Digitalt

President Donald Trump, Microsofts vd Satya Nadella och Amazons vd Jeff Bezos. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Amazon / Bolagsnyheter

Amazon överklagar Pentagons jättekontrakt med Microsoft

Amazon överklagar Pentagons beslut att ge mångmiljardkontraktet för molntjänster till konkurrenten Microsoft, rapporterar CNBC. Flera aspekter av beslutsprocessen ”innehöll klara brister, fel och uppenbar partiskhet”, skriver it-jätten till i ett mejl till kanalen.

I somras uppgav Donald Trump att han fått klagomål från flera it-bolag som hävdade att specifikationerna i upphandlingen gynnade Amazon.

Enligt en kommande bok ska presidenten ha bett den förre försvarsministern James Mattis att sabotera affären för Amazon, vars ägare Jeff Bezos även äger Washington Post – en tidning som Trump återkommande kritiserat.

Igår 23:03
Sean Gardner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Nike slutar sälja till Amazon

Sportjätten Nike slutar att sälja direkt till e-handelsjätten Amazon, skriver WSJ. Beslutet att avsluta pilotprojektet som inleddes för två år sedan ses som ett bakslag för Amazon som uppvaktar alla de största varumärkena.

När Nike 2017 lät Amazon sälja dess produkter var det i utbyte om en skärpning av kontrollen för att stoppa piratkopior, skriver tidningen.

Nike motiverar det nya beslutet med att man ska fokusera på sin egen direktförsäljning samtidigt som man söker nya samarbeten med återförsäljare och plattformar.

13 nov
TT.
undefined

Amazon bygger datacenter i Spanien – sjunde i Europa

E-handelsjätten Amazons molntjänstbolag, Amazon Web Service (AWS), etablerar en infrastrukturregion i Spanien, vilket i korthet betyder att bolaget bygger datacenter.

Det kommer att bli den sjunde i ordningen för företaget i Europa, enligt ett pressmeddelande. Satsningen inkluderar även tre så kallade Availability Zones.

AWS har sedan tidigare en region i Stockholm samt i andra finansiella center såsom Frankfurt, Paris och London. Milano kommer att öppna nästa år. Inga finansiella detaljer anges.

1 nov
Läs mer om Amazon / Bolagsnyheter
Lady och Lufsen/Pressbild Disney Studios
Streamingkriget

Användare av Disney+ varnas för stereotyper i filmer

I nya tv-tjänsten har Disney lagt in varningstexter för gamla stereotyper, rapporterar Variety. En del av filmerna som finns på Disney+ är närmare 80 år gamla och det är just originalversionerna tittarna kan ta del av på tjänsten.

”Dumbo”, ”Lady och Lufsen” och ”Djungelboken” är några av de äldre filmer som kan innehålla ”föråldrade kulturella förställningar”, enligt varningstexterna.

Det är ännu inte klart när Disney+ lanseras i Sverige, men enligt Expressen kommer den till flera länder i Europa 31 mars.

Igår 15:23
NOAH BERGER / AFP
undefined

Källor: Apple funderar på att samla sina tjänster nästa år

Apple överväger att slå ihop sina tjänster Apple Music, Apple TV+ och News+ till ett enda erbjudande så snart som 2020, uppger källor för Bloomberg.

Med en stagnerande smartphonemarknad är prenumerationstjänster en väg för Apple att försöka öka intäkterna. Att slå ihop tjänsterna kan vara ett sätt att locka fler prenumeranter, skriver Bloomberg.

Apple Music lanserades 2015, TV+ släpptes nu i november och News+ har funnits sedan i mars.

Igår 11:59
Yvette Nicole Brown vid förhandsvisningen av Disney+ och The Cinema Societys ”Lady and the Tramp” i New York förra månaden. Andy Kropa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Häpnadsväckande stark start för Disney+

Att över tio miljoner börjat prenumerera på Disneys nya streamingtjänst Disney+ på bara ett dygn är häpnadsväckande och betydligt fler än många på Wall Street väntat sig. Det skriver Wedbush analytiker Dan Ives i ett kundbrev, enligt Market Watch.

Han menar också att Disneys målsättning på 60-90 miljoner abonnenter om fem år kan uppnås redan om två år med den här takten.

Under onsdagen höjde också storbanken Credit Suisse och analyshuset Argus riktkursen för Disneys aktie. Credit Suisse höjde till 163 dollar från tidigare 150 dollar upprepade rådet ”outperform”, medan Argus höjde till 160 dollar från 143 dollar och upprepade köp.

Aktien steg 7,4 procent på Wall Street på onsdagen. Enligt Market Watch är det den näst bästa börsdagen på ett decennium för mediejätten.

13 nov
Läs mer om Streamingkriget
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Alphabet / Bolagsnyheter

Google lanserar bankkonton tillsammans med Citigroup

Google planerar att inom kort lansera privatkonton i samarbete med Citigroup, skriver Wall Street Journal.

Det är det senaste draget från Silicon Valley i finansvärlden. Flera stora tech-bolag ser finansiella tjänster som ett sätt att komma närmare användarna och få tillgång till värdefull data.

– Om vi kan hjälpa fler människor göra saker digitalt online är det bra för internet och bra för oss, säger Google-chefen Caesar Sengupta.

Han säger vidare att Google vill ”skapa ett djupt partnerskap med banker och finanssystemet”.

Sedan tidigare har Apple i samarbete med Goldman Sachs lanserat ett kreditkort. Facebook satsar på sin digitala valuta, libra.

Kodnamnet för Googles satsning är Cache. Lanseringen är planerad till nästa år.

13 nov
Illustrationsbild. LIONEL BONAVENTURE / AFP
undefined

Google slår tillbaka: Datan ska inte användas till annat

Google tillbakavisar delar av uppgifterna i Wall Street Journal om att de skulle samla in hälsodata från miljontals amerikaner. I ett blogginlägg förklarar it-jätten att samarbetet med Ascension precis som med flera andra kunder inom hälsovård går ut på att förse vårdkedjan med den senaste teknologin.

Rent konkret har de bland annat lagt över patientdata i en molntjänst som Google tillhandahåller som ett sätt att modernisera Ascensions infrastruktur. Google har också för avsikt att förse vårdkedjan med redskap som kan förbättra den kliniska kvaliteten och patientsäkerheten.

Datan som läggs i molntjänsten kommer inte att kunna användas för andra saker än vad som regleras i avtalet med Ascension och heller inte kombineras med någon annan konsumentdata från Google, heter det i blogginlägget.

12 nov
Läs mer om Alphabet / Bolagsnyheter
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elskotertrenden

Vois storägare spår tillväxt på 30 000 procent

Elskoteruthyraren Voi kommer att växa helt explosionsartat, spår storägaren Vostok New Ventures. Om ett par år bör Voi kunna generera intäkter på cirka 500 miljoner dollar, motsvarande nära 5 miljarder kronor, skriver vd:n Per Brilioth i den färska delårsrapporten.

Förra året uppgick Vois intäkter till 15 miljoner kronor.

Brilioth spår att det kommer att bli en konsolidering bland de största aktörerna på Europas elskotermarknad. Då Voi är störst kommer bolaget att vara den ”naturliga konsolideraren”, skriver han.

Brilioth ser enorma möjligheter kring elskotrar och skriver att de som är ”en del av ekosystemet kommer att skörda enorma framgångar”.

Vostok äger runt 30 procent av Voi efter den senaste finansieringsrundan.

13 nov
Pressbild
undefined

Amerikanska Wheels lanserar mini-elcyklar i Stockholm

Amerikanska Wheels tar upp kampen med elskoterbolagen Voi och Lime i Stockholm. Under onsdagen kommer företaget att rulla ut pedallösa mini-elcyklar i huvudstaden, skriver Expressen.

Wheels Europachef Axel Lindnér säger till tidningen att bolaget hoppas kunna nå bredare målgrupper än elskoteruthyrarna.

– De flesta som åker elsparkcykel är män i åldern 18-35. Vi tror elcykeln kommer att ha ett bredare spann bland användare, både vad gäller kön och ålder, säger han.

Om satsningen i Stockholm blir lyckad kan fler svenska städer stå på tur.

12 nov
Läs mer om Elskotertrenden