Illustrationsbilder. TT
Matindustrins omställning

Bönder rasar mot Oatly: ”Vill inte leverera till dem”

Havremjölksföretaget Oatlys senaste kampanj ”Spola mjölken” har fått flera lantbrukare att ilskna till, skriver TT. Spannmålsbonden Katarina Forsberg säger till nyhetsbyrån att hon inte har någon lust att leverera havre till företaget.

– Framför allt är det tråkigt med en marknadsföring som sänker vanlig mjölk i stället för att lyfta fram vad som är bra med sin egen produkt, säger hon.

Hon får medhåll av bonden Lars-Johan Merin som säger att han tycker att kampanjen är ”oschyst”.

DN rapporterar att flera anmälningar om kampanjen har kommit in till Konsumentverket.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Supermakternas kamp
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Supermakternas kamp

Kina öppnar för amerikanska flygbolag efter USA:s hämnd

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

31 min
Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: USA förbjuder kinesiska passagerarplan

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, skriver CNBC.

Det amerikanska beslutet påverkar de kinesiska flygbolagen Air China, China Eastern, China Southern och Xiamen.

Tvisten hänger ihop med Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin. Amerikanska flygbolaget Delta har tidigare stöttat amerikanska regeringens åtgärder, enligt Reuters.

Igår 19:14
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

Igår 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

11 min
Illustrationsbilder, förskola och kassapersonal. TT
undefined

Stockholm inleder testning av samhällsviktiga yrken

Nu startar provtagningen av nyckelpersoner inom samhällsviktiga verksamheter som har symptom på covid-19, skriver Region Stockholm i ett utskick.

Exempel på prioriterade verksamheter är el och fjärrvärme, barnomsorg och skola, vatten och avlopp, transport, larmcentraler, kriminalvård, post och livsmedel, skriver Mitti.

Regionens chefläkare Elda Sparrelid uppmanar i utskicket alla inom gruppen som är hemma med symptom att påminna sina chefer om att beställa testning.

– Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

Igår 08:51
Läs mer om Coronaviruset
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tar en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid 05.10-tiden är utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: –0,2 %
• Kospi: +/- 0 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

1 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing rusade när optimismen fortsatte på Wall Street

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
Polisvåldet i USA

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

14 min
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

Igår 15:09
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Smittspridningen
Anna Ekström (S). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Ekström: Aldrig ”särskilt nära” att skolorna stängdes

Det var aldrig ”särskilt nära” att regeringen stängde grundskolorna i våras, men det var inget lätt beslut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med DN. Hon har märkt att det fanns en stor förväntan på att så skulle bli.

– I takt med att beskedet kom och var väl motiverat (...) så uppfattar jag att det är en stor majoritet som tycker att det är bra att vi har hållit skolorna öppna, säger hon och betonar att hon lyssnat på experter och Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av få länder i världen som hållit grundskolorna öppna genom pandemin.

25 min
Illustrationsbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: Karantän för alla som reser till Storbritannien

Den brittiske inrikesministern Priti Patel bekräftade i dag att Storbritannien inför två veckors karantän för alla som reser in i landet, skriver brittiska medier. Regeln börjar gälla 8 juni och omfattar alla, både semesterbesökare och britter som återvänder hem efter att ha varit utomlands.

– Åtgärden har stöd i forskningen, allmänheten står bakom den och den kommer att hålla oss säkra, sa Patel.

Igår 16:07
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi borde ha satt in fler åtgärder redan från början”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med Ekot att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början.

Tegnell är delvis självkritisk mot den svenska strategin och säger bland annat att det ”finns förbättringspotential” samt att alltför många har tillåtits dö för tidigt.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Ekot.

Igår 04:27
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på vaccin
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Jakten på vaccin

Astra Zeneca bland Vita husets fem corona-finalister

Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer tillhör de fem läkemedelsbolag som Trump-administrationen utsett till vaccin-finalister. Bolagen kan därmed få tillgång till statliga medel, enligt källor inom Vita huset skriver New York Times.

De tre förstnämnda har redan fått 2,2 miljarder dollar av federala pengar i coronavaccinjakten men ytterligare tillskott kan vänta. Pengarna ska hjälpa till att genomföra kliniska tester och även till att bygga en tillverkningsbas innan det ens står klart vilken av läkemedelsjättarnas vaccin, om ens något, kommer att fungera.

Genom att utse fem toppkandidater hoppas Vita huset att snabbt kunna identifiera vilka som ligger i framkant, för att påskynda en massproduktion av ett coronavaccin, skriver tidningen.

Igår 19:05
Hydroxiklorokintabletter. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny studie: Malariamedicin varken verksam eller farlig

Malariamedicinen hydroxiklorokin tycks inte förhindra att personer som utsätts för det nya coronaviruset ska bli sjuka i covid-19. Det visar en ny studie som flera medier rapporterar om.

Enligt studien var medicinen inte mer effektiv än placebopreparat. Men medicinen hade heller inte några allvarliga bieffekter.

Medicinen som bland annat har förespråkats av Donald Trump har väckt hård debatt. En tidigare studie visade att den rent av kunde vara farlig, men den studien har senare visat sig ha flera brister.

– Jag tror inte att någon sida, varken de som säger att medicinen fungerar eller de som säger att den är farlig, har rätt, säger David Boulware, en av forskarna bakom nya studien.

Igår 20:24
Läs mer om Coronaviruset
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

DI: Statens godståg blöder ekonomiskt – behöver 2,2 miljarder kronor i tillskott

Godstransportföretaget Green Cargo behöver 2,2 miljarder kronor av den svenska staten för att undvika ekonomisk kris. Detta enligt en hemligstämplad rapport från KPMG som DI har tagit del av.

”Utan kapitaltillskott riskerar bolaget att hamna i kontrollbalansräkning redan under fjärde kvartalet 2020”, skriver KPMG i rapporten till Näringsdepartementet.

På grund av ett negativt rörelseresultat mellan 0,8–1 miljard kronor och en nettoskuld på 1,4 miljarder skulle det kosta skattebetalarna uppemot 2,4 miljarder att sälja Green Cargo, skriver tidningen.

Igår 18:41
Jörgen Durban. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Nya storägare vill röra om i Haldex styrelse

Fordonsunderleverantören Haldex har haft det kämpigt på börsen senaste åren. Sedan ordföranden Jörgen Durban tillträdde 2017 har bolagets aktie rasat närmare 70 procent och nu väntas stora förändringar i styrelsen, skriver DI.

Enligt uppgifter till tidningen arbetar de nya storägarna AMF och AFA med att rekrytera nya medlemmar till bolagets styrelse i samband med årsstämman den 23 juni.

Jörgen Durban säger till DI att han står till förfogande för omval av ordförandeposten.

– Börjar man jobba med ett bolag så fortsätter man till jobbet är klart eller till det att någon säger att det är dags att sluta.

Igår 17:15
undefined

Immunovia gör riktad nyemission – ska ta in halv miljard

(Direkt) Diagnostestbolaget Immunovia avser genomföra en riktad nyemission om cirka 15 procent av kapitalet, med möjlighet att utöka nyemissionen, genom ett accelererat bookbuilding-förfarande som inleds omedelbart. Likviden avses användas för att tillgodose bolagets investeringar i en accelererad kommersialisering av Immray PanCan-d och för allmänna löpande kostnader i enlighet med Immunovias kommunicerade strategi.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Immunovia har gett Kempen & Co, Danske Bank och Vator Securities i uppdrag att utreda förutsättningarna för den riktade emissionen.

"Under förutsättning att den riktade emissionen ger bolaget en bruttolikvid om cirka 470 miljoner kronor, bedömer styrelsen för Immunovia att bolagets kassa räcker till tredje kvartalet 2022", heter det i pressmeddelandet.

Immunovia-aktien stängde vid 159:40 kronor på onsdagen. Bolaget har för närvarande i storleksordningen 20 miljoner utestående aktier, varför emissionen planeras omfatta i runda tal 3 miljoner aktier.

Utfallet väntas offentliggöras innan handeln börjar på Nasdaq Stockholm vid 9-tiden på torsdagsmorgonen.

Igår 16:00
Läs mer om Dagens bolagsnyheter