Martin Ådahl. TT
Arbetsförmedlingens framtid

DI: Regeringen skjuter till hundratals miljoner till AF

Regeringen är överens med C och L om att höja anslagen till Arbetsförmedlingen i nästa veckas höstbudget, erfar DI.

Höjningen uppges vara del av ett arbetsmarknadspaket som Centerpartiet ska presentera på måndagen. Enligt DI handlar det bland annat om ett tillskott på 193 miljoner kronor som ska gå till upphandling av jobbmatchning från privata aktörer. Beloppet kommer sedan att öka stegvis till 348 miljoner år 2021 och 427 miljoner år 2022.

–Det rör sig totalt om tiotusentals insatser för de arbetslösa, säger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) fick frågan om DI:s uppgifter i Agenda på söndagskvällen, men ville då inte ge någon kommentar.

– Vi återkommer med besked om några dagar, sa hon.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

SBAB: Bopriserna står still i år – kan till och med öka

Trots den ekonomiska krisen som coronapandemin inneburit står bostadspriserna pall och kan till och med stiga i år. Det skriver SBAB i rapporten Bomarknadsnytt, som Direkt har läst.

”Vår prognos är att bostadspriserna står stilla eller möjligen ökar svagt under året som helhet”, skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Han tillägger att en mer utdragen kris än förväntat skulle få effekt även på bostadsmarknaden.

Banken skriver vidare att man räknar med ett BNP-fall på 5,8 procent i Sverige 2020 och en ökning med 3,0 procent under 2021. Arbetslösheten väntas stiga till 9 procent i år, skriver man i rapporten.

29 min
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemnet: Synen på bopriser mindre pessimistisk

Synen på bopriserna har blivit mindre pessimistisk bland Hemnets besökare. Det visar bostadssajtens köparbarometer för juni, rapporterar Direkt.

De som tror på sjunkande priser på sex månaders sikt är inte längre i majoritet – andelen sjunker till 46 procent från 52 procent i maj. 17 procent tror på stigande priser, att jämföra med 13 procent för en månad sedan.

Hemnets analytiker Erik Holmberg ser det som en positiv indikation.

– Vi får en tillbakastuds, vilket är ganska väntat med tanke på att bostadspriserna återhämtat sig [...] Med detta sagt är prisförväntningarna fortfarande på väldigt låga nivåer, så man kan långt ifrån andas ut ännu, säger han enligt nyhetsbyrån.

Igår 09:07
Läs mer om Bopriserna
Coronaviruset Supermakternas kamp
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Supermakternas kamp

Kina öppnar för amerikanska flygbolag efter USA:s hämnd

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

1 tim
Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: USA förbjuder kinesiska passagerarplan

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, skriver CNBC.

Det amerikanska beslutet påverkar de kinesiska flygbolagen Air China, China Eastern, China Southern och Xiamen.

Tvisten hänger ihop med Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin. Amerikanska flygbolaget Delta har tidigare stöttat amerikanska regeringens åtgärder, enligt Reuters.

Igår 19:14
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

Igår 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Sverige tros gå med på lättnader i klimatkrav på flyg

De hårt pressade flygbolagen har bett att få lätta på de klimatkrav som är tänkta att börja gälla nästa år – och Sverige är ett av de länder som tycks vilja gå dem till mötes, rapporterar Sveriges Radio.

Under torsdagen hålls ett möte mellan EU:s transportministrar där de ska ta ställning till flygbolagens krav på att få lättnader i Corsia-avtalet, som innehåller regler för utsläppsminskningar. Enligt radion har Sverige signalerat att man går på flygbolagens linje.

– Om man nu ändrar det här med den svenska regeringens stöd så kommer det att vara svårt att rulla tillbaka till ambitiösare nivåer, säger Vänsterpartiets Jens Holm, som är kritisk till regeringens hållning.

1 tim
ROMEO GACAD / AFP
undefined

Lion Air pausar flygningar – resenärer klarar ej viruskrav

Indonesiens största flygbolag Lion Air ställer in alla flygningar från och med fredag tills vidare. Anledningen är att en stor del av passagerarna inte har uppfyllt landets skärpta resekrav, skriver flera medier.

– Många passagerare har tvingats ställa in sina resor då de inte kunnat uppvisa de begärda dokumenten, säger en talesperson för företaget.

Indonesiska myndigheter tillåter vissa resor så länge passagerarna har skriftliga intyg på att de inte bär på coronaviruset. De måste även ha dokument som visar att resan är absolut nödvändig av privata eller jobbmässiga skäl.

Igår 09:07
Tysk polis vid gränsen mot Schweiz. Philipp von Ditfurth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland häver generell reseavrådan från 15 juni

Tyskland häver sin generella reseavrådan för samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz. Det meddelar utrikesminister Heiko Maas på onsdagen, skriver tyska Focus.

På Twitter skriver Maas att avrådan i stället kommer att ersättas med individuella reseråd. Han understryker att tyskarna ”inte ska vaggas in i en falsk säkerhet”.

”Covid-19 är inte förbi. Tillsammans måste vi förhindra att återupptagandet av turism leder till en andra våg”, skriver han.

Igår 09:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

1 tim
Illustrationsbilder, förskola och kassapersonal. TT
undefined

Stockholm inleder testning av samhällsviktiga yrken

Nu startar provtagningen av nyckelpersoner inom samhällsviktiga verksamheter som har symptom på covid-19, skriver Region Stockholm i ett utskick.

Exempel på prioriterade verksamheter är el och fjärrvärme, barnomsorg och skola, vatten och avlopp, transport, larmcentraler, kriminalvård, post och livsmedel, skriver Mitti.

Regionens chefläkare Elda Sparrelid uppmanar i utskicket alla inom gruppen som är hemma med symptom att påminna sina chefer om att beställa testning.

– Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

Igår 08:51
Läs mer om Coronaviruset
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tar en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid 05.10-tiden är utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: –0,2 %
• Kospi: +/- 0 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

2 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing rusade när optimismen fortsatte på Wall Street

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
Polisvåldet i USA

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

1 tim
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

Igår 15:09
Läs mer om Polisvåldet i USA