Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongs London-bud

Brittiska regeringen kommer granska budet

Storbritanniens finansdepartement kommer att noggrant granska Hongkongbörsens bud på Londonbörsen. Det uppger en talesperson för finansdepartementet, skriver Reuters.

– Londonbörsen är en mycket viktig del av Storbritanniens finansiella system så regeringen och myndigheter kommer att titta noga på detaljerna, säger talespersonen.

Budets storlek uppgår till 354 miljarder kronor.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om klädköparna

Analys: MQ lånar H&M:s plan – inte säkert den är lönsam

Förlusttyngda MQ:s förändring kommer inte en dag för tidigt, men att modekedjan nu ska försöka fylla butiksytan med andra produkter än kläder kan ses som ett dåligt tecken. Det skriver DN:s Ida Yttergren i en kommentar.

”Det är också oklart hur det nya konceptet ska bli lönsamt”, skriver hon.

Enligt Yttergren lånar MQ till stor del sin nya affärsstrategi från H&M, när konceptbutiker, uthyrning av kläder och skrädderitjänster ska prövas.

SvD Näringslivs Sara L Bränström skriver att MQ stöper om sina butiker i ett läge där kunderna har flytt till nätet, och hon är tveksam till om det är rätt angreppssätt för att lösa krisen.

”Någon garanti att kunderna nu skulle välja att bege sig till Marqet-butiken finns inte. Risken är i stället stor att tiden då nya butikskoncept kunde rädda ett krisande modebolag helt är förbi”, skriver hon.

Igår 21:10
Mats Qviberg. TT
undefined

Mats Qviberg hyllar MQ:s omvandling: ”Måste förnya”

Finansmannen Mats Qviberg gör tummen upp till MQ:s nya koncept, där han är storägare genom investmentbolaget Öresund. Det rapporterar DI.

– I den här världen, som det ser ut just nu, så måste man förnya. Att stärka varumärket genom Myrorna och kläduthyrning, det tror jag är jättebra, säger Qviberg till DI.

Även marknaden tycks gilla omvandlingen då aktien handlades upp cirka 7 procent på torsdagen. Hittills i år är aktien dock ner cirka 76 procent.

Igår 15:05
undefined

Krisande MQ byter namn till Marqet och blir konceptbutik

Under 2020 ska samtliga MQ:s 119 butiker göras om till konceptbutiker under namnet Marqet. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen.

Utöver ett utökat sortiment ska kunder också kunna sitta och arbeta i butikerna. Dessutom upplåter man viss butiksyta åt externa aktörer.

– Kärnaffären är fortsatt mode för människor i arbetslivet, men fler produktkategorier ger oss ett mer dynamiskt sortiment och större möjligheter att skapa inspirerande kollektioner och samarbeten. På så sätt skapas nya värden åt våra kunder, säger vd Ingvar Larsson.

Marqet ska satsa mer på hållbarhet. Från nästa år lovar bolaget använda enbart hållbar bomull i de egna varumärken. Marqet ska även sälja second hand, erbjuda skräddartjänster, hyra ut kläder och ägna sig åt återvinning.

Igår 09:26
Läs mer om Kampen om klädköparna
President Donald Trump, Microsofts vd Satya Nadella och Amazons vd Jeff Bezos. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Amazon / Bolagsnyheter

Amazon överklagar Pentagons jättekontrakt med Microsoft

Amazon överklagar Pentagons beslut att ge mångmiljardkontraktet för molntjänster till konkurrenten Microsoft, rapporterar CNBC. Flera aspekter av beslutsprocessen ”innehöll klara brister, fel och uppenbar partiskhet”, skriver it-jätten till i ett mejl till kanalen.

I somras uppgav Donald Trump att han fått klagomål från flera it-bolag som hävdade att specifikationerna i upphandlingen gynnade Amazon.

Enligt en kommande bok ska presidenten ha bett den förre försvarsministern James Mattis att sabotera affären för Amazon, vars ägare Jeff Bezos även äger Washington Post – en tidning som Trump återkommande kritiserat.

Igår 23:03
Sean Gardner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Nike slutar sälja till Amazon

Sportjätten Nike slutar att sälja direkt till e-handelsjätten Amazon, skriver WSJ. Beslutet att avsluta pilotprojektet som inleddes för två år sedan ses som ett bakslag för Amazon som uppvaktar alla de största varumärkena.

När Nike 2017 lät Amazon sälja dess produkter var det i utbyte om en skärpning av kontrollen för att stoppa piratkopior, skriver tidningen.

Nike motiverar det nya beslutet med att man ska fokusera på sin egen direktförsäljning samtidigt som man söker nya samarbeten med återförsäljare och plattformar.

13 nov
TT.
undefined

Amazon bygger datacenter i Spanien – sjunde i Europa

E-handelsjätten Amazons molntjänstbolag, Amazon Web Service (AWS), etablerar en infrastrukturregion i Spanien, vilket i korthet betyder att bolaget bygger datacenter.

Det kommer att bli den sjunde i ordningen för företaget i Europa, enligt ett pressmeddelande. Satsningen inkluderar även tre så kallade Availability Zones.

AWS har sedan tidigare en region i Stockholm samt i andra finansiella center såsom Frankfurt, Paris och London. Milano kommer att öppna nästa år. Inga finansiella detaljer anges.

1 nov
Läs mer om Amazon / Bolagsnyheter
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street stängde platt – Walmart föll efter rapport

Det var små rörelser på New York-börserna på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +/-0,0 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebar nätt och jämnt ännu en ny rekordnotering för breda S&P 500.

Under dagen uttryckte Kinas handelsdepartement optimism kring handelssamtalen efter att Wall Street Journal i går rapporterat att förhandlingarna mellan Kina och USA har kört fast kring köp av jordbruksprodukter.

På bolagsfronten redovisade detaljhandelsjätten Walmart en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten men efter ett initialt lyft på flera procent stängde aktien på minus 0,3 procent.

It-företaget Cisco backade 7,3 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasade 14,4 procent.

Apple handlades ner 0,7 procent efter en säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

Beyond Meat steg 1,8 procent efter att Berenberg inlett bevakning på aktien med köp och riktkurs 100 dollar, mot gårdagens stängningskurs på drygt 79 dollar.

Boeing steg 1,4 procent efter en höjd riktkurs från Vertical Research Partners, skriver Market Watch.

Igår 21:00
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser efter Kinadata och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Igår 13:52
Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Disneys aktie rekordrusade efter nya streamingsuccén

Disneys aktie steg 7,4 procent på onsdagen efter succéstarten för Netflix-utmanaren Disney+ som fick över tio miljoner abonnenter redan under det första dygnet. Det var den näst största uppgångsdagen för aktien på ett decennium, noterar Market Watch.

”Häpnadsväckande”, menade Wedbush analytiker Dan Ives om kundtillströmningen och spådde att Disneys kan nå målet på 60-90 miljoner abonnenter redan om två år i stället för fem.

Ett par höjda riktkurser från Credit Suisse och Argus hjälpte också till att skicka upp aktien som stängde på nya rekordnoteringen 148,76 dollar.

Igår 00:02
Läs mer om Dagens börs internationellt
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Felen i svensk statistik

”Regeringen bär ansvar för missen – snålat för länge”

Regeringen kan inte bara skylla på SCB utan bär själv en del av ansvaret för den uppmärksammade statistikmissen. Det säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD Näringsliv.

Enligt Winsth har det länge varit tydligt att SCB behöver mer resurser.

– Om man snålar med osthyvelprincipen under lång tid riskerar man att hamna i det här resultatet, säger hon.

Chefekonomen hoppas nu att frågan om myndighetens resurser blir föremål för diskussion.

Hon tror vidare att den nedjusterade arbetslöshetssiffran ökar sannolikheten för en räntehöjning i december.

Igår 20:16
Arkivbild: Finansminister Magdalena Andersson (S).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: Oerhört allvarligt med felaktig statistik

Att SCB har baserat sina arbetskraftsundersökningar på bristfälligt underlag är ”oerhört allvarligt”. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT efter att statistikmyndigheten tidigare under torsdagen publicerat rättade siffror för arbetslösheten sedan förra sommaren.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon.

Hon menar att man från finansdepartementets sida ifrågasatte siffrorna hos SCB redan i höstas, genom ”möten och telefonkontakt”. Hon vill inte svara på vilken respons departementet fick vid tillfället.

SCB har redan tidigare meddelat att man avslutar samarbetet med konsultbolaget Evry, som pekats ut som den som bidragit med det felaktiga underlaget.

Igår 12:11
TT
undefined

Ekonomer: Statistiken enormt viktig – missen sänkte kronan

Det uppmärksammade felet i SCB:s arbetslöshetsstatistik kan ha fått en rad olika konsekvenser, säger två ekonomer till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf pekar på att de överdrivna arbetslöshetssiffrorna bidrog till kronförsvagningar när de presenterades. Den skenbart höga arbetslösheten har också använts som slagträ i upptakten till årets löneförhandlingar, enligt Löf.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger han till TT.

Igår 15:25
Läs mer om Felen i svensk statistik
Förbifarten. Fredrik Persson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska infrastrukturen

Trafikverket: Gör om lagen så för låga bud kan nobbas

Lagen om offentlig upphandling bör ändras så att myndigheter får rätt att säga nej till för låga anbud. Det föreslår Trafikverket efter den spräckta budgeten och tidplanen för Förbifart Stockholm, rapporterar SR.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon menar att spekulativa bud i dag utgör ett problem och leder till förseningar och högre kostnader. Enligt SR gör lagen gällande att Trafikverket måste tilldela kontrakt till det lägsta budet, även om det ligger långt under myndighetens egna beräkningar av kostnaden.

– Vi har valt att driva ett antal fall om vad vi tycker är spekulativ prissättning, men förlorat i rätten, säger Erixon.

Igår 19:40
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Notan för tunnelbanan växer – blir 40 procent dyrare

Tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm blir 40 procent dyrare än tidigare prognoser. Slutnotan väntas nu landa på 32 miljarder kronor enligt en ny beräkning från region Stockholm, skriver DI.

Lejonparten av extrakostnaderna är kopplade till nya statliga säkerhets- och miljökrav som inte var kända när projektet inleddes.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är djupt kritisk till den omständliga byråkratin och säkerhetskraven. Han kräver att regeringen tillsätter en kriskommission för infrastrukturen.

– Ett tunnelbanebygge kan prövas i upp till sju instanser och någonstans måste vi ställa oss frågan om proportionerna med alla dessa krav, säger han till DI.

13 nov
Tomas Eneroth (S). Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eneroth kräver svar om skenande kostnaderna: ”Unikt”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kommer att kräva svar från M-styret i Stockholm om varför kostnaderna för både Förbifart Stockholm och tunnelbanebygget skenat. Det säger han till DI.

– De fördyringar vi nu ser som leds av Region Stockholm är mycket kraftiga så det är klart att det är unikt, säger Eneroth och tillägger att han vill ha en redovisning av hur styrningen har fungerat.

Ministern är skeptisk till förklaringen att det är statliga säkerhetskrav som har orsakat extrakostnaderna för den nya tunnelbanan.

13 nov
Läs mer om Svenska infrastrukturen