Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Börsplus ser stor uppsida i Mekonomen – råder till köp

(Direkt) Reservdelskedjan Mekonomen levererar stabila siffror för tredje rapporten i rad. Om aktiemarknaden tar fasta på att det värsta tycks ligga bakom oss bör aktien få förnyat förtroende. Då är uppsidan stor. Det skriver Börsplus på fredagseftermiddagen och ger Mekonomen en köprekommendation.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Illustrationsbild. TT.
undefined

Goldman Sachs: Vi har sett toppen av handelskriget

Handelskrigets hämsko på världens två största ekonomier kommer gradvis att släppa under 2020. Det skriver investmentbanken Goldman Sachs i en analys, enligt Bloomberg.

Banken menar att den senaste tidens framsteg i riktning mot ett partiellt avtal och förväntningar om en utdragen vapenvila innebär att de negativa effekterna av handelskriget gradvis kommer att mildras, vilket inte bara gynnar Kina och USA utan hela världsekonomin.

Goldmans analys bygger på att det inte blir några ytterligare tullhöjningar.

Idag 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2019

”Domedagsprofeterna har haft fel om kraschen – de ska inte få komma undan”

Det finns famösa domedagsprofeter som sedan 2011 förutspått att marknaden ska krascha, säger Ålandsbankens investeringschef Lars Söderfjell i EFN Börslunch.

Att lyssna på dessa personer har blivit kostsamt. Den som flyttat en dollar från S&P500 och flyttat summan till ett obligationsindex när dessa uttalanden har kommit, har fått en riktigt dålig avkastning, säger Söderfjell.

– Det är inget bra facit. De ska inte komma undan med sådana här saker. Även i media dyker det upp att marknaden ska krascha. Man skrämmer ut folk ur marknaden. Det har varit fel de senaste tio åren, säger Söderfjell.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teknik-sektorn på väg mot bästa året på ett decennium

Tech-aktier ser ut att gå mot sitt bästa år sedan 2009, rapporterar Wall Street Journal. Tekniksektorn på S&P 500 har ökat med 41 procent under året, en bra bit över det totala S&P 500-indexet på 25 procent.

Tillväxten har skett trots viss snålblåst kring bolagen som brottats med kontroverser rörande datainsamling, konkurrensutredningar och handelstariffer riktade mot konsumentteknik, skriver tidningen.

Att aktierna ändå ökar i värde beror enligt förvaltare på att teknikbolagen lyckats leverera stadig försäljning och resultattillväxt trots mer generella tecken på ekonomisk inbromsning.

– Det är här tillväxten finns på lång sikt, säger Katie Nixon, investeringschef vid Northern Trust Wealth Management.

Tillverkare av chip och halvledare tillhör de verkliga vinnarna bland teknikbolagen. Applied Materials har stigit 90 procent, Tokyo Electron är upp 85 procent och ASML Holding 81 procent.

4 tim
undefined

Lista: Bure och Creades klart bäst i år – Öresund sämst av de stora investmentbolagen

62,36 procent. Så mycket har investmentbolaget Bure rusat på Stockholmsbörsen i år.

Det kan jämföras med storbolagsindexet OMXS30 som är upp 23,88 procent sedan årsskiftet.

Även flera av Bures sektorkollegor utklassar börsen i år – däribland Sven Hagströmers Creades, Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergs och Investor.

Mats Qvibergs Öresund är det enda av de större investmentbolagen som backat i år.

Här nedanför framgår det hur de största investmentbolagens aktier gått i år.

Igår 22:33
Läs mer om Börsåret 2019
Ghanas flygminister Joseph Kofi Adda.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Boeing / Bolagsnyheter

Ny order till Boeing men rivalen dominerar i Dubai

Boeing har tagit hem ytterligare en order på flygmässan i Dubai. Ghana har köpt tre 787–9 Dreamliners. Den nya beställningen innebär att den amerikanska flygtillverkaren sålt 65 kommersiella flygplan på mässan. Det är bara lite över en tredjedel så många som europeiska Airbus har sålt.

Prislappen för de tre flygplanen till Ghana väntas ligga på 877,5 miljoner dollar. Köpare är ett ännu inte lanserat flygbolag i det västafrikanska landet.

34 min
Illustrationsbild. TT.
undefined

Boeing har fått order på 50 nya plan av olycksmodellen

Boeing har tagit hem nya beställningar på sammanlagt 50 plan av olycksmodellen Max 737. Det rapporterar Bloomberg.

Ordrarna har lagts i samband med den pågående mässan Dubai Airshow.

Kazahkstans flagskeppsflygbolag Air Astana har signerat en avsiktsförklaring om att köpa 30 plan. Den ordern är värd cirka 3,6 miljarder dollar, skriver Forbes.

Därtill kommer en beställning på ytterligare 20 plan, från en icke namngiven källa, skriver Bloomberg. Nyhetsbyrån skriver att även den indiska lågprislinjen SpiceJet diskuterar en order av obestämd storlek.

Idag 11:26
Läs mer om Boeing / Bolagsnyheter
TT
Stockholmsbörsen i dag

Bankerna steg på lugn börs – Odd Molly rusade 25 procent

Stockholmsbörsen steg tydligt på tisdagsförmiddagen, men vände sedan neråt. Vid stängning låg indexen som följer:
• OMXSPI: +/–0 %
• OMXS30: –0,1 %
Före börsöppningen meddelade SEB att Uppdrag granskning ställt frågor om 194 företagsnamn inför sitt program om misstänkt penningtvätt. Enligt SEB är dessa namn i huvudsak hanterade av banken sedan tidigare och 95 procent av kundrelationerna uppges vara avslutade. Aktien steg 0,8 procent.

Swedbank stängde upp 0,9 procent efter ett inledande tapp. SVT utlovar att morgondagens Uppdrag granskning innehåller nya avslöjanden om banken. Även Nordea och Handelsbanken stängde på plus.

Dagens vinnare bland OMXS30-bolagen blev SSAB som steg knappt 2 procent efter att ha meddelat att ett dotterbolag ska skära ner 250 tjänster i Skandinavien.

Getinge tappade 4,9 procent sedan FDA meddelat att de fått in rapporter om dödsfall som eventuellt kan kopplas till ett dotterbolags ballongpumpar.

Saab steg 1,8 procent efter att Förenade arabemiraten gjort en tilläggsorder för övervakningssystemet Globaleye. Det potentiella ordervärdet uppgår till nästan 10 miljarder kronor.

Vitvarukedjan Electra handlades upp 7,8 procent efter att ha rapporterat en vinstökning på 26 procent.

Odd Molly rusade 24,8 procent efter att ha meddelat att de köper en plattform för seconhand-mode. I samband med en emission som Odd Molly gör för att finansiera ett fastighetsköp blir miljardären Ilija Batljan största ägare i klädbolaget.

2 tim
Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Getinge föll tungt på börsen efter FDA-besked

Getinge rasade på Stockholmsbörsen efter att FDA meddelat att de utvärderar rapporter om dotterbolaget Maquets ballongpumpar.

Den amerikanska myndigheten utvärderar rapporterna kring att ballongpumparna slutar fungera när de används på batteri.

Sedan 2017 har FDA fått in över 75 rapporter där felet har inträffat. Fem av rapporterna gäller tre dödsfall. Men det är inte säkert att dödsfallen kan kopplas direkt till felen med ballongpumparna slutat fungera, skriver FDA.

Vid stängning var aktien ner 4,9 procent.

2 tim
undefined

Ad City Media rusade 39 procent efter budet

Ocean Outdoor Limited har lagt ett bud på First North-bolaget Ad City Media. Budet är på 165 kronor per aktie vilket ger en budpremie på 38,7 procent från måndagens stängningskurs. Aktien steg 37,8 procent på tisdagen.

Styrelsen i Ad City Media rekommenderar enhälligt budet och ägare som kontrollerar minst 51 procent av bolaget accepterar det. Ocean Outdoor vill ha en acceptgrad på minst 70 procent för att fullfölja budet.

Idag 07:58
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Boris Johnson/Jeremy Corbyn. TT
Brittiska EU-utträdet

Historisk tv-debatt i kväll mellan Johnson och Corbyn

Kvällens livesända valdebatt mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn är den första i landets historia mellan en sittande premiärminister och oppositionsledaren, skriver AFP. Tv-kanalen ITV kommer heller inte låta Liberaldemokraternas och Scottish National Partys respektive partiledare delta.

Corbyn har nu sin chans att försöka ta igen stöd i opinionen, där Labour sedan nyvalet utannonserades legat efter Tories. Men regeringspartiets kampanjande har skakats av partimedlemmar som tvingats avgå och jävanklagelser mot Johnson under hans tid som Londons borgmästare.

1 tim
Jeremy Corbyn och John McDonnell.  Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour: Ingen behöver eller förtjänar att vara miljardär

Brittiska arbetarpartiet Labour riktar en känga mot ”obscena” miljardärer i ett vallöfte på tisdagen om radikal fördelningspolitik, skriver Reuters.

I ett tal under dagen väntas oppositionspartiets ekonomisk-politiska talesperson John McDonnell lova att ”reglerna för ekonomin” ska skrivas om.

”Ingen behöver eller förtjänar att ha så mycket pengar, det är obscent”, ska McDonnell säga enligt ett utdrag från talet.

Labour och dess främste motståndare, Tories, har gett vitt skilda inriktningar för världens femte största ekonomi inför nyvalet 12 december, skriver Reuters.

Idag 12:01
OLI SCARFF / AFP
undefined

”Vad skrämmer näringslivet mest: Brexit eller Corbyn?”

Vad skrämmer näringslivet mest – en hård gräns mot EU eller en regering ledd av Labours Jeremy Corbyn? Det lär visa sig när båda förslagen presenteras på lobbyorganisationen Confederation of British Industrys konferens, skriver Bloomberg.

Corbyn kommer att tala efter premiärminister Boris Johnson. Labour-ledaren väntas presentera delar av sitt gröna reformprogram och vallöften om att förstatliga nyckelindustrier om han vinner valet. Enligt Bloomberg Economics är valutgången ”avgörande” för vilken riktning som den brittiska ekonomin kommer att ta 2020.

Flera opinionsundersökningar på söndagen visade en ledning för sittande Johnson. Men veckan innehåller två tv-sända framträdande med Corbyn och mycket kan ännu hända innan 12 december.

Igår 07:49
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Hamad I Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Världens största börsnotering är 20 år för sen

Problemet för oljejätten Saudi Aramco, vars börsnotering skulle bli världens största, är att de ”verkar i en sektor som stora delar av världen dömt ut”. Det skriver DI:s ledarskribent Lotta Engzell-Larsson efter att bolaget ställt in flera investerarträffar i Europa efter ett svalt intresse från marknaden.

Bloombergs Julian Lee är inne på samma spår och skriver att investerare hade stått i kö för att köpa aktier i Saudi Aramco – för 20 år sedan.

Nu är investeringen för osäker då investerare vet att det är dödsdömt om världen ska undvika en klimatkatastrof, skriver Terje Erikstad på Dagens Näringsliv.

”För Norge är det en viktig signal att notera”, avslutar han.

Igår 19:30
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Svalt intresse för Aramco – ställer in investerarträffar

Motgångarna fortsätter för oljejätten Saudi Aramco inför den kommande börsnoteringen. På grund av ett svalt internationellt intresse har bolaget ställt in flera investerarträffar i Europa, USA, Kanada och Japan. Det skriver Bloomberg med hänvisning till källor.

Aramco tvingas nu förlita sig på att främst rika saudiska familjer och lokala investerare går in i bolaget.

I helgen blev det känt Saudiarabien sänker sina anspråk väsentligt och siktar på en värdering om mellan 1 600 och 1 700 miljarder dollar för det statliga oljebolaget.

Igår 11:39
Läs mer om Noteringen av Saudi Aramco
Boeings försäljningschef Stanley Deal med kazakiska Air Astana-chefen Alma Aliguzhinova.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Boeing draglok när Wall Street öppnar på nya rekordnivåer

Wall Street når nya rekordnivåer på tisdagen, bland annat med flygplanstillverkaren Boeing som draglok. Vid öppningen ligger ledande index som följer.
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +0,1%
Boeing stiger 1,3 procent efter en order på 50 plan av modellen 737 Max i samband med flygplansmässan i Dubai.

20 plan har beställs av en ännu okänd köpare medan ett kazakiskt bolag står för resterande 30.

Både Kohl’s och Home Depot levererade rapportbesvikelser under dagen. Varuhuskedjorna backar 4 ,2 respektive 15,2 procent handelsdagens första minuter.

4 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stigande index i Kina trots handelsoro – Japan backade

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under tisdagen med stigande index i Kina och ett tapp i Japan. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,5%
• Shanghai: +0,9%
• Shenzhen: +1,8%
• Hongkong: +1,6%
• Kospi: –0,3%

Enligt CNBC följer investerarna i Asien utvecklingen i handelssamtalen noga. Signalerna som kommit angående överenskommelsen inför signeringen av fas 1-avtalet har varit minst sagt motsägelsefulla.

Valutaexperten Rodrigo Catril vid National Australia Bank skriver till CNBC att banken lägger mer vikt vid uttalanden från tjänstemän som är direkt involverade i förhandlingarna (än vid Trumps twittrande).

”Från det hållet finns det inget som motsäger synen om att USA och Kina fortfarande arbetar mot att nå ett avtal”, skriver Cartiol.

Idag 11:03
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i USA vände – avtal med Huawei lyfte till noll

Wall Street vände upp från minus mot nya rekordnivåer. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: +-0%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
Fokus låg framför allt på handelskriget mellan Kina och USA, där uppgifter cirkulerat om att det råder stor pessimism i Kina – något som pressade börserna inledningsvis. Anledningen ska vara Trumps nej till slopade tullar.

Men sedan vände indexen upp när Vita Huset förlängt sina försäljningslicenser för amerikanska underleverantörer till Huawei.

Marknaderna följde även protesterna i Hongkong.

Kraft- och fastighetsbolag var den sektor som går bäst. Energisektorn gick sämst och tyngdes av ett sjunkande oljepris.

Electroluxkonkurrenten Whirlpool backade något efter branschstatistik, skriver Dagens Industri.

HP och Xerox sjönk efter att styrelsen i HP enhälligt röstade för att avfärda ett uppköpsbud från skrivarkonkurrenten Xerox.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt