Magnus Carlsen på pressträffen i Stockholm i dag. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya spelbolagsmarknaden

Efter konflikten: Carlsen skriver kontrakt med spelbolag

Världsmästaren i schack Magnus Carlsen har skrivit på ett sponsoravtal med bettingbolaget Unibet. Avtalet, som uppges vara värt mycket pengar, innebär att bolaget blir hans huvudsponsor under 2020 och 2021, skriver Chess.com.

Carlsen har varit i konflikt med det norska schackförbundet sedan i somras, då förbundet tackade nej till ett sponsoravtal med Unibets ägarbolag Kindred Group. I Norge är det olagligt att göra reklam för utländska spelbolag.

Magnus Carlsen säger till DN att han respekterar de som tycker att spelreklam är oetiskt.

– Självklart är det något jag har tänkt på. Men med tiden har jag ändrat mitt synsätt lite, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Stockholmsbörsen i dag

Mäktig återhämtning men fortsatta minus på börsen

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen svagt. Sedan rasade indexen. Som mest – strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen – noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre när indexen rörde sig söderut med snabb takt. Sedan dess har det skett en kraftig återhämtning även om indexen fortfarande står på klara minus vid 11.45-tiden.
• OMXSPI: –1,6 procent
• OMXS30: –1,4 procent
Även de ledande Europabörserna backar tydligt. Coronaoron har tagit grepp om världens börser och i USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien faller 12 procent.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd men räcker inte för att hålla någon av aktierna över nollan.

9 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slakt på småbolagen i onsdagshandeln

Även om hela Stockholmsbörsen faller på onsdagsförmiddagen är nedgångarna mer noterbara för de små- och medelstora bolagen.

Börsens Small Cap-index är ner 3,8 procent efter en trekvarts handel. Mid Cap-indexet har samtidigt backat 3,6 procent. First Norths flaggskeppsindex First North 25 rasar hela 5,7 procent lägre. Jättarna i Large Cap tappar som jämförelse ”bara” 2,4 procent.

Från årsskiftet är skillnaden samtidigt i stort sett försumbar mellan de små och stora bolagen. En titt på Small Cap-indexets graf visar att det steg mer fram till till toppen för snart en vecka sedan.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA föll 1,8 procent efter att Stockholm stängde

Tisdagen var ännu en tung börsdag i Sverige och USA-handeln kan båda illa inför onsdagen. Under kvällen föll USA-börserna ytterligare och breda S&P 500 tappade 1,8 procent från stängning i Stockholm 17.30 fram till stängning 22.00 i New York.

Investerarlusten svänger däremot snabbt just nu och index-terminerna har hämtat sig marginellt under natten. För S&P 500 indikeras vid 08.30-tiden en plusöppning på kring 0,2 procent på onsdagen.

Stockholmsnoterade storbolagen ABB, Astra Zeneca, Autoliv och Ericsson har aktier eller depåbevis noterade i New York. Alla noterar nedgångar från Stockholmsstängningen men är inte ner fullt så mycket som S&P 500.

I förhandeln hos IG Markets indikeras en nedgång på 0,7 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 med en halvtimme kvar till öppningen.

5 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Bergqvist och coronavirusets spridning. TT
Reaktioner på coronautbrottet

Ekonom: Viruset kan vara positivt för ekonomin på sikt

Coronavirusets utbrott kan paradoxalt nog bli en positiv injektion för världsekonomin på sikt. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till SvD Näringsliv.

Han spår att viruset kommer leda till rejäla stimulanser i form av lägre räntor och skatter runt om i världen. Det väntas i sin tur leda till att konsumtionen och produktionen normaliseras – medan det dröjer längre innan den expansiva ekonomiska politiken återgår till det normala.

– Om man bortser från allt det mänskliga lidandet, med både sjukdomar och dödsfall, så kan nettoeffekten vara positiv, säger Robert Bergqvist.

4 tim
Aktiemäklare på Wall Street. Arkivbild. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Börsen lär svänga rejält de närmaste veckorna

Hittills är veckans nedgångar på Stockholmbörsen närmast mekaniska, fria från panik och tycks ha varit en allmän flykt från risk över hela linjen, skriver Placeras Fredrik von Schantz i en kommentar. Men nedgången har potential att utvecklas till en värre börskris, menar han.

”Skräcken brukar komma först efter att börsen rasat kraftigt under minst ett par dagar, och då rör sig kurserna mer volatilit”, skriver han.

DN:s Dan Lucas menar att marknadsaktörerna har svårare än vanligt att förutspå vad som kommer att hända, vilket kan leda till överreaktioner med kraftiga svängningar på börserna.

”Det här kommer vi att se rätt mycket av de kommande veckorna”, tillägger han.

Igår 22:36
Klockan på Stockholmsbörsen, Ung Privatekonomis Elin Agorelius TT/Ung Privatekonomi
undefined

Experter: Ingen anledning att få viruspanik på börsen

Trots att virusfrossan kapat Stockholmsbörsen med nära 6 procent på två handelsdagar manar experterna till lugn, skriver SvD Näringsliv.

Enligt Avanzas Johanna Kull betyder raset inte automatiskt köpläge.

– Det ligger trots allt en fundamental oro bakom nedgången, och det blir mer och mer tydligt att viruset kommer att få reala ekonomiska effekter, säger hon till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt och Ung Privatekonomis verksamhetschef Elin Agorelius hissar varningsflagg för bolag med stor Kinaexponering.

Men Frida Bratt är inte orolig för börsen på sikt – och ser möjligheter för långsiktiga månadssparare att komma in till lite lägre kurser, skriver SvD.

Igår 17:22
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Arkivbild. RALPH ORLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Lufthansa: Obetald ledighet och stoppad rekrytering ska lindra kostnadssmäll

Tyska flygbolaget Lufthansa presenterade på onsdagen ett paket av åtgärder för att minska de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tills vidare införs ett rekryteringsstopp samtidigt som befintlig personal erbjuds obetald ledighet med omedelbar verkan.

Inom det administrativa området ska kärnvarumärket Lufthansa minska projektvolymen med 10 procent och materialkostnaderna med 20 procent.

”Det är ännu inte möjligt att uppskatta hur stor påverkan denna utveckling får på resultatet”, skriver bolaget.

2 tim
Bruce Aylward / sjuksköterskor i Wuhan delar ut mat till patienter TT
undefined

WHO-expertens varning: ”Världen är inte redo”

Bruce Aylward på Världshälsoorganisationen, WHO, hyllar Kinas snabba och effektiva insatser efter coronavirusets utbrott i landet. Under onsdagen rapporterades 52 nya dödsfall i landet – den lägsta dödssiffran på tre veckor.

Samtidigt menar Aylward, som har lett WHO:s internationella expertlag i Kina, att andra länder ”helt enkelt inte är redo” att tygla utbrottet, skriver AFP. Länder bör agera som om de skulle drabbas i morgon, anser han.

– Ni måste vara beredda att hantera detta på en större skala … och det måste göras snabbt, säger Aylward till reportrar på WHO:s huvudkontor i Geneve.

3 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen SAS / Delår
Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen SAS / Delår

Fördubblad förlust för SAS – varnar för corona

SAS rapporterar en näst intill fördubblad förlust i flygbolagets första kvartal, november till januari.

Virusutbrottet i Kina var fortfarande i sin linda när kvartalet avslutades. SAS meddelar att intäktsbortfallet för hittills indragna flygningar i februari och mars uppgår till 200 miljoner kronor.

SAS anser att det finns tecken på en stark intäktsutveckling framåt, men menar att coronaviruset gör de ekonomiska framtidsutsikterna osäkra och ”tillför ytterligare oro”.

”Om covid-19 utbrottet begränsas och indragna flygningar isoleras till vintersäsongen, förväntas endast en marginell resultatmässig effekt”, skriver vd:n Rickard Gustafson.

SAS varnade redan i början av december för att förlusterna skulle bli högre i det första kvartalet vilket då fick aktien på fall. Tuff konkurrens och högre bränslekostnader angavs då som skäl.

4 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: SAS plan – stycka upp och starta lågprisbolag

SAS har startat ett nytt bolag, som i dagsläget saknar både flygplan och personal. Ambitionen är att SAS ska styckas upp och att det nya, tomma bolaget ska bli ett lågprisflygbolag med uppemot 30 nya flygplan, uppger källor för Expressen.

I rapporten för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår skriver vd:n Rickard Gustafson att bolaget har undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen FPU ”anpassat för framtida regional produktion”.

Den ”regionala produktionen” ska enligt Gustafson ske med ”medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor”.

SAS har tidigare aviserat planer på att starta ett nytt dotterbolag, något som fått hård kritik från pilotfack i både Norge och Sverige.

3 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
undefined

Smart Energys ledning och ex-toppar stämmer varandra

NGM-noterade Smart Energys ledning och grundare har inlett juridiska processer mot varandra, rapporterar Direkt.

Enligt Smart Energys årsredovisning som släpptes på onsdagsmorgonen har bolaget ”genomlyst samtliga större transaktioner” som gjordes under fjolåret och hittat diverse poster som man anser har kostnadsförts på felaktigt sätt.

Därför tänker man stämma grundaren tillika tidigare vd:n Fredrik Johansson samt den tidigare vice vd:n Robert Strandäng med krav på drygt 10,5 miljoner kronor, skriver man.

Robert Strandäng har i sin tur lämnat in en egen stämningsansökan mot Smart Energy med krav på omkring 1 miljon kronor, något bolaget bestrider, enligt Direkt.

3 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter