera varor och tjänster kommer i sin tur att underlätta vår väg tillbaka upp genom spillrorna.

Anders Nordberg, senior ekonom Länsförsäkringar. Magnus Sandberg

Bakgrund | Anders Nordberg
• Senior ekonom på Länsförsäkringar.
• Makroekonom som jobbat på Länsförsäkringar i över sex år. Har ett flerårigt förflutet på Riksbanken och forskarutbildning från Uppsala universitet.
• Skriver om allt från global och svensk ekonomi till räntor och bomarknad och hur dessa påverkar de finansiella marknaderna. Hans texter publiceras varannan lördag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Anders Nordberg:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Resebranschens kris

SAS drar igång linjer till södra Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan resenärer flyga till bland annat Visby, Bryssel och Milano – totalt 15 utrikes- och inrikeslinjer.

20 juni inleds flygningar till ytterligare åtta destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga resor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

21 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin tvingar SJ till halvfulla tåg

I dag träffar SJ och Folkhälsomyndigheten varandra för att diskutera reselättnaderna som börjar gälla den 13 juni. Den stora utmaningen är att få ekonomi i att köra halvfulla tåg, skriver TT.

– Det är såklart en ekonomisk fråga. Att ett slutsålt tåg innebär en 50-procentig beläggning är naturligtvis ohållbart i längden som affärsmodell. Vi behöver titta på om det går att justera på något sätt. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

I samband med de uppluckrade reserestriktionerna har SJ minskat antalet korttidspermitterade. Ray meddelar att omfattningen av permitteringar är klar nästa vecka.

1 tim
Incheckning hos Finnair. MARKKU ULANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

73 000 åkte med Norwegian – Finnair ner 97,9 procent

Minus 97,8 procent. Det var fallet i Norwegians majtrafik jämfört med året före, visar färska trafikssiffror.

Trafiken fortsatte att gå på sparlåga med ett fåtal inrikesrutter. Det resulterade i 73 401 passagerare under månaden, att jämföra med nära 3,4 miljoner året före.

Liknande siffror rapporteras från Finnair. 26 700 personer åkte med flygbolaget, ett fall med 97,9 procent. På de fåtal flyg som gick var beläggningen strax under 30 procent.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

1 tim
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

1 tim
Läs mer om Omni Ekonomi
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt i Stockholm – Essity ner 3 procent efter sänkning

Stockholmsbörsen går mot en ökning på veckans sista handelsdag. Vid 10.30-tiden pekar indexen uppåt.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +0,8 procent
Bland vinnarna återfinns bland annat banker och H&M. Även hotellaktier är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

Gruvbolaget Boliden meddelade på fredagsmorgonen att branden i Kevitsa-gruvan i maj kommer att påverka rörelseresultatet med 200 miljoner kronor i det andra och tredje kvartalet. Aktien är upp 0,5 procent.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien sjönk i öppningen men återhämtade sig och är upp över 1 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare inledningsvis och backar över 3 procent.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

2 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stiger rejält – är upp 20 procent senaste månaden

Klädjätten H&M steg rejält när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleddes. Vid 10-tiden var aktien upp över 4 procent.

Bolaget har gått urstarkt den senaste månaden och är upp nästan 20 procent. Tittar man från årsskiftet är dock aktien ner 14 procent.

I maj meddelade man bland annat att flera butiker öppnar igen efter att ha stängts till följd av coronakrisen. Dessutom kom nyheten att man avbryter korttidsarbetet för tusentals medarbetare vid huvudkontoret.

1 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset EU:s framtid
Christine Lagarde och Angela Merkel. Arkivbild. Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset EU:s framtid

Dubbelbomber från Europas jättar: ”Otroligt signifikant”

ECB är Europas penningpolitiska jätte. Största ekonomin Tyskland är den finanspolitiska motsvarigheten. Att de båda inom loppet av några timmar under torsdagen släppte varsin rejäl stimulans är en kraftuppvisning, skriver Bloomberg.

– ECB agerar mycket mer aggressivt än vad de någonsin gjort tidigare, och det gör även den tyska regeringen. Det politiska svaret har varit mycket snabbare, mer koordinerat och fokuserat än under finanskrisen, säger Nick Kounis vid ABN Amro till nyhetsbyrån.

Utöver Tysklands nya stimulans på 130 miljarder euro och ECB:s utökning av PEPP-programmet med 600 miljarder euro rör sig också EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder framåt.

Credit Suisses europeiska chefsekonom Neville Hill menar att det skifte som skett är ”otroligt signifikant”. Förutom att det gör det möjligt för eurozonen att återhämta sig från coronakrisen väcker det också hopp om en bättre och mer balanserad politik i EU i framtiden, säger han till Bloomberg.

1 tim
Arkivbild.  YANN SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomens känga: ”Tycker Sverige beter sig egocentriskt”

”Frugala fyran” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – har motsatt sig förslaget om att EU:s medlemsländer gemensamt ska låna pengar, som sedan ska ges som bidrag till krisande medlemmar. Det är nationalekonomen Hubert Fromlet kritisk till.

– Jag tycker att Sverige beter sig egocentriskt faktiskt, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Han pekar på att både Tyskland och ECB har ökat sina stimulanser rejält, något som han menar sätter press på Sverige att också öppna plånboken.

4 tim
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största delen av coronafonden ska gå till regionalstöd

Den största delen, 610 miljarder euro, av coronafonden ska gå till ”sammanhållning och värderingar”, det vill säga regionalstöd, skriver Europaportalen.

Budgetposten, som även kallas ”Nästa generations EU” tillkommer till EU-kommissionens nya budgetförslag på 1 100 miljarder euro. EU-kommissionens ambition är att ledarna ska kunna enas om den nya flerårsbudgeten senast i juli.

Coronafonden utgörs av pengar i form av både lån och bidrag. Även ”europeisk offentlig förvaltning” och ”migration och gränsförvaltning” tas med i budgeten men båda med 0 euro.

2 jun
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter
Pressbild.
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter

Försäljningen rasar vidare för Bufab – men ser vändning

Logistik- och distributionsföretaget Bufab flaggar för att coronaviruset slår mot omsättningen i andra kvartalet. Det framgår av en uppdatering kring pandemins påverkan.

I maj var organiska försäljningstillväxten rejält negativ – på minus cirka 25 procent. Total omsättningstillväxt var samtidigt −10 procent.

Under samma månad märkte man av en gradvis återhämtning i efterfrågan från kunder i Europa och Nordamerika.

Vi förväntar oss att denna återhämtning fortsätter i juni. Utvecklingen under resten av året går inte att förutsäga”, skriver bolaget.

1 tim
Pressbild
undefined

Solenergibolaget tecknar mångmiljonavtal i Kina

Advanced Soltech Sweden AB, ASAB, har via ett dotterbolag tecknat ett samarbetsavtal i Kina som fullt utbyggt beräknas ge 31 miljoner kronor i årliga intäkter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det gäller byggnation av solenergikapacitet med 35 megawatt i kinesiska Fengxian, enligt avtalet med ett bolag som ägs av lokalregeringen i staden.

– Vi är mycket nöjda med att marknaden i Kina åter är öppen för stora affärer efter coronapandemins värsta period, säger ASAB:s styrelseordförande Stefan Ölander i en kommentar.

Det handlar om Advanced Soltech Renewable Energy Hangzhou som är ett helägt dotterbolag till ASAB som i sin tur ägs till 51 procent av First North-noterade Soltech.

2 tim
Green Cargo och Lars Hjälmered TT
undefined

Moderaterna ställer krav för ett miljardstöd till Green Cargo

Flera partier är öppna för att stötta krisande Green Cargo med ett miljardtillskott. Men inte utan att affärsmodellen görs ekonomisk hållbar, skriver Dagens Industri.

– Vi kan inte ha en öppen kran av skattepengar som rinner rakt in, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, till tidningen.

Hjälmered menar samtidigt att Moderaterna gärna tar en diskussion och att man kan vara öppen för olika lösningar, både hällande ägartillskott och andra åtgärder.

Igår 20:35
Läs mer om Coronaviruset
Riksgäldens Hans Lindblad och Sveriges finansminister Magdalena Andersson Ali Lorstani/TT och Joakim Goksör/TT
Svenska tillväxten

Statens miljardöverskott i maj förvånar Riksgälden

Den svenska statens betalningar i maj landade i ett överskott på 10,2 miljarder kronor, jämfört med Riksgäldens prognos som pekade mot ett underskott på 17,4 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Riksgälden har ännu inte tillräckligt med information för att kunna analysera vad avvikelsen beror på. Men troligen rör det sig åtminstone delvis om en överskattning av effekten av anstånd på skattekontot”, skriver Riksgälden.

1 tim
Emporia i Malmö. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO spår trög återhämtning och tilltagande arbetslöshet

Sveriges BNP rasar med 14 procent i årstakt andra kvartalet och för 2020 som helhet blir fallet 5,5 procent, skriver LO-ekonomerna i en färsk konjunkturprognos.

Återhämtningen under 2021 spås bli trög med en BNP-tillväxt på 2,8 procent. Arbetslösheten spås fortsätta stiga successivt och nå 8,5 procent i år och 10,6 procent nästa år.

LO skriver att det är omöjligt och inte heller önskvärt att stimulera ekonomin tillräckligt. I stället är målet för de akuta finanspolitiska åtgärderna ”ekonomisk överlevnad” och att förhindra att ett stort antal företag går i konkurs.

”De åtgärder som staten hittills vidtagit kommer dock inte att räcka”, står det i prognosen.

Igår 08:23
Läs mer om Svenska tillväxten