Börs och marknad

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street stängde platt – Walmart föll efter rapport

Det var små rörelser på New York-börserna på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +/-0,0 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebar nätt och jämnt ännu en ny rekordnotering för breda S&P 500.

Under dagen uttryckte Kinas handelsdepartement optimism kring handelssamtalen efter att Wall Street Journal i går rapporterat att förhandlingarna mellan Kina och USA har kört fast kring köp av jordbruksprodukter.

På bolagsfronten redovisade detaljhandelsjätten Walmart en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten men efter ett initialt lyft på flera procent stängde aktien på minus 0,3 procent.

It-företaget Cisco backade 7,3 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasade 14,4 procent.

Apple handlades ner 0,7 procent efter en säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

Beyond Meat steg 1,8 procent efter att Berenberg inlett bevakning på aktien med köp och riktkurs 100 dollar, mot gårdagens stängningskurs på drygt 79 dollar.

Boeing steg 1,4 procent efter en höjd riktkurs från Vertical Research Partners, skriver Market Watch.

Igår 21:00
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser efter Kinadata och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Igår 13:52
Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Disneys aktie rekordrusade efter nya streamingsuccén

Disneys aktie steg 7,4 procent på onsdagen efter succéstarten för Netflix-utmanaren Disney+ som fick över tio miljoner abonnenter redan under det första dygnet. Det var den näst största uppgångsdagen för aktien på ett decennium, noterar Market Watch.

”Häpnadsväckande”, menade Wedbush analytiker Dan Ives om kundtillströmningen och spådde att Disneys kan nå målet på 60-90 miljoner abonnenter redan om två år i stället för fem.

Ett par höjda riktkurser från Credit Suisse och Argus hjälpte också till att skicka upp aktien som stängde på nya rekordnoteringen 148,76 dollar.

Igår 00:02
Läs mer om Dagens börs internationellt
TT
Stockholmsbörsen i dag

Rött på Stockholmsbörsen – MQ rusade på nytt koncept

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen men vände senare ner i likhet med Europabörserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,3 %
• OMXS30: −0,5 %

Investmentbolaget Kinnevik steg 1,2 procent och toppade storbolagsindexet efter att ha dumpat hela sitt innehav i det tyska möbelbolaget Westwing.

Gamingbolaget Embracer rusade tvåsiffrigt i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över estimaten. Aktien föll senare tillbaka och stängde på minus 3,8 procent. Bland annat efter att analystjänsten Börsplus avstått från att ge ett råd kring aktien på grund av hål i bolagets redovisning.

Balkongbolaget Balco ökade vinsten men den organiska tillväxten var negativ, delvis på grund av försenade uppstarter som väntas tynga även nästa kvartal. Aktien backade 2,4 procent.

E-handelsbolaget Boozt rapporterade en ökad förlust och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos. Aktien rasade 10,4 procent.

Modebolaget MQ rusade 6,9 procent efter att ha presenterat ett nytt koncept som innebär att alla butiker ska omvandlas nästa år. Sektorkollegan Wesc föll 5,3 procent efter att ha redovisat en minskad omsättning.

Småspararfavoriten Soltech backade 9,9 procent efter en säljrekommendation i Affärsvärlden.

Igår 16:30
Illustrationsbild.  Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spotlightnoterade Future Gaming handelsstoppad

Kundanskaffningsbolaget Future Gaming Groups aktie handelsstoppades på torsdagseftermiddagen av Spotlight. Det framgår av ett börsmeddelande från handelsplattformen. Aktien kommer enligt Spotlight att vara handelsstoppad tillsvidare.

Enligt börsmeddelandet väntas mer information från bolaget självt.

Vid tidpunkten för handelsstoppet var aktien oförändrad på 1,3 öre per aktie.

I förmiddags släppte bolaget sin rapport för tredje kvartalet, där det enligt Direkt framkom att bolaget fortsättningsvis var i överträdelse av villkoren för en obligation som upptagits.

Igår 13:21
undefined

Storbanker tyngde börsen – Astra Zeneca mot strömmen

Stockholmsbörsen backade på onsdagen i linje med Europabörserna. Enligt Nyhetsbyrån Direkt blev gårdagskvällens hett emotsedda tal från Donald Trump en besvikelse på marknaderna då ingen tydlig vägledning gavs i handelskonflikten.

Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: –0,4 procent
• OMXS30 –0,5 procent
Investmentbolaget Kinnevik handlades exklusive utdelningen av Millicom och föll 20,3 procent, vilket var ungefär lika mycket som det avskilda värdet.

Swedbank backade 3,9 procent efter att Estlands finansminister i en intervju med DI riktat skarp kritik mot banken och anklagat den för att medvetet ha möjliggjort för ”signifikant” penningtvätt.

Swedbank parkerade i botten av storbolagsindexet tillsammans med SEB och Nordea som tappade 2,2 respektive 2 procent.

I motsatt ände av OMXS30 fanns defensiva bolag som Astra Zeneca, Getinge och Essity med uppgångar på 1,5–1,7 procent.

Bland onsdagens rapportbolag steg både Sintercast och Allgon runt 11 procent efter att ha redovisat rejäla vinstlyft.

Årets kursraket Soltech klättrade 6,6 procent efter att ha skruvat upp sina finansiella mål. Vårdbolaget Ambea föll 5,7 procent efter att största ägaren Actor sålt av en storpost med en rabatt på 8 procent.

13 nov
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rune Andersson. TT
Börsåret 2019

Andersson: Räntor fortsätter driva börsen – raset dröjer

Företagsledaren och miljardären Rune Andersson förutspådde förra höstens korrektion på börsen, men nu bedömer han att nästa ras ligger långt borta, skriver DI.

Andersson pekar på att nollräntorna fortsätter att driva börsen högre i brist på andra placeringsalternativ. Han varnar för att det kan skapa obalanser på sikt när värderingarna drar iväg.

– Då kommer risken för en smäll, men den kan jag inte se just nu, säger han.

Igår 13:49
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

12 nov
Läs mer om Börsåret 2019
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Mäklarnas olika aktiekurser

Mer kaos i kurserna kan vänta: ”Är förstås helt orimligt”

Hos nätmäklaren Nordnet stiger Oscar Properties mer än 60 procent, hos Avanza faller aktien nästan 30 procent. Skälet är att aktien i dag handlas utan teckningsrätterna, som har ett värde i sig – Nordnet justerar för det, Avanza gör det inte.

Så den som köpte Oscar Properties i går och säljer aktien i dag får teckningsrätterna till ”reapris” när Avanza-kunder verkar trissa upp priset på aktien.

”Det här är förstås helt orimligt”, kommenterar sparekonomen Joakim Bornold på Twitter.

Att kurserna ser olika ut på olika ställen sker titt som tätt och senast i går när Kinnevik delade ut Millicom-innehavet. Finwires redaktionschef Lars Johansson ansåg det olyckligt att vissa system visade plus 2 procent för aktien och andra minus 20 procent.

”Utgör ju framförallt [en] risk för felbeslut från de privatsparare och andra aktörer som inte alltid är detaljpålästa”, svarade Affärsvärldens analytiker Johan Eklund på Twitter.

Samma sak kan hända igen i Oasmia Pharmaceutical i morgon då aktien handlas utan rätt till teckningsrätter i en företrädesemission.

Igår 10:43
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jätterusning för OP – Avanza visar inte allt

Oscar Properties aktie rusar nästan 70 procent på torsdagsförmiddagen. Ett tag var aktien uppe på plus 100 procent.

Det är dock den justerade kursen då aktien i dag handlas utan företrädesrätt i den kommande nyemission.

Det visar dock inte småspararmäklaren Avanza, vars kunder i stället ser en nedgång på runt 20 procent. Mäklarstatistiken visar också att Avanzas kunder eventuellt försöker fynda då de är de absolut största nettoköparna i aktien. Nordnet visar justerad krus, och nätmäklarens kunder är bland de största nettosäljarna i Oscar Properties.

”Vi korrigerar endast graf och kurs vid split, inte vid emissioner”, skriver Avanza i en kommentar på Twitter.

En annan aktör där kunderna är nettoköpare är Swedbank. Även där visas den ojusterade kursen.

Fotnot: Även Omni Ekonomis börstjänst visar den ojusterade kursen.

Igår 09:44
Läs mer om Mäklarnas olika aktiekurser
Metro Exodus Embracer
Dagens aktierekar

Börsplus avstår från att lämna råd för Embracer

(Finwire) Gamingbolaget Embracer, tidigare känd som THQ Nordic, presenterar i vanlig ordning en rapport som slår alla tvivlare på fingrarna. Samtidigt höjs röster som kritiserar de svårsynade siffrorna och bolagets redovisning. Det skriver Börsplus i en analys på torsdagen.

Analystjänsten skulle vilja se; tydlig information kring förvärvsköpeskillingar, förvärvsanalyser med tydlig redovisning av övervärden för varje enskilt förvärv samt kommunikation kring organisk tillväxt.

”Utan det har vi svårt att bilda oss en uppfattning om bolaget och ger åtminstone inte här och nu något råd kring aktien”, skriver Börsplus i sin slutsats.

Igår 16:07
undefined

Eftermiddagens rekar: Sälj Apple – köp Disney

Efter Walt Disneys succé med nya streamingtjänsten Disney+ och gårdagens rekodrusning på börsen höjer nu JP Morgan riktkursen för aktien till 160 dollar från tidigare 150 dollar och upprepar övervikt. Det skriver Finwire. Här är några fler av eftermiddagens aktierekar:
• Wells Fargo sänker riktkursen för Cisco efter gårdagens rapportmiss till 58 dollar från tidigare 60 dollar och upprepar outperform.

• Maxim sänker Apple till sälj från tidigare behåll och anger riktkurs 190 dollar.

• BMO höjer riktkursen för halvledarbolaget Nvidia till 200 dollar från tidigare 145 dollar och upprepar market perform.

• Deutsche Bank höjer riktkursen för svenska Autoliv till 88 dollar mot tidigare 84 dollar och upprepar behåll.

• Berenberg inleder bevakning på Beyond Meat med köp och riktkurs 100 dollar.

• Argus höjer Uber till köp från tidigare behåll och anger riktkurs 35 dollar.

• Credit Suisse sänker riktkursen för Canada Goose till 62 dollar från tidigare 72 dollar efter gårdagens rapportmiss. Storbanken upprepar outperform.

Igår 15:26
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dagens rekar: Neutralt för Industrivärden och Assa

I dagens skörd aktierekommendationer från Industrivärden höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch. Aktien lyfts till neutral från underperform.

UBS sänker sin rekommendation för Assa Abloy till neutral från köp.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Systemair till köp från behåll. Riktkursen höjs till 160 från 134 kronor.

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Holmen till behåll från köp. Riktkursen ligger kvar på 305 kronor.

Igår 10:33
Läs mer om Dagens aktierekar
Illustrationsbild.  Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Haltande handelshopp sänker oljepriserna

Oljepriserna sjönk på onsdagsmorgonen, enligt Reuters tyngda av haltande förhoppningar om att USA och Kina kan trappa ner handelskriget genom en första överenskommelse.

Vid 06.30-tiden svensk tid handlades brentoljan för 61,80 dollar per fat, ner 0,3 procent sedan handelsstarten. WTI:n kostade samtidigt runt 57 dollar fatet, också 0,3 procent lägre jämfört med handelsstarten.

Internationella energirådet IEA slår samtidigt i en ny rapport fast att oljeanvändningen kan komma att öka med 10 procent de kommande 20 åren. Oljepriset spås stiga till över 100 dollar fatet under samma period, skriver E24.

13 nov
Arkivbild: Oljedirektoratets chef Bente Nyland.  Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska produktionen av olja väntas missa målet i år

Den norska oljeproduktionen kommer av allt att döma att missa målen för helåret 2019. Den bedömningen gör det norska oljedirektoratets chef Bente Nyland i en intervju med Bloomberg, skriver Finwire.

En anledning uppges vara att produktionsstarten vid Johan Sverdrup-fältet i år inte väger upp bortfallet vid andra plattformar. Även naturgasproduktionen ligger efter, men det är enligt Nyland för tidigt att säga om man missar målen även där, skriver nyhetsbyrån.

I september låg den dagliga produktionen av olja 7,7 procent under prognosen för månaden och 4,1 procent under för helåret.

12 nov
Illustrationsbild.  Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Equinor: Har gjort ”ett av årets största oljefynd”

Norska oljejätten Equinor har tillsammans med partnerbolagen Exxon Mobil, Idemitsu och Neptune hittat olja och gas i en undersökningsbrunn intill Framfältet i Nordsjön. Det skriver bolaget självt i ett pressmeddelande, rapporterar E24.

Enligt Equinors uppskattningar finns 6–16 miljoner kubikmeter oljeekvivalenter att utvinna i området, vilket skulle motsvara 38–100 miljoner fat olja.

Prospekteringschefen Nick Ashton kallar fyndet för ”ett av årets största”.

– Det visar vilka möjligheter som fortsatt finns för värdeskapande och intäkter från den här näringen, säger han i pressmeddelandet.

6 nov
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden