Börs och marknad

Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Nytt virusfall sänkte Wall Street – Intel rapportrusade

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll brant efter att ett andra fall av coronaviruset bekräftats i USA och vid stängning stod de ledande indexen klart lägre:
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −0,9%
• Dow Jones: −0,6%
Walt Disney tappade 1,5 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset. Även flera flygbolag tappade på virusoron.

Att USA:s finansminister Steven Mnuchin uttryckte optimistisk kring snara förhandlingar med Kina om ett så kallat fas 2-avtal gav inte mycket bränsle åt börsen.

Inte heller årsboksluten lyckades sätta särskilt mycket färg på börstillvaron i New York. Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg 2,9 procent.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien rusade 8,1 procent.

Boeing handlades inledningsvis ner efter Bloombergs rapport om att företaget överväger att ytterligare sänka produktionen av flygplanet 787 Dreamliner. Men efter signaler om att den amerikanska flygmyndigheten FAA kan upphäva olycksplanet 737 Max flygförbud före mitten av året vände aktien upp och stängde i stället 1,7 procent högre.

Apple kämpade i motvind trots höjda rekar från Wedbush och Rosenblatt Securities. Aktien stängde en bit under nollan.

Inte heller Tesla hade någon bra dag – elbilstillverkaren som rusat rejält på slutet backade 1,3 procent.

2 tim
Frankfurt, Paris, och Londonbörserna. Arkivbilder. TT
undefined

Kraftiga börsuppgångar i hela Europa – virus i fokus

Stockholmsbörsen var inte ensam att lyfta rejält på fredagen. Alla ledande Europabörser steg på bred front utan större draghjälp från resten av världen:
• Frankfurt (Dax30): +1,4 procent
• London (FTSE100): +1,0 procent
• Paris (Cac40): +1,1 procent
Corona-viruset stod fortsatt i fokus. Världshälsoorganisationen WHO har valt att inte utlysa ett globalt nödläge och Société Générales analytiker Kit Juckes säger till FT att tonen i den internationella pressen har ändrats och med det reaktionen från finansmarknaderna.

Paul Donovan, strateg vid UBS, säger till samma tidning att strukturella förändringar i den globala ekonomin har gjort det svårare att tydligt analysera effekten av virusutbrottet i Kina.

– Det kan komma ett ske ytterligare skift mot onlineförsäljning, vilket kan mildra konsumentskadan, säger han.

Idag 10:57
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser inför firandet – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:15
Läs mer om Dagens börs internationellt
Dagens aktierekar

Analytiker: Apples aktie ska upp 25 procent

Apples aktie ska upp 25 procent till 400 dollar. Det hävdar Wedbushs analytiker Dan Ives efter ett besök i Kina, rapporterar Market Watch.

Efterfrågan på techjättens produkter tycks vara god då det går bra för underleverantörerna, menar han. Och efterfrågan på Airpods får honom att ”tappa hakan”.

Trots att aktien rusat under året som gått är den en ”måste-aktie” att äga, menar Ives.

Aktien fick dock inte mycket fart efter hans analys utan backade i stället några tiondelar till drygt 318 dollar på fredagen.

2 tim
undefined

Börsplus ser bra uppsida i Nilörn

Etikettbolaget Nilörngruppen stiger på Stockholmsbörsen efter att Börsplus upprepat sitt köpråd och bestämt sig för att behålla aktien i utdelningsportföljen. Analystjänsten menar att aktien värderas lågt, är ett välskött bolag som uppvisat stabil försäljning och bra marginaler.

Å andra sidan råder tuff konkurrens i branschen.

”Aktien ska värderas lågt men även om vi räknar ganska konservativt finns en bra uppsida i aktien”, skriver Börsplus.

Vid stängning var aktien upp 0,7 procent.

Idag 15:58
Läs mer om Dagens aktierekar
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen rekylerade upp – rapport fällde Ericsson

Stockholmsbörsen studsade tillbaka på fredagen efter två tuffa handelsdagar i spåren av det nya coronaviruset som sänkt världens börser. Vid stängning var indexen klart högre:
• OMXS30: +1,1 %
• OMXSPI: +1,0 %
Uppgången kom efter två dagar av nedgångar och de ledande indexen summerade därmed veckan på minus.

Ericssons delårsrapport visade att rörelseresultatet lyfte rejält i det fjärde kvartalet – samtidigt föreslog styrelsen att utdelningen höjs. Men det justerade resultatet kom in 1 miljard lägre än analytikernas förväntningar och aktien rasade 5,8 procent.

Alla OMXS30-bolag utom just Ericsson och Autoliv – som fick en sänkt rekommendation från UBS – handlades på plus. Assa Abloy, Hexagon, ABB och Sandvik steg mest med uppgångar på 2,0 till 2,8 procent.

Castellum rapporterade ett förvaltningsresultat under analytikernas förväntningar men föreslog en höjd utdelning för 22:a året i rad. Aktien steg 3,8 procent.

Öresund föreslog en höjd utdelning i samband med rapporten som visade att investmentbolaget fick storstryk av börsen i fjol. Aktien steg 1,4 procent.

Kabe rasade 3,2 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.

Fastighetsbolaget Sagax B-aktie steg 2 procent efter nyheten att man köper fastigheter för knappt 1,6 miljarder i Spanien.

Investmentbolaget Stockwik Förvaltning hörde till vinnarna på small cap och steg 10,3 procent.

Moberg Pharma som rusade 21 procent i onsdags efter en forskningsanalys tappade 8,6 procent på fredagen.

Idag 16:30
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utländska ägandet minskar – för femte kvartalet i rad

Det genomsnittliga utländska ägandet på Stockholmsbörsen minskar för femte kvartalet i rad – och är nu nere på den lägsta nivån sedan början av 2017. Det skriver DI.

I slutet av det fjärde kvartalet uppgick det utländska ägandet i svenska börsbolag till 27,4 procent i snitt.

Två möjliga förklaringar till minskningen är den försvagade kronan och att värderingarna på Stockholmsbörsen dragit iväg jämfört med Europa och USA, enligt DI.

– För utländska investerare är det förmodligen mindre intressant med svenska alternativ om det finns mer lockande värderingar i andra länder, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Igår 21:37
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Illustrationsbild: Leif Persson i egenskap av investerare i samband med noteringen av S2 Medical.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Noteringstrenden

Goldmans nya giv: Ska kräva mångfald vid börsnoteringar

Goldman Sachs inför en ny policy i sommar som kommer att kräva mångfald hos de bolag som vill ha hjälp vid börsnoteringar, skriver Financial Times. Ambitionen ska förkroppsligas av minst en styrelseledamot, enligt kravet, och fokus kommer att ligga på förekomsten av kvinnor.

Riktlinjerna kommer att gälla USA och Europa men däremot inte Asien, vilket enligt tidningen är den region som har störst problem med mångfald och ojämlikhet.

Av en rapport från i fjol framgår att av de 126 företag i MSCI World-indexet som saknar kvinnor i styrelsen så är 108 japanska och nio kinesiska.

Igår 22:47
Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Noteringarna halverades under decenniets sämsta år

Antalet noteringar på Londonbörsen mer än halverades under ett oroligt 2019 till 35 stycken, mot 79 året före, skriver Market Watch. Nedgången på drygt 55 procent innebär att året ur den aspekten var det sämsta under hela decenniet som gick.

Totalt drog de 35 bolagen in 5,9 miljarder pund, motsvarande 73 miljarder kronor, på noteringarna – ett tapp med 56 procent från 2018.

– Med en geopolitisk oro utan motstycke var 2019 ett utmanande år för de globala finansmarknaderna, och London var inte ensamt om att uppleva en minskande aktivitet, säger YE:s noteringschef Scott McCubbin till sajten.

Globalt minskade antalet noteringar med 19 procent under 2019 då 1 127 företag hittade till börsen.

16 jan
Läs mer om Noteringstrenden
INA FASSBENDER / dpa
Råvarumarknaden

Fortsatt rally för ädelmetallen – ett uns kostar nu 95 000

Biltillverkare efterfrågar rodium i allt högre utsträckning. Ädelmetallen används vid katalytisk avgasrening och i framförallt Europa och Asien skärps utsläppskraven. Men tillgången är begränsad och priserna har således skjutit i höjden, skriver Wall Street Journal.

Sedan årsskiftet har priset på ett uns rodium rusat 65 procent till 9 985 dollar, motsvarande 95 000 kronor, vilket gör det till världens dyraste ädelmetall.

Om utvecklingen är besvärlig för fordonstillverkarna är den desto mer behaglig för de fåtalet ryska och sydafrikanska gruvbolag som utvinner rodium. Aktier som Norilsk Nickel och Sibanye har inlett året starkt.

Igår 19:39
Flytande kopparkoncentrat vid ryska Norilsk Nickel som är storproducent av palladium. Arkivbild. SERGEY PONOMAREV / TT / NTB Scanpix
undefined

Dyrare än guld: Därför rusar palladiumpriserna

Priset på ädelmetallen palladium fortsätter att rusa och är upp 25 procent de senaste två veckorna. Varför? Svaren är flera, enligt BBC.

Palladium utvinns mestadels i Sydafrika och Ryssland och är överlag en biprodukt vid gruvor som tar upp andra metaller, till exempel platina eller nickel. Det gör det svårt att snabbt anpassa utbudet till efterfrågan.

Samtidigt har efterfrågan från bilindustrin – palladium är en nyckelkomponent i katalysatorer som står för 80 procent av användningen – ökat skarpt. Ett skäl är skarpare utsläppskrav, bland annat i Kina. Ett annat är ”Dieselgate”. Allt fler konsumenter väljer bensinbilar som har palladium i katalysatorn i stället för dieselbilar som har platina, skriver BBC.

20 jan
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bridgewater: Guld viktigare, kan stiga 30 procent

Guldpriset kan stiga upp till 2 000 dollar per uns, en stigning på 30 procnet. Det tror Greg Jensen som är chefsinvesterare på världens största hedgefund Bridgewater Associates som förvaltar 160 miljarder dollar.

Till Financial Times utvecklar Jensen sin argumentation som bland annat handlar om att centralbankerna kommer fortsätta att hålla räntorna nere.

– Det kommer inte längre att göras några försök från den utvecklade världens större centralbanker att normalisera räntan. Det är stort, säger han i en telefonintervju med den brittiska tidningen.

Jensen förutspår att guld kommer att bli en hörnsten i investerares portföljer.

15 jan
Läs mer om Råvarumarknaden