Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslagen om flytträtten

Bolund: Har beslut om att införa en flytträtt i praktiken

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är redo att backa förslaget om fri flytträtt för pensionssparande – om regeringen lovar att ytterligare stärka flytträtten. Partierna kräver ett nytt lagförslag med ett antal förändringar, vilka preciserades i en debattartikel tidigare i veckan.

– Nu har vi ett beslut om att införa en flytträtt i praktiken, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SvD och fortsätter:

– Det är bra att vi i ganska bred samsyn kan titta på andra förändringar som kan förstärka regelverket framöver.

Frågan om flytträtt rör de avgifter, ofta räknade i procent, som krävts av de som velat flytta sitt pensionssparande – vilket i praktiken skapat en inlåsningseffekt.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Stockholmsbörsen i dag

Nytt kraftigt börsras i Stockholm: ”Total härdsmälta”

Stockholmsbörsens ledande index rasar på nytt i fredagens öppning.
• OMXSPI: –3,9 procent
• OMXS30: –3,5 procent
Hela OMXS30 står på kraftiga minus. Från den senaste toppen som nåddes så sent som 19 februari har indexen nu tappat en bra bit över 10 procent. Även på Europas storbörser är fallen djupa på fredagsmorgonen.

”Total härdsmälta”, skrev daytradern Ekka Lundin innan öppningen.

New York-börserna kollapsade under sista timmen i gårdagens handel och breda S&P 500 stängde på minus 4,4 procent – den största dagsnedgången för indexet sedan augusti 2011. Någon uppåtrekyl antyds inte från USA, tvärtom. Nattens terminshandel indikerar i stället nya nedgångar.

Texten uppdateras.

2 min
undefined

Analyser: Paniken sprider sig – räddaren i nöden dröjer

Stockholmsbörsen har ”packat ihop fullständigt” den senaste veckan, skriver Aktiespararnas analytikerduo Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg i en portföljuppdatering.

De lägger till att det börsmässiga nirvanat som rått nu ser ut att vara över och att ”paniken sprider sig snabbt”.

”Med handen på hjärtat såg vi inte denna börskrasch komma”, skriver de.

Det värsta marknaden vet är osäkerhet – och sådan finns det gott om just nu, skriver DN:s Hans Strandberg.

Felicia Åkerman skriver i DI att världens centralbanker gör rätt i att avvakta innan de har ekonomiska data som visar hur coronaviruset faktiskt slår mot ekonomin.

”Finansmarknaderna, som har vant sig vid att penningpolitiken rider in som en räddare i nöden när det blåser snålt, får kanske vänta ett tag till innan Fed kommer till undsättning”, skriver hon.

Coronavirsuet lär inte skapa en global lågkonjunktur, menar Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist.

”Får däremot viruset fäste i USA och spridningen sker utom kontroll så är det dags att minska aktieinvesteringarna betydligt mer drastiskt”, skriver han i en gästkrönika för Privata Affärer.

3 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson-bolaget halverar utdelningen efter konkursen

Trots att det är inskrivet i Pegroco Invests bolagsordning att den First North-noterade preferensaktien ska ha företräde till en utdelning på 9,50 kronor per år föreslår styrelsen en halvering till 4,76 kronor.

Konkursen i portföljbolaget Flexenclosure anges som skäl. Samtidigt skriver styrelsen att det hade gått att hålla kvar i utdelningen men att de vill ”bibehålla en tillfredställande likviditet”.

Flexenclosure var tidigare det tyngsta innehavet för Pegroco. Göran Persson var ordförande i Pegroco innan han bytte till Swedbank. Beslutet om rekonstruktion i Flexenclosure togs bara två dagar innan det blev offentligt att Persson tackat ja till att bli ordförande i Swedbank.

1 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Chefsstrateg: Ett nytt blodbad – vad kan rädda börserna nu?

Coronaviruset kan komma att ”skapa enorma störningar i ekonomin” och göra så att flera miljoner människor inte kan gå till sitt jobb, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus i ett marknadsbrev.

Han frågar sig också vad som ska kunna rädda börserna just nu.

”Undertecknad kan bara hitta ett rimligt svar på den frågan och det är centralbankerna, eller mer specifikt Fed”, skriver SEB-strategen och konstaterar att gårdagen blev ännu ett blodbad för världens börser.

24 min
Bild från New York i går. Craig Ruttle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historien visar att börserna hämtar sig efter fyra månader

Börsras likt det pågående har inträffat 26 gånger sedan andra världskriget. I snitt har det tagit fyra månader för marknaden att återhämta sig, rapporterar CNBC. Nyhetskanalen har kollat på alla korrigeringar, tapp på 10 procent från toppen, som Wall Streets breda index S&P-500 varit med om.

Men om fyramånaderslöftet ska inträffa måste fallet upphöra. Om börsen fortsätter att rasa kan den gå in i en björnmarknad, ett tapp på över 20 procent. Det har inträffat tolv gånger sedan andra världskriget – och sådana djupdykningar har i snitt tagit två år att återhämta sig från.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FT: Den snabbaste korrigeringen sedan juli 1933

Wall Streets breda index S&P-500 noterade sin snabbaste korrigering, det vill säga ett tapp på 10 procent från toppen, sedan ”Den stora depressionen”. Det visar beräkningar från Financial Times.

Indexet stängde på minus 4,4 procent vilket är det enskilda största fallet sedan 2011. Men på sex dagar har S&P rasat över 10 procent – i juli 1933 var fallet 13,3 procent under två dagar.

Framför allt är det virusoro som lett till de snabba börsfallen.

Igår 23:04
Läs mer om Börsåret 2020
Sparekonomerna Frida Bratt och Johanna Kull, Nordnet och Avanza.
Reaktioner på coronautbrottet

Svenskarna storsäljer aktier – dumpar H&M och Ericsson

Mitt under det pågående coronaraset på Stockholmsbörsen har sparare varit väldigt aktiva i sin handel. De har satsat på defensiva aktier som Axfood och Ica – men sålt av sitt innehav i Kinaexponerade H&M, enligt ny statistik från Nordnet.

Bankens sparekonom Frida Bratt tar upp det faktum att Kina är H&M:s femte största marknad.

– Oron är stor för hur stora störningarna i H&M, men framför allt också i våra stora svenska verkstadsbolag, verkligen blir. Risken är att vi får se vinstvarningar på löpande band framöver, säger Bratt.

Färsk månadsstatistik från Avanza visar att deras kunder slagit nya rekord nästan dagligen när det kommer till aktieaffärer. Nätbankens kunder gör fler köp – men försäljningarna är större sett till volym, påpekar sparekonomen Johanna Kull.

– Spararna drar nu ned på risken och gör de största nettoförsäljningarna på flera år, säger Kull.

1 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens aktier mot sämsta veckan sedan finanskrisen: ”Värre än handelskriget”

Investerare överger riskfyllda tillgångar på grund av rädsla att det nya coronaviruset kan utvecklas till en pandemi – och utlösa en global recession, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån lägger också till att MSCI:s breda index över världens aktier fortsätter backa på fredagen och nu är ner 9,3 procent den här veckan. Indexet är därmed på väg mot värsta veckan sedan november 2008 då det föll 9,8 procent.

Tomoaki Shishido, senior ekonom på Nomura Securities, säger att virusutbrottet slår mot världsekonomin.

– Det är rättvist att säga att påverkan från coronaviruset kommer bli mycket större än handelskriget mellan USA och Kina, säger ekonomen till Reuters.

4 tim
undefined

Facebook ställer in sin konferens F8 efter virus-oro

Facebook har meddelat att man kommer att ställa in årets upplaga av sin utvecklarkonferens F8 till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Det rapporterar Reuters.

Den årligen återkommande konferensen skulle i år ha hållits i San Jose i Kalifornien mellan den 5 och 6 maj. Vid förra årets upplaga av F8 deltog 5 000 personer från hela världen.

Microsoft anordnar en liknande konferens lite senare i maj, men än så länge har man inte kommit med några signaler om att den skulle vara på väg att ställas in.

3 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Flygplan från Iran Air / Kvinna med skyddsmask i Teheran. Wikimedia/TT
Nya coronaviruset

Myndighet: Ingen anledning att stoppa flygen till Iran

Direktflygen mellan Sverige och Iran fortsätter att gå som vanligt – trots att Folkhälsomyndigheten ser utbrottet i Iran som det mest oroande, skriver Aftonbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns någon anledning att stoppa resor mellan länderna.

I nuläget är det viktigare att informera om riskerna och om vikten att höra av sig till svensk sjukvård om man upplever symtom. Han utesluter dock inte att det i framtiden kan bli ett stopp för flygresor till Iran.

– Men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden.

34 min
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Industrin varnar för stora problem inför ministermötet

Det nya coronavirusets spridning kan leda till stora varsel och omfattande permitteringar – ett typexempel på varför ett avtal om korttidsarbete behövs, säger Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnwall till TT.

Kinnwall ska i dag träffa näringsminister Ibrahim Baylan och utrikeshandelsminister Anna Hallberg för att diskutera åtgärder om virusspridningen förvärras. Avtalet om korttidsarbete, som har fått tummen upp av politiken, facken och arbetsgivarna, handlar om att staten går in med stödpengar för att undvika uppsägningar i kristider.

– Vi kan redan nu höra om företag som har fått problem med leveranskedjor. Om det här pågår ett tag kommer det att innebära betydande problem, säger Kinnwall.

2 tim
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

Igår 18:35
Läs mer om Nya coronaviruset
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Atlas Copco köper upp bolag i USA: ”Starkt renommé”

Atlas Copco förvärvar det amerikanska bolaget Dekker Vacuum Technologies, enligt ett pressmeddelande.

Det uppköpta företaget är en leverantör av vakuumutrustning och servicelösningar för industriapplikationer. Det har runt 70 anställda och omsatte 217 miljoner kronor i fjol.

– Företaget har ett starkt renommé av att leverera till flera olika industriella marknader i Nordamerika, säger Geert Follens, Atlas Copcos chef för affärsområdet vakuumteknik.

Det framgår inte hur mycket köpet kostar.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hexagon förvärvar Romax Technology

Mätteknikbolaget Hexagon förvärvar Romax Technology som beskrivs som en av de främsta leverantörerna av mjukvara inom datorstödd konstruktion för design och simulering av elektromekaniska drivsystem.

Romax har cirka 240 anställda med fler än 250 kunder inom bil-, flyg-, vindkrafts-, och järnvägsindustrin.

Under 2019 var omsättningen 27 miljoner euro. Hexagon uppger i sitt pressmeddelande att förvärvet är föremål för sedvanliga myndighetsgodkännanden.

15 min
Läs mer om Dagens bolagsnyheter