Börs och marknad

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Opec:s krismöte skjuts fram – ”ett dåligt tecken”

Opec:s krismöte om de låga oljepriserna är framskjutet till på torsdag, rapporterar AFP med hänvisning till Azerbaijans energiministers talesperson Zamina Aliyeva. Aliyeva säger till AFP att Opec-länderna har fått information om att mötet nu ska hållas 9 april.

Tidigare i dag sa flera källor till Reuters att mötet, som skulle ha hållits på måndag, skjuts fram för att länderna behöver mer tid för förberedande förhandlingar.

Att mötet nu blivit framskjutet är ett dåligt tecken för förhandlingarna, säger Ayham Kamel chef för Mellanöstern och Nordafrika på Eurasia Group consultancy, till Bloomberg.

3 tim
Arkivbild: Donald Trump tillsammans med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.  Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert skeptisk till avtal: ”Hur skulle de kunna enas om det?”

Ryssland och Saudiarabien förväntas komma överens om att minska sin oljeproduktion med uppemot 10–15 miljoner fat, meddelade USA:s president Donald Trump i går.

Norihiro Fujito, chefsstrateg vid Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, noterar i en analys att Trump – måhända medvetet – inte specificerade huruvida det rör sig om fat per dag, vilket är den vanligaste måttenheten i sammanhanget. I så fall skulle det handla om en minskning av 10–15 procent av den globala produktionen.

Omöjligt, enligt Fujito:

”Hur skulle Riyad och Moskva kunna enas om en sådan stor reduktion, bara en månad efter att de bråkat om en minskning på 1,5 miljoner fat?”

Trumps uttalande avfärdades av Ryssland och uppges ha skapat stor förvirring i Vita huset kring vart presidenten fått sina siffror ifrån.

Igår 05:03
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Dagens aktierekar
Coronaviruset Dagens aktierekar

Börsveckan: Dustin står pall i oron – Karnov rätt i byrån

I veckans Börsveckan får Dustin en köprekommendation – aktien klarar att stå pall i coronakrisen, bedömer tidningens analytiker.

”Dustin med 80 procent av omsättningen online är väsentligt stabilare än fysiska handeln och kanske det rentav kan bli en positiv nettoeffekt när fler konsumenter handlar online”, skriver Börsveckan.

En annan aktie som tidningen tror på är informationstjänstbolaget Karnov. ”Ingen raket”, konstaterar man, men anser att det är en aktie ”för byrålådan” som har goda möjligheter att rida ut krisen bättre än index. Tidningen stämplar köp.

3 tim
undefined

Dagens rekar: Fabege får både köp- och säljstämpel

Flera fastighetsbolag får sänkta riktkurser i morgonens analysflöde från Direkt och Finwire.

Både Nordea och Goldman Sachs sänker sina riktkurser för Fabege. Nordea sätter riktkursen till 175 kronor, ner från tidigare 82 kronor. Där upprepas det tidigare köprådet.

Goldman Sachs sätter däremot en säljstämpel på bolaget, med riktkursen 105,80 kronor (130,70). Fabeges aktie stängde på 117,45 i går.

Nordea sänker även riktkursen för Atrium Ljungberg till 195 kronor, från tidigare 213 kronor, och för Kungsleden till 100 kronor, från tidigare 116. Båda aktierna får upprepade köpråd.

Igår 06:39
Läs mer om Coronaviruset
Warren Buffett.  TT
Börsen internationellt

Buffett tvärvänder – dumpar flygaktier för 388 miljoner

Investerargurun Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har under veckan sålt sammanlagt över 15 miljoner aktier i Delta Air Lines och Southwest Airlines, skriver flera amerikanska affärsmedier.

DI noterar att det är en tvärvändning från Buffett, som för knappt en månad sedan sa till Yahoo Finances att han inte kommer att sälja några flygbolagsaktier.

Enligt Reuters gav aktieförsäljningarna Berkshire Hathaway sammanlagt 388 miljoner dollar, motsvarande över 3,9 miljarder kronor.

Varken Berkshire Hathaway eller Buffett har kommenterat saken.

Idag 10:00
undefined

Wall Street stängde ner – Tesla mot strömmen

Efter en volatil handelsdag avslutade Wall Street veckan på rött och vid stängning stod ledande index som följer:

  • S&P 500: -1,5 procent
  • Nasdaq: -1,5 procent
  • Dow Jones: -1,7 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000. Börserna pressades också att det kom nya siffror över dödstal i New York, som visade att antalet döda dubblerats på tre dygn.

– Vi kan inte se ljuset framför oss, kommenterade Brian Nick, investeringsstrateg på Nuveen till CNBC.

Samtidigt hoppades investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsatte upp då det kom indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På fredagen träffade Trump amerikanska oljejättars vd:ar och på måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusade Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien stängde upp 6 procent.

Igår 20:00
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels minus när Asiens börser avslutade veckan

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Igår 08:32
Läs mer om Börsen internationellt
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen under nollan – H&M vände till rött

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagen. Vid stängning var indexen:
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,6%
Dagens stora börshändelse var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men stängde på minus 1 procent

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

På fredagsmorgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt under fredagen.

Igår 15:31
undefined

Kindred flaggade för ökat spelöverskott – aktien rusar

Speloperatören Kindreds aktie rusade 6,5 procent på Stockholmsbörsen på fredagen.

På torsdagskvällen meddelade bolaget att spelöverskottet för det första kvartalet preliminärt beräknas uppgå till 247–252 miljoner pund, vilket är 10–12 procent högre än motsvarande kvartal föregående år. Däremot varnade man för att bruttomarginalen i sportboken kommer att pressas av det faktum att många sportevenemang har ställts in till följd av coronautbrottet.

Erik Penser Bank skriver i en analys att Kindred har lyckats navigera de inställda evenemangen på ett bra sätt. Om bolaget lyckas begränsa tappet i det dagliga spelöverskottet till dagens 10 procent är det ett styrketecken, menar man.

Igår 10:16
undefined

Oncology Ventures aktie sätts upp på observationslista

First North-noterade Oncology Venture har satts upp på Nasdaq Nordics observationslista, skriver Direkt och hänvisar till ett börsmeddelande.

Bakgrunden är ett pressmeddelande som Oncology Venture publicerade den 31 mars där man informerade om ett konvertibelprogram på 100 miljoner kronor.

Enligt Direkt kan en aktie observationslistas om det bland annat ”föreligger betydande osäkerhet kring företagets finansiella position”.

Igår 08:03
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Arkivbild. Nicole Pereira / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Förvaltare: Börsen minst 30 procent övervärderad

Trots att New York-börserna har rasat 25 procent sedan toppen är amerikanska aktier fortfarande kraftigt övervärderade ur ett historiskt perspektiv. Det hävdar hedgefondförvaltaren Dan Niles, som förutsåg coronakrisen och lyckades undkomma blodbadet på börserna, skriver Yahoo Finance.

Niles pekar på att den så kallade ”Buffett-indikatorn”, det totala amerikanska börsvärdet i relation till landets BNP, ger en siffra på 1,1. Det kan jämföras med det historiska snittet på 0,8 sedan 1970-talet. Och under finanskrisen var siffran så låg som 0,6.

– Det är väldigt lätt att se att marknaden behöver falla ytterligare 30 procent innan vi ens är i närheten av en rimlig värdering, säger han.

Något som talar för ännu större fall är att dagens indikator på 1,1 är räknat mot BNP-siffran före coronakrisen.

2 apr
TT
undefined

Analys: Investerare har bara två val – båda är dåliga

Den enorma osäkerheten kring coronaviruset och dess konsekvenser har fått investerare att bli amatör-epidemiologer. Men det finns bara två möjliga strategier i denna börsmiljö, enligt Wall Street Journals James Mackintosh.

Ett förhållningssätt är att lyssna på virusexperter som Wall Streets storbanker nu gör, men problemet är att även de mest kunniga på området inte kan säga något med säkerhet.

Den andra strategin är att följa de legendariska investerarna Benjamin Grahams och David Dodds käpphäst om att använda säkerhetsmarginaler. Med andra ord: Köp aktier så pass billigt att en mycket svag utveckling redan är inprisad i kursen så att fallhöjden är begränsad.

Problemet med denna strategi är att dagens nivåer på S&P 500 sannolikt inte erbjuder någon säkerhetsmarginal mot en fortsatt svag ekonomi som krossar företagens vinster, skriver Mackintosh.

1 apr
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Den värsta björnmarknaden under min livstid väntar”

Coronakrisens efterverkningar kommer inte att blåsa över i första taget då en stor skada redan är skedd på världens ekonomier. Det säger investeraren Jim Rogers, som grundade legendariska Quantum Fund tillsammans med George Soros på 1970-talet.

– Jag förväntar mig att vi kommer att få den värsta björnmarknaden under min livstid de närmaste åren, säger han till Bloomberg.

Rogers varnar för en trippelsmäll i form av coronakrisens ekonomiska skador, höga skuldnivåer och låga räntor som kommer att bli smärtsamma när de stiger.

Trots sin pessimistiska syn står han redo att köpa aktier i de sektorer som har tagit mest stryk under krisen, såsom turism, transport, flyg och jordbruk.

1 apr
Läs mer om Coronaviruset