Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Anna Öster: ”Inget alternativ finns till enorma stimulanser”

Regeringen måste stötta ekonomin med ännu större stimulanser och mest akut är läget för de små företagen, säger Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster till Dagens Industri. Hon betonar att det i ett sådant här akut läge inte finns något skäl att oroa sig för statsskulden.

– Finns inget alternativ till enorma stimulanser. Det finns inget val längre. Det är bara att stimulera, säger hon.

SVT:s ekonomireporter Johanna Cervenka skriver att finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att få ”gräva djupare i fickorna” om krisen blir djup och utdragen. Cervenka sneglar samtidigt mot USA och Japan och deras försök med ”helikopterpengar”.

”Men där är arbetslöshetsförsäkringarna och arbetsmarknadspolitiken begränsade. Då väntar nog mer stöd och hjälp till de många som blir arbetslösa i första hand, innan pengar pytsas ut till flertalet”, skriver hon.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Swedbank / Bolagsnyheter
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Swedbank / Bolagsnyheter

Analyser: Efter kreditsmällen finns oron hos nischbankerna

Att Swedbank räknar med en smäll på 2,2 miljarder kronor i kreditförluster på grund av pandemin är ”olycksbådande för samhällsekonomin”. Men den stora risken ligger risken just nu främst i företagsobligationsmarknaden och hos nischbankerna, skriver SvD:s reporter Birgitta Forsberg i en analys.

Hon skriver också att ju längre coronakrisen pågår desto mer riskerar även de stora aktörerna att få darra.

Per Agerman noterar i en krönika på sajten Realtid att det är omöjligt att säga exakt hur stora kostnader Swedbank måste ta ”för att städa ut en unken kultur och stärka motståndskraften framåt”.

Efter penningtvättsskandalen har Swedbank rensat ordentligt i ledningsgruppen.

”Ironiskt nog kan detta ha försvagat banken som inköpare då flera mycket seniora personer fått lämna”, skriver Agerman.

3 tim
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Trovärdigheten för Swedbanks chefer skadas

Det är varken förvånande eller alarmerande att Swedbank flaggar för kreditförluster. Fler banker kommer få göra samma sak framåt, säger Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson till TT.

Det är däremot uppseendeväckande att Swedbank återigen flaggar för högre kostnader för bristerna i hanteringen av penningtvätt, menar han.

– Det är tredje kvartalet i rad där ledningen ändrar kostnadsmål vilket får mig att känna att man inte överhuvudtaget har kontroll över kostnaderna, säger Håkansson och fortsätter:

– Trovärdigheten för ledningen skadas när man nu återigen guidar till högre kostnader.

Idag 10:39
Jens Henriksson, vd Swedbank, till vänster. På tv-skärmen: Ordföranden Göran Persson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank: Kreditförluster på 2,2 miljarder i första kvartalet – ett negativt resultat väntar

Swedbank räknar med att kostnaderna kommer att öka till 21,5 miljarder kronor i år – utöver bötesbeloppet på 4 miljarder från FI, enligt ett pressmeddelande.

Det är en ökning med 1,5 miljarder jämfört med i fjol och beror bland annat på utredningskostnader kopplade till penningtvätt.

Storbanken lägger också till att de kommer redovisa kreditförluster på 2,2 miljarder kronor i första kvartalet, på grund av coronavirusets utbrott. Swedbank skriver att sanktionsavgiften från FI och andra kostnader ”förväntas leda till ett negativt resultat under första kvartalet 2020”.

Idag 05:05
Läs mer om Coronaviruset
Polis med hund patrullerar utanför Opecs högkvarter i Wien. Arkivbild. ALEX HALADA / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Expert: Opec har redan enats – kapar produktion i 90 dagar

Opec+ har redan ett avtal klart i princip och man kommer att enas om att skära ner produktionen med åtta till tio miljoner fat per dag under 90 dagar. Det menar Velandera Energys finanschef Manish Raj inför telefonmötet mellan oljeländerna i morgon eftermiddag, rapporterar Market Watch.

– Det virtuella mötet är mer av en formalitet eftersom nyckelspelarna i beslutet Saudiarabien och Ryssland redan har diskuterat saken i förväg, säger han enligt sajten.

Annars hade de skjutit upp mötet igen, tillägger han.

Under kvällen rusade oljan flera procent på förhoppningar om att Opec skulle enas om att kapa i produktionen, skriver Market Watch.

4 tim
Illustrationsbild: Ryssland president Putin och Saudiarabiens kung Salman. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljan rusade inför krismötet – Ryssland uppges ha svängt

Oljepriserna vände upp och rusade flera procent under onsdagskvällen på förhoppningar om att Opec skulle enas om att kapa i produktionen, skriver Market Watch. Enligt Bloomberg är nu Ryssland redo att kapa 1,6 miljoner fat per dag, motsvarande 15 procent av landets produktion.

Runt midnatt handlades brentoljan runt 3,7 procent högre för dagen till cirka 33,60 dollar per fat. WTI hade då stigit 7,7 procent till drygt 26 dollar fatet.

Tidigare under onsdagen föll oljepriserna kraftigt efter att ny data från USA:s energidepartement visat att landets råoljelager växt mer än väntat.

32 min
Amerikansk oljeproduktion i Dickinson, North Dakota. Arkivbild. Andrew Cullen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kreml: Minskad oljeproduktion i USA inte tillräckligt

En naturligt minskning av USA:s oljeproduktion kan inte ses som sänkningar inom ramen för Opec+. Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt statliga nyhetsbyrån Tass. Det vore enligt honom att ”jämföra äpplen med apelsiner”.

Samtidigt uppmanade han marknaden att vänta med besked till efter morgondagens telefonkonferens mellan länderna i Opec+.

Enligt källor till Tass diskuteras ett nytt samarbete med nedskärningar i produktionen som ska gälla från och med maj till och med juli.

Idag 15:22
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Börsen internationellt
JOSEPH PREZIOSO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Börsen internationellt

Wall Street in i tjurmarknad efter Sanders avhopp

New York-börserna steg successivt allt högre på onsdagen och vid stängning var de ledande indexen klart upp:
• S&P 500: +3,4 procent
• Nasdaq: +2,6 procent
• Dow Jones: +3,4 procent
Det innebär att breda S&P 500 nu har stigit 22,9 procent sedan botten den 23 mars och därmed nått över gränsen 20 procents uppgång som man brukar beteckna som tjurmarknad.

Wall Street inledde dagen uppåt och beskedet att Bernie Sanders drar sig ur kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat fick indexen att lyfta ytterligare.

Tesla pendlade mellan gröna och röda siffror efter att ha sänkt lönen för nästan all personal och permitterat delar av personalen. Aktien stängde 0,6 procent högre.

Amazon meddelade att man beslutat att pausa sin leveranstjänst Amazon Shipping då all personal behövs till kärnverksamheten. Aktien steg 1,6 procent medan konkurrenten Fedex lyfte 8,3 procent efter nyheten.

Bildappen Pinterest slopade prognosen för 2020 med hänvisning till coronaviruset. Samtidigt publicerade bolaget preliminära siffror för mars som överträffade estimaten. Aktien rusade 11,8 procent.

Boeing meddelade att man identifierat nya problem med olycksplanen 737 Max. Men aktien fortsatte upp 5 procent och har nu stigit runt 20 procent bara den här veckan.

Tillvinnarna hörde även flera kryssnings- och resortbolag. Carnival, Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean steg alla flera procent, medan MGM Resorts och Wynn Resorts klättrade tvåsiffrigt.

Nyhetsflödet kring coronaviruset fortsatte att sätta agendan. I USA har ökningstakten av nya bekräftade fall bromsat in sedan i fredags, noterar CNBC. Detsamma gäller bekräftade fall globalt.

– Om kurvan böjs nedåt för första gången kan fokus skifta till att återstarta åtminstone delar av ekonomin, säger Jim Paulsen, chefsstrateg på Leuthold Group till CNBC.

3 tim
Suzanne Plunkett / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asos fyller på kassan – aktien rusade 29 procent

Nätmodehandlaren Asos rusade 28,8 procent på Londonbörsen efter att ha tagit in 247 miljoner pund i en så kallad placing. Det rapporterar Direkt.

Kapitalet uppges ha tagits in för att säkra verksamheten om pandemin skulle medföra mer långtgående konsekvenser för bolaget.

Tidigare i dag meddelade Asos att försäljningen rasat 20–25 procent under de senaste tre veckorna till följd av de olika karantänåtgärder som vidtagits.

Idag 09:39
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna backade: ”Var försiktig – ett lättnadsrally”

Det var en mixad utveckling på Asiens ledande börser under onsdagsmorgonen. Vid stängning låg majoriteten av indexen på minus:
• Nikkei: +2,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: –0,2 %
• Hang Seng: –1,2 %
• Kospi: –0,9 %
Börsutvecklingen kom parallellt med att de asiatiska länderna försöker hantera coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

De mestadels negativa rörelserna kom också efter två rejäla plusdagar i rad, noterar Reuters.

JP Morgans analytiker skriver i ett marknadsbrev att det ”finns anledning att vara försiktig” eftersom veckans uppgångar ser ut som ett lättnadsrally inför att rapporterna för första kvartalet ”ska avslöja djupet i virusets påverkan”. Rapporterna börjar dra i gång på allvar nästa vecka, skriver Reuters.

”Medan kurvan av hur många som smittas av viruset plattas till kommer de ekonomiska effekterna av viruset ligga kvar i flera år”, säger Bank of Australias ekonom Joseph Capurso i en kommentar.

Idag 03:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Riksbanken vs inflationen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Riksbanken vs inflationen

Utredning: Riksbankens stödköp kan bryta mot lagen

För att hålla liv i marknaden till följd av coronavirusutbrottet har Riksbanken hittills köpt företagscertifikat av privata företag för 3,8 miljarder kronor. Men det är oklart om köpen har stöd i lagen, skriver SvD med hänvisning till en färsk riksbanksutredning.

Enligt utredningen får Riksbanken köpa andra värdepapper än de som kommer från staten, men bara i så kallade ”repor”.

Riksbankens chefsjurist Dag Edvardsson skriver i en kommentar att ”Riksbanken inte delar utredningens bedömning av hur 6 kap. 5 § riksbankslagen ska tolkas. Det framgår tydligt av texten i själva bestämmelsen att Riksbanken får köpa, sälja och förmedla värdepapper.”

3 tim
Stefan Ingves.
undefined

Storbank: Mardröm för Ingves – inflationen sjunker rejält

Storbankerna SEB och Nordea har släppt sina prognoser för KPIF-inflationen i mars.

KPIF-inflationen beräknas minska till 0,4 procent i mars från 1,0 procent i februari, skriver SEB:s strateger Olle Holmgren och Marcus Widén.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson ger Riksbanken än mer huvudbry då han i senaste analysen förväntar sig att KPIF-inflationen sjunker till 0,3 procent.

Inflationssiffrorna för mars presenteras den 15 april.

Idag 13:13
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter kritiserar Ingves ovilja till räntesänkning

Riksbankschefen Stefan Ingves är villig att göra ”whatever it takes” under krisen – förutom att sänka räntan. Beskedet får kritik, skriver Dagens Industri.

”Ingves ’whatever it takes’-tal klingar ihåligt. Varför denna motvillighet att sänka räntan”, twittrar Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom för Sverige.

Handelsbankens makrostrateg Kiran Sakaria instämmer:

– Vi ser ut att få den sämsta tillväxten sedan andra världskriget. Det borde vara ett skäl att sänka räntan, säger han till DI.

Sakaria tror att Ingves till slut ändå kommer att sänka räntan och terminsprissättningen indikerar en sannolikhet på 40 procent att det blir utfallet under räntemötet i april.

Igår 10:44
Läs mer om Coronaviruset
Dagens aktierekar

Affärsvärldens köpstämplar Ework och IAR Systems

Köp Ework men avvakta med Thule och Doro. Det är Affärsvärldens senaste aktierekommendationer.

Coronapandemin har slagit hårt mot IT-konsulten Ework men "den som orkar se igenom en djup cyklisk nedgång ser något bra", skriver tidningen som anser att aktien är köpvärd.

Även mjukvarubolaget IAR Systems får en köprekommendation där värderingen kommit ner en bra bit till följd av coronaoron. ”Uppsidan lockar”, skriver tidningen.

2 tim
undefined

Storbank: Google-ägarens aktie ska upp 2 400 kronor

Den franska storbanken Société Générale sänker riktkursen för Google-ägaren Alphabets aktie från 1 555 dollar till 1 420 dollar. Banken stämplar återigen aktien med en köprekommendation, skriver Finwire.

Den amerikanska jättens A-aktie stängde på drygt 1 182 dollar i går. Det betyder att uppsidan, enligt Société Générale, är över 237 dollar. Det motsvarar drygt 2 390 kronor.

Enligt Finwire sänker Société Générale samtidigt riktkursen för Netflix från 200 till 182 dollar och upprepar sin säljrekommendation.

Idag 11:10
Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Nent och Storytel får köpråd

Storytel får höjda riktkurser efter att i går ha släppt vissa nyckeltal för första kvartalet. Ljudboksbolaget redovisade ett intäktslyft på 45 procent men aktien handlades ändå ner 7 procent till drygt 153 kronor.

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Storytel till 200 från tidigare 185 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

”Efter nyemissionen på 948 miljoner kronor i februari är Storytel i en utmärkt position för att fortsätta leverera stark tillväxt samtidigt som riskprofilen förbättrats”, skriver Kepler Cheuvreux.

DNB Markets höjer i sin tur riktkursen för Storytel till 210 från 200 kronor. Rekommendationen köp upprepas.
Carnegie höjer Nent till köp från behåll. Riktkursen skruvas upp till 260 från 250 kronor.

Carnegie tror visserligen att Nent kommer att påverkas negativt av en svag annonsmarknad och inställda sportevenemang, men bedömer att bolagets "kostnadsflexibilitet" kommer att utgöra en motverkande kraft.

”Vi tror alltså att Nent kommer att fortsätta att rapportera stabilt resultat och stabilt kassaflöde”, skriver Carnegie.

Idag 07:47
Läs mer om Dagens aktierekar
Coronaviruset Resebranschens kris
Lufthansas vd Carsten Spohr. Arkivbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Lufthansas vd: Vi förlorar elva miljoner i timmen

Tyska flygbolaget Lufthansa förlorar en miljon euro i timmen, motsvarande 11 miljoner kronor. Det säger vd:n Carsten Spohr i en video till personalen enligt TT. Det motsvarar drygt en kvarts miljard kronor om dagen.

Nu ska Lufthansa söka statligt stöd i Tyskland, Schweiz, Belgien och Österrike, enligt Carsten Spohr.

– Jag är optimistisk om att samtalen i Bern, Berlin, Bryssels och Wien kommer att ge bra och positiva resultat, säger han i videon.

4 tim
Illustrationsbild. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegian lägger fram krisplan för att få nödlån

Pressade flygbolaget Norwegian Air lägger fram en ny krisplan som innebär att man omvandlar skulder till aktier för att stärka balansräkningen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Syftet är att kvalificera bolaget för statliga lånegarantier på upp till 3 miljarder norska kronor och uppnå en ”hållbar plattform utifrån alla aktieägares och kreditorers bästa intresse”.

Norwegian kallar till extra bolagsstämma för att fatta beslut om åtgärden.

Rättelse: I en tidigare version och i en pushnotis skrev vi felaktigt att Norwegian ansöker om företagsrekonstruktion. Vi beklagar den felaktiga uppgiften.

Idag 14:06
Illustrationsbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arlanda är fullt – fler flygplan får inte parkera

Arlanda flygplats är full av flygplan som parkerats på grund av coronakrisen. Anders Östling, operativ chef på Swedavia, säger till SR Ekot att det handlar om plan från framför allt SAS, Norwegian och en handfull andra bolag.

– Vi kommer inte att ta emot fler maskiner som det ser ut nu, säger han till Ekot. Swedavia, som driver bland annat Arlanda, har nyligen korttidspermitterat 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda samtidigt som 800 varslats om uppsägning.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset