Michael Bloomberg på ett väljarmöte. Go Nakamura / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet 2020

Bloomberg lovar sälja sitt företag om han blir president

Amerikanska presidentkandidaten Michael Bloomberg kommer att sälja sitt stora medieföretag – som bär hans namn – om han blir vald till president uppgav hans kampanj på tisdagen amerikansk tid, rapporterar amerikanska medier.

”Det kommer inte att finnas någon förvirring kring linjen mellan hans offentliga uppdrag och hans privata vinster”, säger kampanjrådgivaren Tim O´Brien till CNN.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Bandet hos Volkswagen, här dock i en amerikansk fabrik. Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Volkswagen vill öppna fabriker om två veckor: ”Får lära oss leva med viruset”

Om två veckor vill Volkswagen dra igång sin verksamhet igen, säger VW:s marknadschef Jürgen Stackmann till Dagens industri. Han anser att Europa behöver en kickstart och att man måste hitta ett sätt att leva med coronaviruset.

– Det är en stark signal till samhället [...] Om det visar sig inte gå får vi omvärdera situationen, men vi jobbar mot det nu, säger han till DI.

Volkswagen planerar för en återstart 19-20 april och ser över hur man kan tillämpa social distans.

2 tim
Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolag sliter för ordrar på utrustning –”jagar nattetid”

Svenska bolag sliter nu för att få tag på skyddsutrustning som den svenska vården kan använda mot det nya coronaviruset, rapporterar Sveriges Radio. Enligt Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden i Peking, är läget så pressat att utrustning säljer slut på timmar.

– Vi jobbar i den kinesiska tidszonen så vi kan jaga för de svenska organisationerna och bolagen medan det är natt i Sverige, säger han till SR.

Abeleen säger att de svenska bolagen sedan, när Sverige vaknat, snabbt måste slutföra affärerna eftersom ordrarna annars förloras på ett dygn.

3 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Altor-bolag höjer priset på handsprit med 900 procent

En leverantör till den svenska staten när det gäller hygien- och städprodukter har gjort ”extrema prishöjningar” sedan coronakrisen slog till, skriver DN. Bland annat har priset på en flaska med 600 milliliter handsprit höjts med drygt 900 procent.

Företaget Procurator Sverige hävdar ”force majeure” mot ramavtalen på grund av den dramatiskt förändrade efterfrågan. Olof Molander vid SKL Kommentus inköpscentral säger till tidningen att leverantörerna inte är några ”lycksökare”.

– Leverantörerna jobbar dag och natt för att lösa dessa behov. Det tycker jag är viktigt att framhålla.

Idag 10:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Oljeraset
Trump har sagt sig vilja medla mellan Ryssland och Saudiarabien. På bild Vladimir Putin och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Oljeraset

Kudlow: USA:s oljejättar tvingas inte kapa produktion

Donald Trump kommer inte att tvinga amerikanska oljejättar att minska sin produktion, säger Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, rapporterar Reuters. Uttalandet kommer inför att Trump på fredagen träffar ledare för flera oljeföretag, och inför att Trump sagt sig vilja medla i priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien.

Samtidigt sa Kudlow att det är sunt förnuft att minska produktionen och att han tror att bolagen inser det.

25 min
Equinors rigg vid oljefältet Johan Svedrup. CARINA JOHANSEN / NTB Scanpix
undefined

Equinor-vd förbereder sig på ett oljepris under 20 dollar

Equinors vd Eldar Sætre förbereder verksamheten för ett oljepris under 20 dollar, säger han i en intervju med E24. Han säger samtidigt att han tror att ett sådant scenario skulle bli kortvarigt.

– Det är en extrem situation. Vi känner av kraften av det här dramatiska fallet, säger han.

Eldar Sætre menar att efterfrågan nu är mycket låg, samtidigt som länderna i Opec+ fortfarande inte har lyckats enas om produktionsrestriktioner. Equinor har ställt in utdelningen och gjort flera besparingar, men samtidigt menar vd:n att investeringar mot mer förnybar teknik måste fortgå.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Börsen internationellt

Rasen på Wall Street tilltar – Tesla mot strömmen

Wall Street öppnade ner, vände upp för att sedan ta sats neråt igen. Veckans sista handelsdag ser ut att bli volatil. Vid strax efter 21.20 har rasen tilltagit och ledande index står som följer:

 • S&P 500: -1,9 procent
 • Nasdaq: -2,0 procent
 • Dow Jones: -1,8 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror, som pressar Wall Street. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt senaste statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000.

Börserna pressades också att det kom nya siffror över dödstal i New York, som visade att antalet döda dubblerats på tre dygn.

– Vi kan inte se ljuset framför oss, säger Brian Nick, investeringsstrateg på Nuveen till CNBC.

Samtidigt hoppas investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsätter upp då det finns indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusar Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien är upp 6 procent.

2 tim
Illustrationsbild. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels minus när Asiens börser avslutade veckan

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 08:32
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset H&M / Delår
H&M:s vd Helena Helmersson TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset H&M / Delår

Helena Helmersson: Fler anställda kan lämna H&M

Klädjätten H&M har masspermitterat, samt sagt upp konsulter och temporärt anställda. I en intervju med SvD Näringsliv öppnar H&M:s vd Helena Helmersson för att hon är redo att fatta tuffa beslut och att fler kan lämna bolaget.

– När efterfrågan går ned måste vi hantera kostnader. Vi kan inte utesluta uppsägningar. Men hur vi agerar nu är nyckeln till att vi går starka ur detta, säger hon.

Den förra månaden sjönk försäljningen med 46 procent, men H&M presenterar ändå en stark rapport. De stora effekterna från corona kommer nästa kvartal.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till Dagens Nyheter.

5 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i andra kvartalet

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

Idag 05:59
Helena Helmersson, vd på H&M.
undefined

”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke”

Hennes & Mauritz rapport för det första kvartalet blev också Helena Helmerssons första som bolagets nya vd.

Det blev ett tufft kvartal som i spåren av coronavirusutbrottet tvingat klädjätten att stänga butiker över hela världen vilket i sin tur lett till kraftiga försäljningsras. Försäljningen i mars sjönk med 46 procent.

”Situationen vi befinner oss i saknar motstycke. Påfrestningarna på människor, våra samhällen och såklart också på oss som företag är oerhört stora. Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch”, skriver hon i en kommentar i rapporten.

Idag 06:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Idag 12:00
Emmanuel Macron besöker ett fältsjukhus i Mulhouse den 25 mars. Mathieu Cugnot / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Frankrike har beslagtagit masker från svenskt företag

Flera miljoner ansiktsmasker som tillhör det svenska företaget Mölnlycke Health Care har fastnat i Frankrike, rapporterar flera medier.

Enligt SvD, som hänvisar till franska L’Express, beslagtog Frankrike fyra miljoner ansiktsmasker som företaget importerat från Kina med tanken att distribuera dem vidare till Spanien och Italien. Detta skedde den 5 mars.

Frankrike har infört ett exportförbud på masker och enligt SvD har den svenska regeringen kallats in för att försöka lösa tvisten.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlycke Health Cares vd Richard Twomey till Ekot.

Idag 05:53
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen under nollan – H&M vände till rött

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagen. Vid stängning var indexen:
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,6%
Dagens stora börshändelse var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men stängde på minus 1 procent

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

På fredagsmorgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt under fredagen.

4 tim
undefined

Kindred flaggade för ökat spelöverskott – aktien rusar

Speloperatören Kindreds aktie rusade 6,5 procent på Stockholmsbörsen på fredagen.

På torsdagskvällen meddelade bolaget att spelöverskottet för det första kvartalet preliminärt beräknas uppgå till 247–252 miljoner pund, vilket är 10–12 procent högre än motsvarande kvartal föregående år. Däremot varnade man för att bruttomarginalen i sportboken kommer att pressas av det faktum att många sportevenemang har ställts in till följd av coronautbrottet.

Erik Penser Bank skriver i en analys att Kindred har lyckats navigera de inställda evenemangen på ett bra sätt. Om bolaget lyckas begränsa tappet i det dagliga spelöverskottet till dagens 10 procent är det ett styrketecken, menar man.

Idag 10:16
undefined

Oncology Ventures aktie sätts upp på observationslista

First North-noterade Oncology Venture har satts upp på Nasdaq Nordics observationslista, skriver Direkt och hänvisar till ett börsmeddelande.

Bakgrunden är ett pressmeddelande som Oncology Venture publicerade den 31 mars där man informerade om ett konvertibelprogram på 100 miljoner kronor.

Enligt Direkt kan en aktie observationslistas om det bland annat ”föreligger betydande osäkerhet kring företagets finansiella position”.

Idag 08:03
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Samhällseffekterna
Riksdagshuset. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Regeringen vill kunna agera snabbare – begär mer makt

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Syftet är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

37 min
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

4 tim
Ann Linde. TT
undefined

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Trumps USA
Yuki Iwamura / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Trumps USA

10 000 småbolag sökte krislån första timmen

Bank of America var den första banken att öppna upp för småbolag att ansöka om det federalt säkrade krislån som ingår i USA:s jättepaket mot coronaeffekterna. Under första timmen kom det in 10 000 ansökningar, skriver Reuters som intervjuat vd Brian Moynihan.

Flera amerikanska banker har tidigare i veckan sagt att de gör allt det kan för att få krislånen på plats. J&P Morgan Chase har flaggat för att det kanske inte kommer bli klart i dag, som är första dagen för att söka.

4 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

5 tim
Trumps golfanläggning i Florida. TT
undefined

Trumps bolag ber om att få skjuta upp betalningar

Donald Trumps familjeföretag ber om att få skjuta upp betalningar till sin långivare Deutsche Bank i coronakrisens spår. Det rapporterar New York Times.

Enligt källor och dokument som tidningen tagit del av ska Trump Organization – ett konglomerat med bolag som startats av presidenten och tagits över av hans son Eric Trump – i slutet av mars ha bett om att få senarelägga betalningsdatum.

Trumps hotell och golfanläggningar tillhör de många affärsverksamheter som plågas ekonomiskt av den omfattande nedstängningen av landet.

Idag 05:01
Läs mer om Coronaviruset