Europas tillväxt

Detaljhandeln inom EMU steg 1,3 procent i december

(Direkt) Försäljningsvolymen i detaljhandeln i euroområdet steg 1,3 procent i årstakt i december. Jämfört med föregående månad sjönk försäljningen 1,6 procent

Det rapporterar Eurostat.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades detaljhandelsförsäljningen ha sjunkit 1,1 procent jämfört med föregående månad och stigit med 2,3 procent från samma månad föregående år.

Föregående månad steg försäljningen med reviderade 0,8 procent under månaden (+1,0) och steg med reviderade 2,3 procent jämfört med samma månad föregående år (+2,2).

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Bra söker rekonstruktion efter coronakrisen – kunderna kan få kompensation i höst

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

1 tim
Illustrationsbild. Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegians passagerartrafik minskade 60 procent i mars

Inställda avgångar och minskad efterfrågan till följd av covid-19 satte som väntat avtryck i Norwegians trafiksiffror för mars. Den totala passagerartrafiken föll 60 procent jämfört med samma månad förra året, enligt ett pressmeddelande.

Kapaciteten var 40 procent lägre än planerat. Antal passagerare uppgick till 1,15 miljoner, vilket var 61 procent färre jämfört med mars 2019.

– Till följd av globala reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan har Norwegian under mars löpande behövt ställa in avgångar, säger flygbolagets koncernhef Jacob Schram i en kommentar.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen stiger rejält: ”En strimma hopp”

Stockholmsbörsen stiger rejält i måndagsöppningen, i linje med Europabörserna. Vid 09.40-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +3,0%
• OMXS30: +2,8%


Under morgonen har även Asienbörserna lyft kraftigt. Både Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

H&M lyfter 9 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien toppar ett helgrönt OMXS30 tillsammans med Kinnevik som stiger 5 procent efter ett färskt köpråd från ABG.

I motsatt ände av indexet syns defensiva bolag som Telia, Tele2 och Essity.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien stiger 2 procent efter ett inledande fall.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien stiger 5 procent.

Bettingbolaget Enlabs rasar 15 procent efter att ha varnat för att Lettland väntas frysa alla spellicenser i landet.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Kampen om klädköparna
Lindex vd Susanne Ehhnbåge  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Kampen om klädköparna

Lindex finska ägare ansöker om rekonstruktion

Lindex-ägaren Stockmann ansöker om företagsrekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

Koncernens onlineförsäljning har ökat de senaste veckorna men coronaviruset har ändå en ”väsentlig inverkan” på kassaflödet.

Stockmann ser sin verksamhet som livsduglig och det är därför de har valt att ansöka om rekonstruktion.

– Vår tydliga synpunkt är att Stockmann-koncernen innehar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet i och med de inledda åtgärderna, säger ordföranden Lauri Ratia.

Lindex vd Susanne Ehnbåge framhåller att de inte berörs av moderbolagets ansökan, men säger att coronaviruset har ”påverkat retailbranschen markant”.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömare: Finns inga skäl att köpa kläder just nu

Även om Sverige inte är totalt nedstängt är gatorna väldigt tomma och effekten för klädbutikerna blir nästan densamma, säger Emma Hernell, vice vd för HUI Research, till TT.

Det finns inte heller någon anledning att köpa nya kläder eller skor ”när du ändå ska sitta i karantän”, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

På onsdag släpps Stilindex från Svensk handel där mars månads försäljning av kläder och skor redovisas.

– En kvalificerad gissning är väl en nedgång på 50 procent där vi ser en mindre nedgång i början av månaden och rena lavinraset för den andra delen, säger Sandström till TT.

3 tim
Pressbild.
undefined

Boozt vinstvarnar – ser lägre efterfrågan

Boozt drar tillbaka sin prognos för helåret 2020 med hänvisning till att coronapandemin har en ”betydande negativ påverkan på konsumtionen av mode”. Det framgår av ett pressmeddelande.

På grund av lägre efterfrågan tvingas e-handelsbolaget nu göra en nedskrivning av varulagret från tidigare års kollektioner.

”Den justerade rörelsemarginalen förväntas bli lägre än förgående år, enbart till följd av en extraordinär nedskrivning av varulager”, skriver bolaget.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Bopriserna
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Bopriserna

Rekordras i hushållens boprisförväntningar: ”Räkna med rejäl sättning”

SEB:s boprisindikator rasade till –20 i april från 47 i mars, den största nedgången någonsin.

42 procent av hushållen tror nu på sjunkande priser det kommande året, jämfört med 8 procent föregående månad. 22 procent tror på stigande priser medan 27 procent tror på oförändrade priser.

– Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i boprisindikatorn, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Han varnar för att hushållens förväntningar kan bli självuppfyllande och att vi nu får räkna med en rejäl sättning på bostadsmarknaden.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köpare och säljare ”tagna på sängen” av krisens hastighet

De som köpte en ny bostad för några veckor sedan och fortfarande inte har sålt sin gamla, finner sig själv i en helt ny värld med helt nya marknadsförutsättningar i coronakrisens spår, konstaterar DI.

– Många är tagna på sängen av hur snabbt det här har gått, säger Danske Banks presschef Anna Sundblad till tidningen.

Även den som har sålt och fortfarande inte har köpt nytt kan få problem – exempelvis genom att bankernas lånelöfte kanske inte längre kan infrias för den som blivit av med jobbet.

Igår 11:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Foto: Nicklas Gustafsson / Arcti
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Professor: Gyllene läge för riskkapitalbolag att förvärva

”Riskkapitalbolagen har ett gyllene läge att köpa tillgångar billigt efter krisen”. Så säger professorn Per Strömberg, expert på riskkapitalbolagen, i en längre intervju med Realtid.

De riskkapitalbolag som lyckas genomföra affärer just nu när coronaviruset plågar de finansiella marknaderna ”tenderar att få fin avkastning”, menar professorn och lägger till att de då köper billigt när konkurrensen om objekten minskat.

2 tim
Illustrationsbild. JUAN MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spaniens svar på krisen: Ska införa medborgarlön

Spanska regeringen planerar att införa medborgarlön som en del av ett batteri av åtgärder för att möta coronakrisen. Det sa landets ekonomiminister Nadia Calvino i en intervju med tv-kanalen La Sexta på söndagskvällen, rapporterar Bloomberg.

Hon uppgav vidare att socialminister José Luis Escrivá, som ansvarar för projektet, planerar att få någon form av medborgarlön ”på plats så snart som möjligt”. Familjer ska vara huvudfokus för åtgärden.

Medborgarlön, eller basinkomst som det också kallas, innebär att pengar betalas ut regelbundet utan krav på motprestation. Det är relativt oprövat i större skala.

33 min
Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer: Efterfrågan har ökat – vi kan göra förvärv

Dataspelsbolaget Embracer Group har sett en ökad efterfrågan på sina produkter de senaste veckorna, meddelar bolaget i en uppdatering kring coronaviruset.

De lägger dock till att bolagets intäkter ”i allmänhet är beroende av betydande nya utgivningar eller betydande digitala kampanjer som driver katalogförsäljning”.

Embracer för just nu flera diskussioner som kan leda till förvärv.

– Medan den ekonomiska oron kommer att påverka alla företag, inklusive vårt, är spelindustrin i gott skick tack vare att våra produkter och tjänster underhåller människor i hemmet, säger vd:n Lars Wingefors.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Europas tillväxt

Största fallet för euroområdets bygg-PMI sedan finanskrisen

(Direkt) Bygg-PMI för euroområdet föll till 33,5 i mars, från 52,5 i februari, den största nedgången sedan februari 2009. Nya order visade en kraftig nedgång.

Det skriver Markit i ett pressmeddelande.

"Nedgången i byggaktiviteten var bredbaserad inom euroområdet med den skarpaste nedgången i Italien. Tyskland rapporterar den minsta kontraktionen i bygg-produktion", skriver Markit som framhåller att tysk bygg-PMI trots allt visade på ett tydligt fall.

Från 55,8 i februari, som var den högsta nivån på drygt två år, sjönk det tyska bygg-indexet till 42,0 i mars. Huvudindexet är därmed på den lägsta nivån på sju år medan nya order föll i den snabbaste takten på tio år. Mars-siffran visar på att tyska byggbolag för första gången på nära fem år förefaller minska på antalet anställda, framhåller Markit.

"Byggbolag minskade på deras arbetskraftstal för första gången på nära fem år medan signalerna om framtida aktivitet ligger på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen", skriver Markit.

Markit-ekonomen Bernard Aw konstaterar att för EMU som helhet sjönk sysselsättningen inom byggsektorn i en takt som inte setts på ett decennium medan bolagen samtidigt drar ned på inköpen av byggmaterial. Nedgången i inköp inom EMU var den skarpaste sedan byggindexet skapades för drygt 20 år sedan.

"Föga oväntat var affärsförtroendet rejält försämrat och euroområdets byggfirmor uttrycker en pessimism för första gången på nära fyra och ett halvt år", säger han i en kommentar.

Regionens sektor står inför utmanande tider framöver, särskilt om åtgärderna för att minska virusspridningen består, lade Bernard Aw till.

9 min
Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Ryska fondens vd: ”Väldigt, väldigt nära oljeuppgörelse”

Ryssland och Saudiarabien är nu ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeproduktionen. Det säger Kirill Dmitriev, vd för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund, till CNBC.

– Jag tror att hela marknaden förstår hur viktig den här uppgörelsen är och att den kommer innebära mycket stabilitet [...], säger han till tv-kanalen.

Opec skulle ha hållit ett extrainkallat krismöte i dag måndag, men det har blivit uppskjutet och sker ”sannolikt” på torsdag, enligt källor till CNBC.

2 tim
Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oljepriser under 10 dollar i korten om Opec inte enas”

Oljepriserna riskerar att rasa till under 10 dollar fatet om Opec+ inte lyckas komma överens om ett produktionstak, skriver CNN Business.

Enligt nyhetskanalen är förväntningarna skyhöga inför torsdagens oljemöte sedan Donald Trump twittrat att Ryssland och Saudiarabien väntas kapa produktionen med 10–15 miljoner fat om dagen.

WTI-oljan rusade över 25 procent och hade sin bästa dag någonsin efter uttalandet förra veckan.

– Marknaden förväntar sig nu en stor produktionsminskning och om det inte infrias kan det utlösa ett fritt fall för priserna, säger Caroline Bain, chefsekonom på Capital Economics.

4 tim
Leonhard Foeger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljepriserna faller efter helgens Opecbesked

Oljepriserna rasade i natt och fortsätter ner under måndagsmorgonen efter att Opec+ i helgen skjutit upp måndagens möte till torsdag, skriver CNBC. Enligt kanalen utlöste beskedet oro för att parterna inte ska lyckas enas om ett produktionstak efter den senaste tidens oljeras.

Dessutom kom rapporter om ett nytt bråk mellan Saudiarabien och Ryssland.

Under natten handlades brentoljan ner nära 9 procent medan WTI:n tappade drygt 9 procent. Men vid 05.30-tiden på måndagsmorgonen är brentoljan ner 4,9 procent till 33,2 dollar fatet medan WTI-oljan backar 5,7 procent till 27,15 dollar.

5 tim
Läs mer om Oljeraset