Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Bergqvist: Lyhört – det hjälper för att stoppa ”blodflödet”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att regeringen genom krispaketet för småföretag som avtäcktes under onsdagen visar prov på lyhördhet.

”Paketet hjälper till att stoppa ’blodflödet’ för SMEs (små och medelstora företag, reds. anm.). Vi måste rädda i grunden sunda företag så att vi inte kraschar värdefull produktionskapacitet”, skriver han på Twitter.

SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach konstaterar samtidigt att notan för coronakrispaketen nu totalt uppgår till 70 miljarder kronor.

”Att beräkna vad krispaketen kommer att kosta staten är dock ovanligt svårt. En del inslag har redan blivit mycket dyrare än regeringen räknade med helt nyligen”, skriver han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska tillväxten
Arkivbild: Göteborgs hamn ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

Viruskrisen slår mot exporten: Minus 17 procent i april

Utrikeshandeln med varor minskade med 17 procent i april jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Stockholms handelskammare, rapporterar TT.

Siffrorna innebär ett kraftigt trendbrott. Ända sedan tredje kvartalet 2016 så har utvecklingen varit positiv eller oförändrad för alla månader.

Stefan Westerberg, chefsekonom på handelskammaren, säger i ett pressmeddelande att coronakrisen påverkat hela vår ekonomi.

– Och (krisen) har tydligt bromsat den varuexport som är något av en pulsåder för svensk ekonomi och i förlängningen jobben i landet.

37 min
Illustrationsbilder. TT
undefined

Analyser: Bra BNP-siffra, men nu kommer riktiga raset

Att Sveriges BNP gick oväntat starkt under första kvartalet var en positiv signal på marginalen, men kommer troligen inte att betyda så mycket, skriver DI:s Viktor Munkhammar i en analys.

Den övervägande delen av kvartalet var före coronakrisen och det är först i det andra kvartalet syns den reella effekten.

”Frågan är snarast om fallet kommer att räknas i en- eller tvåsiffriga tal”, skriver han.

Bloombergs expert Johanna Jeansson säger till den egna sajten att siffrorna är ett bevis för att Sveriges lindrigare restriktioner dämpade smällen för ekonomin.

– Vi väntar oss inte att Sverige kommer att kunna undvika recession under 2020, men den ser ut att bli lindrigare än på andra ställen.

Igår 09:19
Finansminister Magdalena Andersson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska BNP-siffror bättre än väntat i första kvartalet

Sveriges BNP steg med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal, skriver Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med samma kvartal 2019 steg BNP med 0,4 procent.

Siffrorna var bättre än analytikerna hade väntat sig. Enligt Infronts prognosenkät väntades BNP ha minskat med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal. SCB skriver att ett positivt bidrag från nettoexporten räddade negativa siffror från övriga poster.

SCB:s snabberäknade indikator från den 5 maj visade att BNP sjönk med 0,3 procent under kvartalet och steg 0,5 procent i årstakt.

Igår 07:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Berlin och Bryssel överens om miljardstöd – ja från Lufthansa

Tyskland och EU-kommissionen har kommit överens om ett gigantiskt räddningspaket för den krisande tyska flygjätten Lufthansa. Det rapporterar AFP och hänvisar till både en talesperson för kommissionen och en källa nära förhandlingarna.

Enligt planen går Berlin in med 9 miljarder euro – motsvarande strax över 94 miljarder kronor – och tar en andel i flygjätten, med option på ytterligare aktier. Det skulle göra den tyska regeringen till den största aktieägaren i bolaget, skriver AFP.

I ett pressmeddelande skriver Lufthansa att man inom ramen för räddningspaketet kommer att avstå en rad start- och landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München.

Under lördagsförmiddagen godkändes planen även av Lufthansas styrelse, skriver Reuters.

2 tim
Arkivbild: Tomt i Strömstads gästhamn.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turistmål på nålar inför norskt resebeslut

40 miljarder kronor. Så mycket räknar branschorganisationen Visita med att tappa i intäkter om utländska turister uteblir från svenska turistmål i sommar, rapporterar Ekot.

Strömstad i norra Bohuslän är en stad som till stor del hålls flytande av framför allt norska turister. Huruvida norrmännen kommer att få resa till Sverige i sommar eller ej kommer att avgöras nästa vecka.

Att de norska turisterna hittills har uteblivit märks tydligt, säger kommundirektören Mats Brocker.

– Vi lever ju på våra norska besökare och de är inte här nu, konstaterar han.

2 tim
Semester hemma i år? Du är inte ensam.  Mats Schagerström/TT
undefined

Framtidens resande förändras i spåren av pandemin

Resebranschen står för omkring 10 procent av den globala ekonomin. Under coronakrisen har flygresandet minskat och det ger en direkt dominoeffekt av minskade inkomster för hotell, restauranger, taxibolag och butiker.

Så hur kommer framtidens resande och turism se ut efter pandemin? Affärssajten Bloomberg spår om en större transparens hos resebolagen, bättre försäkringar och ombokningsmöjligheter, samt en ökad kundtrygghet.

Pandemin har också öppnat folks ögon för att stötta lokala företagare och att ”hemestra” i närheten av sin egen bostad.

Igår 07:30
Läs mer om Coronaviruset
Peter Eriksson (MP). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Eriksson om krisfonden: ”Misskött sina budgetar”

Sverige har sagt nej till det tysk-franska förslaget om att EU ska upprätta en krisfond innehållande flera hundra miljarder euro, till största delen bidrag, för att hjälpa medlemsländerna ur krissituationen.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger i Ekots lördagsintervju att Sverige har ”gjort sin läxa” när det kommer till statsfinanserna och håller fast vid den svenska linjen om att bidragsdelen av krisfonden bör minskas .

– Det känns naturligtvis lite tufft att svenska skattebetalare ska betala till de länder som har misskött sina finansiella affärer och statsbudgetar.

1 tim
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys av EU-kommissionens förslag: ”Svexit eller EMU”

EU-budgeten räcker inte särskilt långt om syftet är att hindra skenande arbetslöshet och bryta en ond ekonomisk cirkel som kan suga med sig hela kontinenten. Den analysen gör DN:s Carl Johan von Seth.

Länderna i den ”sparsamma fyran” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – vill också att återhämtningspaketet ska vara ett lån.

”För länder som Spanien, Italien och Grekland är det lite som att erbjuda någon som drunknar en simlektion”, skriver Carl Johan von Seth.

Dagens Industris Viktor Munkhammar menar att förslag om gemensamma lån och bidrag aldrig hade kommit så långt om britterna varit kvar i EU och att unionen nu tar de första stegen mot en finanspolitisk gemenskap.

”Det lär skynda på det val som för Sverige tornar upp sig i horisonten: svexit eller EMU”, skriver Viktor Munkhammar.

27 maj
Läs mer om EU:s framtid
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Arkivbild: Frank Appel, koncernchef för Deutsce Post DHL.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Kurirjättens chef: Sett botten – världsekonomin hämtar sig

Den ekonomiska botten i coronakrisens spår nåddes redan för två veckor sedan och återhämtningen är nu på gång. Det menar kurirjätten Deutsche Post DHL:s koncernchef Frank Appel. I en intervju med TT säger han att Asien – där hans verksamhet såg ett affärstapp först av alla – nu är inne i en snabb återhämtning. Resten av världen ser ut att följa med, säger han.

– Vi har definitivt sett botten av krisen, och världsekonomin är på väg tillbaka, konstaterar han.

För bolaget självt – som i Sverige har över 4 000 anställda och en omsättning på 10 miljarder kronor – innebär krisen både svårigheter och nya möjligheter. Bland annat ska de varor som tidigare fraktats med passagerarplan nu fraktas på andra sätt, där Appel ser en ingång.

3 tim
WHO-chefen Tedros Adhanom/Peter Eriksson AP/TT
undefined

Peter Eriksson: Fler kan lämna WHO efter USA

Donald Trumps besked att USA bryter med WHO är ”väldigt bekymrande”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) i en intervju med TT.

Eriksson anser att WHO i och med coronapandemin behövs mer än någonsin men att organisationen nu riskerar att drabbas av avhopp från fler länder, något som skulle öka Kina och andra odemokratiska länders inflytande.

Biståndsministern tror också att Trumps beslut främst har med den amerikanska inrikespolitiken att göra.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

3 tim
På lördagen blev 200 i huvudsak tyska anställda de första européerna att släppas in i Kina sedan stängningen för två månader sedan.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första européerna släpps in i Kina

(TT) Två månader efter att ha stängt gränserna börjar Kina lyfta på sina restriktioner för utlänningar. På lördagen blev 200 i huvudsak tyska anställda de första européerna att släppas in i landet sedan stängningen. Ett flygplan från Lufthansa landade kort efter lunchtid på flygplatsen i Tianjin, sydost om Peking.

Gruppen, bestående av personer anställda på tyska företag i Kina samt deras familjer, testades för covid-19 efter landning och kommer få sitta i karantän i två veckor.

Ett andra flygplan väntas avgå från Frankfurt till Shanghai den 3 juni.

På fredagen meddelade även Peking att invånare från Singapore kommer att släppas in i landet i början av juni. Det gäller inledningsvis för sex städer och provinser i Kina.

Det var från Kina och staden Wuhan som coronaviruset först började spridas i slutet av 2019. Efter att ha fått kontroll på spridningen befarade Kina en andra smittovåg av importerade fall från andra länder och stängde därför gränsen i slutet på mars.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Illustrationsbild: Resenär på Arlanda.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Kinas ambassadör vill testa affärsresande på Arlanda

En testinrättning för covid-19-provtagning bör kunna upprättas på Arlanda, så att friska resenärer kan göra affärsresor till Kina. Det förslaget ger Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, i en intervju med SvD Näringsliv.

Om den svenska regeringen nappar på förslaget och omständigheterna tillåter står Kina redo att hjälpa till med utrustning och testpersonal, menar han.

– Kina och Sverige är varandras mycket viktiga handelspartners, säger han till tidningen.

4 tim
Arlanda/Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens hypotes: Tidig smitta från Storbritannien och USA

Folkhälsomyndigheten tror att coronaviruset kom till Sverige från USA och Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hypotesen bygger på undersökningar av virusets gener där man kan se koppling mellan tidiga fall i Sverige och de två länderna.

Trots att det redan var känt att det fanns en samhällsspridning i USA och Storbritannien testades inte resenärer därifrån tidigt i mars.

– Vi gick ju väldigt mycket på den information vi fick från WHO och ECDC i det läget, och vi får i efterhand titta på vad var det för tecken som kom, och hur tydliga de var, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

4 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).  TT
undefined

Danmark öppnar för att öppna gränsen mot Skåne

Danmark öppnar för en regional lösning där gränsen kan öppnas för Öresundsregionen, rapporterar SVT Skåne.

– Vi är trots allt Nordens största arbetsmarknadsregion, så jag hoppas att våra regeringar hittar en snabb lösning på detta, säger kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Jammeh Stjernfeldt (S).

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Region Skåne, säger till Sydsvenskan att regionen kommer ta kontakt med den danska regeringen för att försöka hitta en lösning.

Idag 04:19
Läs mer om Coronaviruset
Privata rymdkapplöpningen

Space X raketprototyp exploderade efter motortest

Elon Musks rymdbolag Space X råkade ut för ett missöde under ett motortest på fredagen, då bolagets raketprototyp Starship började brinna, rapporterar CNBC.

Testet gjordes vid bolagets utvecklingsanläggning i Texas. Enligt CNBC såg det till en början ut att vara ett lyckat test, men efter några minuter exploderade prototypen och fattade eld.

Ambitionen är att Starship-farkosten ska användas för att frakta både människor och varor till månen och Mars, och i princip fungera som en kommersiell flyglinje.

Under lördagskvällen svensk tid ska Space X även göra ett nytt försök med att skjuta upp Nasa-astronauter till den internationella rymdstationen, ISS. Uppskjutningen skulle ha skett tidigare i veckan, men ställdes in i sista stund på grund av dåliga väderförhållanden.

Idag 06:29
Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley på plats inför uppskjutningen tidigare i veckan – som ställdes in. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt rymdförsök till kvällen – vädret fortsatt ostadigt

Space X ska i kväll klockan 21.22 svensk tid göra ett nytt försök att skjuta upp Nasa-astronauter till den internationella rymdstationen, ISS, från Kennedy Space Center.

Uppskjutningen skulle ha skett tidigare i veckan, men ställdes in i sista stund på grund av dåliga väderförhållanden. Även kvällens uppskjutning hotas av dåligt väder och ett nytt försök görs i så fall under söndagen.

Händelsen har beskrivits som historisk eftersom det är första gången sedan 2011 som en bemannad rymdfärd utgår från amerikansk mark.

Nasa börjar sända direkt inför uppskjutningen klockan 17 i eftermiddag.

Idag 07:05
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen