Arkivbild: En hamburgare på McDonalds i Kanada med Beyond Meats biff. Moe Doiron / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Beyond Meat stoppades efter rusning

(Direkt) Fejkköttutvecklaren Beyond Meats aktie rusade i den amerikanska börsöppningen på tisdagen efter att bolagets vice ordförande Seth Goldman sagt att det finns planer på att expandera till den fastlandskinesiska marknaden.

Beyond Meat steg med nära 20 procent och handelsstoppades tillfälligt och när aktierna åter bytte ägare dämpades rusningen till 7 procent.

"Vi har inte aviserat något, men vi förväntar oss att hitta på något i den riktningen under året", sade vice Seth Goldman i en intervju från en industrimässa med den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Kina står för omkring 27 procent av all köttkonsumtion i världen, enligt Bloomberg.

Vidare sade Seth Goldman att Beyond Meat, som i nuläget har produktionsfaciliteter i Missouri, USA, avser öppna upp på samtliga kontinenter på lite längre sikt, enligt Xinhua.

Haussen kring Beyond Meats aktie har lagt sig något från en initial rusning på 250 procent från stängningskursen på noteringsdagen. Från IPO-kursen var rusningen nära 1.000 procent, givet att noteringskursen var 25 dollar och högstanoteringen för aktien var över 230 dollar i somras, innan en lång utförslöpa tog vid. Första avslut i aktien gjordes till 46 dollar på noteringsdagen i maj. På tisdagseftermiddagen handlades Beyond Meat kring 127 dollar.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ebba Busch Thor (M) och Jonas Sjöstedt (V) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens budget

M, KD och V överens: Redo att köra över regeringen

M, KD och V är överens om att lägga en tilläggsbudget där de satsar 7,5 miljarder kronor på välfärden, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Den svenska välfärden är satt under hård press och det behövs nu ett omedelbart tillskott av ytterligare resurser. Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har därför kommit överens om en extra ändringsbudget för att stärka den svenska välfärden”, skriver partiet.

Partierna flaggade redan i samband med partidebatten i riksdagen förra veckan för att de kunde köra över regeringen. Därefter meddelade regeringen och samarbetspartierna C och L den satsning de vill se på välfärden – som oppositionspartierna nu trumfar med 2,5 miljarder.

17 min
Andreas Wallström och Magdalena Andersson. Swedbank, TT
undefined

Chefsekonom: Stödet räcker inte – landar i lågkonjunktur

Det är bra att regeringen skjuter till mer pengar till kommunerna, men summan är alldeles för liten, enligt Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström.

Han säger till SvD Näringsliv att kommunernas kostnadsökningar kopplade till invandring och en åldrande befolkning är exceptionellt stora.

– Möter man inte det med ökade statsbidrag kommer det att bli nedskärningar av personal, och då kommer vi förmodligen att landa i en lågkonjunktur, säger Wallström.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker däremot att regeringens extramiljarder räcker som ett första steg, och beskriver det som en effektiv åtgärd när konjunkturen nu viker.

Igår 17:42
Oscar Sjöstedt till vänster.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD är redo att rösta för en budget från M, KD och V

Sverigedemokraterna är berett att rösta ja till en extrabudget från övriga oppositionspartier – utan att själva ha varit med och förhandlat den. Det säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TT.

Han medger också att han inte har någon uppfattning om hur förhandlingarna mellan M, KD och V går. En ja-röst från SD skulle kräva att förslagen är fullt finansierade, säger Sjöstedt.

– Det skulle kännas mer seriöst.

Igår 17:02
Läs mer om Regeringens budget
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson-cheferna frias för mutbrott i Grekland

Alla åtta svenskar som stått inför rätta i Grekland åtalade för mutbrott och penningtvätt har nu friats. Det rapporterar DN.

Bland de åtalade fanns bland andra den förre Ericsson-vd:n Kurt Hellström.

– Jag har just fått domen i min hand, alla de åtta svenskarna blir frikända, säger advokat Hans Strandberg till DN.

Korruptionsmisstankarna avslöjades av Ekot 2014 och gäller en affär i slutet av 1990-talet när Ericsson sålde ett radarsystem till den grekiska militären.

Den grekiska lagstiftningen nyligen ändrats, vilket gör att man inte kan fällas för mutbrott som skett för över fem år sedan, rapporterar Ekot.

4 tim
undefined

Trump hyllar Ericsson: ”Gjort ett fantastiskt jobb med 5G”

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog, enligt en video som Fox Business publicerat.

– Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G. Vi arbetar med företaget och öppnar upp vårt spektrum, sa presidenten.

Trump sa även att USA låg efter i 5G-utbyggnaden när han tillträdde som president, men att de nu börjar komma ikapp – tack vare Ericsson.

– Grattis, fantastiskt företag, sa Trump riktad till Ekholm.

Det svenska telekombolagets aktie vände upp i New York på nyheten.

Igår 19:12
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Stockholmsbörsen i dag

Börsen vänder till minus – klart rapportfall för Essity

Inledande uppgångar har vänt till tydliga minus på Stockholmsbörsen. Vid 12.20 går de svenska indexen mot strömmen i Europa där storbörserna överlag håller sig kring nollan.
• OMXSPI: –0,5 procent
• OMXS30: –0,6 procent
Rapportsäsongen har försiktigt trummat igång och hygienjätten Essity släppte under morgonen siffror som var något bättre än förväntat. Den föreslagna utdelningshöjningen för helåret var helt i linje med förhandstipsen. Bolaget varnar samtidigt för prispress inom området ”consumer tissue” under 2020 och börsen är inte nöjd – aktien noteras 4,5 procent lägre.

Stillfront rusar 17 procent efter jätteköpet av ett amerikanskt bolag.

Pressade Moberg Pharma tror sig ha hittat en lösning på den dåliga verkan för MOB-015, där en misslyckad studie fick aktien att falla handlöst i december. Aktien rekylerar upp 30 procent men har fortfarande långt kvar till nivån innan raset.

Nilörngruppen vinstvarnar då fjärde kvartalet enligt bolaget var än mer utmanande än förväntat. Aktien faller 17 procent.

3 tim
undefined

Moberg Pharma rusar på experternas utlåtande

Moberg Pharmas aktie rasade på börsen efter fas 3-studien av Mob-015 presenteras i början av december.

Marknaden tog fasta på att den höga mykologiska läkningen inte resulterade i en hög fullständig läkning, men nu har bolaget låtit experter titta på resultaten ”för att förstå orsakerna till det motsägelsefulla utfallet”.

Analysen som skett av tillgängliga kliniska data bekräftar studiens validitet samt ökar förståelsen för resultaten, skriver Moberg Pharma i et pressmeddelande.

– Vi är mycket tacksamma för experternas grundliga analys som inte bara gav förståelse för orsakerna till fas 3-resultaten, utan även stärker vår övertygelse om att Mob-015 har potential att bli den framtida marknadsledaren inom nagelsvamp, säger vd Anna Ljung i en kommentar.

Aktien rusar nära 40 procent i börsöppningen på onsdagen.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Börsåret 2020

Analytiker spår revansch för sjuk- och hälsovårdsaktier

Sjuk- och hälsovårdssektorn kan få en revansch på börsen i år, spår flera analytiker som DI talat med.

Stockholmsbörsens sjuk- och hälsovårdsindex steg med 22 procent i fjol, att jämföra med 30 procent för börsen som helhet. Ett skäl anses vara den starka utvecklingen året dessförinnan, vilket gav sektorn relativt höga värderingar. Men 2020 verkar alla stjärnor stå rätt igen.

– Sektorn har goda möjligheter att slå börsen i år, säger Johan Unnérus, analytiker på Pareto Securities till DI.

Unnérus pekar bland annat på en hög innovationstakt och stöd från en sjukvårdssatsning i Kina.

4 min
Nouriel Roubini. Arkivbild. TT
undefined

Dr Dooms investeringstips: ”Jag småduttar inte”

Nouriel ”Dr Doom” Roubini spår att USA:s konflikt med Iran utökas och att det leder till en sättning för amerikanska aktier och uppgångar för olje- och guldpriserna. För Placera berättar han om sina egna investeringar.

Roubini satsar 100 procent på globala aktiefonder, förutom när han ser en stor risk för en kommande recession. Då säljer han alla aktiefonder.

– Jag går från 100 procent till noll och vice versa. Jag håller inte på och småduttar, säger Roubini till Placera.

Roubini är ”ingen daytrader” och då är det bättre att köpa indexfonder. Att han inte är mer aktiv på finansmarknaderna beror på att han är ekonom på heltid och att han anser att även investeringar är ett heltidsjobb.

– De två sakerna går inte att kombinera, säger han till Placera.

20 jan
Läs mer om Börsåret 2020
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Moberg Pharma siktar fortsatt på godkännande i USA

Moberg Pharma siktar fortsatt på att läkemedelskandidaten Mob-015 ska få ett godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten vid behandling av nagelsvamp.

Godkännandet kommer att vara beroende av resultaten från den europeiska studien som väntas under det andra kvartalet. Den europeiska datan styr tidsplanen, enligt Moberg Pharmas vd Anna Ljung.

– Förutsatt att den också är positiv är tidsplanen oförändrad, säger hon till Direkt.

Hon säger även att bolaget sannolikt förr eller senare kommer att vilja göra en ny studie med förkortad behandlingstid, eftersom man fått tydliga indikationer på att den kortare behandlingstiden faktiskt kan ge bättre effekt.

1 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter