Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / USA-intresset

Börje Ekholm: Huawei ligger inte ens före oss i 5G-racet

Ericsson ligger före konkurrenterna när det kommer till 5G, säger den svenska telekomjättens vd Börje Ekholm till CNBC. Han pekar bland annat på att Ericssons utrustning var den första som användes i Nordamerika och Europa.

Fitch-analytikern Dexter Thillien avfärdar tanken på att Huawei skulle vara marknadens ”enda spelare”.

– Europa kan klara sig utan Huawei, säger han till CNBC och tillägger att USA, Japan och Sydkorea lyckats bygga 5G-nätverk utan utrustning från det kinesiska bolaget.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Efter virusutbrottet: Regeringen kallar till sig bolag

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar en rad svenska företag, däribland Volvo och Scania, till möte för att bedöma vilka effekter coronaviruset kan få på svensk ekonomi, skriver TT.

De svenska företag som bjuds in har särskild exponering mot Kina, skriver nyhetsbyrån. Mötet kommer i spåren av att flera bolag, bland annat Scania och Volvo Cars, varnat för att viruset kan orsaka produktionsstopp.

Näringsministern säger att syftet med mötet är att göra en bedömning av vilka åtgärder som kan krävas.

– Även om det inte är särskilt dramatiskt just nu så är det ändå viktigt för regeringen att ha en nära dialog med företagen och få deras bedömning inför våren och sommaren, säger Baylan till TT.

3 tim
KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit för bilindustrin i Kina: Försäljningen rasar 92 procent

Färska siffror visar att försäljningen av personbilar i Kina störtdyker som en konsekvens av virusutbrottet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till Kinas personbilsförening CPCA. Under första halvan av februari noteras ett försäljningsras på 92 procent.

”Väldigt få återförsäljare hade öppet under de första veckorna av februari och de hade väldigt lite kunder”, enligt CPCA rapporterar CNBC.

Kinas handelsministerium har sagt att de planerar åtgärder för att få fart på konsumtionen.

Idag 07:30
Sun Yilei / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mærsks bild av kaoset: Tomt i hamnarna – går inte att lossa

Coronautbrottet skapar industriellt kaos i Kina vilket får känningar världen över. Danska rederijätten Mærsk larmade under torsdagen för att virusets spridning kommer tynga bolagets resultat, skriver Reuters. Vd Søren Skou beskrev situationen i kinesiska hamnar som minst sagt ansträngd.

– Det finns inte tillräckligt med stuveriarbetare för att flytta containrarna, inte tillräckligt många truckchaufförer för att flytta godset och ingen som kan ta emot det i fabrikerna och lagren.

I USA lamslås delar av tillverkningsindustrin av brist på delar som vanligtvis köps från Kina. Illinoisbaserade Morton Industries är ett exempel. Bolaget jagar just nu en inhemsk leverantör för de verktyg och delar som tidigare importerats och man räknar nu med kostnadsökningar på 30 procent, enligt Reuters.

Igår 19:22
Läs mer om Nya coronaviruset
Anna Breman, vice Riksbankschef Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Elpriserna gäckar Riksbanken: ”Kan bli problematiskt”

Det extremlåga elprisets inverkan på inflationen var ett hett samtalsämne vid det senaste penningpolitiska mötet. Det framgår av Riksbankens protokoll som släpptes på fredagen.

– Den större överraskningen i inflationen rör energipriserna och främst elpriserna, sa vice Riksbankschef Martin Flodén på mötet enligt protokollet.

Energipriserna väntas hålla nere KPIF-inflationen ”ganska påtagligt” de kommande månaderna, sa han vidare.

Andra ledamöter betraktar de nedpressade energipriserna som tillfälliga. Det som dock kan bli problematiskt är om fallande energipriser påverkar inflationsförväntningarna, enligt flera ledamöter bedömning.

5 tim
Nationalekonomen Klas Eklund Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klas Eklund: Inflationen är död – och räntor döende

Riksbanken måste sänka sitt inflationsmål. Det skriver nationalekonomen Klas Eklund i en debattartikel i Dagens Industri efter de svaga inflationssiffrorna.

Han menar att ”inflationen är död och räntorna är döende” i en tid med de lägsta styrräntorna i världshistorien. Eklund lyfter fram gig-ekonomi och digitalisering som faktorer som spelat in – krafter som är ”globala och kraftiga”.

”Om det är något de senaste årens utveckling visar så är det att tvåprocentsmålet är överspelat, och att en politik som strikt riktar in sig på att nå två procent för med sig obehagliga bieffekter”, skriver Eklund.

2 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

Igår 15:31
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Danmarks premiärminister Mette Frederiksen. KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

”Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse”

Det är låga förväntningar när EU åter tagit upp sina förhandlingar efter nattmanglingen.

– Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse, säger Danmarks premiärminister Mette Frederiksen till Reuters.

Nederländerna, Danmark och Österrike och Sverige kräver betydande rabatter på sina EU-avgifter. Och de har ”inte rört sig en tum... så de finns inte så mycket att gå på”, enligt en person med nära insyn till förhandlingarna.

3 tim
Danmarks Mette Frederiksen och hennes svenske motpart Stefan Löfven.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Maratonmöte ska täppa igen brexitgap: ”Kan bli framsteg”

EU-ländernas toppolitiker är samlade i Bryssel för vad SR Ekot beskriver som ett ”maratonmöte” som kan pågå in i helgen, där budgeten för perioden 2021 till 2027 ska avhandlas.

– Jag är övertygad om att vi kan göra framsteg de kommande dagarna, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel enligt radion.

Till förutsättningarna hör ”brexitgapet”, alltså bortfallet av över 80 miljarder euro som det brittiska utträdet medfört. Frankrikes Emmanuel Macron insisterar dock att det inte ska behöva betyda sänkta ambitioner, skriver AFP.

Svenska regeringen motsätter sig liggande förslag eftersom det leder till att EU-avgiften ökar med 14 miljarder kronor om året, enligt egna beräkningar.

– Det är pengar som vi behöver till sjukvården, till skolorna, till pensionerna, till polisen i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Ekot.

Igår 21:35
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Skärmdump Boozt
Kampen om klädköparna

Kundblockeringar nyckeln till Boozt skrällrapport

Att stänga av kunder som returnerar för mycket varor är en av nyckelfaktorerna bakom e-handelsbolaget Boozts succérapport. Det säger bolagets vd Hermann Haraldsson i en intervju med DI-tv.

Totalt har 9 000 kunder blivit blockerade.

– Det är 0,3 procent av alla våra kunder, så de är väldigt få (...) det innebär kostnader för oss, säger Hermann Haraldsson.

Aktien är i skrivande stund upp över 16 procent.

2 tim
Johan Ryding, vd på Sportamore.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sportamores intäkter minskar: ”Utmanande kvartal”

Sportkedjan Sportamores intäkter minskade i det fjärde kvartalet i fjol, jämfört med samma period året före. Bolagets ebit minskade också, enligt fredagsmorgonens bokslutskommuniké.

Sportamores vd Johan Ryding skriver i rapporten att kvartalet var utmanande, präglat av varmt väder och hög kampanjintensitet.

Sett till helåret ökade den totala försäljningen med en tillväxt på 10,5 procent. Det är dock mindre än tillväxten på 25,6 procent under 2018.

Förra veckan lade skohandlaren Footway ett bud på Sportamore som totalt värderar bolaget till cirka 439 miljoner kronor.

Idag 07:18
Läs mer om Kampen om klädköparna
Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen fortsätter ner – Boozt lyfter tvåsiffrigt

Stockholmsbörsen handlas på minus på fredagen, även om nedgångarna är något mer dämpade än precis i öppningen. Vid 12-tiden ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: -0,4%
• OMXSPI: -0,4%
Flera bolag har lämnat kvartalsrapporter under morgonen, bland andra e-handelsbolagen Sportamore och Boozt. Sportamore beskrev fjärde kvartalet 2019 som ett utmanande kvartal och intäkterna minskade. Boozt redovisade i stället ett resultat över förväntan och stod kvar vid sin tillväxtprognos på 15–20 procent för helåret 2020.
Boozt handlas på plus 15,5 i skrivande stund, medan Sportamore handlas i sidled under låg omsättning.

Björn Borg redovisade en minskad vinst och en minskad omsättning i fjolårets sista kvartal och föreslog en minskad utdelning. Aktien är ner runt 8 procent.

Bland andra nyheter har Skanska sålt en kontorsbyggnad i Solna för 3,3 miljarder kronor. Aktien stiger marginellt.

Bland dagens rekar spelbolaget Catena Media fått en köprekommendation medan Elekta fått sänkt riktkurs. Catena Media stiger 8,7 medan Catena Media är upp 1 procent.

Idag 08:03
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag