USA:s president Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Danske Banks expert: Vi har sett toppen av handelskriget

Danske Bank anser att spänningarna mellan de handelskrigande länderna USA och Kina kommer att minska, skriver Børsen.

De kommer åtminstone inte att förvärras, menar den danske banken.

– Vårt bud är att vi har sett toppen av handelskriget. Härifrån kommer situationen att stabiliseras eller rullas tillbaka, säger seniora strategen Lars Skovgaard Andersen till tidningen.

Han säger också att Trump ”inte dödar de goda nyheterna fullständigt” trots att presidenten under gårdagen sa att han inte alls gått med på att rulla tillbaka strafftullarna på kinesiska varor.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trump vs Twitter

Upprop bland Facebooks veteraner mot Zuckerberg

34 av Facebooks tidigaste anställda riktar skarp kritik mot vd:n Mark Zuckerberg i ett öppet brev.

De anser att de inte längre känner igen företaget där de en gång arbetade. Att Facebook vägrar att göra något när politiker bryter mot plattformens regler betyder att en regel gäller ”för dig, en annan för politiker”, skriver de.

Uppropet grundar sig i den nu ökända uppdatering på fredagen där Trump bland annat skrev ”when the looting starts, the shooting starts”. Konkurrenten Twitter satte upp en varning på samma meddelande, Facebook gjorde ingenting.

Brevskrivarna menar att det är farligt att meddelandet får stå kvar. Dessutom är det ”ologiskt och fegt”.

”Att kontrollera fakta är inte censur. Att märka upp en uppmaning till våld är inte auktoritärt”, skriver de.

3 tim
Gullfot. Pressbild
undefined

Svenska börsbolaget bojkottar Facebook i protest

First North-bolaget Simris Alg stoppar all marknadsföring på Facebook i protest mot plattformens grundare Mark Zuckerberg, rapporterar Breakit.

Simris Algs vd Fredrika Gullfot säger att bolaget har USA som hemmamarknad och därför har följt den senaste tidens oroligheter och ”enorma folkstorm” nära.

– Mitt i det går Mark Zuckerberg ut och meddelar att han i princip inte kommer göra något åt saken, genom att låta Donald Trumps våldsförhärligande inlägg ligga kvar, säger Gullfot.

Hon tillägger att Simris Alg är ett värdedrivet bolag som ”inte vill vara en del av det”.

6 tim
Läs mer om Trump vs Twitter
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

1 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbankerna blidkar Kina – uttrycker stöd för nya lagen

HSBC och Standard Chartered ställer sig bakom den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong som stärker Kinas grepp om staden, skriver flera medier. De brittiska storbankerna gör därmed ett avsteg från sin vanligtvis neutrala politiska hållning, enligt Reuters.

Standard Chartered säger i ett uttalande att lagstiftningen kan hjälpa Hongkong att bibehålla sin ekonomiska och sociala stabilitet på lång sikt. HSBC har i sin tur publicerat ett inlägg på sociala medier där Asien-chefen Peter Wong skriver under en namninsamling som stöder den nya lagen.

Flera anonyma anställda på bankerna säger till Reuters att ställningstagandena i praktiken är framtvingade och nödvändiga för att skydda verksamheterna.

2 tim
Protester i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien redo att offra frihandel med Kina

Storbritannien vill ha frihandel med Kina, men inte till vilket pris som helst, enligt Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Som i en intervju med Sky News ställer sig bakom Hongkongborna.

– Vi skulle inte låta frihandeln komma i vägen för att leva upp till vårt ansvar när det kommer till principer, säger han.

Pekings uppgång som en global ekonomisk supermakt riskerar att förlora sin lyster om inte president Xi Jinpings regering lever upp till sina internationella åtaganden och ändrar kurs mot en plan för att införa en ny säkerhetslagstiftning, menar Raab.

Igår 17:33
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholm mot trendbrott efter tre dagars uppgång

Efter tre raka uppgångsdagar går Stockholmsbörsen mot ett trendbrott i dag. Vid 11.30-tiden står indexen på röda siffror.
• OMXSPI: −0,7 %
• OMXS30: −0,9 %
Marknaderna i Europa ser i dag bland annat fram emot besked från ECB om huruvida man ska utöka det redan gigantiska stödpaket som EU-kommissionen har föreslagit.

Den utbombade aktien RNB stiger omkring 15 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen är den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien är upp över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien är en av få som står klart på grönt på storbolagsindexet och är upp 1,5 procent.

Bland förlorarna på OMXS30 återfinns Electrolux, Boliden och Autoliv som alla är ner mellan 2,5 och 3 procent.

4 tim
undefined

Africa Oil rusar efter köprek från Arctic Securities

Africa Oils aktie är värd mer efter köpet av andelar i oljefält utanför Nigeria. Det hävdar norska Arctic Securities som inleder en bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 13 kronor.

”Dessutom anser vi att bolaget är väl positionerat för att skapa ytterligare värde genom ökad utvinning i Nigeria, genom andra förvärvsmöjligheter i Afrika och via sin prospekteringsportfölj i världsklass”, skriver Arctic Securities enligt Direkt.

Aktien reagerade positivt när Stockholmsbörsen öppnade och var upp nästan 10 procent vid 09.30-tiden.

3 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Hedgefonder varnar för hybris – tar höjd för ny smäll

Flera profilerade hedgefondförvaltare anser att aktiemarknaden gått in i ett tillstånd av hybris och positionerar sig nu för rejäla bakslag, skriver Financial Times.

Wall Streets S&P 500 har sedan botten i mars haft sitt starkaste 50-dagars rally i historien och värderingarna har inte varit så höga på 20 år.

Danny Yong, som driver hedgefonden Dymon Asia Capital, säger att börsnivåerna knappast återspeglar de massiva jobbförluster och konkurser som ligger framför oss. Han spår därför nya bottennivåer i år.

– Nedgången i mars visade oss att värderingarna inte kan avvika från de grundläggande ekonomiska faktorerna för länge, säger Yong.

Hedgefonden Elliott Management uttrycker också stark pessimism i sitt senaste brev till investerare:

”Vår magkänsla säger oss att den globala aktiemarknaden ska ner 50 procent från toppen i februari.”

4 tim
Börsmäklare i Frankfurt och New York. TT
undefined

Europa-aktier drar ifrån USA efter de stora stimulanserna

Vinden har vänt för europeiska aktier, skriver analyshuset Pavilion Global Markets, enligt Market Watch.

Det breda europeiska indexet Stoxx 600 har gått starkare än S&P 500 den senaste månaden, efter att Tyskland och Frankrike meddelade att de vill ha ett räddningspaket på 500 miljarder euro tidigare i maj.

Sedan dess har EU-kommissionen föreslagit ett ännu större åtgärdspaket medan USA har skakats av protester och ökade spänningar med Kina.

”Europa börjar resa sig efter corona-nedstängningarna och märkligt nog finns det ett brett politiskt stöd för större statliga utgifter, vilket gör att det finns ett golv för ekonomin”, skriver Pavilion Global Markets.

5 tim
Protester i New York. Eduardo Munoz Alvarez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Börsen på en annan planet under överskådlig tid”

Wall Street har lyft över 35 procent sedan slutet av mars. Under samma period har coronapandemin härjat som värst, 40 miljoner amerikaner blivit arbetslösa och spänningarna ökat mellan USA och Kina. Dessutom har amerikanska städer nu satts i brand utan någon märkbar reaktion hos investerare. Det skriver Mark Gongloff i en krönika på Bloomberg.

Gongloff menar att aktiemarknaden tycks befinna sig på en annan planet. Och han spår att det kommer att fortsätta så under överskådlig tid, så länge Federal Reserve håller fast vid sina låga räntor.

”Fed kommer inte att exponera den känsliga marknaden för den brutala verklighet förrän den verkligen är redo för det, vilket kanske aldrig händer.”

Igår 05:09
Läs mer om Coronaviruset
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tog en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid stänging var utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hang Seng: –0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

Idag 03:17
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Läs mer om Börsen internationellt
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Exceed Capital ”förvånade” över förlorat tillstånd

Finansinspektionens beslut att dra tillbaka tillstånden för Exceed Capital överraskade bolagets ledning. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Vi har alltid upplevt att vår dialog med dem varit god och skett i konstruktiv anda, varför vi finner deras beslut om att dra in våra tillstånd som mycket förvånande”, skriver ordförande Gunnar Lindberg.

Bolaget motsätter sig FI:s anmärkningar om att de skulle ha dålig ordning på klienters medel på klientmedelskonton, och att de skulle ha försvårat myndighetens tillsyn.

Exceed har beslutat att ansöka om inhibition, det vill säga uppskjutande av verkställandet av FI:s beslut.

2 tim
Pressbild.
undefined

Massavhopp från Tikspac när skamfilad storägare gör entré

Nästan alla styrelseledamöter i hundbajspåsebolaget Tikspac hoppar av efter att det klivit in en ny storägare med kriminellt förflutet. Det framgår av kallelsen till stämman, rapporterar Direkt.

Lars Åke Södergren är den enda ledamoten som ställer upp för omval. Han sålde nyligen 19,1 av aktiekapitalet till Dejan Shabacker, som tidigare dömts till fängelse för grovt svindleri och insiderbrott.

Sedan tidigare är det känt att Pelle Hjortbladh lämnat rollen som ordförande.

Aktien som handlas på Spotlight Stock Market har tappat 28 procent på en vecka i spåren av ägarförändringarna.

3 tim
undefined

First North-noterade Polygiene tar order värd 33 miljoner

(Direkt) Odörkontrollbolaget Polygiene har tecknat ett exklusivitetsavtal med Milano Colori där det italienska bolaget förbundit sig till order värda minsta 3,2 miljoner euro, motsvarande drygt 33 miljoner kronor, under två år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Milano Colori kommer inom cirka tre veckor att lansera nästa generations anti-mikrobiella sprayer, gels och våtservetter, alla med Polygienes produkt Viraloff.

Aktien steg på beskedet och var upp drygt 7 procent omkring klockan 10.20.

23 min
Läs mer om Dagens bolagsnyheter