Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners. Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Bornold: Solen stiger över britterna när brexit blir av

När Storbritannien nu ska lämna EU kan det värsta vara över för landet. Man ska nog vara försiktig med att räkna bort britterna för tidigt, skriver sparekonomen Joakim Bornold för Omni Ekonomi.

Fredag och vaknar upp till ett Storbritannien som än en gång har lagt sin röst. Med en majoritet för Boris Johnson och Tories är resultatet från gårdagens parlamentsval tydligt. Det brittiska folket vill inget annat än att brexit till slut blir av. Det har varit plågsamt att se hur de brittiska politikerna har tagit sig an det så ödesdigra resultatet i omröstningen. Men det har också satt det brittiska näringslivet i en svår sits. Hur ska man förbereda sig? Kommer man att lämna EU och när? Vilka investeringar vågar man sig på?

Ett tydligt exempel är den brittiska bilindustrin där man i ett läge där branschen befinner sig i en minst sagt tuff omställningsperiod till elbilar har fått konkurrera om investeringar med högst oklara spelregler framåt.

Tittar man på industridata från Storbritannien så är det kanske på investeringssidan som brexit-frågan har tyngt mest. Osäkerheten har gjort det näst intill omöjligt att ta vettiga investeringsbeslut och det mesta har lagts på framtiden. Med ett stabilare parlament och en brexit i sikte så kommer allt fler orosmoment att få sina svar. Det brittiska näringslivet har haft gott om tid på sig att förbereda sig och den inte minst för London så viktiga bankbranschen har också lagt ner enorma resurser på att säkerställa en smidig övergång till ett Storbritannien utanför EU.

Det är många som ser en mörk framtid för Storbritannien framför sig men åren som gått efter brexitomröstningen är nog i alla fall för ekonomin de värsta, marknaden hatar osäkerhet och när allt fler frågor får ett svar så vågar man sig också på att höja blicken och se framåt. Det finns förstås stora nackdelar med att lämna EU men det finns också helt klart en hel del fördelar och man ska nog vara försiktig med att räkna bort britterna för tidigt.

Förr gick solen aldrig ner över det brittiska imperiet och de sista åren har man undrat om solen aldrig kommer gå upp igen. Men med gårdagens valresultat och ett brexit som nu ser ut att bli av ser i alla fall jag en svag soluppgång i horisonten.

Joakim Bornold.  Magnus Sandberg

Bakgrund Joakim Bornold
• Sparekonom Söderberg & Partners.
• Började jobba på Söderberg & Partners i december. Har också jobbat på bland annat Nordnet och Nasdaq.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan fredag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen Ericsson
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Ericsson

Börje Ekholm: Regeringen får ta tag i sprängningarna

Det är både allvarligt och illavarslande att det sprängs bomber i svenska bostadsområden, anser Ericssons vd Börje Ekholm enligt TT.

Tidigare i veckan skedde en explosion nära telekomjättens huvudkontor i Kista.

Ekholm säger att han är övertygad om att Sveriges konkurrenskraft minskar av den råare kriminaliteten.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Han säger också:

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö.

13 min
Mellander till höger. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera motvindar för Ericsson: ”Är extremt fast beslutsamma”

Ericssons finanschef Carl Mellander pekar på en rad olika omständigheter som kommer att pressa marginalerna nedåt under 2020.

Lönsamheten är lägre i vad bolaget anser vara strategiska kontrakt, utbyggnaden av 5G i Kina kostar på och höstens förvärv av Kathrein spås pressa marginalen nedåt. Dessutom kommer investeringarna i digitalisering, regelefterlevnad och säkerhet att fortsätta.

Före rapporten spådde analytikerna att Ericsson når en rörelsemarginal på 11,5 procent under 2020. Är det då kanske lite för högt?

– Vi har ju vårt mål på 10 procent eller över. Vi är extremt fast beslutsamma för att nå våra mål, men vi vill ändå tala om de faktorer som vi tror kommer påverka marginalen, säger Mellander som svar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat spår Mellander att underliggande lönsamhetsförbättringar kan fortsätta att kompensera för de negativa effekterna.

3 tim
Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson lyfter vinsten rejält och höjer utdelningen

Ericsson lyfter vinsten i det fjärde kvartalet till drygt 6 miljarder kronor. Det är något lägre än analytikernas förväntningar. Det justerade resultatet kommer in klart lägre än väntat.

Telekomjättens styrelse föreslår samtidigt att utdelningen till aktieägarna ska öka med 50 procent.

Den jämförbara omsättningen ökade med 1 procent, enligt den färska rapporten. Försäljningen minskade i Nordamerika, men det kompenserades av tillväxt i bland annat Mellanöstern och Nordostasien. Den totala omsättningen i kvartalet steg 4 procent jämfört med samma period 2018.

”Våra prestationer under 2019 visar att vi följer planen för att nå våra mål för 2020 och 2022”, skriver vd:n Börje Ekholm i rapporten.

6 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
HONG YOON-GI / AFP
Nya coronaviruset

S&P: Sjukdomen kan slå mot Kinas ekonomiska tillväxt

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s varnar för att om situationen försämras ytterligare med den nya coronasmittan i Kina så kan sjukdomen kapa 1,2 procentenheter av landets tillväxt i år. Detta efter en tillväxt på 6,1 procent i världens andra största ekonomi i fjol, den långsammaste tillväxttakten på 29 år.

Kina har beordrat resebolag att sluta sälja paketresor och kollektivtrafiken i tolv städer har tillfälligt stoppats för att hindra spridningen av det dödliga coronaviruset.

1 tim
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Frankfurt, Paris, och Londonbörserna. Arkivbilder. TT
Dagens börs internationellt

Kraftiga börsuppgångar i hela Europa – virus i fokus

Stockholmsbörsen är inte ensam att lyfta rejält på fredagen. Alla ledande Europabörser stiger på bred front strax före klockan 12. Uppgångarna sker utan större draghjälp från resten av världen.
• Frankfurt (DAX30): +1,3 procent
• London (FTSE100): +1,8 procent
• Paris (CAC40): +1,4 procent
Asienbörserna handlades nämligen utan tendens under natten och morgonen, och efter en torsdagskväll med små rörelser indikerar terminshandeln att New York-börserna öppnar med mer måttliga lyft.

Corona-viruset står fortsatt i fokus. Världshälsoorganisationen WHO har valt att inte utlysa ett globalt nödläge och Société Générales analytiker Kit Juckes säger till FT att tonen i den internationella pressen har ändrats och med det reaktionen från finansmarknaderna.

Paul Donovan, strateg vid UBS, säger till samma tidning att strukturella förändringar i den globala ekonomin har gjort det svårare att tydligt analysera effekten av virusutbrottet i Kina.

– Det kan komma ett ske ytterligare skift mot onlineförsäljning, vilket kan mildra konsumentskadan, säger han.

1 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser inför firandet – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,1 %
• Hongkong: +0,1 %
Utvecklingen kommer medan investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea håller stängt då nyårsfirandet inleds på lördag.

Idag 04:15
Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vände till plus efter lugnande WHO-besked

New York-börserna öppnade nedåt på torsdagen efter blandade delårsrapporter men klättrade till stängning över nollan. Vid dagens slut var utvecklingen:
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,1%
Oron för coronavirusets spridning har legat som en våt filt över marknaderna men WHO:s besked om att det ännu inte är att betrakta som en global kris stärkte humöret

Konsumentvarujätten Procter & Gamble rörde sig svagt ner efter att ha rapporterat en vinst över förväntan men försäljningssiffror under estimaten.

Essity-konkurrenten Kimberly-Clark stängde svagt upp efter en rapport som var i linje med förväntningarna.

Southwest Airlines redovisade ett vinsttapp på 21 procent under det fjärde kvartalet på grund av problemen med Boeing 737 Max. Aktien backade initialt men stängde över 3 procent högre.

Konkurrenten American Airlines steg nästan 6 procent efter en rapport som var i linje med estimaten. Bolaget uppger att 10 000 avgångar ställdes in under kvartalet på grund av 737 Max flygförbud.

Igår 21:00
Läs mer om Dagens börs internationellt
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Kraftigt ras för Ericsson – börsen stiger rejält

Stockholmsbörsen inledde fredagen klart på plus – och fortsatte sedan uppåt. Vid 10-tiden ligger indexen som följer:
• OMXS30: +1,3 %
• OMXSPI: +1,1 %
Uppgången kommer efter två dagar av nedgångar.

Ericssons färska rapport visar att rörelseresultatet lyfte rejält i det fjärde kvartalet och att styrelsen föreslår att utdelningen ska höjas. Men det justerade resultatet kom in 1 miljard lägre än analytikernas förväntningar. Aktien rasar 6,9.

Alla OMXS30-bolag utom just Ericsson handlas på plus. Sandvik och Hexagon stiger mest med uppgångar på 2,8 procent.

Castellum har rapporterat och föreslår en höjd utdelning för 22:a året i rad. Fastighetsbolaget redovisade ett förvaltningsresultat under analytikernas förväntningar. Aktien är ner 0,6 procent.

Öresund föreslår en höjd utdelning i samband med en rapport som visar att investmentbolaget fick storstryk av börsen i fjol. Aktien stiger 2,6 procent.

Kabe rasar drygt 8 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.

Texten uppdateras.

4 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utländska ägandet minskar – för femte kvartalet i rad

Det genomsnittliga utländska ägandet på Stockholmsbörsen minskar för femte kvartalet i rad – och är nu nere på den lägsta nivån sedan början av 2017. Det skriver DI.

I slutet av det fjärde kvartalet uppgick det utländska ägandet i svenska börsbolag till 27,4 procent i snitt.

Två möjliga förklaringar till minskningen är den försvagade kronan och att värderingarna på Stockholmsbörsen dragit iväg jämfört med Europa och USA, enligt DI.

– För utländska investerare är det förmodligen mindre intressant med svenska alternativ om det finns mer lockande värderingar i andra länder, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Igår 21:37
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
undefined

ABG sänker riktkursen för Bonava och Catena Media

Bonava har åkt på en sänkt riktkurs efter att bolaget på torsdagen har redovisat en minskad vinst med över 200 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, jämfört med samma period i fjol. ABG sänker riktkursen för fastighetsutvecklaren till 95 från 105 kronor och upprepar rekommendationen behåll, skriver Direkt. Bonavas aktie rasade drygt 14 procent på Stockholmsbörsen i går.

ABG sänker även riktkursen för Catena Media till 75 kronor från tidigare 92 och upprepar köp.

UBS sänker rekommendationen för Autoliv till neutral från tidigare köp. Storbanken behåller samtidigt riktkursen för bilsäkerhetsföretaget på 84 dollar, motsvarande cirka 800 kronor.

Se övriga aktierekommendationer nedan.

5 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Storbanker: Köp Investor och satsa på snusjätten

Investor har fått dubbla köprekommendationer efter att ha släppt sin rapport för fjärde kvartalet. Både SEB och Nordea sätter köp på investmentbolagets aktie och drar samtidigt upp riktkursen.

Nordea höjer riktkursen från 594 till 600 kronor, enligt Finwire. SEB är mer positiva och sätter riktkursen till 624 kronor. Aktien stängde stängde på 536,40 kronor i går.

Bland övriga rekar märks bland annat att ABG sänker Essity från köp till behåll och att Morgan Stanley höjer Swedish Matchs riktkurs från 540 till 610 kronor. Investmentbanken upprepar rekommendationen övervikt för den svenska snusjätten.

Igår 07:28
Läs mer om Dagens aktierekar
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport
Bild från Ericssons huvudkontor i Kista.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport

Analyser: Krisen är över – men det blir en tung börsdag

Ericsson snubblade på mållinjen och nådde inte målet om att ha en rörelsemarginal på 10 procent, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

”Räkna med att det kan bli en tung börsdag för Ericsson”, skriver Bråse.

Telekomjätten har lämnat den interna krisen bakom sig och levererade en relativt stark rapport för det fjärde kvartalet, skriver Mikael Törnwall för SvD Näringsliv.

Ericsson har nyss fått miljardböter och Törnwall skriver att det alltid väcker kritik när krisande storbolag höjer sin utdelning, vilket Ericsson nu gör.

”Om man hävdar att ett bolag som precis dömts för mutbrott inte ska betala utdelning bör man också ställa sig frågan varför ägarna ska drabbas av att ledningen gjort bort sig”, skriver han.

Ericsson når eller slår de flesta förväntningar som fanns hos analytikerkåren inför Q4-rapporten, skriver Hans Strandberg för DN.

Han tar också upp att Ericsson nu för första gången visar upp en vinst över ett helår sedan Börje Ekholm tog över som vd.

Strandberg skriver också att Ekholm nu har ”papper på att det vänt”.

4 tim
Christer Gardell.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Christer Gardell kan se fram emot 420 miljoner i utdelning

Ericssons styrelse föreslår att utdelningen ska höjas till 1,50 kronor per aktie. Det är klart högre än analytikernas förväntningar.

Om aktieägarna klubbar igenom detta på årsstämman kommer Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital att få en rejäl utdelning. Detsamma gäller för Investor.

Cevian äger 280,7 miljoner b-aktier och ytterligare drygt 339 000 a-aktier, enligt Holdings. Det innebär att han enligt Ericsson-styrelsens förslag kommer få drygt 421 miljoner kronor i utdelning.

Investor äger knappt 124,3 miljoner b-aktier och 115,8 miljoner b-aktier. De förväntas få drygt 360 miljoner i utdelning.

6 tim
Läs mer om Rapportsäsongen