Saabs vd Håkan Buskhe Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Buskhe lämnar Saabs styrelse

Saabs vd Håkan Buskhe lämnar även sitt styrelseuppdrag i försvarskoncernen i samband med att han avgår som vd den 22 oktober. Det framgår av ett pressmeddelande.

Buske har varit ledamot i styrelsen sedan 2011 och vd i Saab sedan 2010.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tokyo den 21 maj. PHILIP FONG / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Trögt i Japan och Sydkorea – trots positiva Kinasiffror

Den kinesiska industrin visade upp oväntat starka siffror i maj men i de två övriga motorerna i Asiens ekonomi, Japan och Sydkorea, går det fortfarande trögt. Det visar makrodata som presenterades i natt enligt Reuters.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till den lägsta nivån sedan maj 2009. Även aktiviteten i den sydkoreanska industrin går brant neråt.

”Produktionen kommer troligen att ligga långt under normala nivåer i många månader framöver eftersom både den inhemska och globala efterfrågan är fortsatt väldigt nedtryckt”, skriver analysfirman Capital Economics.

1 tim
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina vänder till tillväxt – högsta nivån sedan januari

Kinas industrisektor klättrade överraskande över tillväxtstrecket i ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit, skriver Reuters.

Indexet steg till 50,7 i maj, jämfört med 49,4 i april. Det var högre än väntat och den högsta nivån sedan januari. 50-strecket markerar gränsen för tillväxt och nedgång i företagens aktivitet.

Uppgången drevs av ett kraftigt lyft i produktionen samtidigt som efterfrågan från utlandet fortsatt är svag.

1 tim
Läs mer om Kinas tillväxt
Polisvåldet i USA

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

29 min
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amazon och Target tvingas stänga delar av verksamheten

E-handelsjätten Amazon minskar delar av sin verksamhet i några amerikanska städer till följd av de massiva protesterna mot polisvåld som blossat upp i USA den senaste veckan, skriver Bloomberg.

Amazons verksamhet i bland annat Chicago, Los Angeles och Portland påverkas och företaget har bland annat lagt om vissa rutter och dragit ner på viss verksamhet för att försäkra sig om sin personals säkerhet.

Även Target utökar sina butiksnedstängningar till följd av protesterna, skriver sajten.

Igår 16:38
En fotgängare kollar in i en vandaliserad affär tidigt på söndagsmorgonen. Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna fortsätter trots förbud: ”Skickar budskap”

Trots utegångsförbudet i Minneapolis har många fortsatt att högljutt protestera mot polisvåldet i USA, skriver NBC News. En av dem är 18-åriga Hoonday Ahmed.

– Vi är fortfarande ute för att de uppmärksammar oss. Det är därför vi är här. Vi försöker skicka ett budskap, säger Ahmed.

Polisen i delstaten har svarat allt mer aggressivt. Nyhetssajten skriver att ”tårgas och spänning” har fyllt luften under helgen. Protesterna mot polisvåldet, som började efter att den svarte mannen George Floyd dog i ett våldsamt polisingripande, har spridit sig till andra amerikanska städer och vidare ut i världen.

Igår 16:50
Läs mer om Polisvåldet i USA
Bill Ingalls / TT NYHETSBYRÅN
Privata rymdkapplöpningen

Ryssland om Trumps utspel: ”Svårt att förstå hysterin”

”Hysterin” efter den lyckade uppskjutningen av rymdkapseln Crew Dragon är svår att förstå. Det skriver den ryska rymdmyndigheten Roscosmos på Twitter, som ett direkt svar på lyriska kommentarer från Donald Trump, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten sa bland annat att uppskjutningen innebär att USA har återtagit sin plats som världens ledande rymdnation och att man snart kommer att ha ”världshistoriens bästa vapen”.

Roscosmos skriver på Twitter att det som nu inträffade borde ha skett för längesedan:

”Nu är det inte bara ryssar som flyger till ISS utan även amerikaner. Och det är väl underbart!”

1 tim
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
undefined

Professor imponerad av Space X-kapseln: ”Fantastiskt”

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:21
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raketen har dockat vid ISS under historiska rymdresan

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:18
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Donald Trump inför att han skrev under en presidentorder om skyddet av sociala medier i veckan. Till höger: Jack Dorsey. TT
undefined

Uppgift: Twitter hade länge förberett Trumpflaggning

Twitterchefen Jack Dorsey befann sig i ett jobbsamtal med några av sina medarbetare på torsdagskvällen när Donald Trump plötsligt twittrade om protesterna i Minneapolis. ”När plundrandet börjar så börjar skjutandet”, skrev presidenten. Snabbt samlades en grupp bestående av tio chefer på Twitter, och via verktyg som Slack och Google docs diskuterade de om presidentens inlägg uppmanade till våld. Det skriver The New York Times i ett reportage om hur det gick till inne på det sociala nätverket när motsättningarna med president Trump nådde kokpunkten i veckan.

Cheferna landade snart i sin slutsats, och när Dorsey gett sitt godkännande så doldes Trumps tweet bakom en varningstext.

Enligt New York Times granskning så har det länge funnits två läger inom Twitterledningen. En falang som velat att Dorsey skulle agera mot Trumps ibland hetsande inlägg, och en annan falang som ville att bolaget skulle hålla distansen.

Bloombergs krönikör Tae Kim funderar på om Dorseys val kommer att skada bolaget. Aktien har fallit de senaste dagarna, men det har den gjort förr. Och Twitter har kritiserats från både höger och vänster tidigare utan att förlora användare och annonsörer. Nu när presidentvalet närmar sig så har bolaget tagit en kalkylerad risk. ”Det kommer att bli svårt att ta ett steg tillbaka nu.”

30 maj
Läs mer om Trump vs Twitter
Illustrationsbilder.  TT
Protesterna i Hongkong

Oro bland amerikanska företag i Hongkong: ”Har en tuff vecka framför oss”

Att USA ska avveckla Hongkongs särskilda handelsstatus skapar oro och osäkerhet bland de över 1 300 amerikanska företag som har verksamhet i regionen, skriver Wall Street Journal.

– Vi har en tuff vecka framför oss eftersom det inte finns några konkreta detaljer för hur den här speciella ekonomiska relationen ska upplösas, säger Tara Joseph, chef för amerikanska handelskammaren i Hongkong, till tidningen.

Det var i fredags som USA:s president Donald Trump meddelade att Hongkongs handelsstatus kommer att avvecklas. Enligt analytiker kan det bland annat komma att innebära att varor mellan Hongkong och USA tullbeläggs.

Orsaken till avvecklandet är att Kina godkänt nya säkerhetslagar för staden som enligt USA gör att Hongkong inte längre kan ses som självständigt.

Igår 21:25
Folkets befrielsearmé vid ingången till Förbjudna staden i Peking/oroligheter på gatorna i Hongkong. TT
undefined

Kina godkänner nationella säkerhetslagar i Hongkong

Nationella folkkongressen i Kina, landets högsta beslutande organ, godkänner formellt de omdiskuterade nationella säkerhetslagarna i Hongkong, rapporterar internationella medier.

De nya lagarna ska bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och väntas träda i kraft i september.

Beskedet om Kinas politiska offensiv har vållat stor oro i Hongkong och lett till omfattande protester. Tolkningen är att Kina på ett tydligt sätt tar kontroll över territoriet.

I går meddelade USA att man inte längre betraktar Hongkong som självstyrande i relation till Kina.

28 maj
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Väntetider hos fogden skapar frustration: ”Alla förlorar”

Sedan Kronofogden införde ett nytt it-system förra året har handläggningstiderna för betalningsförelägganden varit längre än normalt. Det har skapat frustration hos kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver DI.

Enligt tidningen har inte effekterna av coronakrisen börjat synas än i Kronofogdens ärendemängd. Creditsafes operative chef, Krister Jonsson, frågar sig vad myndigheten har för beredskap att hantera en stor ökning av antalet ärenden ”om de inte har beredskap för ett systembyte”. Han varnar för konsekvenser som växande skuldberg hos både företag och privatpersoner.

– Alla förlorar på förseningarna, säger han till DI.

Igår 19:44
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inkassoföretagen räknar med högtryck men lägre lönsamhet

De svenska inkassoföretagen räknar med att få in betydligt mer ärenden under coronapandemin, samtidigt som intjäningsförmågan väntas påverkas negativt, rapporterar SR.

Branschorganisationen Svensk Inkasso betonar att företagen är beroende av att faktiskt kunna driva in skulderna.

– Finns det en bristande betalningsförmåga och svårigheter för människor att betala, då blir också lönsamheten lägre för inkassoföretagen, säger ordföranden Fredrik Engström.

Svensk Inkasso har inga exakta prognoser, men Kronofogden räknar med att antalet ärenden hos myndigheten ska öka med 100 000 de närmaste två åren.

25 maj
Läs mer om Svenska skulderna