Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Veckan som kommer

Brittiskt nyval, deadline för tullar, ECB, Fed och inflation

Vecka 50 | Investerare rustar för en vild vecka, konstaterar Bloomberg. Utöver räntebesked från Fed och ECB väntar brittiskt nyval och en viktig deadline i handelskriget mellan USA och Kina. Dessutom presenteras den svenska novemberinflationen på onsdag, vilket kan fälla det slutgiltiga avgörandet om hur Riksbanken agerar nästa vecka.

Nyval visar vägen efter tre år av osäkerhet

Storbritannien håller nyval på torsdag och frågan är om Konservativa partiet lyckas vinna egen majoritet i parlamentet eller inte.

Pundet har de senaste veckorna stigit tillsammans med Torypartiets opinionsstöd. Förhoppningen är att förtroende för Boris Johnson och hans brexitplan ska skingra mycket av den osäkerhet som tyngt den brittiska ekonomin sedan sommaren 2016, skriver Reuters.

För marknaden utgör opinionsmätningarnas pålitlighet det stora hotet. Den har som bekant visat sig bristfällig förr.

Trump väljer handelsväg inför presidentvalet

Om en vecka, den 15 december, ska USA införa nya tullar mot Kina samtidigt som parterna alltjämt uppger sig nära ett första avtal.

Donald Trumps agerande i veckan kommer få stora konsekvenser, konstaterar CNBC. De flesta strateger räknar med att tullarna skjuts upp. Samtidigt har presidenten agerat hökaktigt de senaste veckorna, konstaterar Nordea.

”Det går inte att utesluta att Trump beslutar sig för att ta en ’tuff mot Kina’-approach i presidentvalet i stället för att underteckna ett avtal”.

Svag inflation kan ställa in räntehöjningen

För svensk del är veckans huvudnummer onsdagens inflationssiffror som enligt Infront Data väntas ha stigit 1,6 procent i november, vilket är under Riksbankens prognos.

Den stora frågan är hur utfallet påverkar Riksbanken, som aviserat att räntan kommer höjas den 19 december. Martin Flodén sa till SvD i veckan att en oväntat svag novemberinflation kan tvinga direktionen att tänka om.

Avvaktande besked väntas från ECB och Fed

På onsdag lämnar Federal Reserve årets sista räntebesked och ingen väntar sig en kursändring från centralbanken. Den nya räntebanan, kallad ”dot plot”, väntas också visa att Fed kommer att sitta lugnt i båten en tid framöver.

Dagen efter presenterar Christine Lagarde sitt första räntebesked som ECB-chef. Räntan väntas hållas oförändrad. ECB sjösatte ett stimulanspaket i september och antas låta det verka innan nya åtgärder kan bli aktuella.

Regeringen hoppas på svar om Kinas hot

Ännu är det ingen i regeringen som förstår vad den kinesiska ambassadören Gui Congyous hot om handelshinder konkret kan innebära. UD jagar svar i Peking och utrikesminister Ann Linde (S) sa till TT i fredags att hon hoppas kunna ha bringat klarhet i frågan i början på veckan som kommer.

Gui Congyous utspel är den senaste protesten från kinesiskt håll mot regeringens agerande i Gui Minhai-fallet.

KALENDER: VECKA 50

Måndag:
• Bopriser. Svensk Mäklarstatistik publicerar bopriserna i november (06.00).
• Försäljning. Ica publicerar månadsförsäljning i Sverige för november (08.45).
• Politik. Regeringens utredning om bankunionen överlämnas (15.00).
Tisdag:
• Makro. Kina: KPI och PPI (02.30), Sverige: Hushållskonsumtion (09.30), Storbritannien: BNP och industriproduktion (10.30), Tyskland: ZEW-index december (11.00).
• Arbetsmarknad: Arbetsförmedlingen släpper sin prognos för 2020 och 2021 (10.00).
Onsdag:
• Makro. Sverige: KPI november (09.30), USA: KPI november (14.30).
• Centralbank. Räntebesked från Fed (20.00).
Torsdag:
• Makro. Tyskland: KPI November (08.00), Sverige: Arbetslöshet november (09.30).
• Centralbank. Räntebesked från ECB (13.45).
• Politik. Nyval i Storbritannien.
Fredag:
• Makro. Japan: Industriproduktion oktober (05.30), USA: detaljhandel november (14.30).

Francois Mori / TT / NTB Scanpix

BÖRSVECKAN I SIFFROR

Stockholmsbörsen förra veckan (i år)

 • OMXSPI: +1,0% (+26,4%)
 • OMXS30: +0,7% (+23,7%)

Wall Street förra veckan (i år)

 • S&P 500: +0,2% (+25,5%)
 • Dow Jones: -0,1 % (+20,1%)
 • Nasdaq: -0,1% (+30,5%)

Europabörserna förra veckan (i år)

 • FTSE100: +1,5% (+7,6%)
 • Dax: -0,5% (+24,7%)
 • Stoxx 600: +/-0,0% (+20,6%)

Asienbörserna förra veckan (i år)

 • Nikkei 225: +0,3% (+16,7%)
 • Hang Seng: +0,6% (+2,5%)

Råvarumarknaden förra veckan (i år)

 • Olja (brent): +5,8% (+18,7%)
 • Koppar: +3,3% (+4,0%)
 • Guld: -0,4% (+14,0%)

Andra medier om kommande veckan

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Villor nära Enskede gård i Stockholm. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Villapriserna föll i december – borätterna låg stilla

Priserna på bostäder backade med 0,8 procent på riksnivå i december, enligt Valueguards Hox-index som publiceras under morgonen. Och det var villapriserna som stod för raset: Ner 1,4 procent, medan bostadspriserna stod stilla.

December är ofta en svag månad på bostadsmarknaden och rensat för säsongseffekter ökade Hox-index med 0,6 procent. Det justerade bostadsrättsindexet för riket steg med 0,7 procent medan villaindex ökade 0,5 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på borätter stigit något i både Stockholm och Göteborg, enligt Valueguard.

1 tim
Claudia Wörmann. Illustrationsbild. Magnus Sandberg/AFTONBLADET //TT
undefined

Bopriserna steg under året – 2020 spås ingen stor dramatik

December månads siffror från Valueguard under morgonen betyder att priserna på bostadsrätter steg totalt 4,6 procent under 2019, medan priserna på villor ökade 4,4 procent.

Det betyder också att priserna på bostadsrätter steg under alla månader utom två – oktober och december. Villapriserna steg samtliga månader utom fyra då de backade: juni, juli, oktober och december.

– Min prognos för 2020 är att vi kommer att få se små prisrörelser, ingen större dramatik. Med större skillnad mellan bra och mindre bra bostäder, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Erik Olsson Fastigheter bedömer att Riksbankens räntehöjning i december minskat nervositeten på marknaden eftersom räntehöjningar nu blivit en ickefråga.

1 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Mäklaren: En och annan korrigering är bara sunt

Medan priserna på bostadsrätter stod relativt stilla i de tre storstäderna under december föll villapriserna med hela 1,8 procent i Göteborg. Även Malmö fick ett tapp, på 0,6 procent, medan villapriserna i Stockholm steg 0,2 procent. Det visar färsk statistik från Valueguard.

Trots nedgången ser Bjurfors i Göteborg ett ökat köpsug än för ett år sedan, enligt regionchefen Sven-Erik Kristensen.

– Att det sedan kommer en och annan korrigering är bara sunt för att det inte ska skapas en övertro som kan riskera stabiliteten på marknaden, säger han i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter stigit med 1 procent i Stockholm och med 2 procent i Göteborg.

1 tim
Läs mer om Bopriserna
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Asienbörserna stiger – Samsung lyfter Sydkorea

Börserna i Asien stiger mestadels på måndagsmorgonen. Mest stiger Seoul-börsen som är upp nästan 1 procent vid 05.20-tiden svensk tid då ledande index står som följer:
• Nikkei: +0,22 %
• Shanghai: + 0,43 %
• Shenzhen: +0,72%
• Hongkong: -0,4 %
• Kospi: +0,8 %
Inför handelsdagen kom nyheten att Kinas centralbank i ett nytt beslut valt att inte förändra ettårsräntan eller femårsräntan.

– Vi väntar oss fortfarande förändringar av räntan vid något senare tillfälle i år, säger Kevin Leung, investmentstrateg på Haitong International Securities, till CNBC.

Leung säger att Kina troligtvis inväntar att kunna bedöma effekterna av den nya, initiala handelsuppgörelsen med USA.

Sydkoreas börs, som steg mest, drevs bland annat uppåt av Samsung Electronics som på söndagen annonserade förändringar i organisationen, bland annat en ny mobilchef för att ta upp kampen med kinesiska konkurrenter som Huawei.

2 tim
Arkivbild: Människor passerar utanför New York Stock Exchange SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

”Har blivit Apple, Microsoft och Alphabet mot resten”

Flera analytiker har förklarat Wall Streets senaste rekordrally med en relativ brist på aktier i marknaden kombinerat med mekaniken bakom köpordrarna. Och visst kanske det ligger något idet, skriver CNBC:s marknadskommentator Michael Santoli.

Men, menar han, det som det verkligen råder brist på är stora, pålitliga, investeringar som investerarna tror kommer att överleva ekonomisk turbulens och ständigt nya tekniksprång.

Enligt Santoli har det skapat en splittrad marknad, med ovanligt stor spridning mellan hur de dyraste aktierna, med Apple, Microsoft och Alphabet i täten värderas i relation till de billigaste.

Igår 08:10
Illustrationsbilder. TT
undefined

Analytiker: Är ingen bubbla än men går i den riktningen

New York-börserna har fortsatt att stiga på förhoppningar om högre vinster under rapportsäsongen och en starkare global ekonomi – två saker som inte lär hända, skriver CNBC.

Tvärt om spår analytiker i Refinitvs snittestimat att bolagens vinster backar för andra kvartalet i rad.

Enligt Miller Tabaks chefsstrateg Matt Maley är det ”uppenbart” att vinsterna står still, medan börsen går upp.

– Jag vill inte kallade det en bubbla än, men det går i den riktningen, säger han till CNBC.

Även The Sevens Reports grundare Tom Essaye tror att investerare är för optimistiska på kort sikt.

18 jan
Läs mer om Dagens börs internationellt