Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
Finlands regeringskris

Antti Rinne avgår som Finlands statsminister

Finlands statsminister Antti Rinne har lämnat in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö i presidentresidenset Talludden, skriver Hufvudstadsbladet.

Spekulationer om Rinnes avgång har tidigare tillbakavisats.

Bakgrunden till turbulensen i den finländska politiken är en omfattande poststrejk.

Rinne har styrt den socialdemokratiska regeringskoalitionen sedan juni i år. Beskedet om statsministerns avgång kommer efter att regeringspartnern Centerpartiet meddelat att man saknar förtroende för Rinne.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Just nu: Eva Nordmark håller pressträff

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller nu en pressträff för att kommentera reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Reformen kommer att genomföras 2022, istället för 2021 som först var tanken. Nordmark menar att detta kommer att ge myndigheten arbetsro.

Reformen ska inte heller vila på Lagen om valfrihet, LOV, säger hon på presskonferensen.

– Det ska ska säkerställas att Arbetsförmedlingen har närvaro i hela landet, säger Nordmark.

13 min
Stefan Löfven, statsminister, Per Bolund, språkrör Miljöpartiet de gröna Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.  TT
undefined

Januaripartierna: Skjuter upp Arbetsförmedlingen-reform

Regeringen skjuter upp den planerade reformen av Arbetsförmedlingen i ett år, skriver företrädare för S, MP, C och L på Aftonbladet Debatt.

Reformen kommer att skjutas upp i ett år och inte baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

”Det är den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas, utifrån bland annat de arbetssökandes behov, möjligheterna att åstadkomma en effektivare matchning, tjänstens syfte samt regionala och lokala förutsättningar. Kvalitet och kontroll ska vara styrande” skriver de i debattartikeln.

Anledningen till uppskjutningen är att detta ger mer till till att ”kvalitetssäkra” reformen.

Uppgörelsen mellan den fyra partierna kommer efter oppositionens misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Klockan 00 kommer Nordmark att hålla en presskonferens.

1 tim
Jonas Sjöstedt. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V: Regeringen måste backa om kaosprivatisering

V-ledaren Jonas Sjöstedt väntar på att ta del av vad de fyra januaripartierna kommit fram till under helgen. Till Expressen säger han att regeringen måste backa om ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen för att lösa situationen.

Löfven har flaggat för att förhandla med M och KD – men inte med V. ”Omoget”, tycker Jonas Sjöstedt.

– Vi har ett jätteproblem ute i kommunerna och vi är beredda att lösa det men de vill inte prata. Jag tycker att det är konstigt, säger Sjöstedt.

Igår 19:26
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
PAUL FAITH / AFP
Brittiska nyvalet

Analys: Labour måste vinna mark i köksbordsfrågor

Med 72 timmar kvar till det brittiska nyvalet är utmaningen för Labour att minska gapet till Torypartiet genom att visa att Labours kampanj – likt Johnsons – handlar om köksbordsfrågor, det skriver Beth Rigby i en analys för Sky News. Hon pekar på att Labours Jeremy Corbyn kommer att behöva trycka på frågor om lönenivåer och sjukvård.

Clare Foges sågar båda partiernas kampanjer i en analys i The Times. Hon menar att Tory-kampanjen behandlar sina väljare med förakt och bara ger enkla slogans i stället för konkreta lösningar. Labours Jeremy Corbyn, å sin sida, använder skrämselpropaganda, skriver hon.

21 min
Ali Milani, Labour, (till höger) kampanjar för att ta västra London – den plats som i dag tillhör premiärminister Boris Johnson.  NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Efter Torypartiets hot – Labour ger nya ekonomiska löften

Brittiska Labour lovar att påbörja ett förstatligande av vatten och energi inom 100 dagar efter valet, rapporterar Sky News. Löftena väntas presenteras vid ett tal som John McDonnell, som är skuggfinansminister, ska hålla på måndagen.

McDonnell väntas också presentera stora investeringar som ska stärka industrin och regioner som partiet menar har negligerats.

Löftena kommer efter att Tory-partiet och ledaren Boris Johnson har riktat in sig på ”den röda muren” – landets nordöstra delar – som traditionellt röstar Labour.

1 tim
Boris Johnson under sin valkampanj.  Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsons måltavla: Vill ta över Labours starka fästen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson riktar in sig på valkretsar i de nordöstra delarna av landet som historiskt sett röstar på Labourpartiet, i ett sista ryck inför det stundande valet på torsdag. Det skriver BBC. Johnsons budskap till väljarna är att ”Labour har svikit er”. Dessutom kommer han att varna för att rösta på Liberaldemokraterna.

Det generella budskapet som Toryledaren trycker på är att landet behöver lämna EU, enligt The Times. De områden som han i dag ska besöka är avgörande för partiets seger.

3 tim
Läs mer om Brittiska nyvalet
Norge, som toppar UNDP:s lista. En bild från ett flyktingläger på Lesbos.  TT/AP
Tillståndet i världsekonomin

Fler länder har det bättre – men ojämlikheten ökar

Utvecklingen har gått framåt och flera länder i världen har fått det bättre. Det enligt FN:organet UNDP som i en årlig rapport tittar på mänsklig utveckling, skriver TT. Antalet länder som klassas som en nation med ”mycket hög mänsklig utveckling” har ökat från 12 till 62 på nästan 30 år.

Några länder som klättrat upp till en högre status är Turkiet, Seychellerna och Palau.

Men utvecklingen har inte gynnat alla och ojämlikheten har ökat, rapporterar Ekot. Bland annat präglas många länder i Latinamerika och Mellanöstern samt afrikanska länder söder om Sahara av ”stora mått av ojämlikhet”, enligt Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP.

1 tim
Esther Duflo, till vänster.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomipristagare: Politiker bör inte bry sig om BNP

Vi vet fortfarande inte hur man påverkar den ekonomiska tillväxten på ett tillförlitligt sätt. Det säger ekonomipristagaren Esther Duflo till Dagens Nyheter.

Experter inom makroekonomi kan inte säga hur en regering ska göra för att få till en långsiktig tillväxt. Därför borde politiker och beslutsfattare i stället sluta försöka öka olika länders BNP, menar Duflo.

– Det är logiskt att bry sig om mänskliga problem. Det är inte rimligt att stirra sig blind på ekonomisk tillväxt, säger hon till DN.

Igår 05:43
Kristalina Georgieva  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF och Ukraina överens om program på 52 miljarder

IMF och Ukraina är överens på tjänstemannanivå om ett treårsprogram värt motsvarande 52 miljarder kronor.

Den internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva pratade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på lördagen.

"Presidenten och jag enades om att Ukrainas ekonomiska framgång är beroende av att rättsstatsprincipen stärks, att rättsväsendets integritet förstärks och att minska egenintressens roll i ekonomin", säger hon i ett uttalande.

Igår 06:05
Läs mer om Tillståndet i världsekonomin
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Sänkningar för Telia och Assa Abloy

Här är morgonens rekommendationsförändringar från Finwires och Direkts flöden.
• Assa Abloy sänks till neutral från övervikt av JP Morgan som upprepar riktkursen 230 kronor.
• Telia sänks till behåll från köp av Jefferies som skruvar ner riktkursen till 40,90 kronor från 49,20 kronor.
• Atlas Copco får höjd riktkurs till 365 kronor från 345 kronor av JP Morgan. Rekommendationen övervikt upprepas.
I helgens nummer av Börsveckan rekommenderades köp av Allgon, Academedia och Recipharm. Engelska Skolan, K-fastigheter, Railcare och Note fick rådet avvakta.

42 min
undefined

Chefsstrateg: Köp cykliska aktier om du vill slå börsen

Investerare som vill få en avkastning som överstiger index nästa år bör köpa cykliska aktier, säger Kepler Cheuvreux-strategen Martin Guri till Dagens Industri.

Det är i den sektorn det finns störst uppsida, menar chefsstrategen Guri.

Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank, säger att hans bank ser en del intressanta bolag som är cykliska och att de har en köprekommendation på lastbilsjätten Volvo.

– Men jag är inte översvallande entusiastisk inför cykliskt, säger Sundling.

Igår 11:47
undefined

Förvaltare: Se på Investor och Latour – köp investmentbolag

De fina investmentbolagen i Sverige utgör en väldigt bra grund i en aktieportfölj. Det säger Erik Hermansson, förvaltare på Humle Kapitalförvaltning, till Dagens Industri.

Två av de fina bolagen är Latour eller Investor, menar Hermansson. Han poängterar också att de svenska investmentbolagen slagit börsen ”ordentligt” det senaste decenniet.

– Lägg de bolagen som grund i portföljen så får du en naturlig diversifiering och låt dem ligga där, säger Hermanson i DI.

Igår 05:57
Läs mer om Dagens aktierekar
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hushållen tror på högre bopriser i december

Svenska hushåll tror att priserna på bostäder kommer att stiga mer i december månad än de gjorde i november. Det visar SEB:s boprisindikator som Direkt skriver om.

60 procent av de tillfrågade tror på stigande priser det kommande året. Det kan jämföras med 57 procent förra månaden. 17 procent tror på fallande priser, 2 procentenheter mer än förra månaden.

– Nivån indikerar att vi kan få fortsatt stigande bostadspriser in i 2020, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

7 procent av de med helt eller delvis rörlig ränta på sina lån säger att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Förra månaden svarade 8 procent ja på den frågan

23 min
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färsk statistik: Stilla priser på bostäder i november

Det var små prisförändringar på bostadsmarknaden i november, även om aktiviteten var fortsatt högre än förra året, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. I Storstockholm och Storgöteborg är priserna oförändrade. I centrala Stockholm steg priserna under november, medan de minskade i Stormalmö och centrala Göteborg.

I Storstockholm ligger nu kvadratmeterpriset i snitt på 57 854 kronor, medan motsvarande siffra för Storgöteborg och Stormalmö är 44 190 respektive 29 988 kronor per kvadratmeter.

Under november såldes 1 procent fler bostäder än samma månad förra året och på helåret är ökningen 4 procent.

3 tim
Läs mer om Bopriserna
Frihandelns framtid Trumps USA
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Analyser: Därför kollapsar WTO:s domstol vid midnatt

Vid midnatt till tisdagen den 10 december kommer WTO:s högsta juridiska instans appellationsdomstolen att upplösas.

Det beror på att mandatet går ut för två av WTO:s tre appellationsdomare och att Trump har vägrat att utse nya domare.

Trots att USA oftast har vunnit i WTO-avgöranden anser Trump att handelsorganisationen missgynnar amerikanarna. Han är även kritisk till WTO-domarnas höga löner, skriver SvD:s Gunilla von Hall. De tjänar tre miljoner kronor årligen, trots att de också har andra jobb.

På tre år har Trump övergett åtta internationella organ, skriver von Hall. Bland dessa märks exempelvis Parisavtalet och Iranavtalet.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att läget ”visst är bekymmersamt” men anser trots allt att världen totalt sett går mot mer frihandel och mindre protektionism.

2 tim
Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

7 dec
Läs mer om Frihandelns framtid