Hultqvist och Johansson.  Hossein Salmazadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lundinsfären

Anklagar ministrar för jäv: ”Jagat bolaget sedan 2006”

Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter anklagar på nytt regeringen för jäv, i ett brev som skickats till investerare. Kritiken riktas mot Morgan Johansson (S) och Peter Hultqvist (S), skriver Dagens Nyheter.

”Ny information har framkommit som visar att ministrarna som varit inblandade i beslutet att godkänna att åtal väcks aktivt har jagat och kritiserat bolaget sedan 2006”, skriver Lundintopparna i det öppna brevet.

Lundin och Schneiter misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott och åtal kunde väckas efter regeringens godkännande förra hösten. Henrik Attorps leder förundersökningen och säger till DN att han inte vill kommentera saken.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Börsen rasar 4 procent – går mot sämsta dagen på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Klockan 12 på måndagen ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −4%
• OMXSPI: −3,9%
Det är de cykliska bolagen på OMXS30 som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, SSAB och Alfa Laval är alla ner över 5 procent. Även de defensiva bolagen faller men inte lika kraftigt.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 5 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

3 tim
undefined

JM och Fingerprint blankat så in i Norden – med på topplista

Storblankarna gillar svenska aktier och tror på nedgång för en rad svenska bolag. Faktum är att fem bolag på Stockholmsbörsen tillhör de tio mest blankade bolagen i Norden, enligt Holdings databas.

Bolagen det rör sig om är bland annat Intrum, Fingerprint Cards, Pen Concept och JM. Här nedanför hittar du Nordens tio mest blankade aktier.

Sorterat på värdet på de blankade aktierna toppar jättarna H&M och Vestas där de korta positionerna är värda 8,5 respektive 7 miljarder kronor.

Igår 19:41
TT
undefined

Finanssektorn slår börsen efter storbankernas rusning – här är årets bästa sektorer

Storbankerna har inlett börsåret starkt – SEB, Swedbank och Nordea är tre av de fem aktier som gått bäst bland OMXS30-bolagen sedan årsskiftet.

Sektorn har också har bidragit till breda börsens lyft, säger Dagens Industris expert Agnetha Jönsson i Analyspodden. Hon tror att bankerna kan fortsätta ”gå hyggligt”.

– Det kan bli en intressant vår för dem, säger hon.

Banksektorn, där även fastigheter ingår, har stigit drygt 13 procent i år. Det är klart bättre än Stockholmsbörsen i stort och är även den bästa utvecklingen bland samtliga sektorer på börsen.

Här nedanför framgår vilka sektorer som gått bäst på Stockholmsbörsen i år.

Igår 07:33
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
ANDREA PATTARO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusdrabbade delar av Italien kan få skattelättnader

Italiens regering utvärderar olika former av krisåtgärder för att stödja de företag och familjer som påverkats av coronavirusets utbrott i landets norra regioner. Det rapporterar Bloomberg.

Enligt nyhetsbyrån diskuterar regeringen bland annat skattelättnader och uppskov på amorteringar.

Italien befann sig nära en recession redan före virusets utbrott. Under måndagen framkom det att landet är det värst drabbade i sEuropa av coronaviruset, med över 200 inrapporterade fall. Milanobörsen rasade på nyheten samtidigt som obligationsräntorna sköt i höjden.

1 tim
Kvinna med ansiktsmask lämnar sjukhuset i italienska Codogno.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU satsar 2,5 miljarder i kampen mot coronaviruset

EU satsar ytterligare cirka 2,5 miljarder svenska kronor för att bekämpa coronaviruset, rapporterar TT. I nuläget uppmanar EU-kommissionen dock inte till hårdare gränskontroller i Europa med anledningen av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic till nyhetsbyrån.

I Italien har 150 personer smittats och fyra avlidit till följd av sjukdomen. EU och WHO kommer nu att skicka en gemensam delegation till landet för att utvärdera virusets spridning.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Dagens bolagsnyheter
Bambuser Live Video Shopping lanserades tillsammans med NA-KD. Pressbild
Rapportsäsongen Dagens bolagsnyheter

Bambuser ökar förlusten efter lansering av shoppingtjänst

Livevideobolaget Bambuser minskar omsättningen med 27 procent under andra halvåret 2019, jämfört med samma period året innan. Det visar rapporten som släpptes på måndagen. Förlusten på sista raden ökar samtidigt något.

Under perioden har Bambuser lanserat produkten ”Live Video Shopping”, med inspiration från den växande e-handelstrenden i Kina.

”Produkten, som riktar sig mot retail och e-handel, lanserades framgångsrikt i slutet av september och har därmed inte hunnit generera några betydande intäkter under 2019”, skriver vd Maryam Ghahremani i rapporten.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallenstam köper 25 procent av Colive

Fastighetsbolaget Wallenstam köper 25 procent i Colive genom nyemission, enligt ett pressmeddelande.

Colive är en av Sveriges första operatörer av delningsboende genom så kallade coliving-hubbar.

– Vi vill möta det ökade intresset som vi ser för nya boendelösningar. Med den här investeringen kan vi hjälpa Colive öka tillväxttakten och genomföra en rad planerade storskaliga etableringar, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam.

5 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
ERIC GAILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Europabörserna faller kraftigt – Air France ner 8 procent

Den ökade oron över den ekonomiska effekten av coronaviruset får även de europeiska börserna på fall.

Både Stoxx 600 och tyska DAX är ner över 3 procent på måndagsförmiddagen. Precis som de ledande indexen på Stockholmsbörsen.

– Marknaderna befinner sig i ett risk off-läge mitt i oron över den globala spridningen av coronaviruset, med ett växande antal infektioner utanför Kina, säger Ulrich Urbahn, chefsstrateg på Joh Berenberg Gossler & Co till Bloomberg.

Flygbolaget Air France-KLM, som nyligen varnat för att coronautbrottet kommer att slå mot bolagets rörelseresultat med 150-200 miljoner euro under februari, faller över 8 procent.

Italien är ett av de europeiska länderna som drabbats hårdast av coronaviruset. Milanobörsen är ner över 4 procent.

2 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt börsfall i Sydkorea efter ny virusoro

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

3 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt