Börs och marknad

Rapportsäsongen Börsåret 2020
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Börsåret 2020

”Har prisat in mycket positivt – riskerar bakslag på börsen”

Rapportsäsongen för det andra kvartalet som snart rullar i gång kommer att ge svaga resultat på grund av pandemin och många blickar redan längre fram, skriver Market Watch.

Enligt analytikern David Rosenberg har marknaden redan prisat in ett vaccin till Labor Day i början av september, samt oändliga finanspolitiska stimulanser.

– Vi har prisat in så många positiva saker att om vi inte får dem kan marknaderna sjunka, säger han enligt sajten.

Ally Invests chefsinvesteringsstrateg Lindsey Bell noterar att valår brukar ge starka höstar i USA, men tillägger att ”2020 är vad som helst möjligt”.

Analytiker spår att S&P 500-bolagens vinster minskar med 44 procent i kvartalet, skriver Bloomberg.

Igår 16:32
undefined

Börspodden: Finns uppsida i E-lux och Nilörngruppen

Ännu en rapportsäsong står för dörren och i det senaste avsnittet av Börspodden spekulerar programledarna om vilka aktier som är värda att satsa på.

John Skogman tipsar bland annat om Nilörngruppen som fallit 55 procent i år efter ett dåligt första kvartal. Enligt Skogman kan Nilörngruppen gynnas av e-handelstillväxten samtidigt som bolaget är lågt skuldsatt.

– Det finns ändå lite uppsida här kan jag tycka, säger han i podden.

Johan Isaksson tar bland annat upp Electrolux som rapporterar den 17 juli. Electrolux aktie är ner omkring 30 procent i år men lyckas de övertyga om sparåtgärder kan det finnas uppsida i aktien, säger han.

Igår 10:00
Läs mer om Rapportsäsongen
Stockholmsbörsen i dag

Evolution Gaming och SBB vinnare på negativ börs

Efter två dagars uppgång vände Stockholmsbörsen ner vid lunchtid på fredagen. Den utvecklingen höll i sig ända in i mål och vid stängning var facit som följer:
• OMXS30: -0,5%
• OMXSPI: -0,2%
Dagens vinnare var bland annat SBB som summerade dagen med en uppgång på omkring 4 procent. Det efter att bolaget meddelat att man köper en portfölj med förskolor från norska förskolekedjan Læringsverkstedet, för 4,3 miljarder norska kronor.

Även Evolution Gaming gick starkt och klättrade runt 4 procent utan kända nyheter.

Också H&M steg, om än betydligt mer blygsamma 0,3 procent, efter att familjen Persson köpt ytterligare cirka 4,2 miljoner aktier i klädjätten för nästan 0,6 miljarder kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

På rapportsidan syntes fastighetsbolaget Diös som sjönk drygt 3 procent efter ett minskat förvaltningsresultat med 11 procent för det andra kvartalet. De totala intäkterna under det andra kvartalet uppgick till 450 miljoner kronor, jämfört med 464 i andra kvartalet 2019.

Mindre bra gick det även för SEB och Astra Zeneca som för dagen hamnade i botten av storbolagslistan med en nedgång på omkring 1,5 procent vardera.

Stockholmsbörsens utveckling var ungefär i linje med övriga Europabörser i dag. I New York håller börserna stängt på grund av morgondagens nationaldag.

3 jul
Illustrationsbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-data lyfte Stockholm – Electrolux och SSAB i topp

Stockholmsbörsen inledde dagen positivt och uppgången tilltog under eftermiddagen när amerikanska jobbdata kom in starkare än väntat. Vid stängning var de ledande indexen återigen upp klart:
• OMXS30: +1,7%
• OMXSPI: +1,6%
Därmed steg börsen för andra dagen i rad.

Electrolux, SSAB och H&M gick bäst av storbolagen med uppgångar på 3,7–4,2 procent. Även SEB och Kinnevik stängde över 3 procent upp. Däremot var gårdagens vinnare Swedish Match på torsdagen det enda av indexets bolag som stängde på minus.

Midcap-bolaget Hansa Biopharma rusade 32,7 procent efter att bolaget tecknat ett licensavtal med Sarepta Therapeutics som kan ge Hansa över 400 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Installationsföretaget Instalco meddelade under morgonen att de köper Ventpartner, ett bolag som omsätter cirka 250 miljoner. Aktien steg 4,6 procent på nyheten och inkasserade också en höjd riktkurs från SEB.

Läkemedelsbolaget Camurus inledde en accelererad bookbuilding efter börsens stängning på onsdagen med målet att genomföra en riktad nyemission om cirka 300 miljoner kronor. Aktien handlades ner 4,1 procent.

Evolution Gaming steg 10 procent i går efter budet på Netent och fick på torsdagen en höjd riktkurs av Pareto. Aktien fortsatte upp 3,4 procent.

Kökstillverkaren Nobia klättrade 3,6 procent efter en köprekommendation och höjd riktkurs av Handelsbanken.

2 jul
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag