Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder och gästkrönikör i Omni Ekonomi. Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Broman: Coronatider gör det klart – teknikbolag är nyckeln

Coronautbrottet har tvingat oss att ställa om stora delar av vår vardag och en del av omställningen kommer förmodligen att leva kvar även efter att virusspridningen har klingat av. Därför blir det än mer intressant att hålla ögonen på teknikbolag som tillgodoser våra behov på distans.

Det skriver Lannebo fonders förvaltare Helen Broman i en gästkrönika för Omni Ekonomi.

Det börjar skymma i Stockholm och knopparna börjar slå ut i trädkronorna utanför fönstret. Jag loggar ut från hemmakontoret som har varit min arbetsplats de senaste veckorna för att ta en löptur. Efter middagen loggar jag in på Discord för datorspel och lite socialt utbyte.

Uppmaningarna om social distansering kan uppfattas som klaustrofobiska, men det finns många alternativ för att få utlopp för sitt sociala behov och människan är av sin natur anpassningsbar.
I en kris som denna rör sig människor nedåt i Maslows behovstrappa genom att säkra de fysiologiska behoven. Det har inte minst reflekterats i vår hamstring av mat och toapapper. Ett par trappsteg över våra fysiologiska behov finns vårt sociala behov. Människan är ett flockdjur och behöver bekräftelse för att inte känna ensamhet.

Vi är vana att få denna bekräftelse fysiskt, inte i lika stor utsträckning digitalt eller virtuellt. Vårt behov av social kontakt har tvingat fram alternativa sätt att umgås på.

Alla vi som jobbar hemifrån har kopplat upp oss via Microsoft Teams, Skype, Slack eller kanske Zoom för digitala möten. Även fikastunder och AW har fått digitala substitut.

På samma sätt som delar av arbetskraften har ställt om till digitala möten har virtuellt umgänge också exploderat. Steam, en mjukvara som distribuerar spel och mäter spelaktivitet, har visat rekordsiffror i antal spelare den senaste månaden. I början av året var antalet aktiva dagliga spelare hos Steam omkring 16 miljoner. I dag ligger den siffran på närmare 25 miljoner.
En del av det ändrade beteendemönster som vi skapar i denna kris, som att jobba mer hemifrån eller underhålla oss digitalt i större utsträckning, tror jag kommer att leva kvar efter krisen. Vi skapar nya sociala vanor och företag säkerställer att det finns möjlighet att jobba hemifrån. Även om mycket kommer att gå tillbaka mot det vi kallar ”normalt”, kommer nya beteenden som vi skapar under denna kris vara en del av det normala.
Utanför fönstret på mitt hemmakontor är solen åter på väg ner. Det här verkar bli min arbetsplats den närmsta tiden. Som förvaltare av Lannebos teknikfonder har den rådande situationen gjort mig än mer övertygad om att teknikdrivna tillväxtbolag har framtiden framför sig.

Den digitala transformationen har accelererat i takt med pandemin. Och en dag kommer världen, på ett eller annat sätt, att ha tyglat viruset. Då rullar ekonomin igång igen, samtidigt som videomötena lever kvar.

Helen Broman, förvaltare på Lannebo Fonder och gästkrönikör i Omni Ekonomi. Magnus Sandberg

Bakgrund | Helen Broman
• Fondförvaltare på Lannebo Fonder.
• Förvaltar fonderna Teknik Småbolag och Teknik. Har tidigare jobbat i förvaltarteamet för Lannebos Micro- och Nanocap fonder. Dessförinnan jobbade hon som analytiker på Carnegie.
• Skriver om börs och marknad varannan söndag.

Läs mer om och av Helen Broman:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

28 min
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

28 min
Läs mer om Omni Ekonomi
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt i Stockholm – Essity ner 3 procent efter sänkning

Stockholmsbörsen går mot en ökning på veckans sista handelsdag. Vid 10.30-tiden pekar indexen uppåt.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +0,8 procent
Överlag syns breda uppgångar på Europabörserna. CNBC kopplar det glada humöret till gårdagens nyhet att Europeiska centralbanken utökar sina obligationsköp för att stimulera den coronakrisande ekonomin.

Gruvbolaget Boliden meddelade på fredagsmorgonen att branden i Kevitsa-gruvan i maj kommer att påverka rörelseresultatet med 200 miljoner kronor i det andra och tredje kvartalet. Aktien är upp 0,5 procent.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien sjönk i öppningen men återhämtade sig och är upp över 1 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare inledningsvis och backar över 3 procent.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

1 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stiger rejält – är upp 20 procent senaste månaden

Klädjätten H&M steg rejält när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleddes. Vid 10-tiden var aktien upp över 4 procent.

Bolaget har gått urstarkt den senaste månaden och är upp nästan 20 procent. Tittar man från årsskiftet är dock aktien ner 14 procent.

I maj meddelade man bland annat att flera butiker öppnar igen efter att ha stängts till följd av coronakrisen. Dessutom kom nyheten att man avbryter korttidsarbetet för tusentals medarbetare vid huvudkontoret.

12 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm på minus efter senaste dagarnas glädjeyra

Stockholmsbörsen stängde torsdagens handel på minus efter att de ledande indexen handlats under nollan så gott som hela dagen. ECB-besked och hävda flygrestriktioner erbjöd tillfällig draghjälp men räckte inte hela vägen och indexen stängde som följer:
• OMXSPI: −0,3 procent
• OMXS30: −0,6 procent
Statsminister Stefan Löfven meddelade att restriktionerna mot inrikesflyg hävs från och med den 13 juni. Detta innebär att symtomfria personer får flyga fritt inom Sverige, något som välkomnades av bland annat Handelskammaren. Beskedet fick initialt Stockholmsbörsen att lyfta men indexen föll tillbaka innan stängning.

ECB meddelade att de utökar det gigantiska stödpaketet med 600 miljarder euro, till totalt 1 350 miljarder euro. Vilket också gav en tillfällig skjuts för både Europabörserna och Stockholmsbörsen.

Den utbombade aktien RNB steg drygt 14 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen var den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien steg i öppningshandeln med över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien gick dock ner 1,5 procent efter att ha varit upp under större delen av dagen.

Flera av storbolagen sänkte OMXS30. Electrolux gick värst med en nedgång på 3,7 procent. Även Autoliv hade det tufft med en nedgång på 3,2 procent. Bland övriga förlorarna fanns Boliden och Ericsson som stängde ner mellan 2,0 och 2,5 procent.

Igår 15:31
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Riksgäldens Hans Lindblad och Sveriges finansminister Magdalena Andersson Ali Lorstani/TT och Joakim Goksör/TT
Svenska tillväxten

Statens miljardöverskott i maj förvånar Riksgälden

Den svenska statens betalningar i maj landade i ett överskott på 10,2 miljarder kronor, jämfört med Riksgäldens prognos som pekade mot ett underskott på 17,4 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Riksgälden har ännu inte tillräckligt med information för att kunna analysera vad avvikelsen beror på. Men troligen rör det sig åtminstone delvis om en överskattning av effekten av anstånd på skattekontot”, skriver Riksgälden.

7 min
Emporia i Malmö. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO spår trög återhämtning och tilltagande arbetslöshet

Sveriges BNP rasar med 14 procent i årstakt andra kvartalet och för 2020 som helhet blir fallet 5,5 procent, skriver LO-ekonomerna i en färsk konjunkturprognos.

Återhämtningen under 2021 spås bli trög med en BNP-tillväxt på 2,8 procent. Arbetslösheten spås fortsätta stiga successivt och nå 8,5 procent i år och 10,6 procent nästa år.

LO skriver att det är omöjligt och inte heller önskvärt att stimulera ekonomin tillräckligt. I stället är målet för de akuta finanspolitiska åtgärderna ”ekonomisk överlevnad” och att förhindra att ett stort antal företag går i konkurs.

”De åtgärder som staten hittills vidtagit kommer dock inte att räcka”, står det i prognosen.

Igår 08:23
Läs mer om Svenska tillväxten