Expertröster Din ekonomi

Bornold: Tråkiga klyschan är nyckeln till börsframgång

Många sparare försöker tajma börsen med misslyckat resultat och förlorad avkastning som följd. Men behåller de bara sina aktier i några år går det bra till slut ändå.

Det är en tråkig klyscha men att sitta still i båten är nyckeln till att lyckas på aktiemarknaden, skriver Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold för Omni Ekonomi.

Så fort det skakar till på börsen så står jag eller någon kollega där i TV och säger samma sak om och om igen, sitt still i båten!

Har du funderat någon gång på varför man skall sitta still, och hur länga ska man sitta där egentligen?

Om vi tittar på de senaste 50 åren på börsen så kan vi konstatera att man har gått plus 99 procent av tiden efter 6 år, trots oljechocker, Lehman-krascher, it-bubblor och greklandsoro. Men det är under förutsättningen att du har suttit still i båten. Om du valt att bara gå in ett år på börsen så varierar utfallet rejält, om du har haft tur har du kunnat få 69 procent, men om du gått fel har du kunnat få en katastrofal avkastning på minus 47 procent. Då blir börsen mer ett kasino eller ett lotteri.
Däremot så har du oavsett hur fel du hamnat i tajmingen i princip fått tillbaka pengarna efter 6 år. Det finns inga garantier när man kommer till aktiemarknaden, men om placeringshorisonten är under 6 år är det sällan värt att gå fullt in i aktiemarknaden utan då behöver man diversifiera och komplettera med räntor och alternativa investeringar för att ta ned risken i sparandet.
Men stämmer det verkligen, kanske du tänker? Vi har ju haft flera stora börskrascher under den här tiden? Om man tittar på MSCI World Index efter de stora krascherna 1980, 1987, 2000 och 2005 så har man med utdelningar inräknat gått på plus redan efter 4 år även om man lyckats köpa på börstoppen.
Att tajma marknaden är svårt, ändå är det många som försöker sig på att göra det trots att nyckeln till att lyckas på börsen är att hålla i sin långsiktiga strategi. En undersökning som Dalbar Research har gjort visar att den genomsnittliga investeraren underpresterade gentemot S&P500 under 2018. Den amerikanska aktiemarknaden backade under 2018 med 4,38 procent men den amerikanske genomsnittsinvesteraren tappade över dubbelt så mycket, 9,42 procent. Mycket av den missade avkastningen kom från misslyckad tajming av marknaden och skulle vi titta på svenska sparare skulle resultatet sannolikt bli detsamma. Därför bör du ha en klar strategi redan när du investerar på börsen – utan en genomtänkt och konsekvent strategi ökar risken för att du istället agerar irrationellt och känslostyrt när det är stökigt på börsen.
Sitt still i båten må vara en tråkig klyscha men den ska inte underskattas. Tvärtom, den är snarare nyckeln till att lyckas på aktiemarknaden.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund Joakim Bornold

• Sparekonom Söderberg & Partners.
• Började jobba på Söderberg & Partners i december. Har också jobbat på bland annat Nordnet och Nasdaq.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan fredag,
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Källor: Dröjer veckor innan produktionen är i full gång

Saudiarabien räknar med att i morgon få igång en tredjedel av det produktionsbortfall på 5,7 miljoner fat olja som helgens drönarattacker orsakade. Det uppger saudiska regeringskällor för Wall Street Journal.

Det är ett steg tillbaka från tidigare förhoppningar om att produktionen skulle kunna återupptas helt från måndag.

Enligt WSJ:s uppgiftslämnare väntas det ta flera veckor innan de skadade anläggningarna är tillbaka i full produktion.

– Det är definitivt värre än vi trodde under de första timmarna efter attacken, säger en saudisk tjänsteman.

Saudiarabien bedömer att de inledningsvis kommer att kunna kompensera för bortfallet så att utbudet på världsmarknaden inte påverkas. Det ska dels ske genom att oljereserverna öppnas upp och dels genom att produktionen på andra anläggningar ökar.

2 tim
Kellyanne Conway. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Vi är beredda att öppna upp våra oljereserver

Trump-administrationen är beredd att använda USA:s oljereserver för att stabilisera det globala utbudet efter attackerna i Saudiarabien. Det säger Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conway, skriver CNBC.

– Vårt energidepartement står redo att öppna upp den strategiska oljereserven om det krävs, säger Conway på söndagen.

Hon betonar också att USA kommer att fortsätta utöva maximala påtryckningar mot Iran. I går gick utrikesminister Mike Pompeo ut och anklagade Iran för att ligga bakom attackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien.

Idag 14:29
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden
Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2019

”Techbolagen är cykliska – en korrektion ofrånkomlig”

Mannen som förvaltade världens största teknikfond under it-bubblan ser framför sig en ny korrektion, skiver CNBC.

Fondförvaltaren Paul Meeks spår att Wall Streets tekniktunga Nasdaq-index kommer att falla 10 procent från dagens nivåer.

– Det är ofrånkomligt, säger han, och pekar på handelskriget och den vikande konjunkturen som de största anledningarna till pessimism.

Enligt Meeks är en stor del av USA:s techbolag djupt inbäddade i försörjningskedjor mellan de två supermakterna. Han menar också att många underskattar hur cykliska techbolagen faktiskt är.

3 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Analyser: Intressant börshöst väntar – humöret är på topp

Aktiemarknaden fick tillbaka sin riskaptit i veckan och struntade i såväl handelskrig som brexit och konjunkturoro, skriver Dagens Industris Johan Wendel i en analys.

”Veckans besked från den europeiska centralbanken ECB om sänkt depositränta samt att obligationsköpen ska återupptas på obestämd tid gav bränsle till investerarhumöret”, skriver DI-skribenten.

Världens börser har fått en riktigt bra start på september och nu väntar en hyperintressant höst, skriver Pekka Kääntä i senaste numret av Börsveckan.

Kääntä ser det som högst osannolikt att Riksbanken kommer kunna höja räntan vid årsskiftet.

”Sammantaget lär ändå det totala bidraget från penningpolitiken vara positivt för börshumöret under hösten”, skriver han.

Igår 11:51
Läs mer om Börsåret 2019
TT
Stockholmsbörsen i dag

Lista: Börsens bästa sektorer i år – H&M bakom topplats

Sektorrotation. Ordet är på många experters och analytikers läppar sedan defensiva aktier och fastighetsaktier fallit klart på Stockholmsbörsen de senaste veckorna och cykliska aktier och banker i stället stigit rejält.

Swedbanks investeringsstrateg Robert Oldstrand och SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall har båda kommenterat sektorrotationen de senaste dagarna.

– Det är ofta svårt att exakt peka på vad det är som får marknaden att byta fot på det här sättet, men förloppet är ofta snabbt och kraftigt, säger Oldstrand.

Fastighetsaktier har mycket riktigt fallit den senaste tiden. Den 4 september var indexet för fastighetsbolag upp drygt 44 procent sedan årsskiftet. Nu är uppgången i stället 31,2 procent.

Omni Ekonomi har med hjälp av Infront sammanställt vilka som är årets bästa sektorer på Stockholmsbörsen. Fastigheter ligger nu tvåa på listan efter den senaste tidens nedgångar. I stället toppar konsumentvaror, delvis beroende på att H&M gått så starkt på börsen i år.

Noterbart är att de konjunkturkänsliga sektorerna råvaror och industri gått bättre än de traditionellt defensiva sektorerna hälsovård och telekom.

6 tim
Sparekonomtrion Frida Bratt, Joakim Bornold och Johanna Kull.
undefined

Trion tror på en skakig börs i höst: ”Depp och eufori”

Investerare bör räkna med tvära kast på Stockholmsbörsen i höst, menar Avanzas sparekonom Johanna Kull enligt Dagens Industri.

Hennes uttalande kommer efter att Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, stängt på nya rekordnivåer i fredags och att storbolagsindexet OMXS30 haft sin näst bästa vecka för året.

Kulls sparekonomskollega Joakim Bornold, Söderberg & Partners, räknar också med stora svängningar i höst, skriver DI.

– Det krävs väldigt lite för att marknaden ska byta fot, säger han.

En tredje sparekonom, Frida Bratt på Nordnet, uppgav för Realtid i fredags att hon tror på en skakig börshöst ”med tvära kast mellan depp och eufori”.

Idag 06:16
Illustrationsbild.  Boliden och TT
undefined

Lista: Cykliska bolag och storbanker har rusat tvåsiffrigt i september

Just nu pågår en sektorrotation på Stockholmsbörsen där defensiva aktier som fastighetsbolag ratas till förmån för cykliska verkstadsbolag och banker, skriver Swedbank i en marknadskommentar.

– Det är ofta svårt att exakt peka på vad det är som får marknaden att byta fot på det här sättet, men förloppet är ofta snabbt och kraftigt, säger bankens investeringsstrateg Robert Oldstrand.

Han säger att det troligtvis är bland annat de pågående handelssamtalen och centralbankernas stöd som ligger bakom investerarnas nyvunna intresse för cykliska bolag och banker.

Stockholmsbörsens breda index, OMXSPI, stängde på nya rekordnivåer i går och OMXS30 steg hela 3,96 procent i veckan. Det är är årets näst bästa vecka för storbolagsindexet, enligt Avanza.

En genomgång av OMXS30 visar att åtta av bolagen rusat med mer än 10 procent bara i september. Två av dessa är de pressade storbankerna Nordea och Swedbank.

Igår 11:08
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på attackerna i Saudiarabien

Analyser: Allt pekar på Iran – nu ökar risken för konflikt

Lördagens attacker mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien var avancerade – anläggningarna är nämligen tungt befästa med försvarsringar runt om, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Saudiarabien har sagt att man är beredd på att slå tillbaka mot de som utfört dåden, vilket skulle göra att situationen vid Persiska viken eskalerar väldigt dramatiskt.

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attackerna, men det tror Tim Lister på CNN inte mycket på. ”Attacker av det här slaget och med den här träffsäkerheten skulle betyda att huthirebellerna helt plötsligt fått avsevärt bättre förmågor”, skriver han. Allt pekar på Iran – men oavsett vilket är det ett sällan skådat hårt slag mot Saudiarabien när man lyckats störa landets oljeproduktion.

DN:s Michael Winiarski är också inne på att riskerna för en större militär konflikt i Persiska viken nu har stigit, eftersom Iran riskerar att utsättas för en vedergällningsattack. Angreppet kommer också i ett känsligt diplomatiskt läge, eftersom USA:s president Donald Trump vill få till ett möte med Irans president Hassan Rouhani.

6 tim
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter tror oljepriset rusar: ”Blir mer och mer övertygad”

Efter drönarattackerna mot Saudi Aramcos två stora anläggningar är den stora frågan nu hur mycket olja Saudiarabien har i sina lager för att leverera till marknaden, säger Morningstar-analytikern Sandy Fielden till Reuters.

För råoljan väntas nu ett rally – men frågan är bara hur mycket priset stiger, säger Ethan Bellamy, senior olja- och gasanalytiker vid R.W Baird till nyhetsbyrån.

Jean-François Seznec, verksam vid bland annat Georgetown University och Johns Hopkins University, säger till TT att han tror att det är Iran som ligger bakom attacken. Huthirebellerna har tagit på sig dådet – men de har inte en sådan avancerad teknik att de ska kunna genomföra något sådant här, menar han.

– Ingen kommer att säga sanningen om omfattningen, så marknaden kommer att oroas. Jag blir mer och mer övertygad om att oljepriserna kommer att stiga rätt rejält, säger han till TT.

Under lördagen uppgav källor för WSJ att att Saudiarabien stänger ner hälften av oljeproduktionen efter drönarattackerna.

Idag 04:27
Satellitbilder visar svart rök stiga mot himlen efter gårdagens drönarattacker i Saudiarabien/Abbas Mousavi. TT
undefined

Irans svar: Anklagelserna är obegripliga och poänglösa

Iran slår ifrån sig anklagelserna från USA om att landet skulle ligga bakom de dubbla drönarattackerna mot två stora saudiska oljeanläggningar i går, skriver Reuters.

– Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i går att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning”. Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.

Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet.

Idag 07:35
Läs mer om Reaktioner på attackerna i Saudiarabien
Martin Ådahl. TT
Arbetsförmedlingens framtid

DI: Regeringen skjuter till hundratals miljoner till AF

Regeringen är överens med C och L om att höja anslagen till Arbetsförmedlingen i nästa veckas höstbudget, erfar DI.

Höjningen uppges vara del av ett arbetsmarknadspaket som Centerpartiet ska presentera på måndagen. Enligt DI handlar det bland annat om ett tillskott på 193 miljoner kronor som ska gå till upphandling av jobbmatchning från privata aktörer. Beloppet kommer sedan att öka stegvis till 348 miljoner år 2021 och 427 miljoner år 2022.

–Det rör sig totalt om tiotusentals insatser för de arbetslösa, säger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) fick frågan om DI:s uppgifter i Agenda på söndagskvällen, men ville då inte ge någon kommentar.

– Vi återkommer med besked om några dagar, sa hon.

1 tim
Karl-Petter Thorwaldsson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO-basen: Avtalet med C och L borde förhandlas om

Regeringen bör försöka förhandla om en del av det man gick med på när det gäller arbetsmarknadspolitiken i januariöverenskommelsen med C och L. Det säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Agenda.

– I vissa delar måste man det. Synen på Arbetsförmedlingen och att inget ska vara drivet av staten har visat sig inte funka, säger Thorwaldsson.

Han är också kritisk mot det han kallar ”den nya regeringens förmåga att tillföra resurser till Arbetsförmedlingen”, som han menar har lett till att Sverige i dag har det lägsta antalet utbildningsplatser sedan 50-talet.

25 min
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Elskotertrenden

Voi nära ta in ytterligare 1 miljard för expansion

Elskoterbolaget Voi är ytterst nära att stänga en investeringsrunda på 1 miljard kronor. Det säger storägaren Vostok New Ventures vd Per Brilioth till DI Digital.

– Jag har inga som helst tvivel om att rundan kommer att stängas. Vi kan inte stoppa in en miljard själva men en bra bit av det och kommer göra det, säger han.

Pengarna ska främst användas till Vois expansion i Tyskland där det handlar om att köpa in elskotrar och ställa ut dem på gatorna.

Per Brilioth bedömer att Voi:s värdering kan stiga till 4–5 miljarder nästa år. Det kan jämföras med värderingen på 1 miljard kronor från i maj.

2 tim
Sundbyberg.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elsparkcyklar kan vara på gång utanför innerstaden

Elsparkcyklarna kan snart vara på intåg även utanför Stockholms innerstad, rapporterar Mitt i.

– Efter innerstan kommer Solna och Sundbyberg och jag räknar med att en etablering kommer ske i vår, säger Sundbybergs kommunalråd Stefan Bergström (C).

Han säger dock att man från kommunens sida är mycket medveten om vilka problem Stockholm haft med fordonen och att man kommer att kräva att bolagen tar sitt ansvar.

Igår 08:00
Skateboardåkare/elsparkcyklar av märket Lime. TT
undefined

Nytt drag mot felparkerade elsparkar: Skateboardåkare

Elsparkcykelföretaget Lime har hittat en ny lösning för att bli bättre på att hitta och flytta felparkerade elsparkcyklar i Stockholm – nämligen skateboardburna elsparkcykelpatruller. Det rapporterar Stockholm Direkt.

Stockholm blir därmed den första staden i världen med sådana patruller i företagets regi.

– Med detta initiativ vill vi ta vår del av ansvaret men också påminna våra åkare om att respektera sina medmänniskor, ta ansvar och visa hänsyn till var de ska parkera sin elscooter​, säger Niklas Joensen, Nordenansvarig på Lime, i ett pressmeddelande.

Igår 07:05
Läs mer om Elskotertrenden
Liberaldemokraternas partikongress på söndagen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Liberaldemokraterna: Brexit avbryts om vi får makten

Liberaldemokraterna skärpte på söndagen sin hållning i brexitfrågan genom att formellt anta en partilinje om att göra allt för att stoppa EU-utträdet, skriver Reuters.

På en partikongress röstade en majoritet igenom att Liberaldemokraterna ska avbryta brexitprocessen om partiet får makten vid nästa val.

Enligt Reuters understryker beslutet hur brexit har omformat Storbritanniens politiska landskap, när Liberaldemokraterna och Tories nu befinner sig i varsin ände av spektrumet. Mellan 2010 och 2015 formade de två partierna en koalitionsregering.

5 tim
Stephen Barclay lämnar sitt kontor i veckan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brexitministern: Är mycket som hänt bakom kulisserna

Tekniska diskussioner om brexit har förts med EU och nordirländska ledare, säger Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i en intervju i Sky News samhällsprogram ”Sophy Ridge – the take”.

– Enormt mycket har hänt bakom kulisserna. Vi är väldigt tydliga med vad vi behöver för att få igenom ett avtal genom parlamentet, säger Barclay i sändningen.

Han poängterar att den så kallade backstop-planen för gränsen mot Irland, som ska garantera att det inte blir gränskontroller mot Irland, måste bort från avtalet.

Idag 08:55
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Idag 08:34
Läs mer om Brittiska EU-utträdet