Arkivbild: Birgitte Bonnesen presenterade bankens egen utredning om misstänkt penningtvätt i Baltikum. Sex dagar senare fick hon gå. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Året som gick

Bankskandalernas år: ”Hur fan kunde det här hända?”

Skandalen var i det närmaste synonym med Danske Bank när Uppdrag granskning avslöjade Swedbanks roll i den baltiska penningtvättshärvan.

Programmet den 20 februari slog ner som en bomb och några veckor senare fick vd:n Birgitte Bonnesen gå och Swedbank tvingades krypa till korset.

Snart drogs även SEB in i härvan och för närvarande sanktionsprövas de båda storbankerna av Finansinspektionen för bristande arbete mot penningtvätt.

Det här är berättelsen om bankskandalernas 2019.

Birgitte Bonnesen, koncernchef för Swedbank  TT

Uppdrag granskning släpper bomben

Redan i mars 2017 hade Danske Bank pekats ut i en global penningtvättshärva av journalistnätverket OCCRP. Men det skulle dröja till hösten 2018 innan Danskes Baltikum-härva briserade och vd Thomas Borgen fick gå.

I oktober samma höst förundrade sig Swedbanks vd Birgitte Bonnesen över deras danska konkurrent:

– Hur fan kunde det här hända? sa hon till SvD.

Samtidigt bedyrade hon att Swedbank inte hade liknande problem. Då hade Bonnesen mindre än sex månader kvar posten.

Den 20 februari 2019 rapporterade SVT:s Uppdrag granskning att ett 50-tal misstänkta kunder under ett decennium slussat 40 miljarder mellan konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Swedbank A-akties utveckling det senaste decenniet.  Infront.

Största aktieraset sedan finanskrisen

Krishanteringen gick snabbt i gång men skadan var redan skedd. Åtminstone för aktieägarna. Swedbank föll samma dag 13,6 procent på Stockholmsbörsen – det största raset sedan finanskrisen.

Ändå var det bara början på vad som komma skulle.

De följande veckorna avlöste nyheterna varandra: FI började granska storbanken. EBM inledde en förundersökning. Visselblåsaren Bill Browder hävdade att bara en bråkdel av penningtvätten kommit upp till ytan. Och även utredare i USA intresserade sig för Swedbank.

Men efter en snabbutredning som Swedbank beställt meddelade styrelsen den 22 mars att de hade fortsatt förtroende för Birgitte Bonnesen.

Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bonnesen får gå under stor dramatik

Redan en vecka efter Uppdrag gransknings avslöjande inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation. Banken hade tipsat storägare om det kommande programmet, medan småspararna famlade i mörkret.

En månad senare – dagen före Swedbanks årsstämma – gjorde EBM en räd mot bankens huvudkontor. Utredningen omfattade nu även grovt svindleri då man bedömde att storbanken vilselett marknaden om vad man känt till om den misstänkta penningtvätten.

Det tycks ha blivit droppen: Bara en timme innan stämman skulle inledas den 28 mars kom beskedet att koncernchefen Birgitte Bonnesen fått sparken. Sex dagar efter att styrelsen uttalat sitt förtroende för henne.

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Marken börjar gunga även under SEB

Ungefär samtidigt började oron bubbla kring konkurrenten SEB. Danska FI hade i mars krävt åtgärder mot penningtvätt i dotterbolaget SEB Kort Bank.

Liksom Bonnesen hade SEB:s vd Johan Torgeby avfärdat alla farhågor kring bankens verksamhet i Baltikum. Men när Danskes analytiker den 28 mars reste varningsflagg för att SEB kunde dras in i härvan föll bankens aktie nära 7 procent.

Och den 9 april meddelade FI att man startade en undersökning av SEB:s baltiska verksamhet. Samtidigt visade hemligstämplade dokument att FI kritiserat banken för ”systematiska” brister värre än Swedbanks redan 2016, rapporterade SvD. En beskrivning SEB vände sig emot.

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Entré: Ordförande Persson

Stämman gav Swedbanks ledning – utom sparkade Birgitte Bonnesen – ansvarsfrihet. Men ordföranden Lars Idermark klev av sin post redan en vecka senare.

Jakten på en ny ordförande som skulle kunna ge bankens anseende en rejäl ansiktslyftning inleddes, samtidigt som nya besvärande uppgifter om bristande arbete mot penningtvätt framkom.

Efter en tids rykten kom i slutet av april beskedet att valberedningen föreslog tidigare statsministern Göran Persson.

Den 19 juni valdes ordförande Persson på en extrastämma. Hans budskap var tydligt:

– Det ska städas rent, sa han till TT.

Två dagar tidigare hade vd:n och finanschefen i Estland stängts av för att senare under hösten tvingas bort.

Swedbanks nya vd Jens Henriksson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hittar ny vd i sin egen krets

Anders Karlsson hade tagit över som tillförordnad vd när Bonnesen fick gå, och nu inleddes jakten på en permanent ersättare. Till slut hittade Göran Persson sin man: I slutet av sommaren presenterades Folksams vd Jens Henriksson, som haft flera roller på finansdepartementet under Perssons tid vid makten.

Han upprepade Perssons budskap om att städa upp i banken.

Men kritiker undrade varför han inte gjort det redan i egenskap av chef för Swedbanks storägare Folksam. Andra talade om kompisstyre och jäv. Även storägare var kritiska, rapporterade SvD.

Den 1 oktober tillträdde Henriksson slutligen posten.

Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN

SEB möter Uppdrag granskning

Den 15 november skulle puttrandet kring SEB slutligen nå kokpunkten då storbanken berättade att de fått frågor om penningtvätt av SVT:s Uppdrag granskning.

– SEB har haft stor verksamhet i Baltikum, så egentligen har det legat och bubblat lite, sa Nordnets sparekonom Frida Bratt till DI.

Aktien rasade 12,3 procent den dagen.

Och knappt två veckor senare sändes SVT-programmet där man hävdade att SEB:s penningtvätt i en del av härvan varit tre gånger så stor som Swedbanks. Då steg aktien i stället över 3 procent efter att SEB meddelat att 95 procent av de utpekade kunderna inte längre fanns i banken.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

FI santkionsprövar Swedbank

I oktober meddelade FI att de går vidare med en sanktionsprövning mot Swedbank för brister i arbetet mot penningtvätt i Baltikum.

I sitt första vd-ord i kvartalsrapporten i oktober lovade Jens Henriksson att ”gå till botten” med penningtvättsanklagelserna.

Även november blev tufft för banken: Först anklagade Estlands finansminister Martin Helme Swedbank för att ha låtit rysk säkerhetstjänst använda banken för att finansiera destabiliserande operationer. Inte långt därefter såg estniska FI tecken på att banken agerat kriminellt.

Och den 20 november rapporterar Uppdrag granskning att banken kan ha möjliggjort brott mot USA:s Rysslandssanktioner.

Analytikerna började nu ta höjd för rejält höga böter.

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även SEB sanktionsprövas av FI

I december svarade Swedbank-chefen Jens Henriksson med en ny städning i toppen av och tillsatte samtidigt en utredning av bankens kultur.

Och dagarna före jul pudlade banken återigen i samband med ett remissvar till estniska och svenska FI och i ett pressmeddelande sa Henriksson att han ser allvarligt på myndigheternas iakttagelser.

En vecka före jul kom nyheten att även SEB sanktionsprövas av FI. Ett besked väntas i april 2020.

Och två dagar senare meddelade Lettlands FI att SEB betalat motsvarande 19 miljoner kronor i förlikning för brister i arbetet mot penningtvätt och terrorfinansiering som upptäcktes 2017.

Arkivbilder. TT

Swedbank och SEB får de flesta rubrikerna

Även om 2019 var året då Swedbank och SEB hamnade mest i hetluften fortsatte avslöjanden om andra banker. Exempelvis meddelade norska FI i mars att de granskat Handelsbanken och hittat en rad brister i arbetet mot penningtvätt.

I juni gjorde polisen en husrannsakan mot Nordeas danska huvudkontor i utredningen av misstänkt penningtvätt i bankens numera nedlagda internationella avdelning, uppgav källor för Børsen.

Och i november rapporterade Bloomberg att Danske Bank låtit rika ryssar köpa guldmynt för att gömma undan sina förmögenheter.

Och så där fortsatte det.

Redan under våren hade visselblåsaren Bill Browder som bekant hävdat att bara en bråkdel av penningtvätten i Baltikum hade kommit upp till ytan.

Bankaktier går kräftgång på glad börs

Samtidigt som Stockholmsbörsen stigit närmare 30 procent i år har Swedbanks aktie rasat 34 procent sedan Uppdrag gransknings avslöjande. SEB har tappat närmare 11 procent sedan toppen dagen före programmet.

Samtidigt är Swedbanks aktie den mest nettoköpta bland Nordnets småsparare i år och analytiker börjar tala om en vändning i de lågt värderade bankerna. Exempelvis spådde DI:s Agnetha Jönsson och Ulf Petersson ljusare tider för sektorn i förra veckans Analyspodden.

Hur det blir med sanktionsavgifter återkommer FI om i vår. TT konstaterar att Swedbank riskerar miljardböter.

Samtidigt har strålkastarljuset även riktats mot FI – det var ju trots allt de som skulle ha haft koll på vad bankerna pysslar med.

Toppnyheter

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street vänder tvärt ner – guldet på nya rekordnivåer

De ledande indexen på Wall Street öppnade torsdagens handel neråt. Och i samband med Europabörserna stängning rasade USA-börserna kraftigt. Klockan 17.45-tiden stod indexen som följer:
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −1,2%
• Dow Jones: −0,9%
Börserna sjunker efter förnyad oro för coronavirusets effekter samtidigt som guldet stiger till högsta nivån på över sju år. Guldet handlas runt 1 625 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll inledningsvis cirka 4 procent. E-trade i sin tur rusar närmare 30 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, handlas inledningsvis ner men var vid 17-tiden upp drygt 2 procent.

2 min
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt i Asien – Softbank steg på nyhet om lån

Asienbörserna handlades spretigt på torsdagen, men tydligt upp i Fastlandskina. Det tolkade analytikerna som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.
• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +2,2%
• Hang Seng: -0,2%
• Kospi: -0,7%
Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den femåriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg över 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

Idag 09:23
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs internationellt
Stockholmsbörsen i dag

Börsen kring nollan – Sinch rusade på rapport

Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus hela torsdagen och landade till strax under nollan:
• OMXS30: −0,1%
• OMXSPI: −0,1%
Under morgonen lämnade flera bolag delårsrapport vilket gjorde avtryck i aktiekurserna.

Elekta ökade vinsten rejält i fjärde kvartalet tack vare kostnadsbesparingar, men orderingången var klart lägre än väntat. Aktien backade 7,1 procent.

It-kommunikationsbolaget Sinch ökade resultatet i det fjärde kvartalet och rusade 18,3 procent.

Engelska skolan ökade också vinsten, med närmare 10 procent. Kursreaktionen blev en uppgång på 2,3 procent.

Oscar Properties vände till vinst under fjärde kvartalet, trots att de inte sålde en enda bostad under perioden. Marknaden tog fasta på positiva signaler och aktien steg 4,8 procent.

Catena Media, som nyligen vinstvarnade, redovisade som väntat minusresultat och presenterade nya finansiella mål för att få ner skulderna. Aktien handlades upp 7,3 procent.

Storytel redovisade ett intäktslyft på 45 procent, men samtidigt större förlust för fjärde kvartalet. Aktien backade 4 procent.

Börsdebutanten Train Alliance rusade med som mest 30 procent i premiärhandeln på First North. Aktien tappade dock något igen och stängde på 57,51 kronor – hela 15 procent högre än teckningskursen 50 kronor.

Securitas steg något efter en köprek från Börsplus och stängde 0,8 procent högre.

Bäst av storbolagen gick SCA följt av Tele2. I botten landade Atlas Copco, Handelsbanken och Kinnevik.

18 min
LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nykomlingen rusade tvåsiffrigt – många sparare missade tåget

Nordnets sparare blev snuvade på torsdagens rusning i nya First North-bolaget Train Alliance. De blev nämligen helt utan tilldelning i emissionen som sköttes av konkurrenten Avanza, skriver DI. Emissionen blev kraftigt övertecknad och Avanza lät lotten avgöra vilka som fick tilldelning.

Som mest rusade aktiekursen med 30 procent i premiärhandeln, rapporterar Direkt. Aktien stängde på 57,51 kronor, 15 procent över teckningskursen 50 kronor.

Idag 09:55
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vätgashajpen

Blixtras i Powercell – samma för norska Nel

Bränslecellsbolaget Powercells aktie rasade snabbt och aggressivt på torsdagseftermiddagen. Aktien, som var upp 7 procent på förmiddagen, föll under eftermiddagen som mest nära 15 procent men stängde 9,8 procent lägre för dagen.

Powercells kommunikationschef Mårten Wikforss uppgav för Direkt att han inte hade någon förklaring till det plötsliga raset.

Enligt nyhetsbyrån har dock tyska aktiemagasinet Der Aktionär manat till försiktighet kring den hajpade vätgassektorn och under torsdagsmorgonen specifikt pekat på Powercell som en aktie med särskilt betydande fallhöjd.

Även norska vätgasbolaget Nel föll på eftermiddagen från tidigare skarpa uppgångar. 

Powercell har rusat utan stopp under lång tid och börsvärdet hade under förmiddagen blåsts upp till 17,8 miljarder kronor.

3 tim
undefined

Inte bara Powercell: Nel tokrusade i Oslo och blev störst

Trots en gigantisk aktierusning är Göteborgsbaserade Powercell inte Nordens största förhoppningsbolag inom vätgas. Norska Nel tar topplatsen efter tunga rusningar i veckan.

Nu i torsdagsmorgonens tidiga handel skrivs uppgången till 10 procent. Handeln är vild och aktien är återigen den mest omsatta i Oslo.

Under gårdagen skrevs uppgången till 10,5 procent, noterar E24. Det totala börsvärdet är nu nära motsvarande 21 miljarder svenska kronor.

Powercell-aktien är inte mycket sämre och med en uppgång på 6 procent i Stockholm på torsdagsmorgonen skrivs det totala börsvärdet till nära 17 miljarder kronor.

Nel-aktien är relativt populär bland svenskar och Nel är det näst mest ägda norska bolaget bland Avanzas kunder.

Idag 08:25
undefined

Powercell börsens mest handlade aktie – är det tyskar?

Trots att Stockholmsbörsen har ett tjok med bolag som har börsvärden som är tiotals gånger större än First North-noterade Powercell är det bränslecellsbolagets aktie som är den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Efter två timmars handel har aktier för 202 miljoner kronor bytt händer – 35 procent mer än i tvåan Volvo.

Sajten Nyemissioner uppmärksammade under gårdagen att Powercell var en av de absolut mest omsatta aktierna bland tyska nätmäklaren Flatex kunder. Powercell tog sig då in på samma topplista som jättar som Daimler och BASF. Norska vätgasbolaget Nel är också vilt omsatt bland de tyska näthandlarna.

Nu på förmiddagen är Powercell-aktien upp runt 5 procent till en ny rekordnivå på en bit över 300 kronor. Sedan noteringen 2014 har aktien stigit 4 600 procent.

18 feb
Läs mer om Vätgashajpen
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

1 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbankens kritiker får vatten på sin kvarn

Frågetecknen kring höjningen av reporäntan i december lär växa efter dagens SCB-statistik som visar oväntat svag inflation i januari. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys.

Då hördes kritiska röster mot beslutet med hänvisning till inbromsande konjunktur. Nu kan kritikerna även påpeka att Riksbanken höjde precis innan inflationen föll brant.

Pekka Kääntä för ett liknande resonemang i en makrokommentar på Placera:

”För Riksbanken blir det här givetvis ett pedagogiskt problem att hantera”.

Mycket talar för att Riksbanken kommer tvingas till nya nedjusteringar av sina inflationsprognoser, enligt Kääntä.

Igår 11:34
Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Swedbank
undefined

”Kommunobligationer är en möjlighet för Ingves”

Efter de dystra inflationssiffrorna kan Riksbanken börja köpa bostadsobligationer och kommunobligationer. Det diskuterar Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster och Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner i DI:s podcast ”Makrorådet”.

Manner anser att det ”är en möjlighet, särskilt som kommunerna behöver investera”.

Anna Öster är dock tveksam.

– Penningpolitiken ska vara skild från finanspolitiken, säger hon.

I januari landade KPIF-inflationen på 1,2 procent mot förväntade 1,6 procent, enligt Infronts prognosenkät.

Igår 17:53
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Goldman Sachs: Underskattat virusutbrott – börsfall i närtid

Coronavirusets utbrott orsakade en börsnedgång i januari, som blev kortlivad. Nu är de flesta ledande marknaderna tillbaka på rekordnivåer. Men Goldman Sachs varnar för att lugnet är bedrägligt och att investerare underskattar den skada som utbrottet kommer göra på företagens resultaträkningar, skriver Bloomberg.

”Även om en ihållande björnmarknad inte är sannolik så är en korrektion i närtid det”, skriver investmentbankens aktiestrateg Peter Oppenheimer.

Han bedömer att europeiska aktier ligger risigare till än amerikanska, på grund av sektorer som bank, bil och lyx. Om viruset orsakar en 1-procentig nedgång för det globala BNP:t skulle det sänka europeiska resultat med 10 procent, bedömer Oppenheimer.

3 tim
CHRISTOPHER PIKE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF inför G20-mötet: Corona stör tillväxten

Den internationella valutafondens (IMF) prognoser för 2020 har fått sig en törn. I en rapport inför G20-mötet i helgen skriver de:

”Den väntade ökningen av global tillväxt – från 2,9 procent 2019 till 3,3 procent i år – är dock bräcklig, eftersom den till stor del återspeglar förbättrade utsikter i tidigare stressade och underpresterande ekonomier, medan tillväxten i utvecklade länder väntas förbli dämpad”.

Analyshuset Oxford Economics är inne på samma spår och menar att om viruset utvecklas till en pandemi kan den globala tillväxten minska med 1,3 procent, jämfört med deras grundprognos. De har redan sänkt sina BNP-prognoser till 5,4 procent från tidigare 6 procent.

Både IMF och Oxford Economics tror på ”troliga” spridningseffekter.

Igår 15:25
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Löfven litar på allierade i EU-budget: ”Kör tillsammans”

Statsminister Stefan Löfven (S) litar på att Nederländerna, Danmark och Österrike kommer att backa Sverige i EU:s budgetstrid. Det sa han vid en presskonferens före EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.

– Vi fyra är helt bestämda att köra tillsammans. Ingen kommer att hoppa av. Vi ska gå i mål tillsammans, säger S-toppen.

De fyra sparsamma har krävt betydande rabatter på sina EU-avgifter. De kräver också att den totala långtidsbudgeten hålls ned till 1,00 procent av BNI.

1 tim
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarnas ringhörnor: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

Igår 21:42
Stefan Löfven (mitten) lämnar EU-nämndens sammanträde på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer att bli tufft – vi står långt ifrån varandra

Statsminister Stefan Löfven tror att förhandlingarna om den nya EU-budgeten kommer att bli tuffa.

– Vi står långt ifrån varandra, säger han enligt TT.

När det gäller det nuvarande förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel så kallar han det för ”oacceptabelt” för Sverige.

Tidigare under onsdagen träffade statsministern riksdagens EU-nämnd, som gav honom godkänt för sin strama linje inför toppmötet de kommande dagarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverige, som är en nettobetalare till EU, vill hålla nere sin EU-avgift och behålla den avgiftsrabatt vi har i dag.

Igår 17:27
Läs mer om Svenska EU-avgiften
EU-kommisionens Vera Jourova tillsammans med Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs besök i Europa tidigare i veckan. KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
EU vs techjättarna

Economist: EU världens källa till teknisk reglering

Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs EU-besök vittnar om en politisk förlamning i Washington som har gett EU chansen att bli världens viktigaste källa till teknisk reglering, skriver The Economist.

I ett dokument som presenterades i veckan fanns flera åtgärder som ska främja användningen av AI i Europa men samtidigt begränsa dess upplevda faror.

The Economist skriver bland annat att tanken är att skapa ett ”enda europeiskt datarum” där digital information ska flyta fritt och säkert. Kommissionen vill få bort ”lagliga hinder” som förhindrar företag att dela data.

1 tim
Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU tvingar ”big tech” att dela med sig av data

Teknikjättarna kommer att behöva dela med sig av sin data till mindre konkurrenter, på samma sätt som finansiella tjänster tvingas i dag. Det skriver Financial Times och hänvisar till EU-dokumentet ”europeisk strategi för data”.

Syftet är att bryta monopolet från exempelvis Amazon, Facebook och Google.

– Jag har haft folk som kommit till mig och sagt: Vi i finanssektorn ska dela med oss av den data vi har, men Amazon behöver inte dela med sig åt andra hållet, säger Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor.

Talespersoner för Amazon och Google vill inte kommentera det nya förslaget.

Facebook ställer sig positiva till förslaget men tycker att det behövs en större tydlighet kring reglerna.

Igår 17:33
Läs mer om EU vs techjättarna
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Alphabet / Bolagsnyheter

Gravid kvinna anklagar Google för diskriminering

Den amerikanska kommissionen för jämlikhet (EEOC) utreder techjätten Google som misstänks ha diskriminerat en gravid kvinna, rapporterar CNBC.

Kvinnan, som arbetat som forskare på Google i fem år, hävdar bland annat att hennes handledare uttryckt diskriminerande kommentarer om gravida kvinnor som också ska ha fått sämre villkor och sämre chanser till ledarpositioner.

I ett mailsvar till CNBC skriver en talesperson för Google att ”alla fall av olämpligt beteende som rapporterats till oss undersöks noggrant”.

1 tim
undefined

Betaversion av Android 11 släppt oväntat tidigt

Google har något oväntat släppt den första betaversionen av Android 11, det vill säga den nya version av techjättens mobila operativsystem som väntas lanseras i en skarp version sent i höst. Det är den tidigaste lanseringen av en Androidbeta någonsin.

Förhandsversionen innehåller bland annat nyheter rörande konversationer, notifieringar, åtkomst för appar och skärminspelning. Android 11 bjuder även på ett bättre stöd för vikbara telefoner och 5G samt en rad säkerhetsförbättringar.

Idag 08:00
JOSH EDELSON / AFP
undefined

Alphabet tar ner sina energidrakar

Googles moderbolag Alphabet har valt att avveckla företaget Makani Power som utvecklar flygande vindkraft, så kallade energidrakar. Det skriver Financial Times.

Google köpte företaget 2013 och var ett av projekten i idélabbet ”X”.

Det är första bolaget inom X som Alphabets vd Sundar Pichai skrotar sedan grundarna Larry Page och Sergey Brin avgick i december. Financial Times skriver att Pichai är under press efter att ha redovisat stora förluster inom segmentet ”andra satsningar”.

Igår 13:57
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter