Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor under talet på rikstinget i Umeå. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige

Busch Thor: ”Staten måste ta av sig silkeshandskarna”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor höll tal under partiets riksting i Umeå, där partiets riktning de kommande två åren ska bestämmas.

Busch Thor tog upp gängvåldet i Malmö som hon menar skulle vara en prioritering att bekämpa för en ny regering. Hon lyfte även utvisningsbesluten för sex imamer som inte har kunnat verkställas.

– Ibland måste staten plocka av sig silkeshandskarna. Den som hotar rikets säkerhet kan inte tillåtas verka fritt. Vi ska kunna lita på att staten skyddar oss, säger hon.

Ebba Busch Thor anklagade också regeringen för att överge kvinnor i offentlig sektor.

– Vad har en undersköterska fått av Stefan Löfven egentligen?, frågor hon sig.

Busch Thor kritiserade även att nationalsången kan försvinna ur kursplanen och påminner om att även antiken höll på att strykas. “Dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren fallit”, sa hon.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Telias ordförande Marie Ehrling Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telia / Bonnier-köpet

Telia: Kommer spara 600 miljoner kronor per år – ska konkurrera med jättarna

Telia kommer spara 600 miljoner kronor per år från och med 2022 i synergieffekter, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter EU-kommissionens besked.

Den tillförordnade vd:n Christian Luiga beskriver beslutet från EU-kommissionen som ”en milstolpe” och säger att Telia nu blir nordiska pionjärer.

– Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden, säger ordföranden Marie Ehrling.

Telia betalar drygt 9 miljarder kronor för köpet.

3 tim
Allison Kirkby, Telias vd.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardköpet godkänns – Telia får köpa upp TV4

Telia får grönt ljus för miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, meddelar EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att köpet på ett signifikant sätt kommer att minska marknadskonkurrensen i Sverige och Finland inom vissa områden. Därför sker godkännandet med vissa villkor. Bland annat måste Telia via licens ge tillgång till bolagets gratiskanaler och vissa betalkanaler. Detsamma gäller strömningstjänster. Och konkurrenterna måste få lov att göra reklam i Telias tv-kanaler.

Telias bud på Bonnier Broadcasting värderas till drygt nio miljarder kronor och lades i juli 2018, enligt TT.

4 tim
Läs mer om Telia / Bonnier-köpet
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Chefsstrateg: Svårt att se någon katalysator för aktier

Större delen av de positiva nyheterna kring USA:s och Kinas ”fas 1”-avtal har redan bakats in i de amerikanska aktiekurserna, uppger kanadensiska RBC:s chefsaktiestrateg Lori Calvasina enligt CNBC.

Calvasina pekar på att aktierna som är mest exponerade mot handelskriget med Kina är tillbaks på ruta ett. Samtidigt börjar rapportsäsongen ta slut och analytikerna behöver fortfarande revidera ner sina vinstprognoser för 2020. Då är det svårt att se att det finns någon katalysator för fortsätta aktieuppgångar fram till årsskiftet, fastslår Calvasina i ett marknadsbrev.

3 min
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asien på plus – Trump och våldsamheterna i fokus

Asienbörserna steg brett på tisdagen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,8 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

Idag 04:09
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing lyfte Dow till nytt rekord på trumpen börs

New York-börserna föll överlag på måndagen efter att ha avslutat förra veckan på nya rekordnivåer. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Enligt CNBC var det återigen Donald Trump som la sordin på stämningen. I fredags tillbakavisade presidenten kinesiska påståenden om att de två supermakterna enats om att avveckla de nya tarifferna igen.

En eskalering av konflikten i Hongkong uppgavs också bidra till ett negativare sentiment. Två demonstranter ska ha skadats allvarligt efter att ha blivit utsatta för polisvåld under måndagen.

På bolagsfronten handlades apotekskedjan Walgreens 5,1 procent. Enligt uppgifter till Bloomberg har det amerikanska riskkapitalbolaget KKR uppvaktat Walgreens för ett möjligt utköp. Med ett börsvärde på 53 miljarder dollar skulle det bli det största utköpet hittills.

Boeing meddelade att man räknar med att återuppta leveranserna av olycksplanet 737 Max redan i december, efter att modellen haft globalt flygförbud sedan i mars. Tillverkaren spådde också att flygbolagen ska kunna återuppta flygningarna i januari. Aktien lyfte 4,6 procent och hjälpte Dow att klättra upp över nollan till plus 0,04 procent – och därmed ännu en rekordnivå för indexet.

Teslas aktie steg 2,4 procent sedan analyshuset Jefferies höjt riktkursen till 400 från 300 dollar, med motiveringen att elbilstillverkarens bruttomarginaler möjliggör för uthållig lönsamhet.

Ubers grundare och tidigare vd Travis Kalanick har sålt 20 procent av sina aktier i bolaget för drygt 5 miljarder kronor. Efter ett inledande tapp på ett par procent stängde aktien på plus 0,1 procent.

T-Mobiles aktie tappade 1,6 procent efter att Wall Street Journal rapporterat om att vd:n John Legere kan vara på väg att ta över som chef på krisande Wework.

Nvidia vände upp ett par tiondelar efter höjda riktkurser från Danske Bank och UBS.

Igår 21:00
Läs mer om Dagens börs internationellt
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
Felen i svensk statistik

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

1 tim
Civilminister Lena Micko, S.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen kallar till sig SCB-chefen efter missen

Civilminister Lena Micko (S) vill ha svar från Statistiska Centralbyrån om den felaktiga arbetslöshetsstatistiken, skriver SvD Näringsliv.

Micko kommer att kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymne till ett möte.

Ministern säger att myndighetens trovärdighet har skadats av felen och att statistiken måste stämma då den ”utgör en grund till politiska beslut”.

– Jag tycker det är allvarligt, säger Micko till SvD.

Tidigare under måndagen berättade Aftonbladet att de svenska BNP-siffrorna måste räknas om efter de fel i arbetskraftssiffrorna från SCB som har kopplats till underleverantören Evry.

Igår 13:18
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Falska telefonintervjuer kan ha blivit SCB-statistik

Anställda ska ha fått löneavdrag för toabesök och pressats att jobba snabbare. Det skriver Aftonbladet om det multinationella bolaget Evry som har i uppdrag att för regeringens räkning samla in statistik om arbetslösheten via telefonintervjuer. Detta sedan SCB:s datainsamlande sålts till den privata aktören.

Aftonbladet skriver om pressen på Evrys anställda med anledning av att SCB i oktober tvingades gå ut och varna för att de egna siffrorna var överdrivna.

Enligt flera av källorna kan falska telefonintervjuer ha skickats in som underlag till SCB.

– Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare, säger en anställd till tidningen.

SCB har uppgett att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry och att man kommer återkomma med mer information.

Igår 06:48
Läs mer om Felen i svensk statistik
Till höger: EQT-nestorn Conni Jonsson när det begav sig på 1990-talet. Arkivbilder.  TT / SvD
Riskkapitalbolagens investeringar

Hedgefond: Private equity är ingen bra investering

Investerare förstår inte riskerna och pengaflödena in i private equity är missriktade. Private equity ger inte längre något värde, skriver hedgefondförvaltarna Daniel Rasmussen och Brian Chingono i en gästkrönika för Financial Times.

Skuldköp av privatägda småföretag till rejäl rabatt jämfört med börsens värderingar bäddade för succén på 1980- och 1990-talet. Men så fungerar det inte längre. Privat equity-bolagens köp sker i dag till en snittvärdering på 12 gånger rörelseresultat (ebitda), och det är i linje med värderingarna på breda USA-indexet S&P 500, skriver de.

De höga skulderna har länge gjort private equity till en riskfylld verksamhet, och det har inte ändrats. Men den stora faran är att värderingarna och den sanna skuldbördan är värre än vad bolagens siffror visar. Många bolagsköp inom private equity värderas med ”justerad” ebitda som har visat sig överskatta det faktiska med 30 procent, skriver förvaltarna.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EQT köper 17 procent av Bygghemma

(Direkt) Den försäljning som aktieägare i Bygghemma, och då framförallt FSN Capital, aviserade efter börsstängning på måndagen är nu genomförd.

Totalt var 27 procent av aktierna i bolaget till salu där merparten, eller 25 procentenheter, kom från FSN. Det var sedan tidigare klart att EQT skulle köpa nästan 18,3 miljoner aktier, eller 17 procent av bolaget, till kurs 47:50 kronor.

Resten såldes till samma kurs och det var också erbjudandet som gick ut till intressenterna på måndagskvällen enligt förhandsbeskedet.

Som ett resultat av transaktionen, som sköttes av Carnegie, kommer FSN ägarandel minska från 54 till 29 procent av aktierna. EQT kommer att äga nästan 20 procent.

Aktien i Bygghemma stängde på 47:50 kronor på måndagen. Priset hamnade alltså på just denna nivå.

Idag 07:11
Läs mer om Riskkapitalbolagens investeringar
Frida Bratt, Nordnets sparekonom. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bolånekriget

Bratt: Spela ut bankerna mot varandra för lägre ränta

Bankernas marginaler på hushållens bostadslån krympte ytterligare något i tredje kvartalet, visar Finansinspektionens senaste mätning.

Utvecklingen är bra för privatpersoner – men det finns fortfarande utrymme att förhandla ner räntorna ännu mer, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt enligt TT.

– Om man är beredd att vara rörlig kan man få ner sin bolåneränta genom att ställa olika aktörer mot varandra, säger Bratt och lägger till att hushållen ska göra det tydligt att de är beredda att byta bank om de inte får bra villkor.

1 tim
TT.
undefined

FI: Fortsatt bra vinst på bolån trots sjunkande marginaler

Bankernas marginaler på hushållens bostadslån krympte ytterligare något under tredje kvartalet, enligt Finansinspektionens kvartalsvisa mätningar.

Det beror på att de korta bolåneräntorna i genomsnitt sjönk med två punkter samtidigt som bankernas finansieringskostnad var oförändrad. Den så kallade bruttomarginalen, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad, sjönk därmed under kvartalet från 1,44 till 1,42 procent.

”Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter”, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

5 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Tre storbanker sänkte räntan – Swedbank gjorde tvärtom

1,45 procent. Det var den genomsnittliga räntan för bolån på tre månader i oktober, skriver Privata Affärer.

Det är en marginell minskning med 0,01 procentenheter jämfört med månaden före.

Sajten skriver att snitträntan sjönk hos SEB, Handelsbanken och Nordea – medan utvecklingen var tvärtom i Swedbank. Där steg snitträntan med 0,01 procentenheter.

Landshypotek och Avanza/Stabelo hade lägst snitträntor i oktober. Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar hade högst snittränta under årets tio månader.

Idag 04:32
Läs mer om Bolånekriget
TT.
Svenska tillväxten

BNP-prognoserna skruvas ner – Teknikföretagen dystrast

Konjunkturprognoserna duggar tätt och det är idel dystra utsikter som presenteras, med kraftigt nedjusterade förväntningar på BNP-tillväxten som resultat.

I morse släppte SEB en ny upplaga av sin kvartalsvisa konjunkturprognos och skruvade ner sin BNP-prognos för 2019 till 1,2 procent från 1,5 procent i septemberrapporten.

SEB:s prognos hör ändå till de ljusare. Förra veckan skruvade EU ner förväntan på den svenska tillväxten från 1,7 procent till 1,1 procent för innevarande år och blott 1,0 procent nästa år.

Den dystraste prognosen står Teknikföretagen för: BNP-tillväxt på 1,0 procnet både 2019 och 2020.

5 tim
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stockholmarnas ekonomiska framtidstro lägsta på fem år

Den så kallade Stockholmsbarometern faller för andra raka kvartalet och landar på sin lägsta nivå på över fem år. Det skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Sveriges huvudstad och faller med närmare tre enheter, till 93, vilket är sämre än normalt under tredje kvartalet.

När det gäller hushållen är det framför allt deras uppfattning om hur arbetsmarknaden utvecklas som utmärker sig negativt, enligt Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Bland företagen befinner sig livsmedelshandel, motorfordon och hotell fortsatt på en okej nivå.

– Men övriga sektorer ligger under sin normala nivå och vi ser att den stora privata tjänstesektorn faller markant, säger Stefan Westerberg.

2 tim
TT.
undefined

SEB: Tydlig avkylning av den svenska ekonomin – BNP-ras

Årets BNP-tillväxt väntas landa på 1,2 procent, vilket är en halvering jämfört med förra året. Även nästa år spås BNP växa med 1,2 procent. Detta enligt SEB:s konjunkturprognos Nordic Outlook som släpptes i dag.

Banken ser en tydlig avkylning av arbetsmarknaden vilket håller nere löneökningarna. Tillsammans med låga internationella priser bidrar det till att inflationen hamnar under målet, trots svag krona, skriver SEB.

”Å andra sidan tror vi att Riksbanken återigen överskattar inflationen i sin prognos och ser därför i nuläget inga tunga skäl till att tro att Riksbanken ska agera mer aggressivt än vad man nu signalerar för åren 2020 och 2021.”

SEB:s makroekonomer konstaterar att ”prognosen därför är att räntan höjs till noll i december och ligger kvar där under resten av prognosperioden”.

Idag 06:08
Läs mer om Svenska tillväxten
JULIAN STRATENSCHULTE / DPA
Tysklands tillväxt

Expert: Industrin kan bottna de närmaste månaderna

De senaste dagarnas statistik ger glimtar av hopp att den tyska ekonomin håller på att stabiliseras, säger Berenberg-ekonomen Florian Hense till FT i en kommentar till det klart högre än väntade Zew-indexet som släpptes på tisdagsförmiddagen.

Hense menar att statistiken inte längre överraskar på nedsidan, att industriordrarna har blivit ”mindre dåliga” och att företagens förväntningar har stabiliserats om än på en låg nivå.

– Industriproduktionen kan hitta en botten de närmaste månaderna så länge inte Trump ökar på handelsspänningarna och Storbritanniens utträde ur EU sker under ordnade former, säger Hense till FT.

1 tim
TT.
undefined

Betydligt ljusare utsikter än väntat hos tyska investerare

Tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin repade sig oväntat mycket i oktober. Det visar ett färskt index från tyska ZEW.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till –2,1 i november från –22,8 i oktober. Detta var lång bättre än förväntan enligt Bloombergs enkät, skriver Direkt.

Samtidigt steg nulägesindex marginellt till -24,7 från -25,3 föregående månad.

4 tim
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.  Roman Pilipey / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var fjärde tyskt bolag i Kina kan avveckla produktionen

Av 526 tyska bolag i Kina planerar eller överväger nära var fjärde, 23 procent att dra ner produktionen i landet. En tredjedel av dessa bolag planerar i nuläget att helt lämna landet. Det visar den tyska handelskammarens årliga enkät, skriver AFP.

Flera bolag som vill avveckla i Kina planerar att flytta sin produktion till andra lågkostnadsländer i Sydoastasien eller till Indien.

Verksamhetskostnaderna i Kina har nämligen ökat, bland annat med anledning av ekonomins förändring från tillverkningsbaserad till konsumtionsdriven.

Idag 08:17
Läs mer om Tysklands tillväxt
Stockholmsbörsen i dag

Anoto rusar 20 procent på amerikanska avtal

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, rusar 20 procent på Stockholmsbörsen på tisdagen.

Bolaget meddelade i morse att ytterligare ett skoldistrikt i delstaten Indiana samt ett stort friskolenätverk i Texas har beslutat att starta kommersiella piloter av Anotos utbildningslösning Kait.

– Kait:s programvara utför automatisk rättning, diagnostik och genererar rapporter, vilket sparar tid för lärare i offentliga skolor som ofta har ont om tid, säger Anotos vd Joonhee Won i ett pressmeddelande.

6 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen uppåt – Storytel backar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid 14.50-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +0,4 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Telia stiger 1 procent och toppar storbolagsindexet tillsammans med Investor och Volvo. EU-kommissionen har godkänt Telias miljardköp av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än väntat. Aktien stiger ändå 3 procent, vilket Carnegie beskriver som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel fortsätter att växa samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backar 3 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien stiger 7 procent.

Bygghemma stiger över 3 procent sedan riskkapitaljätten EQT köpt en storpost i bolaget.

Idag 08:04
Illustrationsbild.  TT
undefined

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbankerna

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

Igår 18:20
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag