HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska tillväxten

DUP-ledaren dementerar: ”EU-källorna” pratar strunt

Under eftermiddagen rapporterade public service-bolaget RTE att nordirländska DUP hade accepterat ett brexitförslag – men uppgifterna avfärdas som nonsens av partiledaren Arlene Foster.

”’EU-källor’ pratar strunt. Samtalen fortsätter. Det måste bli ett vettigt avtal som unionister och nationalister kan stå bakom”, skriver Foster på Twitter.

En stund tidigare twittrade RTE:s Europaredaktör Tony Connelly med hänvisning till två uppsatta EU-källor att huvudproblemet i förhandlingarna var löst och att DUP accepterat det senaste förslaget.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Kina vänder till tillväxt – högsta nivån sedan januari

Kinas industrisektor klättrade överraskande över tillväxtstrecket i ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit, skriver Reuters.

Indexet steg till 50,7 i maj, jämfört med 49,4 i april. Det var högre än väntat och den högsta nivån sedan januari. 50-strecket markerar gränsen för tillväxt och nedgång i företagens aktivitet.

Uppgången drevs av ett kraftigt lyft i produktionen samtidigt som efterfrågan från utlandet fortsatt är svag.

39 min
Illustrationsbild: Beijing Benz Automotives fabrik i Peking.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag global efterfrågan dämpar aktiviteten i Kinas fabriker

Fabriksaktiviteten i Kina fortsatte att växa för tredje månaden i rad i maj, men i en något svagare takt än tidigare. Det visar nya officiell myndighetsstatistik, skriver Reuters.

Inköpschefsindex för maj var 50,6 i maj – strax över tröskelvärdet 50 som indikerar tillväxt, men något lägre än analytikernas förväntade 51,0 och marginellt lägre än aprilvärdet 50,8.

Indexet för framtida orderingång steg till 50,9 från 50,2 i april, vilket enligt Reuters tyder på att den inhemska efterfrågan kan börja ta fart så småningom.

För exportordrar visar indexvärdet fortsatt tydlig kontraktion. För maj var siffran 35,3. Siffran förklaras med att omvärlden fortfarande kämpar med pandemin och dess ekonomiska konsekvenser.

Igår 06:01
Läs mer om Kinas tillväxt
Bill Ingalls / TT NYHETSBYRÅN
Privata rymdkapplöpningen

Ryssland om Trumps utspel: ”Svårt att förstå hysterin”

”Hysterin” efter den lyckade uppskjutningen av rymdkapseln Crew Dragon är svår att förstå. Det skriver den ryska rymdmyndigheten Roscosmos på Twitter, som ett direkt svar på lyriska kommentarer från Donald Trump, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten sa bland annat att uppskjutningen innebär att USA har återtagit sin plats som världens ledande rymdnation och att man snart kommer att ha ”världshistoriens bästa vapen”.

Roscosmos skriver på Twitter att det som nu inträffade borde ha skett för längesedan:

”Nu är det inte bara ryssar som flyger till ISS utan även amerikaner. Och det är väl underbart!”

10 min
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
undefined

Professor imponerad av Space X-kapseln: ”Fantastiskt”

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:21
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raketen har dockat vid ISS under historiska rymdresan

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:18
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Illustrationsbilder.  TT
Protesterna i Hongkong

Oro bland amerikanska företag i Hongkong: ”Har en tuff vecka framför oss”

Att USA ska avveckla Hongkongs särskilda handelsstatus skapar oro och osäkerhet bland de över 1 300 amerikanska företag som har verksamhet i regionen, skriver Wall Street Journal.

– Vi har en tuff vecka framför oss eftersom det inte finns några konkreta detaljer för hur den här speciella ekonomiska relationen ska upplösas, säger Tara Joseph, chef för amerikanska handelskammaren i Hongkong, till tidningen.

Det var i fredags som USA:s president Donald Trump meddelade att Hongkongs handelsstatus kommer att avvecklas. Enligt analytiker kan det bland annat komma att innebära att varor mellan Hongkong och USA tullbeläggs.

Orsaken till avvecklandet är att Kina godkänt nya säkerhetslagar för staden som enligt USA gör att Hongkong inte längre kan ses som självständigt.

Igår 21:25
Folkets befrielsearmé vid ingången till Förbjudna staden i Peking/oroligheter på gatorna i Hongkong. TT
undefined

Kina godkänner nationella säkerhetslagar i Hongkong

Nationella folkkongressen i Kina, landets högsta beslutande organ, godkänner formellt de omdiskuterade nationella säkerhetslagarna i Hongkong, rapporterar internationella medier.

De nya lagarna ska bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och väntas träda i kraft i september.

Beskedet om Kinas politiska offensiv har vållat stor oro i Hongkong och lett till omfattande protester. Tolkningen är att Kina på ett tydligt sätt tar kontroll över territoriet.

I går meddelade USA att man inte längre betraktar Hongkong som självstyrande i relation till Kina.

28 maj
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Väntetider hos fogden skapar frustration: ”Alla förlorar”

Sedan Kronofogden införde ett nytt it-system förra året har handläggningstiderna för betalningsförelägganden varit längre än normalt. Det har skapat frustration hos kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver DI.

Enligt tidningen har inte effekterna av coronakrisen börjat synas än i Kronofogdens ärendemängd. Creditsafes operative chef, Krister Jonsson, frågar sig vad myndigheten har för beredskap att hantera en stor ökning av antalet ärenden ”om de inte har beredskap för ett systembyte”. Han varnar för konsekvenser som växande skuldberg hos både företag och privatpersoner.

– Alla förlorar på förseningarna, säger han till DI.

Igår 19:44
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inkassoföretagen räknar med högtryck men lägre lönsamhet

De svenska inkassoföretagen räknar med att få in betydligt mer ärenden under coronapandemin, samtidigt som intjäningsförmågan väntas påverkas negativt, rapporterar SR.

Branschorganisationen Svensk Inkasso betonar att företagen är beroende av att faktiskt kunna driva in skulderna.

– Finns det en bristande betalningsförmåga och svårigheter för människor att betala, då blir också lönsamheten lägre för inkassoföretagen, säger ordföranden Fredrik Engström.

Svensk Inkasso har inga exakta prognoser, men Kronofogden räknar med att antalet ärenden hos myndigheten ska öka med 100 000 de närmaste två åren.

25 maj
Läs mer om Svenska skulderna
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Illustrationsbilder.  TT
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Tillväxtverket börjar med oanmälda besök för att få bukt med permitteringsfusket

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

Igår 18:30
Arkivbild.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpersonal kan få 25 000 kronor i veckan i sommar

Vårdspersonal i Region Västernorrland som kan tänka sig att skjuta upp semestern för att arbeta med coronapatienter i sommar får 25 000 kronor i veckan i lön, skriver Aftonbladet.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland, säger till tidningen att grundinställningen är att personalen ska få sin semester i sommar, men att man har svårt att rekrytera personal.

– Om vi inte får ihop bemanningen och den befintliga personalen behöver jobba, så ska de ha en extra slant för det helt enkelt, säger hon.

Igår 04:12
Läs mer om Coronaviruset
Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Professor: Undantag från turordning onödigt stora

Las-utredningen ger en bra grund för att effektivisera svensk arbetsmarknad med mer effektivt utformade uppsägningskostnader, skriver professor Oskar Nordström Skans i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han menar dock att undantagen från turordningen är onödigt stora.

”Trots den självpåtagna tvångströjan som ges av januariavtalet bör slutsatsen vara att utredningens förslag varken ska kastas i soptunnan eller omodifierat göras till lag”, skriver han i debattartikeln.

Igår 21:09
Arkivbild, jordgubbsodling. Grøtt, Vegard / SCANPIX SWEDEN
undefined

Satsning på arbetslösa till svenska jordbruket pausas

Nyligen startade Arbetsförmedlingen en tvåveckors snabbutbildning för att förbereda arbetslösa svenskar för jobb inom jordbruket.

Man har befarat att exempelvis jordgubbsodlingarna ska få det tufft på grund av att pandemin leder till brist på utländsk arbetskraft.

Men efter ett svalt mottagande från branschen har utbildningssatsningen pausats, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Få av eleverna kommer ut på praktik och branschen har varit avvaktande.

Branschorganisationen LRF bedömer att ett EU-beslut om att tillåta resor för arbetskraft gör att arbetare från utlandet kan komma som planerat. Man menar också att utbildningen är för kort.

Igår 08:36
Illustrationsbild: Hemleverans av livsmedel.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Logistikbranschen blomstrar i coronakrisen

När många andra branscher och företag kämpar i motvind under pressen från coronakrisen, går det desto bättre för logistikföretagen. Ett exempel är Stockholmsbaserade Widriksson, som har fått öka personalstyrkan med drygt 20 procent för att möta den ökade efterfrågan för framför allt hemleveranser, skriver TT.

Samma trend ses hos branschkollegor som Budbee, som också sköter hemleveranser från e-handlare.

Enligt Widrikssons vd Johan Nyblom finns det dock vissa osäkerhetsfaktorer att ta ställning till, exempelvis vilka beteendeförändringar hos konsumenterna som kommer att bestå även efter att pandemin klingat av.

– Det är också en utmaning att rekrytera och snabbt lära upp alla. Det ställs ökade krav på leveranser och chaufförsyrket, säger han.

Igår 06:34
Läs mer om Svenska jobben
Coronaviruset Samhällseffekterna
Anna Stellinger.  Pressbild / Svenskt Näringsliv
Coronaviruset Samhällseffekterna

SN: ”Dramatiskt läge – viktigast att öppna gränserna”

Coronakrisen har slagit brett – mot både varu- och tjänstehandeln – och lett till ett dramatiskt läge för hela Europas näringsliv, säger Anna Stellinger, chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv, till SvD.

För att kunna återstarta ekonomier är det enligt Stellinger viktigast att öppna gränserna så att transporter och nyckelpersoner kan röra sig fritt. Och för att göra det krävs att EU tar bort hindren för handel, menar hon.

– Den här krisen är djupare, bredare och snabbare än någon tidigare kris. Och den har på många sätt gjort att den gränsöverskridande handeln tvärnitat, säger hon till tidningen.

Igår 17:23
När restaurangerna i Europa gapar tomma har efterfrågan på fryslager för osåld mat ökat. Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Osåld mat har ingenstans att ta vägen: ”Jakt på frysar”

Den belgiska pommes frites-tillverkaren Agristo börjar få slut på ställen att lagra sina produkter. Bolagets egna frysar är redan fulla, och det finns ont om frysutrymmen att hyra in sig på. Nyligen tvingades bolaget minska sin dagsproduktion med en femtedel. Det skriver Bloomberg i ett reportage om hur efterfrågan på kalla lagerplatser har ökat i takt med att restauranger, barer och andra verksamheter stängt under pandemin. Nu råder en jakt på ledigt frysutrymme.

– När det inte längre går att lagra maten måste vi helt enkelt stoppa produktionen, säger bolagets operative chef.

Grönsaker och kött som normalt säljs färskt konkurrerar nu med fryst mat om samma lagerutrymmen.

– Vi befinner oss vid en kritisk punkt för att kunna hålla i gång transportkedjorna, säger Mike McClendon vid Lineage Logistics, världens största leverantör av temperaturkontrollerad logistik, till Bloomberg.

30 maj
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020).  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Mindre bunkring och mer trafik – USA sakta mot vardag

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

Igår 11:19
Passagerare med och utan munskydd på Terminal 3 Kastrups flygplats.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turister tillåts göra transitstopp i Danmark

Danmark tillåter svenskar att resa in i landet för att fortsätta vidare till ett tredje land på semester, skriver Sydsvenskan.

Enligt den danska gränspolisen tillämpar man reglerna för svenskar som tar sig in i landet via Öresundsbron, Helsingör eller flygplatsen Kastrup.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen vid danska gränspolisen till tidningen.

Svenska UD avråder fortfarande från icke-nödvändiga utlandsresor.

Igår 15:54
Läkare i Sikinos, Grekland. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland ändrar reglerna – även svenskar är välkomna

Grekland ändrar inresereglerna och tillåter resenärer från samtliga EU-länder när utländska turister återigen är välkomna från mitten av juni, rapporterar AFP.

Enligt de nya reglerna blir det krav på karantän om man flyger från en så kallad högriskflygplats – inte ett specifikt land. I Sverige klassas samtliga flygplatser i Stockholmsområdet som högriskflygplatser, skriver Sveriges Radio Ekot.

Tidigare tillät grekiska myndigheter direktflyg från 29 länder från och med 15 juni, där Sverige inte var ett av dem.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset