Buddhistkvinna i Sydkorea JORGE SILVA / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten på Koreahalvön

Börsanalys: Fredshoppet ger delade förväntningar

Förväntningarna på de pågående fredsförhandlingarna på koreahalvön delar analytikerkåren.

”Det verkar som om marknaderna redan börjat prisa in en blygsam avkastning för freden,” skriver Goldman Sachs i en rapport som redogörs av Korea Herald.

Konkurrerande investmentbanken Morgan Stanley jämför i stället med Berlinmurens fall och tror att marknaderna kan ta ett rejält glädjeskutt. Lättnaden i de geopolitiska spänningarna kan skjuta Sydkoreas börsindex KOSPI 15 procent högre, skriver banken enligt Korea Herald.

Vid händelse av fred väntas vissa sektorer gynnas särskilt. Kontrakt norrifrån kan komma att dugga tätt för bygg-, stål och maskinindustrierna om Nordkorea ska börja integreras med sin omvärld, skriver Korea Herald i sin analysgenomgång.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska tillväxten
Nike-loggan, skärmdump från dagens presskonferens. Nike / LO
Coronaviruset Svenska tillväxten

LO spår djup ”Nike-swoosh” – halv miljon jobb försvinner

Den svenska BNP-produktionen faller nu med uppemot 15 procent, spår LO i en färsk prognos.

– Det är ett oerhört kraftigt fall, större än vad regeringen eller Konjunkturinstitutet har räknat med, säger LO-ekonomen Håkan Hellstrand vid seminariet.

Nedgången och återhämtningen i prognosen kan lite slarvigt beskrivas som en en ”Nike-swoosh”.

Först ett djupt BNP-fall, och sedan en relativt skarp återhämtning från tredje kvartalet och framåt. Sedan återgår tillväxten till den tidigare trenden men på en lägre nivå – fortfarande vid slutet av 2021 har BNP:n inte återhämtat sig till tidigare nivåer, enligt prognosen.

Inräknat alla nya arbetslösa, permitterade och övriga som inte jobbar längre räknar LO med att runt en halv miljon svenska jobb försvinner. Den öppna arbetslösheten kommer att toppa på 10 till 15 procent, spår LO.

34 min
Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppmaning till politikerna: ”Satsa allt som går”

Spar inte på krutet. Det finns inget att hålla igen på. Satsa allt som går.

Det är den exakta uppmaningen från LO:s chefsekonom Ola Pettersson till politikerna.

I en färsk prognos räknar LO med att coronakrisen leder till ett BNP-fall på hela 15 procent och efterföljande hög arbetslöshet.

Och trots de åtgärder som hittills genomförts finns det gott om utrymme för fler finanspolitiska stimulanser, fastslår LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström och pekar på att den svenska statsskulden har krympt kraftigt de senaste åren.

LO tar upp de nya miljarderna till kommuner och landsting som exempel. Totalt har de nu tillförts 22,5 miljarder kronor i extra stöd sedan höstbudgeten lades. Men för att upprätta nuvarande välfärd krävs 30 miljarder extra varje år, enligt LO. Och för nästa år är extrastödet hittills bara 5 miljarder kronor, enligt fackförbundets ekonomer.

3 min
Hedén Westerdahl.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu – och det kan bli ännu värre”

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl jämför coronakrisen med finanskrisen 2008: Företag kommer att gå i konkurs, många kommer att bli arbetslösa. Det sa hon i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

– Nu går det fort, det är en kraftig inbromsning, vi ser att vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu, sa hon.

Hedén Westerdahl tillade att hon hoppas att regeringen ska gå in med ”starka åtgärder” så att arbetslösheten inte stiger för fort.

I KI:s prognos som presenterades i morse faller BNP med 6 procent i det andra kvartalet. På programledarens fråga svarade Ylva Hedén Westerdahl att läget kan bli ännu värre.

Igår 19:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Amorteringspausen
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Amorteringspausen

Borg: Hjälper skuldsatta men bopriserna kommer ändå falla

Att amorteringskravet på bolån slopas till åtminstone mitten av juni 2021 är en välbehövlig lättnad för hushåll med stora lån och kommer att stimulera ekonomin. Men efterfrågan på bostadsmarknaden lär inte få samma stöd, spår Tor Borg, numer analytiker på Boverket.

– Det är ju bara en tillfällig paus. Nya bolån som tas nu kommer att vara amorteringsfria först, men behöva amorteras sen, säger han till Direkt.

Borg menar att amorteringar fortfarande kommer att ingå i bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler och att det därför inte blir lättare att få ett bolån. Med börsfall och stigande arbetslöshet i coronapandemins spår ligger en boprisnedgång ”absolut i korten”.

– Om den sedan blir 5 eller 10 eller 15 procent är helt omöjligt att säga, säger Borg.

2 tim
undefined

Bornold: Amorteringskrav kommer inte tillbaka

Amorteringskravet på bolån kommer sannolikt inte tillbaka efter Finansinspektionens beslut om en paus till juni 2021, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till Expressen.

– Beslutet att införa det togs i en glödhet ekonomi och där kommer vi inte vara när det här har blåst över. Det kommer bli svårt att återinföra kravet i ett läge där det kan bromsa ekonomin, säger han.

Bornold säger också att FI:s beslut är viktigt och bra, både på ett ekonomiskt men också på ett ”mänskligt plan”. Han säger också att amorteringskravet aldrig varit en bra reform.

3 tim
Cathrine Danin
undefined

”Slopad amortering kommer att bromsa boprisfallet”

FI:s beslut att ge alla bolånekunder amorteringsfrihet till juni nästa år välkomnas. Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank, skriver på Twitter att förslaget är en ”välbehövlig åtgärd som lär bromsa ett stort boprisfall, som jag annars tror låg i korten”.

SBAB:s chefekonom Robert Boije kallar beskedet ”klokt” på Twitter och skriver att det är ”något jag själv tidigare föreslagit som stabiliseringspolitisk åtgärd för corona”.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till åtgärden: ”Det här är bra och viktigt”, skriver hon på Twitter. Bratt skriver vidare att hon var skeptisk till kravet när det infördes på grund av att hon ansåg att det saknade flexibilitet. Men nu visar Finansinspektionen att man är flexibel i ett allvarligt läge, twittrar hon.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Konkurserna
Mellby Gårds ordförande Rune Andersson. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Konkurserna

Profilen talar ut om kursade klädkedjorna: ”Hopplöst fall”

Mellby Gård-bolaget Lund Fashion, med varumärkena Dea Axelsson och Flash, och 500 anställda gick inte att rädda. Det säger Mellby Gårds ordförande Rune Andersson till TT.

– Vi såg det som ett hopplöst fall, delvis för att de var så små att de inte hade kunnat förhandla med fastighetsägarna.

Enligt Andersson krävs det fler stödåtgärder för att förhindra alltför många konkurser under coronakrisen. Han efterlyser ett moratorium som innebär att fastighetsägarna, med uppbackning av staten och banker, fryser hyreskostnaderna under en period.

8 min
Johan Torgeby, vd på SEB. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SEB: Låneansökningar för 120 miljarder har kommit in från företag – på bara en månad

SEB har enbart i mars tagit emot totalt 120 miljarder i låneansökningar från företag i bankens olika verksamhetsländer. Det säger bankens vd Johan Torgeby till SVT:s Aktuellt.

– Vi måste förbereda oss för en lavinartad ökning av förfrågningar kring lån, aktivitetsnivån har aldrig varit högre.

Totala summan för låneansökningarna var i mars mer än dubbelt så mycket som under ett helt år.

– Ett normalt år gör vi 50 miljarder på helåret, säger Torgeby.

Idag 06:16
Häslokostaffär i Stockholm den 25 mars i år. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarna: Konkurserna ökar – är en tragedi

Att antalet konkurser rusade under sista veckan i mars ger en signal om att det blir blåsigare framöver. Det säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg till DI.

– Jag tror att vi får se en ganska dramatisk konkursökning framöver, säger han till tidningen.

Han berättar att organisationen får många samtal från företagare som är uppgivna och ledsna över att inte kunna rädda sina livsverk. ”En tragedi”, konstaterar Wiberg.

Även på Creditsafe tror man att vi får se fler konkurser framöver.

Enligt TT ökade antalet konkurser under förra veckan med 46 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Igår 19:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Illustrationsbild.  ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Ny statistik: 267 procents ökning av varsel i USA

Antalet varsel om uppsägning i USA ökade med 267 procent i mars i år, jämfört med motsvarande månad förra året. Det framgår av ny statistik från det privata arbetsförmedlingsbolaget Challenger, Gray & Christmas, skriver Market Watch och Direkt.

I mars varslades sammanlagt 222 288 tjänster enligt icke-säsongsjusterade siffror, upp från 56 660 i februari. Över hälften av de varslade – 141 844 – pekas ut som en direkt konsekvens av coronapandemin.

Enligt vice vd Andrew Challenger inkluderar marssiffran inte de hundratusentals arbetare som skickats hem från sina arbetsplatser under månaden.

20 min
Illustrationsbild: En man går förbi Metropolitan Museum of Arts i New York.  SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Viruset orsakar total krock för HR och rekryterare”

Coronautbrottet har försatt den amerikanska arbetsmarknaden under rejäl press.

”Viruset har orsakat en total krock för HR, personalansvariga och rekryterare. Arbetsmarknadsdata för februari visade en stark ekonomi med stram arbetsmarknad. Företagen kämpade för kompetens bland flera sektorer. Nu har miljontals anmält sig som arbetslösa, företagen har fryst nyanställningarna och i många fall stängt ned verksamhet totalt”, skriver Andrew Challenger, vice vd på det privata arbetsförmedlingsbolaget Challenger, Gray & Christmas, i en kommentar.

Ny statistik från bolaget släpptes på torsdagen och visade att antalet varsel under årets första kvartal ökade med 82 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Sammanlagt varslades 346 863 personer under kvartalet – den högsta siffran sedan första kvartalet 2009, skriver Direkt.

9 min
Erik Schelzig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Orderingången i USA:s industrier den lägsta på 11 år

ISM:s inköpschefsindex för den amerikanska industrin sjönk till 49,1 i mars jämfört med 50,1 i februari. Nedgången var betydligt lindrigare än analytikernas förväntningar, som i snitt låg på 45,0.

Bakom siffran syns en skarp nedgång i delindexet nya ordrar som föll till sin lägsta nivån sedan 2009, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån påpekar även att indexsiffran på 49,1 är ”dopad” av skenande leveranstider, som steg till 65,0 jämfört med 57,3 i februari.

Normalt sett brukar längre leveranstider tyda på en ökad aktivitet, men i detta fall beror det snarare på störningar i leveranskedjorna och komponentbrist.

– Coronapandemin och chockerna på de globala energimarknaderna har påverkat alla tillverkningssektorer, säger ISM-chefen Timothy Fiore i en kommentar.

Igår 14:33
Läs mer om Coronaviruset
Börsen internationellt

Analytiker: ”Tekniskt sett kan S&P 500 falla 20 procent”

Tekniskt sett är det inte omöjligt att S&P 500 faller ytterligare 15-20 procent från nuvarande nivå. Det menar Anders Elgemyr, teknisk analytiker på Carlsquare, i en intervju med EFN Marknad.

I intervjun visar Elgemyr en graf på S&P 500 där indexet har rekylerat upp till fibonaccitalet 61,8, efter ett ras på drygt 30 procent. Där möter också ett glidande medelvärde på 20 dagar upp.

– Köparna har försökt att bryta sig igenom nivån i flera dagar utan att lyckas, säger Anders Elgemyr som tycker att Fang-bolagen är en bra ledande indikator för var börsen ska ta vägen.

– Köp Apple för det har jag svårt att tro att den ska gå omkull även om aktien inte ser jättevacker ut rent tekniskt, säger han.

38 min
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen sjunker vidare – Shenzhen och Kospi på plus

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:46
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 20:00
Läs mer om Börsen internationellt
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Europas tillväxt

Kommissionen föreslår lån för att stötta korttidsarbete

EU-kommissionen föreslår att ett nytt låneinstrument ska införas, som ska ge stöd för korttidsarbete i de EU-länder som har drabbats hårdast av coronakrisen. Det meddelar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt AFP och Direkt.

Med garantier på 25 miljarder euro från EU-länderna hoppas kommissionen kunna låna upp till 100 miljarder euro.

Syftet med förslaget är att försöka släta över den uppblossande konflikten mellan flera av medlemsländerna, som handlar om hur unionen ska hjälpa länderna att dämpa effekterna av coronakrisen.

1 tim
Arkivbild: Danmarks statsminister Mette Frederiksen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Danska ekonomin kan krympa 10 procent i år

Danmarks centralbank kapar kraftigt sin prognos för landets BNP-tillväxt. Nu spår institutionen att ekonomin minskar med 3–10 procent i år, rapporterar Bloomberg.

Före coronakrisen räknade man med en tillväxt på 1,5 procent för helåret.

Danmark vidtog tidigt stränga åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet. Bland annat var man bland de första länderna i Europa att stänga skolor, restauranger och kaféer, skriver nyhetsbyrån.

– Vår utgångspunkt att få ekonomin tillbaka på banan igen när spridningen avtar och åtgärderna rullas tillbaka är tydlig. Men det kommer att göra ont innan vi kommer dit, säger centralbankschefen Lars Rohde.

Igår 11:20
Volkswagens tomma parkering. Illustrationsbild.  RONNY HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk tillverkningsindustri i brantaste fall på 11 år

Tysklands tillverkningsindustri såg i mars sitt brantaste fall på 11 år, framkommer när flera europeiska länder släpper makrostatistik på onsdagen.

Det är IHS inköpschefsindex över tysk tillverkningsindustri som föll till 45,4 – där en siffra under 50 tyder på att ekonomin krymper. I februari låg siffran på 48 och fallet är det kraftigaste på en månad sedan finanskrisen, skriver Reuters. Samtidigt spår IHS chefsekonom Phil Smith att siffrorna kan sjunka ännu lägre innan det vänder uppåt igen.

Igår 08:44
Läs mer om Europas tillväxt
Coronaviruset Svenska skulderna
Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska skulderna

FI: Nu frigörs tusenlappar för hushållen – amorteringspaus kan fortgå efter juni 2021

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

4 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI: Bankerna får ge alla respit från amortering på bolån

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

Idag 05:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Stockholmsbörsen i dag

Swedish Match och Sandvik drar på svängig börs

Osäker och svängig handel råder på Stockholmsbörsen. OMXS30 har under dagen slagit upp och ner förbi nollan i väntan på Wall Streets öppning. Klockan 12.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,5 procent
• OMXSPI: +0,2 procent
I USA stängde gårdagskvällens handel på klart minus där de tre stora indexen föll över 4 procent vardera. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att öppna upp på klart plus.

OMXS30 steg som mest drygt 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen. Handeln har under dagen varit slagig och volatil.

Oljesektorn, som får draghjälp av stigande oljepriser, är dagens stora vinnare. På bolagsnivå stiger IPC närmare 20 procent efter att man meddelat en sänkt utgiftsprognos.

Finansinspektionen föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Nyheten tolkas positivt hos SEB där A-aktien är upp över 2 procent. Även Swedbank och Nordea stiger på beskedet medan Handelsbanken pendlar runt nollan.

Klädjätten Hennes & Mauritz går svagast av storbolagen och är ner närmare 2 procent. Enligt DI ska H&M masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin.

Hexagon handlas på plus efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner drygt 3 procent och handlas runt 120 kronor.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Finansminister Magdalena Andersson (S) intervjuas av journalister efter att presenterat en prognos för det ekonomiska läget under en pressträff i Rosenbad. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Regeringens krisåtgärder uppgår nu till 100 miljarder

Totalt har regeringen nu gått ut med åtgärder som motsvarar 100 miljarder kronor, rapporterar Direkt.

I dag presenterade regeringen ytterligare 15 miljarder kronor till kommuner och regioner för att hantera effekterna av coronakrisen. Tidigare har regeringen bland annat slopat karensdagen, satt ner arbetsgivaravgifter, tagit över sjuklöneansvar, höjt a-kassan, gett uppskov för skatteinbetalningar infört korttidspermitteringar där staten tar en stor del av löneutbetalningen och gett en statlig kreditgaranti för företag.

Samtidigt anser bland annat Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, att många åtgärder är för krångliga, för små och för långsamma.

4 tim
Illustrationsbild. Yuri Kageyama / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals entreprenörer riskerar att missa krisstödet

Regeringens krisstöd i form av korttidspermittering riskerar att gå om intet för tusentals entreprenörer. Det skriver Breakit som granskat villkoren i regeringens proposition och finansutskottets betänkande.

Ett stort frågetecken gäller kravet på att vara ett ”långsiktigt konkurrenskraftigt” bolag. Det kan få följden att många startups, som nästan alltid går med förlust i början, gallras bort. Dessutom ger regeringen inget besked om vilken resultat– och omsättningsutveckling som krävs.

En annan fallgrop är att bolaget redan måste gjort sig av med konsulter och tillfällig personal som inte är ”verksamhetskritiska”.

4 tim
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen tillför ytterligare 15 miljarder till kommuner och regioner

Regeringen och samarbetspartierna C och L skjuter till 15 miljarder extra i år till regioner och kommuner.

– Det här är det största krispaketet som har presenterats till regioner och kommuner, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De nya pengarna är en del av vårändringsbudgeten.

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera, skola, vård och omsorg, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

Man meddelar även att det avsätts ytterligare pengar nästa år.

– Vi vill i dag också signalera att vi avsätter 12,5 miljarder för 2021, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

– För en normal kommun handlar det om cirka 30 miljoner kronor varje år som statsbidraget ökar med, fortsätter han.

De samlade paketen från regeringen uppgår nu till över 100 miljarder kronor.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset