Danske Banks kontor i Köpenhamn. Jacob Gronholt-Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Danske Bank / Bolagsnyheter

Danske Bank skär ned 400 tjänster – 230 får sparken

230 anställda väntas få sparken när Danske Bank drar ned på 400 tjänster över hela koncernen. Det rapporterar danska medier.

Sparpaketet som presenterades på torsdagen innebär att 120 sägs upp i Danmark, 60 i Finland samt 44 i Litauen. I Sverige och Norge rör det sig om färre än tio medarbetare, enligt bankens pressmeddelande.

– Det har inte varit möjligt att hitta nya jobb till alla berörda medarbetare, säger Karsten Breum, HR-chef på Danske Bank, i pressmeddelandet.

Han kallar beslutet nödvändigt för att säkra bankens konkurrenskraft.

Läs även:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Krisen i fordonsindustrin

Scania rullar igång 20 april – stor osäkerhet hos AB Volvo

Scania siktar på starta upp produktionen i viss utsträckning den 20 april, skriver Dagens Industri med hänvisning till presschefen Hans-Åke Danielsson.

Danielsson lägger dock till brasklappen att det är en plan och en förhoppning – inte ett klubbat beslut.

AB Volvo har däremot inte satt något datum för när de kan återuppta sin produktion i Europa, Nordamerika och Sydamerika, skriver DI. Lastbilsjättens presschef Claes Eliasson säger att de siktar på att starta upp produktionen så snart som möjligt, men att det just nu inte ”finns några sådana förutsättningar”.

7 min
Illustrationsbild från Volvo Cars fabrik i Torslanda.  Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Volvo Cars förlänger sitt produktionsstopp i Sverige

Volvo Cars produktionsstopp i Sverige förlängs till den 20 april, rapporterar Sveriges Radio.

Tidigare planerade fordonsjätten att dra igång produktionen i Torslanda den 14 april men ”coronavirusets effekter fortsätter att påverka förutsättningarna”, säger presstalespersonen Stefan Elfström till SR.

Även i Gent, Belgien, kommer tillverkningen att ligga nere till den 20 april. I USA ska den starta igen den 4 maj.

3 tim
Illustrationsbild: Elbil från BMW-ägda Mini. TOLGA AKMEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BMW:s försäljning backade 20 procent i första kvartalet

Tyska fordonsjätten BMW:s bilförsäljning minskade med 20,6 procent under ett första kvartal som överskuggades av coronaviruset. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omkring 80 procent av återförsäljarna i Europa och 70 procent i USA håller stängt på grund av pandemin. Men i Kina märks ”de första tecknen på återhämtning med en stark orderingång”, uppger styrelseledamot Pieter Nota i en kommentar.

Marknaden tar fasta på positiva signaler och skickar upp aktien 5 procent på måndagsförmiddagen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Varslen i näringslivet
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

21 min
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya siffror: 50 000 varslade på en månad

Över 7 100 personer varslades under de tre första dagarna i april, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Totalt under förra veckan varslades 12 733 personer om uppsägning.

Sedan första mars har 49 500 varslats.

– Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, enligt DI.

Separat veckostatistik visar samtidigt att 25 350 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan.

2 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges arbetslöshet stiger snabbt: ”Svårt att ta in”

25 350 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik. Ökningen i den totala arbetslösheten blev 15 000 personer och fortsätter det i samma takt kommer arbetslösheten att vara uppe i 10 procent i maj, varnar LO-ekonomen Torbjörn Hållö.

– Det är svårt att ta in hur snabbt det går, säger han till Direkt.

Enligt Hållö är en tredjedel av de nya arbetslösa i Stockholm.

– Stockholm är överrepresenterat, men vi se hur det börjar sprida sig över landet, säger han.

Se till att permitteringssystemet blir mer generöst och tillför mer pengar till kommunerna ”så att de inte blir en ny krisbransch” är Hållös uppmaning till politikerna.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bopriserna

Högt säljtryck: Rekordutbud nära på bomarknaden

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet var förra veckan det högsta som noterats denna tid på året och fortsätter nuvarande trend är en ny total rekordnivå nära, säger talespersonen Staffan Tell till Direkt.

– Vi skulle inte bli förvånade om vi ser ”all time high” för utbudet om några veckor, säger han.

Att utbudet på bostadssajten har ökat veckan före påsk har aldrig tidigare hänt. Enligt Tell har det kommit ut många nya annonser samtidigt som säljvolymerna viker.

I år är många mer motiverade att snabbt få ut sin lägenhet till försäljning i stället för att vänta till efter påsk, spekulerar han.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bopriserna coronafaller – sedan stiger de igen”

Börsfallet och den snabbt stigande arbetslöshet kommer att pressa ner bostadspriserna. Man kan tänka sig en prisnedgång på omkring 7 procent för hela Sverige, med en större nedgång i Stockholm och de andra storstäderna, säger Swedbank-ekonomen Maria Wallin Fredholm till Direkt.

Men när coronapandemin ebbat ut väntas måttligt stigande priser igen, spår hon. En växande befolkning, förhållandevis lågt byggande och låga boräntor ger stöd åt bostadpriserna på längre sikt, enligt Swedbanks bedömning.

37 min
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

Idag 04:45
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Analytiker efter beskedet: Kan bli dyrare flygbiljetter

”Kommer företaget inte på fötter får du högre flygpriser och en allvarligt försämrad infrastruktur i Sverige”. Så säger analytikern Jan Ohlsson till Dagens Nyheter efter att flygbolaget Bra meddelat att de ansöker om rekonstruktion.

DN skriver att Bra har runt 30 procent av den svenska inrikesmarknaden och Ohlsson fruktar att flera små flygbolag ska gå i konkurs under coronakrisen. Han tycker också att staten borde stötta flygindustrin i större utsträckning.

1 tim
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bra söker rekonstruktion efter coronakrisen

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Premiärminister Shinzo Abe. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på pandemin

10 000 miljarder ska rädda Japans hushåll och företag

Japan planerar ett stimulanspaket på 108 000 miljarder yen, motsvarande drygt 10 000 miljarder svenska kronor, för att lindra ekonomiska konsekvenser av det nya coronaviruset. Det sa premiärminister Shinzo Abe vid en pressträff på måndagen, rapporterar flera medier.

Krispaketet inkluderar 6 000 miljarder yen i direkta utbetalningar till hushåll och företag, noterar Direkt.

Totalsumman är nästan dubbelt så stor som de cirka 56 000 miljarder yen som spenderades vid finanskrisen 2009, enligt Reuters.

2 tim
Foto: Nicklas Gustafsson / Arcti
undefined

Professor: Gyllene läge för riskkapitalbolag att förvärva

”Riskkapitalbolagen har ett gyllene läge att köpa tillgångar billigt efter krisen”. Så säger professorn Per Strömberg, expert på riskkapitalbolagen, i en längre intervju med Realtid.

De riskkapitalbolag som lyckas genomföra affärer just nu när coronaviruset plågar de finansiella marknaderna ”tenderar att få fin avkastning”, menar professorn och lägger till att de då köper billigt när konkurrensen om objekten minskat.

5 tim
Illustrationsbild. JUAN MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spaniens svar på krisen: Ska ”snart” införa medborgarlön

Spanska regeringen planerar att införa medborgarlön som en del av ett batteri av åtgärder för att möta coronakrisen. Det sa landets ekonomiminister Nadia Calvino i en intervju med tv-kanalen La Sexta på söndagskvällen, rapporterar Bloomberg.

Hon uppgav vidare att socialminister José Luis Escrivá, som ansvarar för projektet, planerar att få någon form av medborgarlön ”på plats så snart som möjligt”. Familjer ska vara huvudfokus för åtgärden.

Medborgarlön, eller basinkomst som det också kallas, innebär att pengar betalas ut regelbundet utan krav på motprestation. Det är relativt oprövat i större skala.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på pandemin
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Pressbild på Elin Frostehav.  Getinge
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Getinge ökar produktionen – tillverkar 26 000 ventilatorer

Getinge vittnar om en stark efterfrågan på sina produkter och meddelar nu att de ska producera 26 000 ventilatorer i år. Det är en ökning med 160 procent jämfört med fjolåret, enligt ett pressmeddelande.

Så sent som i mitten av mars spådde medicinteknikbolaget att de skulle producera 16 000 enheter, men den prognosen skruvas nu upp ytterligare.

– Vi fortsätter att öka vår produktionskapacitet för att kunna möta det ökade behovet av ventilatorer från våra kunder, säger Elin Frostehav, chef för Getinges affärsområde Critical Care.

Getinge-aktien är upp runt 8 procent i år – bara fem large cap-aktier har gått bättre sedan årsskiftet.

40 min
Illustrationsbilder. TT
undefined

Källor: Forskare arbetar med en svensk corona-app

Svenska forskare håller på att ta fram en corona-app till smarta telefoner, uppger källor för SVT Nyheter.

Appar har använts med framgång i coronabekämpningen i bland annat Singapore och både Tyskland och Norge är på väg att ta fram sina egna. Tanken är att mobilanvändarens platsdata ska samlas in, och om personen blir sjuk kan samtliga som haft närkontakt med personen få besked om att man bör sätta sig i karantän.

SVT har talat med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer”.

Igår 11:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bolagens utdelningar
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bolagens utdelningar

Expert: Utdelningsstrategin står fast – leta ocykliskt

Många bolag på Stockholmsbörsen slopar sin utdelning – men Avanzas aktieexpert Nicklas Andersson ser chans till revansch för utdelningsjägare. Utdelningsstrategin ”som sådan står benfast”, säger han till Dagens Industri.

Just nu borde privatpersoner som gillar utdelningar spana in bolag som är ocykliska och som inte påverkas direkt av coronaviruset, anser han.

– Det enda vi vet med säkerhet är att vi kommer ta oss ur det här. Det är viruset mot mänskligheten – och jag vet vem som kommer att vinna, säger Andersson till DI.

Andersson har tidigare sagt i olika poddar och tv-inslag att man ska bry sig om totalavkastningen mer än direktavkastningen.

1 tim
Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fastator slopar utdelningen – vill bygga en krigskassa

Fastator väljer att slopa utdelningsförslaget på 3 kronor per aktie, meddelar investmentbolaget i ett pressmeddelande.

”Styrelsen ser också att det kan vara bra att behålla pengarna i bolaget som ’krigskassa’ då goda affärer kan komma i tider som dessa”, skriver bolaget.

Deras största innehav är samhällsfastighetsbolaget Offentliga Hus, där hyresintäkterna kommer från svenska staten, regioner och kommuner. Fastator känner därför inte av coronakrisen i någon större utsträckning, enligt pressmeddelandet.

Idag 05:35
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

TF Bank reserverar för förlust på 30 miljoner

Nischbanken TF Bank reserverar 30 miljoner kronor för kreditförluster vid utgången av det första kvartalet 2020 till följd av coronapandemin, enligt ett pressmeddelande.

”Det osäkra makroekonomiska läget som en följd av covid-19, med bland annat en förväntad ökning av antalet arbetslösa i Europa, väntas påverka TF Banks kreditförluster de kommande 12 månaderna. Samtidigt har nationella regeringar presenterat stimulanspaket för att mildra de ekonomiska effekterna av covid-19”, skriver banken.

Bakgrunden till styrelsens beslut är reglerna om att banker måste reservera för förväntade framtida kreditförluster, heter det.

Samtidigt slopas det tidigare målet om en vinst per aktie om minst 14,50 kronor för 2020.

Igår 16:43
Läs mer om Coronaviruset
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen stiger rejält: ”En strimma hopp”

Stockholmsbörsen stiger tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. Vid 12.10-tiden har uppgångarna mattats av något:
• OMXSPI: +2,8%
• OMXS30: +2,9%


Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

H&M lyfter nära 8 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien toppar OMXS30 tillsammans med Autoliv som också är upp 8 procent. Hela fordonssektorn går starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. En annan vinnare är Kinnevik som stiger 5 procent efter ett färskt köpråd från ABG.

I motsatt ände av storbolagsindexet syns defensiva bolag som Telia, Tele2 och Getinge.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backar 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien stiger 7 procent.

Bettingbolaget Enlabs rasar 12 procent efter att ha varnat för att Lettland väntas frysa alla spellicenser i landet.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

3 tim
undefined

Analyser: Konkurser hotar de skuldsatta – köp skogsjätten

Måndagar har varit usla börsdagar sedan det stora coronaraset inleddes på Stockholmsbörsen i slutet av februari, skriver Ulf Petersson för DI. Nu frågar han sig om investerare ”vågar ligga kvar med aktier över den långa påskhelgen”.

Den som vågar vara på börsen kan göra klokt i att köpa aktier i skogsbolaget Holmen, anser Aktiespararnas Dag Rolander i en analys. Han sätter en riktkurs på 280 kronor – drygt 15 kronor högre än fredagens stängningskurs.

”Holmen för upp till 280 kronor passar fint i en byrålåda, gärna av trä”, skriver Aktiespararnas skribent.

Bolag med höga skulder kommer att påverkas mest av coronakrisen, enligt Börsveckans Lars Frick.

”Ekonomin har gått från hundra till noll inom loppet av ett par veckor och vi står inför en period då konkurser och obestånd kommer att skena”, skriver Frick i senaste numret.

Idag 05:03
Läs mer om Coronaviruset