Illustrationsbild från Wall Street.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Börsåret 2020

Danske Bank: Börserna lyfter bara några få procent i år

Världsekonomin kommer att växa 3 procent i år och ytterligare 3,3 procent under 2021, spår Danske Bank i en ny makroprognos.

Däremot är uppsidan begränsad för globala aktier i år, anser banken. De räknar med aktier bara avkastar ”låga, ensiffriga procenttal” under 2020 då riskpremien för aktier kommer vara oförändrad.

”Globala aktiers värderingar är på den högsta nivån på 15 år, men vissa hävdar att låga avkastningskrav stöder en ännu högre värdering för aktier”, skriver Danske Bank.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT.
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen vänder ner – på Atlas Copcos rapport

Stockholmsbörsen öppnar med stigande index efter rejäla nedgångar under gårdagen i hela världen till följd av virusoro.

Vid lunchtid visar ledande index:
• OMXSPI −0,4%
• OMXS30 –0,3%
Rapportsäsongen har dragit igång på allvar med ett par tunga rapporter innan börsöppning. Swedbanks rapport får klart godkänt av analytikerna men den av penningtvättsanklagelser pressade banken sänker utdelningen med cirka 40 procent. Aktien stiger nära 6 procent.

Ståljätten SSAB rapporterade ett svagt kvartal men säger att orderingången redan vänt och att utsikterna inför det första kvartalet därmed är goda. Utdelningen blir densamma som förra året på 1,50 kronor per aktie. Aktien sjönk inledningsvis flera procent men fallet har dämpats under handelsdagen.

Vid lunchtid rapporterade Atlas Copco och Autoliv. Den senare togs emot positivt av marknaden och aktien steg runt 2 procent. Atlas Copcos aktie sjönk däremot rakt ner i botten av storbolagsindex och drog med sig sektorkollegan Sandvik i fallet. Raset fick hela börsen att vända ner på negativt territorium.

Byggmax fortsätter att göra förluster men höjer utdelningen som var noll förra året till 1,16 kronor per aktie. Aktien steg inledningsvis men har sedan parkerat kring nollan.

Bland morgonens aktierekar sticker Collector ut. Nischbanken får kraftigt sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier från 50 till 33 kronor. Aktien backar nära 1 procent.

Samtidigt har medecinteknikbolaget Arjo fått en fördubblad riktkurs, från 25 till 52 kronor och stämplas med köprek. Aktien stiger över 5 procent.

Texten uppdateras.

2 tim
Pressbild.
undefined

Hövding fortsätter upp – stiger nästan 13 procent

Hjälmtillverkaren Hövding rusar över 13 procent på börsen, efter att redan i går ha lyft ordentligt på uppgifter om att kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina ökat sina leveranser till bolaget.

I det fjärde kvartalet uppgick Notes leveranser till Hövding till 10 miljoner kronor, en tillväxt om cirka 150 procent.

Förvaltaren Jonas Olavi spår en ”rolig läsning” för bolaget i det fjärde kvartalet.

– Bolaget har fyllt upp lagren och det kommer rulla ut hjälmkragar i parti och minut, säger han till DI.

2 tim
undefined

SSAB:s aktie pressas efter svag rapport

SSAB:s aktie pressades ner under 3 procent på Stockholmsbörsen på tisdagen och placerar sig klart i botten på ett i övrigt mestadels grönt storbolagsindex.

Anledningen stavas kvartalsrapporten som trots låga förväntningar kom in sämre än väntat. Bolaget har belastats av den vikande konjunkturen och strejker i Finland.

DI:s Ulf Pettersson noterar att ebitda väntades komma in som en vinst men i stället redovisade ståljätten en förlust i det fjärde kvartalet.

Pettersson tycker ändå att det är positivt att bolaget tar av sitt eget kapital för att behålla utdelningen trots det kollapsade resultatet.

– Det är ett sätt att visa marknaden att det här var ett exceptionellt dåligt år, säger Pettersson i DI-Tv.

4 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rapportsäsongen Swedbank
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Swedbank

Swedbank: Tuff konkurrens blev till en ”perfekt storm”

En ökad konkurrens på bolånemarknaden skapade något av en ”perfekt storm” för Swedbank samtidigt som banken var i en förtroendekris under våren. Det säger vd Jens Henriksson i samband med dagens analytikerträff, enligt Finwire.

Enligt Henriksson gav den tuffa konkurrensen banken en möjlighet att visa vad man faktiskt är bra på.

– Vi har ett komplett kunderbjudande när folk kommer till oss. Vi har funnits i 200 år. Vi lånar ut i hela landet, och vi vill varken ha de högsta eller lägsta priserna, säger Henriksson.

19 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Bankfesten är över

”Swedbanks bokslut radar upp nya bevis för att den stora bankfesten är över”, skriver Torbjörn Isacson på SvD Näringsliv.

Han syftar till att storbanken sänkte utdelningen kraftigt, såg ökade kreditförluster och kostnader i sitt bokslut.

DI:s Ulf Petersson tar också upp de ökade kreditförlusterna som landade på 988 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

”Det är lite oroande med ökade kreditförluster men de är fortfarande rätt små”, säger Ulf Petersson.

Dan Lucas på DN skriver att banken inte presenterade någon ny information om penningtvättskandalen och att svenska och estniska FI kommer med slutsatser i mars.

4 tim
Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Det är en helt ok rapport trots motvind

Swedbanks rapport var stabil trots att banken sänkte utdelningen med nästan 40 procent. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson till DI-TV.

– Sammantaget är det en rapport som marknaden bör andas ut lite efter. Det är en stabil rapport, säger Petersson.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma spår och menar att rapporten var ”helt ok” trots motvinden.

”Intäktssidan verkar inte ta stryk av penningtvättsskandalen”, skriver Bornold på Twitter.

6 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Atlas Copco
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Atlas Copco

Atlas Copcos rapport under förväntan – aktien backar

Atlas Copco höjer utdelningen från 6,30 till 7 kronor i samband med sitt bokslut. Samtidigt rapporterar bolaget ett resultat och en omsättning under förväntan i det fjärde kvartalet. Aktien backade nära 5 procent på resultatet.

Atlas Copco hade redan guidat för en något lägre orderingång. Den kom in högre än i fjol, en ökning med nära 8 procent, men lägre än analytikerna hade väntat.

Sektorkollegan Sandvik rapporterade också en orderingången något under förväntan i fjärde kvartalet.

2 tim
Mats Rahmström (tv) tog över som vd på Atlas Copco efter Ronnie Leten 2017.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Försvagad aktivitetsnivå på de flesta slutmarknader”

2019 var ett rekordår för verkstadsjätten Atlas Copco. Men det fjärde kvartalet märktes bland annat en betydligt minskad efterfrågan på utrustning till fordonsindustrin.

– Det var en försvagad aktivitetsnivå på de flesta slutmarknader under det sista kvartalet, säger vd Mats Rahmström i samband med rapporten.

– Vi fokuserar på möjligheterna vi ser framöver trots att vi säkert även kommer att möta motgångar, fortsätter han.

Atlas Copco hade redan guidat för en något lägre orderingång. Den kom in högre än i fjol, en ökning med nära 8 procent, men lägre än analytikerna hade väntat.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Motiverat med premie i Atlas Copco

Verkstadsbolaget Atlas Copco släpper rapport vid lunchtid och ska då försvara en stark kursutvecklingen det senaste året. Vinsten spås öka med 9 procent i det fjärde kvartalet jämfört med förra året.

Samtidigt väntas ett 4-procentigt fall i orderingången från det starka tredje kvartalet, vilket Atlas guidade för redan i höstas. Protektionism, brexit och sanktioner uppgavs då som skäl.

"Vi förväntar oss guidning om oförändrad efterfrågan sekventiellt för första kvartalet 2020. Pågående fordonsutmaningar står mot vissa gröna skott inom halvledarsektorn", skriver Credit Suisse inför bokslutet.

Även en premie finns i beräkningarna för Atlas Copco. Deutsche Bank anser att Atlas Copcos höga kvalitet och exponering mot halvledarsektorn motiverar en premie, men frågan är hur stor.

RBC Capital Markets är inne på ett liknande spår men anser att premien mot sektorn inte bör överstiga 20-25 procent.

6 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter
Apples Phil Schiller talar under en konferens i Kalifornien i september 2019. Tony Avelar / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Apple / Bolagsnyheter

Blickarna mot Iphone 11 när Apple rapporterar i virustid

Investerarna håller utkik efter flera viktiga siffror när Apple rapporterar senare i dag. Rapporten blir framför allt ett test för hur bra den nya modellen Iphone 11 har sålt, skriver CNBC. Dessutom är det upp till bevis för hur företagets Airpods har mottagits på Kinamarknaden.

Aktieägarna letar också tecken på hur coronavirusutbrottet i Kina har påverkat produktionen, med tanke på att produktionskedjan är koncentrerad till landet, skriver Bloomberg. Att myndigheterna har förlängt ledigheten kring det kinesiska nyåret i Shanghai och Sushou kan bli en kostsam historia för Apple, som fick se sin aktie handlas med röda siffror på måndagen. Företaget har två leverantörer i virusdrabbade Wuhan och över 60 stycken i produktionsnavet Sushuo.

Apple-aktien har börjat året uppåt och klättrat med 3 procent. Sedan samma period förra året är aktien upp med över 100 procent.

23 min
En kvinna och ett barn vandrar förbi Apples butik i Peking i december 2019. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples nya patent: Böjd dator helt tillverkad av glas

Apple har sökt patent för en böjd dator som är helt tillverkad av glas, skriver Engadget. Vinkel på den nya Mac-modellens glas ska enligt patentet också gå att justera.

Men trots patentansökan är det knappast ett projekt som blir verklighet inom någon nära framtid. De tekniska svårigheterna är fortfarande stora och det är troligt att Apple väljer en säkrare väg i slutändan. Men, fortsätter techsajten, ansökan visar att bolaget är villigt att göra kraftiga förändringar i Mac-serien om och när det behövs.

Igår 08:10
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Internationellt
3M tillverkar bland annat post it-lappar och tejp.  Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Internationellt

3M ska spara – minskar antalet anställda med 1 500

Industrikonglomeratet 3M gör en omstrukturering och minskar personalstyrkan med omkring 1 500 tjänster, enligt ett pressmeddelande i samband med bolagets rapport för det fjärde kvartalet 2019.

Omstruktureringen väntas ge årliga besparingar om 110 till 120 miljoner dollar men kostnaderna för själva sparprogrammet, 134 miljoner dollar, belastar resultatet i det fjärde kvartalet.

I kvartalet pressades omsättningen till motsvarande 1,66 dollar per aktie från 2,27 dollar per aktie året innan.

Minnesotabaserade 3M har en svensk ordförande, Inge Thulin.

1 tim
Eva Plevier / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Philips fjärde kvartal sämre än väntat – säljer division

Den nederländska elektronikkoncernen Philips omsatte 5,96 miljarder euro i det fjärde kvartalet, motsvarande en tillväxt på 6,7 procent mot året innan. Det är lägre än de 6,02 miljarder euro som förväntades, enligt Bloomberg.

I samband med rapporten meddelar de att de ska se över sitt ägande för divisionen Domestic Appliances som säljer hushållsapparater och städprodukter för hemmet.

”Vi har förbättrat enhetens resultat rejält under årens lopp (...) Men verksamheten passar inte strategiskt in i vår framtid som ledande inom hälsovårdsteknologi. Vi har bestämt oss för att hitta ett bra hem för Domestic Appliances”, kommenterar Philips vd Frans van Houten.

Idag 07:04
Läs mer om Rapportsäsongen
Illustrationsbild. TOLGA AKMEN / Tolga Akmen
Anklagelserna mot Huawei

Johnson går emot USA: Ger Huawei en roll i 5G-bygget

Storbritannien kommer inte att förbjuda Huawei i uppbyggnaden av 5G-nätet, men det kinesiska bolaget får en begränsad roll. Det meddelar den brittiska regeringen, enligt Sky News.

Uppgörelsen innebär att Huawei utesluts från alla nätverk som är av vikt för landets säkerhet. Bolaget får inte heller arbeta med nätet vid känsliga områden som exempelvis kärnkraftverk och militäranläggningar.

Premiärminister Boris Johnson har pressats av USA att förbjuda Huawei helt och hållet i 5G-utbyggnaden och dagens beslut har beskrivits som ett av de viktigaste hittills för att staka ut landets strategi efter brexit.

41 min
Thierry Breton under ett framträdande inför EU-parlamentets industriutskott. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU lovar hårda 5G-regler för Huawei – men inget förbud

EU-kommissionen tänker inte införa ett förbud för medlemsländerna att samarbeta med Huawei om 5G. Men man kommer att ha tuffa regler för samarbeten, säger Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden.

– De kommer att bli strikta. De kommer att bli krävande, men naturligtvis kommer vi i EU att välkomna alla operatörer som är villiga att acceptera dem, säger han enligt AFP.

Kommissionen kommer att presentera sina rekommendationer för 5G-sidan under onsdagen.

1 tim
Illustrationsbild. Chinatown i Manchester  PAUL ELLIS / AFP
undefined

Johnson: ”Konsumenter ska få fantastisk teknologi”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hintar nu om att han kommer att ge kinesiska Huawei tillgång till den brittiska marknaden, skriver Bloomberg.

Johnson säger till medier på måndagen bland annat att han vill att konsumenter ska ha tillgång till ”fantastisk teknologi”, vilket tolkats som att Huawei kommer få en roll i utbyggnaden av 5G i Storbritannien.

Innan veckan är slut väntas han fatta ett beslut i frågan, som nu behandlas av det nationella säkerhetsrådet.

Igår 15:58
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei
Illustration.  Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Handelskammaren: Svenska bolag bör se över krisplaner

Svenska handelskammaren i Kina uppmanar svenska bolag i landet att snarast möjligt se över sina krisplaner med anledning av det pågående virusutbrottet. I en intervju med Sveriges Radio säger ordförande Lars-Åke Severin att viruset kommer slå mot bolagens verksamheter och att många redan nu börjat ställa in sina affärsresor.

Enligt Severin ser många av bolagen över verksamheten för åtminstone 60 dagar framåt. På grund av risken för att coronaviruset ska spridas ytterligare kan det finnas skäl att fatta beslut redan nu, menar han.

Sedan tidigare har Ikea stängt sitt varuhus i kinesiska Wuhan och Volvo Cars har stoppat alla resor mellan Sverige och Kina.

42 min
Carrie Lam på en pressträff i dag. ANTHONY WALLACE / AFP
undefined

Hongkongs drastiska drag: Begränsar resor från Kina

Hongkong inför restriktioner för besökare från Fastlandskina, rapporterar New York Times. Ledaren Carrie Lam har fattat beslut om att tåglinjer ska stängas och att flygtrafik och turism ska begränsas, enligt tidningen.

Åtgärderna sätts in för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. Över 4 000 människor har smittats i Kina och drygt 100 har dött, enligt de senaste siffrorna från kinesiska myndigheter.

New York Times beskriver Hongkongs restriktioner som en ”drastisk upptrappning” av oron över virusets risker.

2 tim
Läs mer om Nya coronaviruset