Metro Exodus Embracer
Dagens aktierekar

Börsplus avstår från att lämna råd för Embracer

(Finwire) Gamingbolaget Embracer, tidigare känd som THQ Nordic, presenterar i vanlig ordning en rapport som slår alla tvivlare på fingrarna. Samtidigt höjs röster som kritiserar de svårsynade siffrorna och bolagets redovisning. Det skriver Börsplus i en analys på torsdagen.

Analystjänsten skulle vilja se; tydlig information kring förvärvsköpeskillingar, förvärvsanalyser med tydlig redovisning av övervärden för varje enskilt förvärv samt kommunikation kring organisk tillväxt.

”Utan det har vi svårt att bilda oss en uppfattning om bolaget och ger åtminstone inte här och nu något råd kring aktien”, skriver Börsplus i sin slutsats.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Fondernas placeringar

Bästa småbolagsfonderna utklassar börsen i år – här är fondernas viktigaste innehav

De tio bästa Sverigefonderna med inriktning på små och medelstora bolag har utklassat Stockholmsbörsen i år.

Fonderna har alla rusat över 42 procent sedan årsskiftet – börsens breda index, OMXSPI, är upp 26,4 procent.

Topplistans avkastning är hämtad hos Morningstar och gäller fram till

5 eller 6 december.

Här nedanför framgår det också vilka innehav som väger tyngst i de tio bästa fonderna med inriktning på små och medelstora bolag.

1 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lannebo dumpar SEB och SKF – Carnegie satsar på Millicom

Lannebo Fonders Mixfond sålde i november av samtliga aktier i SEB och SKF och delar av innehavet i Skanska. Det skriver förvaltarna Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf i en uppdatering för november.

”Osäkerheten i SEB har ökat efter misstankarna kring penningtvätt i den baltiska verksamheten”, skriver förvaltarna.

De köpte i stället aktier i bland annat SSAB och Investor i november.

Lannebos småbolagfond sålde av aktier i Nibe, Beijer Ref och Sweco ”av värderingsskäl”.

Carnegie Småbolagsfond köpte in sig i Systemair i november, skriver förvaltaren Viktor Henriksson i en uppdatering och lägger till att bolaget är attraktivt värderat. Dessutom har fonden ökat i Millicom i november.

Det senare bolagets aktie har pressats av Kinneviks sorti och den pressen lär avta, tror Henriksson.

”Vi har den största respekt för Kinnevik, men innehavet i Millicom har de inte hanterat på något bra sätt under året”, skriver han.

Idag 05:38
Läs mer om Fondernas placeringar
Ericssons vd Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericsson kan inleda processer mot de mutande cheferna

Ericsson kan komma att inleda processer mot de tidigare chefer som begått de fel som lett att bolaget nu får betala böter på över 1 miljard dollar, skriver SvD Näringsliv.

– Vi vill att de ska stå till svars för vad de gjort och nu jobbar vi för att se hur vi ska kunna utkräva ansvaret, säger Ekholm.

Till Dagens Industri säger vd:n dock att ”det är en kultur” som ligger bakom Ericssons problem med korruption.

– Det är en kultur som måste adresseras. Det är ingen tvekan om det, säger Ekholm till DI.

1 tim
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekholm: Det kommer alltid finnas rötägg i Ericsson

De fel som begicks och som nu kostar Ericsson över 1 miljard kronor skulle inte kunna inträffa i dag. Det säger bolagets vd Börje Ekholm till TT på lördagen.

När nyhetsbyrån frågar om all korruption kopplad till Ericsson nu är utagerad, svarar han bland annat:

– Vi är ju 100 000 personer i det här och det kommer alltid att finnas rötägg i företaget. Det viktiga för oss är att vi har ett system på plats som gör att vi snabbt kan hitta det och snabbt vidta åtgärder.

3 tim
Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.  Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter miljardböterna: ”Vi behåller finansiella målen”

Ericsson kommer att behålla sina finansiella mål för 2020 och 2022. Det säger bolagets finanschef Carl Mellander på en telefonkonferens på lördagen.

Bolaget har gått med på en förlikning i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. De får betala drygt 1 miljard dollar i böter. Vd:n Börje Ekholm säger att överenskommelserna med amerikanska myndigheter ”är ett viktigt steg” för bolaget.

– Det som hänt är ett helt oacceptabelt och upprörande kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger vidare att Ericsson inte kan förändra det som redan skett, men att de nu gjort förändringar som gör att de är ett starkare bolag med ett bättre program för etik och regelefterlevnad.

5 tim
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Illustrationsbild. TT
Börsåret 2019

”Lätt trampa snett på börsen när handelskriget dominerar”

Börsen har svängt kraftigt till följd av bland annat nyheter kring handelskriget, konstaterar Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark i en portföljuppdatering.

”Det är oerhört lätt att ’trampa snett’ i ett försök att agera på dessa typer av nyheter”, skriver duon.

Handelskriget mellan USA och Kina har kortsiktigt störst avtryck på börshumöret, konstaterar Placeras Pekka Kääntä.

Men på lång sikt är det konjunkturen som är viktigast och just nu sprider det sig en konjunkturoptimism på finansmarknaden efter de starka jobbsiffrorna från USA, skriver Kääntä.

3 tim
Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder.  Lannebo Fonder och TT
undefined

Förvaltare: Vi är positiva – börsen kommer att gå upp

Trots att 2019 varit ett starkt börsår finns det mer att hämta. Det tror åtminstone Lannebo Fonders förvaltarduo Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf. I en uppdatering skriver de att de är ”försiktigt positiva till börsen” och att de räknar med en fortsatt uppgång de närmaste månaderna.

Största hotet mot en börsuppgång är om samtalen mellan handelskrigande USA och Kina skulle bryta samman.

Söderberg & Partners är inte lika optimistiska och ”förespråkar en försiktigare hållning till aktiemarknaden genom en svag undervikt”, skriver investeringsstrategen Dick Ingvarsson i senaste veckoanalysen.

Idag 05:07
Illustrationsbild.  TT
undefined

Aktiva investerarna satsar på att börsen backar

60 procent av Nordnets mer aktiva investerare tror att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ska gå ner, skriver nätbankens investeringscoach Alexander Gustafsson i ett blogginlägg.

Han har gått igenom hur investerarna positionerat sig i börshandlade produkter och mätt andelen som har en lång respektive kort position.

”Intressant nog har exponeringen mot nedgång haft majoritet över hela året. Det har varit en dålig affär då OMXS30 är upp mer än 20 procent sedan årsskiftet”, skriver Gustafsson.

1 dec
Läs mer om Börsåret 2019
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska sparandet

Kronan gör att svenskarna tjänar mer på globalfonder

Globala aktiefonder har i snitt stigit 25 procent i år räknat i dollar. Men för svenska privatpersoner som sparat i sådana fonder har avkastningen blivit klart bättre, skriver SvD Näringsliv.

Enligt tidningen har den svaga svenska kronan gjort att svenskarnas avkastning i globala aktiefonder blivit 10 procentenheter bättre än avkastningen i dollar.

– Det blir en ganska stor skillnad mellan hur aktierna har presterat och resultatet för spararen i Sverige – till spararens fördel, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

23 min
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
undefined

Statistik: Mer PPM-pengar till sjuksköterskor än till mäklare

På måndag får svenskarna i genomsnitt 7 748 kronor per person till sin premiepension, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

De har räknat fram hur mycket olika yrkesgrupper får i PPM-pengar i år. Läkare toppar Länsförsäkringars sammanställning med 12 075 kronor. Sjuksköterskor får 7 159 kronor medan mäklare i snitt kan räkna med 6 744 kronor.

– De allra flesta, i varje fall de som har tio år eller mer kvar till pensionen, bör ligga i enbart aktiefonder med PPM-sparandet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

5 tim
Nordnets sparekonom Frida Bratt.  TT och Nordnet
undefined

Bratt: Satsa på globalfonder när PPM-miljarderna rullar in

43 miljarder kronor. Så mycket kommer in på svenskarnas PPM-konton på måndag, skriver Expressen.

Därmed får privatpersoner ”ett bra tillfälle” att se över sina val i PPM, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bratt säger att AP7Såfa är ett bra val för den som inte vill göra aktiva val i sparandet. Men den som ändå vill förvalta pengarna själv bör satsa på bland annat en global indexfond, enligt sparekonomen.

– I den här fondtypen kan man lägga omkring 60 procent av sparandet, säger Bratt.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, tipsar i en intervju med DI om att välja fonder med riktigt låga avgifter.

6 tim
Läs mer om Svenska sparandet
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

3 tim
TT
undefined

Investerarnas brexit-skydd: Guld för 34 miljarder kronor

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Idag 06:12
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

Idag 05:33
Läs mer om Brittiska nyvalet
Illustrationsbild på skolelever.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Börsveckan: Köp Academedia – vänta med kursrusaren

Investerare bör köpa aktier i Academedia – men vänta med Engelska Skolan, anser Börsveckan i sitt senaste nummer.

Tidningen skriver att Academedia kan gynnas av kommunernas svaga ekonomi och att vinsten kan komma att öka under 2020. När det kommer till Engelska Skolan ser Börsveckan däremot ”ingen uppsida” nu när bolaget handlas kring en ev/ebit-multipel på 10–11.

K-Fastigheter handlas nu 59 procent högre än teckningskursen. Börsveckan frågar sig om miljardären Erik Selins nya börsbolag har mer att ge, men landar i rekommendationen avvakta. Tidningen anser att värderingen är skyhög.

4 tim
Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi, i mitten. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Olavi: Hufvudstaden ser klart intressant ut just nu

Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi är återigen lite positiv till börsen. Det säger han i senaste podden av Börssnack med Hansén och Olavi.

Där lyfter Olavi också fram Hufvudstaden som ett intressant case. Fastighetsbolaget handlas med en rabatt mot substansvärdet på 9 procent – snittet för hela sektorn är istället en premie på 16 procent, säger Olavi.

Olavi säger att Hufvudstaden är det fastighetsbolag som har högst hyrestillväxt och hävdar också att det finns spekulationer om att de ska börja köpa tillbaka aktier.

– Det här ser klart intressant ut, säger allokeringschefen.

Investmentbolagen Lundbergs är största ägare i Hufvudstaden och äger aktier värda 27,3 miljarder kronor, enligt Holdings.

Idag 07:45
Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Clas Ohlson sänks efter rusningen

Här är ett urval av fredagens aktieråd från Direkts och Finwires nyhetsflöden:

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 115 kronor från 110 kronor.

Aktien rusade drygt 22 procent efter onsdagens kvartalsrapport. I går föll den tillbaka något och stängde på 109,80 kronor.

ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Sportamore till 70 från 80 kronor, men upprepar köp. E-handelsbolaget vinstvarnade i går kväll för helåret efter att försäljning i oktober varit svagare än väntat.

DNB Markets sänker sin rekommendation för SAS till behåll från köp. Riktkursen sänks till 18 från 20 kronor. SAS fjärde kvartal var i linje med förväntningarna men utsikterna var en besvikelse, skriver DNB.

Igår 07:52
Läs mer om Dagens aktierekar