Joakim Bornold. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET
Expertröster Din ekonomi

Bornold: Vill Italien förändra organiserat kaos?

Italiens organiserade kaos har nått en ny fas när den osannolika regeringskonstellationen mellan Femstjärnerörelsen och högerpartiet Lega tagit slut. Samtidigt kanske förhoppningarna om att Italien ska bli ett ”turn around case” är väl högt ställda, skriver sparekonom Joakim Bornold i en gästkrönika i Omni Ekonomi.


En bankman var på semester i en grekisk fiskeby. Han promenerade i hamnen en morgon när en fiskare kom in med sin båt. I båten låg flera stora fiskar och bankmannen gick nyfiket fram och frågade: ”Hur lång tid tar det att få en sådan fångst?”

Fiskaren svarade ”Bara ett litet tag”.

Bankmannen blev nyfiken: ”Varför stannar du inte ute längre och fångar fler fiskar?”

Fiskaren svarade att det här var tillräckligt för att han skulle kunna ge familjen ett bra liv med allt de behövde.

”Men vad gör du då resten av dagen?” frågade den nyfikne bankmannen.
Fiskaren svarade ”Vanligtvis vaknar jag upp tidigt på morgonen, åker ut och fiskar. Sen åker jag tillbaka på förmiddagen och leker med mina barn. På eftermiddagen umgås jag med min fru och vilar med min familj och på kvällarna går vi ner till byn för att spela gitarr, sjunga och dansa.”

Bankiren tyckte lite synd om fiskaren och sa ”Du, jag har en civilekonomexamen och jag kan hjälpa dig att bli rik. Från och med nu är mitt förslag att du ska lägga mer tid på att fiska. Då får du mer fångst och när du säljer fisken får du snart råd med en större båt. Då kan du fånga ännu mer fisk och då har du snart råd med en hel fiskeflotta. I stället för att sälja fisken här i hamnen kan du börja sälja direkt till butikerna. Då kan du flytta in till storstaden och sköta din expanderade verksamhet, sen kan du flytta kontoret in till Aten och expandera i hela världen.”

”Och vad händer efter det?” frågade fiskaren.

Businessmannen skrattade.

”Då kan du leva som en kung! Och när rätt tid är kommen så kan du sälja företagets aktier och tjäna flera miljoner.”

”Och efter det?” frågade fiskaren.

”Efter det kan du dra dig tillbaka, flytta till ett litet hus här i fiskebyn. Vakna tidigt på morgonen, fånga några fiskar, åka hem, leka med barnen, njuta av dagen med din fru och på kvällarna kan ni gå ut och spela gitarr, dansa och sjunga”.


Jag sitter och skriver i Milano, Italiens finanscentrum, i dag. Det har varit minst sagt stökigt på de Italienska finansmarknaderna under sommaren. En orolig omvärld med bland annat handelskrig har förstås bidragit men framför allt en väldigt svår parlamentarisk situation. Den för bara ett par år sedan helt osannolika regeringskonstellation mellan Femstjärnerörelsen och högerpartiet Lega har nu tagit slut och en ny regering skall på plats.

Italiens ekonomi har haft det minst sagt tufft efter finanskrisen 2008. De italienska bankerna har trots en massiv räddningsinsats från staten fortsatt stora problem. Ekonomin växer alldeles för sakta och tillväxten har egentligen helt uteblivit. Många av de avregleringar, moderniseringar och effektiviseringar som omvärlden har rekommenderat har inte blivit av trots ett skriande behov av dem.
Men som så många gånger förr när det kommer en ny regering så spirar det lite hopp om att nu kanske det kan ske. Det hörs positiva tongångar här bland förvaltarna i Milano men också i internationell affärsmedia. EU ligger ständigt på för att driva igenom de förändringar som det italienska samhället behöver för att få sin BNP att lyfta igen och kanske finns det nu en regering som lyssnar?

Jag tror inte att man ska ha allt för stora förhoppningar. Jag har många gånger hört att Italien är ett fantastiskt ”turn around case” men jag tror man överskattar möjligheten till förändring. Italien är ett land med bra förutsättningar, möjligheter och tillgångar och internationella ekonomer har många åsikter om hur man ska göra för att realisera dem. Men frågan är om Italienarna vill det?
Ju mer jag besöker detta det organiserade kaosets förlovade land, som jag får erkänna att jag är väldigt förtjust i, desto oftare tänker jag på historien jag började med. Kanske är det så att EU är bankmannen och fiskaren Italien.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund Joakim Bornold
• Sparekonom Söderberg & Partners.
• Började jobba på Söderberg & Partners i december. Har också jobbat på bland annat Nordnet och Nasdaq.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan fredag,
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trump vs Twitter

Upprop bland Facebooks veteraner mot Zuckerberg

34 av Facebooks tidigaste anställda riktar skarp kritik mot vd:n Mark Zuckerberg i ett öppet brev.

De anser att de inte längre känner igen företaget där de en gång arbetade. Att Facebook vägrar att göra något när politiker bryter mot plattformens regler betyder att en regel gäller ”för dig, en annan för politiker”, skriver de.

Uppropet grundar sig i den nu ökända uppdatering på fredagen där Trump bland annat skrev ”when the looting starts, the shooting starts”. Konkurrenten Twitter satte upp en varning på samma meddelande, Facebook gjorde ingenting.

Brevskrivarna menar att det är farligt att meddelandet får stå kvar. Dessutom är det ”ologiskt och fegt”.

”Att kontrollera fakta är inte censur. Att märka upp en uppmaning till våld är inte auktoritärt”, skriver de.

3 tim
Gullfot. Pressbild
undefined

Svenska börsbolaget bojkottar Facebook i protest

First North-bolaget Simris Alg stoppar all marknadsföring på Facebook i protest mot plattformens grundare Mark Zuckerberg, rapporterar Breakit.

Simris Algs vd Fredrika Gullfot säger att bolaget har USA som hemmamarknad och därför har följt den senaste tidens oroligheter och ”enorma folkstorm” nära.

– Mitt i det går Mark Zuckerberg ut och meddelar att han i princip inte kommer göra något åt saken, genom att låta Donald Trumps våldsförhärligande inlägg ligga kvar, säger Gullfot.

Hon tillägger att Simris Alg är ett värdedrivet bolag som ”inte vill vara en del av det”.

5 tim
Läs mer om Trump vs Twitter
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

1 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbankerna blidkar Kina – uttrycker stöd för nya lagen

HSBC och Standard Chartered ställer sig bakom den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong som stärker Kinas grepp om staden, skriver flera medier. De brittiska storbankerna gör därmed ett avsteg från sin vanligtvis neutrala politiska hållning, enligt Reuters.

Standard Chartered säger i ett uttalande att lagstiftningen kan hjälpa Hongkong att bibehålla sin ekonomiska och sociala stabilitet på lång sikt. HSBC har i sin tur publicerat ett inlägg på sociala medier där Asien-chefen Peter Wong skriver under en namninsamling som stöder den nya lagen.

Flera anonyma anställda på bankerna säger till Reuters att ställningstagandena i praktiken är framtvingade och nödvändiga för att skydda verksamheterna.

2 tim
Protester i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien redo att offra frihandel med Kina

Storbritannien vill ha frihandel med Kina, men inte till vilket pris som helst, enligt Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Som i en intervju med Sky News ställer sig bakom Hongkongborna.

– Vi skulle inte låta frihandeln komma i vägen för att leva upp till vårt ansvar när det kommer till principer, säger han.

Pekings uppgång som en global ekonomisk supermakt riskerar att förlora sin lyster om inte president Xi Jinpings regering lever upp till sina internationella åtaganden och ändrar kurs mot en plan för att införa en ny säkerhetslagstiftning, menar Raab.

Igår 17:33
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholm mot trendbrott efter tre dagars uppgång

Efter tre raka uppgångsdagar går Stockholmsbörsen mot ett trendbrott i dag. Vid 11.30-tiden står indexen på röda siffror.
• OMXSPI: −0,7 %
• OMXS30: −0,9 %
Marknaderna i Europa ser i dag bland annat fram emot besked från ECB om huruvida man ska utöka det redan gigantiska stödpaket som EU-kommissionen har föreslagit.

Den utbombade aktien RNB stiger omkring 15 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen är den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien är upp över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien är en av få som står klart på grönt på storbolagsindexet och är upp 1,5 procent.

Bland förlorarna på OMXS30 återfinns Electrolux, Boliden och Autoliv som alla är ner mellan 2,5 och 3 procent.

3 tim
undefined

Africa Oil rusar efter köprek från Arctic Securities

Africa Oils aktie är värd mer efter köpet av andelar i oljefält utanför Nigeria. Det hävdar norska Arctic Securities som inleder en bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 13 kronor.

”Dessutom anser vi att bolaget är väl positionerat för att skapa ytterligare värde genom ökad utvinning i Nigeria, genom andra förvärvsmöjligheter i Afrika och via sin prospekteringsportfölj i världsklass”, skriver Arctic Securities enligt Direkt.

Aktien reagerade positivt när Stockholmsbörsen öppnade och var upp nästan 10 procent vid 09.30-tiden.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Hedgefonder varnar för hybris – tar höjd för ny smäll

Flera profilerade hedgefondförvaltare anser att aktiemarknaden gått in i ett tillstånd av hybris och positionerar sig nu för rejäla bakslag, skriver Financial Times.

Wall Streets S&P 500 har sedan botten i mars haft sitt starkaste 50-dagars rally i historien och värderingarna har inte varit så höga på 20 år.

Danny Yong, som driver hedgefonden Dymon Asia Capital, säger att börsnivåerna knappast återspeglar de massiva jobbförluster och konkurser som ligger framför oss. Han spår därför nya bottennivåer i år.

– Nedgången i mars visade oss att värderingarna inte kan avvika från de grundläggande ekonomiska faktorerna för länge, säger Yong.

Hedgefonden Elliott Management uttrycker också stark pessimism i sitt senaste brev till investerare:

”Vår magkänsla säger oss att den globala aktiemarknaden ska ner 50 procent från toppen i februari.”

3 tim
Börsmäklare i Frankfurt och New York. TT
undefined

Europa-aktier drar ifrån USA efter de stora stimulanserna

Vinden har vänt för europeiska aktier, skriver analyshuset Pavilion Global Markets, enligt Market Watch.

Det breda europeiska indexet Stoxx 600 har gått starkare än S&P 500 den senaste månaden, efter att Tyskland och Frankrike meddelade att de vill ha ett räddningspaket på 500 miljarder euro tidigare i maj.

Sedan dess har EU-kommissionen föreslagit ett ännu större åtgärdspaket medan USA har skakats av protester och ökade spänningar med Kina.

”Europa börjar resa sig efter corona-nedstängningarna och märkligt nog finns det ett brett politiskt stöd för större statliga utgifter, vilket gör att det finns ett golv för ekonomin”, skriver Pavilion Global Markets.

5 tim
Protester i New York. Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Börsen på en annan planet under överskådlig tid”

Wall Street har lyft över 35 procent sedan slutet av mars. Under samma period har coronapandemin härjat som värst, 40 miljoner amerikaner blivit arbetslösa och spänningarna ökat mellan USA och Kina. Dessutom har amerikanska städer nu satts i brand utan någon märkbar reaktion hos investerare. Det skriver Mark Gongloff i en krönika på Bloomberg.

Gongloff menar att aktiemarknaden tycks befinna sig på en annan planet. Och han spår att det kommer att fortsätta så under överskådlig tid, så länge Federal Reserve håller fast vid sina låga räntor.

”Fed kommer inte att exponera den känsliga marknaden för den brutala verklighet förrän den verkligen är redo för det, vilket kanske aldrig händer.”

Igår 05:09
Läs mer om Coronaviruset
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tog en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid stänging var utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hang Seng: –0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

Idag 03:17
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Läs mer om Börsen internationellt
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Exceed Capital ”förvånade” över förlorat tillstånd

Finansinspektionens beslut att dra tillbaka tillstånden för Exceed Capital överraskade bolagets ledning. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Vi har alltid upplevt att vår dialog med dem varit god och skett i konstruktiv anda, varför vi finner deras beslut om att dra in våra tillstånd som mycket förvånande”, skriver ordförande Gunnar Lindberg.

Bolaget motsätter sig FI:s anmärkningar om att de skulle ha dålig ordning på klienters medel på klientmedelskonton, och att de skulle ha försvårat myndighetens tillsyn.

Exceed har beslutat att ansöka om inhibition, det vill säga uppskjutande av verkställandet av FI:s beslut.

2 tim
Pressbild.
undefined

Massavhopp från Tikspac när skamfilad storägare gör entré

Nästan alla styrelseledamöter i hundbajspåsebolaget Tikspac hoppar av efter att det klivit in en ny storägare med kriminellt förflutet. Det framgår av kallelsen till stämman, rapporterar Direkt.

Lars Åke Södergren är den enda ledamoten som ställer upp för omval. Han sålde nyligen 19,1 av aktiekapitalet till Dejan Shabacker, som tidigare dömts till fängelse för grovt svindleri och insiderbrott.

Sedan tidigare är det känt att Pelle Hjortbladh lämnat rollen som ordförande.

Aktien som handlas på Spotlight Stock Market har tappat 28 procent på en vecka i spåren av ägarförändringarna.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DI: Statens godståg blöder ekonomiskt – behöver 2,2 miljarder kronor i tillskott

Godstransportföretaget Green Cargo behöver 2,2 miljarder kronor av den svenska staten för att undvika ekonomisk kris. Detta enligt en hemligstämplad rapport från KPMG som DI har tagit del av.

”Utan kapitaltillskott riskerar bolaget att hamna i kontrollbalansräkning redan under fjärde kvartalet 2020”, skriver KPMG i rapporten till Näringsdepartementet.

På grund av ett negativt rörelseresultat mellan 0,8–1 miljard kronor och en nettoskuld på 1,4 miljarder skulle det kosta skattebetalarna uppemot 2,4 miljarder att sälja Green Cargo, skriver tidningen.

Igår 18:41
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Coronaviruset Svenska tillväxten
Emporia i Malmö. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

LO spår trög återhämtning och tilltagande arbetslöshet

Sveriges BNP rasar med 14 procent i årstakt andra kvartalet och för 2020 som helhet blir fallet 5,5 procent, skriver LO-ekonomerna i en färsk konjunkturprognos.

Återhämtningen under 2021 spås bli trög med en BNP-tillväxt på 2,8 procent. Arbetslösheten spås fortsätta stiga successivt och nå 8,5 procent i år och 10,6 procent nästa år.

LO skriver att det är omöjligt och inte heller önskvärt att stimulera ekonomin tillräckligt. I stället är målet för de akuta finanspolitiska åtgärderna ”ekonomisk överlevnad” och att förhindra att ett stort antal företag går i konkurs.

”De åtgärder som staten hittills vidtagit kommer dock inte att räcka”, står det i prognosen.

2 tim
Erik Thedéen. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI:s varning: Krisen kan bli mycket djup och långvarig

De finanspolitiska åtgärderna för att möta coronakrisen har gjort att läget i världsekonomin har stabiliserats. Men krisen är långt ifrån över och kan förvärras, skriver Finansinspektionen i sin stabilitetsrapport.

”Det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande befinner oss mitt i krisen, och risken att den blir mycket djup och långvarig kan inte uteslutas”, skriver generaldirektör Erik Thedéen i förordet.

FI fortsätter att kommentera utdelningar och skriver att bankerna bör fortsätta att avstå aktieutdelningar tills osäkerheten kring ekonomins framtid har blivit mindre.

”Bankerna bör värna sin motståndskraft i det osäkra läge vi befinner oss i”, skriver man.

4 tim
Volvo Cars fabrik i Göteborg. Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facit för april: Kollaps för fordon – boom för läkemedel

Den svenska industriproduktionen rasade med nästan 17 procent i april jämfört med samma månad i fjol, enligt färsk statistik från SCB.

Siffrorna visar stor variation mellan branscher. Värst var det för motorfordonsindustrin, där produktionen rasade med 75 procent i fasta priser. I kemi- och läkemedelsindustrin ökade i stället produktionen med nästan 45 procent.

Tjänsteproduktionen föll 8,2 procent i april. Tyngst gick det för handeln som minskade 12 procent, enligt SCB:s beräkningar.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset