Näringsliv

DORO: PARETO SECURITIES SÄNKER RIKTKURSEN TILL 46 KR (51)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pareto Securities har sänkt riktkursen för Doro till 46 kronor, från tidigare 51 kronor. Rekommendationen köp kvarstår.

Det skriver Pareto Securities i en analys efter att Doro på torsdagen meddelat att det räknar med en negativ effekt på resultat och försäljning 2020 som en följd av avsevärt försämrade makroekonomiska utsikter och framtida osäkerhet.

"Vi tror emellertid att den långsiktiga effekten av coronavirusnedstängningen kommer att vara gynnsamt för Service-verksamheten", skriver Pareto.

Analysfirman räknar med att Doros försäljning det första kvartalet sjunker 26 procent, jämfört med samma period i fjol, huvudsakligen drivet av en 44-procentig försäljningsnedgång inom Products.

För helåret 2020 spår Pareto att Doros försäljning sjunker 10 procent och att ebit-resultatet minskar med 11 procent. Ingen utdelning väntas heller lämnas för 2019, enligt analysen.

Samtidigt har efterfrågan på Doros verksamhet Services, som främst riktar sig mot seniorer i hemmet, ökat skriver Pareto som tror att Services kommer att stå för 25 procent av Doros totala försäljning 2020.

Vid 10-tiden hade Doro gått ned 1,3 procent till 27:20 kronor.

Graf över kursutvecklingen hittills i år:

image

Källa: Infront

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Doro

Toppnyheter

Coronaviruset Skräcken på marknaden
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Goldman Sachs: Det oälskade rallyt har nått vägs ände

Wall Street-indexet S&P 500 har rusat över 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars – men nu har det ”oälskade rallyt” nått vägs ände. Det säger Goldman Sachs analytiker David Kostin till Market Watch.

Kostin menar att rallyt har varit ouppskattat då en stor del av investerarkollektivet inte varit exponerade för att kunna dra full nytta av det.

Analytikern säger att en optimistisk normalisering av ekonomin endast skulle försvara de nuvarande börsnivåerna, snarare än att trycka upp dem ytterligare.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Citis råd till bolag: Utnyttja överdrivna optimismen

Storbanken Citigroup anser att aktiemarknaden är verklighetsfrånvänd och att företag bör utnyttja tillfället till att ta in mer kapital. Det säger Manolo Falco, chef för Citigroups investmentbank, till Financial Times.

– Vi säger verkligen till alla våra företagskunder att de bör ta in mer pengar från marknaden om de kan, för vi tror inte att prissättningen kan bli mer gynnsam än så här, säger han.

Falco varnar för att riskaptiten bland investerare riskerar att dämpas avsevärt när coronapandemins skadeverkningar visar sig fullt ut i det andra kvartalet.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

Idag 06:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fordonsindustrins kris
Illustrationsbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Fordonsindustrins kris

Volvo ser vändning: Viktig indikator går mot normalläge

Lastbilstillverkaren Volvo ser en positiv signal i att kundernas fordon används allt mer på de flesta marknader. Den rullande fordonsflottan är en viktig indikator eftersom det i nästa led driver affärer för tillverkare, uppger presschefen Claes Eliasson för Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att fordonsutnyttjandet i Norden är tillbaka på nivån som var före coronakrisen. Gradvis förbättring märks även i Väst- och Sydeuropa, Asien, Australien, Mellanöstern och Afrika.

– Japan är hyfsat medan Kina ser en riktig boom i efterfrågan och växer rejält, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SCB: Antalet nyregistrerade bilar ner 25 procent i år

16 899 bilar nyregistrerades i maj, en minskning med drygt 49 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar färsk statistik från SCB.

Myndigheten skriver att minskningen med stor sannolikhet beror på den pågående coronapandemin, samt att maj 2020 hade två färre registreringsdagar än året före.

Under årets första fem månader har antalet nyregistreringar minkat med 25 procent. En särskilt stor nedgång syns för dieselbilar som tappat 52 procent.

6 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit på bilmarknaden – registreringarna halverades

Fordonsindustrins kräftgång fortsätter – i maj halverades antalet nyregistreringar av personbilar jämfört med året före. Det visar färsk statistik från Bil Sweden.

Under årets första fem månader har nybilsförsäljningen sjunkit med 26 procent jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt uppgick andelen laddbara bilar till 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med för ett år sedan.

Igår 07:36
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbilder. TT, skärmdump
Trump vs Twitter

Techjättar tar ställning – kan gynna Donald Trump

”Spotify kommer inte sitta tyst”, twittrar grundaren Daniel Ek. Svenska streamingjätten sällar sig till techbolag som Amazon och Youtube som tagit ställning för protesterna mot polisvåldet i USA, rapporterar SvD.

Mest uppmärksammat är Twitter som gått i skarp polemik med Donald Trump och markerat mot ett av hans inlägg om demonstrationerna. Det kan få följden att presidenten stärks, enligt statsvetaren Frida Stranne. Hon pekar på republikanska väljargrupper som delar hans syn att man inte tillåts skriva vad man vill i sociala medier.

– Han kan fortsätta spela på att han är jagad [...] inte bara ​de vanliga medierna utan ​även sociala medier vill att han ska misslyckas, säger hon till SvD.

2 tim
Funcke. TT
undefined

Expert dömer ut Twitters agerande: ”Gud bevare oss”

Twitter har tagit på sig ett ansvar som bolaget egentligen inte har i flaggningarna av Donald Trumps inlägg. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till DI Digital, och ställer sig därmed på Trumps och Mark Zuckerbergs sida i den infekterade frågan.

Funcke framhåller att sociala medier juridiskt kallas för ”elektroniska anslagstavlor”. Så länge inläggen inte bryter mot lagen bör Facebook och Twitter därför avstå från att bedöma innehållet.

– Gud bevare oss den dagen vi har multinationella företag som ska upprätta regelverk och moderera vad som får sägas på internet, säger Funcke.

Idag 04:27
undefined

Facebookanställda arbetsvägrade i protest

Efter att det riktats intern kritik mot Facebooks val att inte vidta några åtgärder mot det inlägg om protesterna i Minnesota som Donald Trump publicerat, så valde flera Facebookanställda under måndagen att vägra jobba. Det handlade om en virtuell variant på en så kallad walkout, där man lämnar sin arbetsplats för att demonstrera mot någonting man anser vara fel hos arbetsgivaren. Det rapporterar New York Times.

Cheferna på Facebook uppmanades av företagets personalavdelning att inte bestraffa de anställda som protesterade, och att inte tvinga dem att ta ut en semesterdag.

Idag 04:36
Läs mer om Trump vs Twitter
Rapportsäsongen Börsen internationellt
Sven Kanz/Geisler-Fotopress / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Börsen internationellt

Börsvärdet har stigit med 500 miljarder – nu visar de korten

Videokonferensbolaget Zoom och meddelandetjänsten Slack har tillsammans sett sina börsvärden öka med nära 500 miljarder kronor under coronakrisen. I veckan avslöjas det hur mycket de haussade bolagen verkligen har tjänat på trenden med ökat distansarbete, skriver Market Watch.

Zoom släpper sin delårsrapport på tisdagen och har redan uppgett att man nått över 200 miljoner dagliga användare – 20 gånger fler än i fjol. Slack rapporterar på torsdag och säger sig ha haft en användartillväxt på 25 procent.

Men eftersom båda bolagen erbjuder gratistjänster är det oklart hur mycket de har kunnat kapitalisera på digitaliseringen. Dessutom har de tvingats utöka datakapaciteten vilket medför högre kostnader.

3 tim
CARLOS COSTA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biljättar vinnare på europeiska börserna

De stora tyska biltillverkarna bidrog på tisdagsförmiddagen till en europeisk börsuppgång och till att det breda aktieindexet Stoxx Europe 600 toppades av underindexet "Automobiles & Parts" med en uppgång på nästan 5 procent.

DAX-indexet leddes vid 10.30-tiden, efter att Frankfurtbörsen varit stängd på måndagen, av Daimler som steg närmare 10 procent mot bakgrund av en tilltagande optimism kring öppnandet av de europeiska ekonomierna efter pandeminedstängningen.

Rejält upp var det även för BMW och Volkswagen, båda plus cirka 6 procent. I samma härad steg underleverantören Continental.

Även i Paris intog biltillverkarna en framträdande position, med Peugeot upp drygt 4 procent och Renault upp över 3 procent.

I Stockholm noterades bolag med koppling till fordonssektorn något starkare än index. Volvo steg 2,5 procent, Concentric nästan 3 procent och Bulten 4,5 procent.

4 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna fortsatte upp – trots handelsoron

Tokyobörsen tog täten för breda uppgångar i Asien på tisdagen. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,2%
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: +1,1 %
• Kospi: +1,1 %
Reuters och CNBC konstaterar att optimismen inför återstarten av världsekonomin tycks väga tyngre än oron för en uppblossad konflikt mellan USA och Kina.

I går uppgav källor Reuters att Kina pausat köp av sojabönor från USA efter Donald Trumps kritik mot Pekings agerande i Hongkong.

Joseph Capurso, chefsekonom på Commonwealth Bank of Australia, skriver i ett marknadsbrev att den globala hälso- och finanskrisen nu tycks vara under kontroll.

”De indikatorer vi följer tyder på att ekonomin håller på att återhämta sig från recession, även om en v-formad rekyl är osannolik”, skriver han enligt CNBC.

Idag 03:22
Läs mer om Rapportsäsongen