Börs och marknad

TT.
Dagens börs internationellt

Blandad utveckling i Asien – billig yen lyfter Nikkei

Asiens börshandel öppnade uppåt på fredagsmorgonen efter återupptagna handelssamtal och något sänkt ränta i Kina. Vid 05.25 svensk tid var utvecklingen mer blandad:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,1 %
• Shenzhen: –0,1 %
• Hongkong: –0,0%
• Kospi: +0,2 %
En billigare japansk yen bidrar till börsuppgångar i Asien, skriver TT.

På torsdagen återupptags handelssamtalen mellan Kina och USA i och med att en kinesisk vice finansminister besökte Washington. Enligt CNBC inväntar investerarna den fortsatta utvecklingen.

Samtidigt sänkte den kinesiska centralbanken i går räntan för sina mest kreditvärdiga kunder i syfte att sänka lånekostnaden och på det sättet stimulera ekonomin som växer i allt långsammare takt.

5 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Wall Street stängde platt – Microsoft bland vinnare

Wall Street steg under stora delar av torsdagen men stängde platt. När börsdagen var över stod ledande index som följer:
• S&P 500: +/-0,0%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: -0,2%
Bland bolagen föll US Steel som vinstvarnat – den tredje amerikanska ståljätten att göra så den här veckan. Aktien backade över 11 procent.

Även Walt Disneys aktie backade. På dagen fick bolaget en sänkt rek från Imperial Capital och det riktades nya anklagelser om könsdiskriminering mot bolaget. Aktien stängde ner 2,6 procent.

Bland vinnarna fanns Microsoft vars aktie handlades upp 1,8 procent sedan bolaget höjt utdelningen och godkänt återköp av egna aktier för upp till 40 miljarder dollar.

Under dagen steg oljepriset på nyheter om minskad saudisk produktion efter helgens drönarattack. Wall Street Journal skrev att Saudiarabien vänt sig till Irak för att köpa in olja, en uppgift som sedan dementerades – vilket bromsade uppgången.

Igår 20:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Arkivbild. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm slog nytt rekord – vinstvarning fällde SSAB

Stockholmsbörsen följde upp gårdagens uppgång med nya gröna siffror och vid stängning såg indexen ut så här:
• OMXS: +0,4 procent
• OMXS30: +0,6 procent
Det innebär att Stockholmsbörsens breda OMXSPI stängde på nytt rekord, med 630,41 punkter, den högsta nivån sedan i april.

Federal Reserve sänkte som väntat räntan men signalerade inga fler räntesänkningar i år, vilket fick Wall Street att backa. Men efter Fed-chefen Jerome Powells tal hämtade sig indexen och New York stängde platt.

Morgonens svenska nyhetsflöde var tunt. Finska verkstadsjätten Wärtsiläs vinstvarning i går beskriver Handelsbanken beskriver som ”hemsk”. Alfa Laval föll nästan 5 procent efter beskedet, men hämtade sig en aning på torsdagen och stängde 0,5 procent upp.

Även SSAB:s konkurrent US Steel vinstvarnade i går kväll. Som skäl angavs bland annat en svag Europamarknad. US Steel är det tredje amerikanska stålbolaget att vinstvarna på lika många dagar. SSAB:s aktie föll 3,4 procent och var sämst på storbolagslistan.

I botten fanns även Hexagon, Getinge, Assa Abloy, SKF och Boliden.

Stor vinnare på OMXS30 blev Astra Zeneca som lyfte 2,4 procent. Under dagen meddelade läkemedelsjätten att de inleder ett samarbete med om digital sjukvård i Indien.

Swedbank steg 1,7 procent och även övriga storbanker hade en bra dag.

Starbreezes utbombade aktie rasade som mest drygt 20 procent efter att Universal Games slutat som förläggare för mobilspelet Payday: Crime War. Aktien hämtade sig dock och stängde på minus 3,6 procent.

Igår 15:30
undefined

Fortnox på ny rekordnivå – har rusat 165 procent i år

Affärssystembolaget Fortnox steg 3,8 procent på torsdagen utan kända nyheter och noterades på en ny rekordnivå, rapporterar Finwire.

Aktien handlades under eftermiddagen om mest kring 180 kronor men stängde på nya rekordnivån 177 kronor. Därmed har aktien stigit hela 165 procent sedan årsskiftet.

Sommaren 2016 stod aktien i drygt 14 kronor efter att konkurrenten Visma dragit tillbaka sitt bud på 24 kronor per aktie, skriver nyhetsbyrån.

Igår 14:26
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torsdagens rekar: Sobi får köprekommendation av SEB

Här är ett axplock av torsdagsmorgonens aktierekommendationer, hämtade från Finwires och Direkts nyhetsflöden:


• Sobi får av SEB höjd rekommendation, till köp från behåll med riktkurs 215 kronor (221).
• Swedish Match får sänkt riktkurs av Credit Suisse, från 360 till 390 kronor.
• Saniona får köp-rekommendation och riktkursen 41 kronor (32) av ABG Sundal Collier.
• Handelsbanken har inlett bevakning av Mycronic och sätter rekommendationen till behåll.
• Millicom får rekommendationen köp av HSBC. Riktkursen höjs till 610 kronor (600).
• HSBC inleder bevakningen av Epiroc med rekommendationen köp. Riktkurs blir 120 kronor.

Igår 05:52
undefined

Börsplus: Sälj Qiiwi – hög sannolikhet för fall

(Direkt) Mobilspelsföretaget Qiiwi har gått som en raket på börsen och gett tre gånger pengarna bara i år. Bolagets nya spel Wordington tiofaldigade intäkterna under senaste kvartalet och på ritbordet finns mängder av idéer som väntar på att omsättas i praktiken, skriver Börsplus men konstaterar samtidigt att sannolikheten är mycket hög att aktien kommer gå att köpa till ett betydligt lägre pris under det kommande året.

Rekommendationen blir därför sälj.

Igår 11:02
Läs mer om Dagens aktierekar
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2019

Börsen slog rekord – så investerar proffsen i höst

Stockholmsbörsen breda OMXSPI stängde på nytt rekord efter att ha stigit 0,4 procent till 630,41 punkter – men i höst blir det osäkrare. Det menar Handelsbankens allokeringschef Johann Guggi.

Storbankens strategi blir därför att minska aktierisken och öka andelen räntebärande placeringar genom en större andel i tillväxtmarknadsobligationer, skriver Guggi i kundtidningen Fokus Placeringar. Bakom beslutet ligger en ökad marknadsoro och svagare konjunktursignaler.

Några cykliska guldkorn går dock att hitta i höstmörkret, menade förvaltarna Johan Thorén på Strand Kapital och Mattias Isakson på Swedbank tidigare under dagen, rapporterar DI: Trelleborg, Lindab, Veoneer, Autoliv, Volvo, Sandvik och Boliden, är aktierna på deras höstlista.

Igår 21:23
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Experter: Sju börsvinnare om rotationen fortsätter

De senaste veckorna har kapital rusat in i cykliska och konjunkturberoende aktier. Om den så kallade sektorrotationen fortsätter finns det en hel rad med aktier som är redo att gå upp, säger Strand kapitalförvaltnings Johan Thorén och Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson till DI.

Generellt handlar det om cykliska aktier där värderingen tyder på att de har mer att ge även efter de senaste veckornas återhämningslyft. Thorén håller fram Trelleborg, Lindab, Veoneer och Autoliv. Även Isaksson gillar Trelleborg men pekar också på Volvo, Sandvik och Boliden, skriver DI.

Igår 10:50
Illustrationsbild.  Boliden och TT
undefined

Strateg varnar för att följa rotation: ”Ser risigt ut”

De senaste veckorna har det skett en sektorrotation på Stockholmsbörsen där defensiva aktier ratas till förmån för bland annat cykliska verkstadsbolag. Men Danske Banks seniorstrateg Mattias Sundling tycker inte det är läge att haka på.

– I ett större perspektiv fortsätter jag vara defensiv, säger han till DI:s Börsmorgon.

Risk/reward – det vill säga förhållandet mellan risken att investeringen inte går som tänkt och avkastningen om det i stället går som tänkt – ser ”lite risigt ut för cykliska aktier”, menar Sundling.

18 sep
Läs mer om Börsåret 2019
Irakiska oljearbetare.  TT
Ostadiga oljemarknaden

Källor: Saudiarabien har inte efterfrågat irakisk olja

Statliga källor förnekar nu att Saudiarabien vänt sig till Irak för att köpa olja, rapporterar Bloomberg.

Statliga källor på Saudi Aramco och irakiska oljebolaget Somo uppger för tidningen att det inte finns någon sådan förfrågan. Enligt Wall Street Journals uppgifter tidigare på torsdagen bad Saudiarabien om att få importera 20 miljoner fat. Somos chef för råoljeförsäljningen uppgav till WSJ att bolagen inte har något kontrakt.

Förfrågan kopplades till det stora produktionsbortfall som helgens drönarattack har inneburit för Saudiarabien.

Igår 12:15
Amin Nasser är vd och ordförande för Aramco. TT.
undefined

Saudiarabien vänder sig till omvärlden för att fylla på olja

För att täcka produktionsbortfallet efter helgens attacker har Saudiarabien vänt sig till producenter i en rad länder, skriver Wall Street Journal.

– De började göra förfrågningar i måndags, förmodligen med målet att maximera leveranserna, säger Dario Scaffardi, vd på den italienska oljeprocessaktören Saras till WSJ.

Enligt källor med insyn har Saudiarabien även vänt sig till Iraks statsägda oljebolag Somo, och bett om att få köpa så mycket som 20 miljoner fat råolja.

Aramco har avböjt att kommentera uppgifterna och Somos chef för råoljeförsäljningen uppger till WSJ att det inte finns något kontrakt mellan de båda statliga oljebolagen.

Igår 10:22
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden